Gość: Helikopter lub czasopisma IP: 147.8.224.* 09.12.03, 12:26 Winna wypadku jest Jakubowska, stara kretaczka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: Co tu badac, stary grat i tyle .... IP: 194.76.49.* 09.12.03, 13:08 niech kupia cos na swieta pilotowi, z pieniedzy przeznaczonych na komisje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadworny Blazen Wyniki przesluchan... IP: 203.98.78.* 09.12.03, 14:27 Prokurator przesluchuje czesci smiglowca: - Ty silnik! To tys winien? - Nie. - Hej ty, wirnik, a moze to twoja sprawka? - Absolutnie nie! - Paliwo, a czy ty przypadkiem nie nawaliles? - JA?! Przeciez mnie tam wcale nie bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.connector.net.pl 09.12.03, 13:10 Dawno temu, będąc w "armii" jeździłem samochodem "STAR" 266. Samochód posiadał dwa zbiorniki paliwa po 150 litrów każdy. O tym, z którego zbiornika paliwo zasilało silnik, decydował mały przełącznik w kabinie kierowcy. Zdażyło się raz koledze na poligonie, że nie mógł uruchomić samochodu. Po sprawdzeniu okazazało się, że błąd polegał na niewłaściwym położeniu przełącznika. Zbiorniki z paliwem były po lewej i prawej stronie samochodu, w związku z tym logiczne byłoby identyczne działanie przłącznika (lewo/prawo), niestety - przełącznik miał dwa położenia - GÓRA/DÓŁ. Kolega(nawiasem mówiąc kierowca zawodowy z cywila), wystraszony ostrym strzelaniem artyleryjskim w pobliżu wpadł w panikę i ustawił przełącznik w niewłaściwej pozycji. Skutek był dość opłakany - cała kolumna samochodów z haubicami przez dość długi czas była narażona na ostrzał "wroga".Ten przykład chcę użyć do postawienia dość karkołomnej, ale nie niemożliwej hipotezy; o ile wiem, w razie awarii silnika samolotu czy śmigłowca istnieje możliwość czy wręcz konieczność odcięcia dopływu paliwa do np. palącego się lub sypiącego iskrami silnika. Czy wobec powyższego nie mogło zdażyć się tak, że po awarii pierwszego silnika pilot uruchamia drugi silnik polecając jednocześnie drugiemu pilotowi odcięcie dopływu paliwa do uszkodzonego silnika, a ten w przypływie adrenaliny i emocji odcina dopływ paliwa nie do pierwszego uszkodzonego, ale do drugiego właśnie uruchomionego silnika, powodując jego zatrzymanie po kilku chwilach. W świetle opinii o najwyższych umiejętnościach pilota i wysokiej niezawodności śmigłowca MI-8, taka hipoteza wydaje się dość uzasadniona. No chyba że Bin Laden spełnia obietnicę atakowania sprzymierzeńców Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star macie pisac bzdury - to dajcie sobie na wstrzymanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 13:20 Gość portalu: Adam napisał(a): > Dawno temu, będąc w "armii" jeździłem samochodem "STAR" 266. mi8 to nie star 266. takie bzdury, to pisz do szuflady, bo sie słabo robi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.lot.pl 09.12.03, 13:29 hcialbym znać odpowiedż na jedno pytanie: czy podczas lotu włączone było ogrzewanie wlotów powietrza. Mam wylatane 17.000 godzin w powietrzu (zawodowo-LOT) i dla mnie takie gwałtowne zatrzymanie się silników mogły spowodować trzy przyczyny:- zderzenie z ptakami, ale rzut oka na łopatki turbiny wystarczy, by to poznać, - paliwo, co sugeruje się usilnie, dla mnie bzdura, na tym poliwie lata LOT, EUROLOT, i inni tankujący tam maszyny, woskowe też, - oblodzenie wlotów powietrza, a w ten dzień o oblodzenie aż się prosiło, duża wilgotność, temperatury bliskie zera. Być może poczekać z karaniem, nagradzaniem i dekorowaniem do czasu werdyktu Komisji powypadkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewidujący? Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.lodz.mm.pl 09.12.03, 14:28 Po wypadku jeden z dziennikarzy zapytał Leszka Milera o jego samopoczucie w chwili, kiedy zorientowano się, że są kłopoty z maszyną, wowczas Premier wyjaśnił, że on całą drogę spał. No i prosta sprawa ten, kto śpi nic nie wie, co się dzieje wokół niego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.star.net.pl 09.12.03, 13:32 Winny jest Michnik i Agora a nie Jakubowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Michnik to za malo IP: *.urscorp.com 09.12.03, 14:23 Gość portalu: prawnik napisał(a): > Winny jest Michnik i Agora a nie Jakubowska. A ja bym winil Zydow. Czemu nie? W koncu sa winni wszystkiemu innemu, wiec czemu nie awarii silnikow... Na forum jest kilku tropicieli zydostwa w polskim zyciu publicznym... Pamietam te listy z "prawdziwymi" nazwiskami wszystkich co w Polsce pelnili jakies funkcje. Do dziela, panowie! Chcialbym za pol roku zobaczyc, ze pilot i cala obsluga naziemna to zakonspirowani starozakonni, a pod siedzeniem ukryli rabina, ktory oczywiscie rzucal klatwy. A wszystko bylo poprzedzone obrzedowym spozyciem macy zmieszanej z krwia pieciu chrzescijanskich dzieci (z pieciu zamieszkalych kontynentow). A rozkaz przyszedl z synagogi w Nowym Jorku za posrednictwem Mosadu, ktory umiescil agenta w lozy Wielkiego Wschodu, ktory to agent prowadzi caly polski Sejm i pol rzadu (drugie pol jest oplacane inna droga). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Ja nie tropie Zydow bo zydzi to tez ludzie i porzadni IP: 213.77.79.* 09.12.03, 16:22 Ja tropie zdrajcow, klamcow i manipulatorow opinia publiczna. A w tym wszystkim Michnik i Agora sa bardzo dobrzy przekonalem sie niedawno. Do niedzieli uwazalem Gazete za przyjaciela a okazala sie zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pst Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 17:22 To niemożliwe, żeby tak sam śmigłowiec spadł, może paliwo było trefne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 A moze zamach...? IP: *.odnxx7.adsl.tele.dk 09.12.03, 18:20 Czy nie mozna tego faktu laczyc z tym, ze Polska przeszkadza pewnym (1+1) krajom w ich polityce dot. rzadzenia Europa? Mi sie to zbyt skojarzylo z Sikorskim. Taki co spadl samolotem przed x-laty... i tez Polska wiele wtedy stracila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Ciepło coraz cieplej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 19:03 Postawmy pytanie komu mogło na tym zależeć aby pozbyć się Leszka: 1) Kwaśniewskiemu i jego gwardii 2) Adamowi i Agorze 3) ludziom którzy steruja Millerem 4) Niemcom 5) masonom od Giscarda 6) mafii 7) wszystkim wymienionym Jest możliwie że skoro wszyscy wymienieni tak bardzo chcieli pozbyć się Leszka to paliwo samo się odcięło aby im zrobić dobrze. Niestety pilot nie chciał polec wraz z premierem i tym razem się udało (Leszkowi). Fakt faktem że w szpitalu wyglądał na ciężko wystraszonego. W końcu tylko on wie kto na niego dybie, za co i czy będzie skuteczny. Wypadki rządowych maszyn raczej się nie zdarzają. Katastrofa samolotu Sikorskiego z wypadkiem nie miała wiele wspólnego... A więc kogo obstawiamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 19:50 Gość portalu: pst napisał(a): > To niemożliwe, żeby tak sam śmigłowiec spadł, może paliwo było > trefne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 19:53 Gość portalu: pst napisał(a): > To niemożliwe, żeby tak sam śmigłowiec spadł, może paliwo było > trefne? ... o mozliwe wszystko przez Newtona i to przyciaganie ziemskie pozdr. RTG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PILOT M-2 Rutyna pilota IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 09.12.03, 19:45 Jestem pilotm M-2 w ALP. Cos wam powiem o tym wypadku znam sie troche na maszynach. Tam co 2 godziny trzeba sprawdzać poziom paliwa w zbiorniku, zatrzymac pompy przelewowe kture non-stop pompuja paliwo z jednego zbiornika do drugiego (filtrują je i sprawiaja aby nie zamarzło) paliwo raz jest w jednym raz w drugim zbiorniku, ale miarka jest tylko w jednym i trzeba przepompowac do jednego i zmierzyć pilotowi sie tego niechciało robic bo mysla ze paliwa starczy i sie pomylił np. jak zmerzył paliwo w jednym to cos tam było i myslał ze jest w drugim wiecej a tam akurat było pusto. Smigłowec róznie spala paliwo na gdziny nieda sie tego okresić dokładnie. Zreszta smigłowce spadaja w dwóch przypadkach kiedy siadaja 2 silniki: 1. Oblodzenie wlotów powietrza (rutyna nie właczone podgrzewacze bo sie pilotowi zdawało ze az tak zimno nie jest - tak spadł smigłwoec TOPR. 2. Brak paliwa tu tak było. innych mozilowsci niema aby naraz 2 silniki padły tam jest za duzo zabezpeczen, kture powoduja ze zawsze jeden silnik jest na chodzie. A prawda nie wyjdzie na jaw bo po co nowych samolotów nie bedzie (bedą zachodnie takie super kolorowe i itp)., doswiadczony pilot dowódca eskadry by po tyłku dostał, kumple go kryja zreszat miller tez cos tam w wojsku żądził, i sie po kumplach rozejdzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.03, 20:48 Proponuje zbadać jak często w tego typu śmigłowcach psują się dwa silniki jednocześnie. Nie zdziwiłbym się, gdyby JAKAŚ GUPA TRZYMAJĄCA WŁADZĘ chciała śmierci szefa rządu i pani Jakubowskiej!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toronto Re: Jak podaje Canadian Broadcatsing Corporation IP: *.sympatico.ca 09.12.03, 20:54 Jak podaje Canadian Broadcatsing Corporation o przepicie paliwa podejrzni sa Jakubowska, Miller do spolki z pilotami. CBC proponuje, jako lekarstwo na unikniecie w przyszlosci podobnych wypadkow, wybory na pilotow rzadowych z Jednomandatowych Okregow Wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ue OBCE WYWIADY: FRANCJA+ NIEMCY IP: *.crowley.pl 09.12.03, 21:07 Jestem przekonany, ze maczly w tym obce wywiady. No chyba, ze ktos jest naiwniakiem i mysli, ze wywiady to tylko literatura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: hey Toronto IP: *.hrl.com 09.12.03, 21:55 ale wybory tylko Jendmomandatowych Okregow Wyborczych z prowincji kanadyjskich , mozna bedzie zwalic wszystko na kanadoli> Prosze tylko nie wetowac propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigknedel Re: Prokuratura wojskowa przesłucha wszystkich z IP: *.mistral.cz 09.12.03, 22:03 Czy ktos sie moze w koncu zainteresuje ile osob lecialo tym helikopterem? Slyszalem, ze 15 a dopuszczalne jest 12 to wychodzi o 25% za duzo!! Czy to aby nie przyczyna??! Odpowiedz Link Zgłoś