Dodaj do ulubionych

UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!!

03.08.09, 12:01
za kilka dni przez Polskę mają przejechać młodzi ukraińscy
nacjonaliści, gloryfikując banderę - założyciela UPA! ci młodzi
ludzie pewnie nawet nie mają pojęcia,kim naprawdę był ich "hieroj"!
jeśli nawet do tego dojdzie, to może należałoby pokazać tym
rowerzystom zdjęcia z rzezi dokonanej przez UPA na Polakach na
Wołyniu i Podolu? może przeczytać im listę kilkudziesięciu rodzajów
tortur zadawanych Polakom przed śmiercią?
Obserwuj wątek
    • dystans4 Ponury skandal 03.08.09, 17:05
      Co powiedzielibyśmy, gdyby przez Polskę miał przejechać rajd imienia bohaterskich egzekutorów mordu katyńskiego, czy samych Stalina i Berii?

UPA wymordowało wielokronie więcej ludzi, w tym kobiet i dzieci, także w szczególnie okrutny sposób. Wyjątkowo nieodpowiednich ludzi na Ukrainie popierają polskie władze. I Prezydent, i rząd.
      --
      Pozdrowienia, buldog.
      • pies_na_czarnych.o Re: Ponury skandal 03.08.09, 17:12
        Mnie juz nic nie zdziwi. Prezydent oddaje hold bandytom. Teraz to. :o(((
        • edico2 Re: Ponury skandal 03.08.09, 18:36
          Czy z równym spokojem władze przyjęły by rajd rowerowy Hitlerjugend
          po naszym kraju? ;(

Zadziwiająca jest ta słabość prezydenta do wycinanych ukraińskich
          numerów!!!
          • pies_na_czarnych.o Re: Ponury skandal 03.08.09, 18:47
            www.tvn24.pl/12690,1612867.1,0,1,polsko_ukrainski-spor-o-bandere,wiadomosc.html
          • zoil44elwer Re: Ponury skandal 03.08.09, 18:57
            Bo Ukraińcy są wrogami Rosjan.A wróg mojego wroga choćby był ssynem jest moim
            przyjacielem!Ot i cała zagadka polsko-ukraińskiej i polsko-gruzińskiej
            Polaków(niektórych)
            • pies_na_czarnych.o Re: Ponury skandal 03.08.09, 18:58
              zoil44elwer napisał:

> Bo Ukraińcy są wrogami Rosjan.A wróg mojego wroga choćby był ssynem
              jest moim
              > przyjacielem!Ot i cała zagadka polsko-ukraińskiej i polsko-
              gruzińskiej
              > Polaków(niektórych)

Spod klawiatury mi to wyjales.
      • hummer Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 03.08.09, 17:12
        dystans4 napisał:

> Co powiedzielibyśmy, gdyby przez Polskę miał przejechać rajd imienia bohaterski
        > ch egzekutorów mordu katyńskiego, czy samych Stalina i Berii?
        >
        > UPA wymordowało wielokronie więcej ludzi, w tym kobiet i dzieci, także w szczeg
        > ólnie okrutny sposób.

Jakby Piłsudski dotrzymał słowa, nie byłoby UPA. A gdyby nie Ukraińcy nie byłoby
        cudu nad Wisłą.

Wystarczyło tylko dotrzymać słowa. Czy to za trudne?
        • dystans4 Re: Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 03.08.09, 17:29
          Zgoda.
          Nie słyszałem tylko o tak wielkim wkładzie Ukraińców w cud nad Wisłą, ale nie kwestionuję.
          Stalin miał po prostu większe możliwości i wymordował więcej ludzi,niż UPA. UPA wymordowała wszystkich Polaków, których mogła dosięgnąć.
          I nie jestem za gloryfikacją porządków II RP, w tym skandalicznej polityki narodowościowej i poniżania mniejszości narodowych, w tym Ukraińców. Dalej, uważam, że Piłsudski Ukraińców zdradził (co oznacza, że tę postawę potępiam).
          Chcę patrzeć w przyszłość i żebyśmy budowali wspólną przyszłość, ale nie przez gloryfikację oprawców i ich mocodawców winnych zbrodni ludobójstwa.
          Pozdrowienia, buldog.
          • taziuta Re: Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 03.08.09, 17:51
            dystans4 napisał:

> /.../ UPA wymordowała wszystkich Polaków, których mogła
            > dosięgnąć.

Nie wiem skąd masz tę informację, ale doświadczenia mojej rodziny
            mówią, że to nieprawda. UPA zabiło mojego dziadka, ale już babci z
            córkami (w tym mojej mamy) nie, dzięki czemu mogę dziś tu klikać.
            Czyli zdecydowanie nie wszystkich, których mogła dosięgnąć! :)

A co do Bandery, to nie jest to pierwsza postać historyczna, która
            dla swoich rodaków jest bohaterem, a dla innych nacji zbrodniarzem...

> Chcę patrzeć w przyszłość i żebyśmy budowali wspólną przyszłość,
            > ale nie przez gloryfikację oprawców i ich mocodawców winnych
            > zbrodni ludobójstwa.

Hej, nikt nie zamierza gloryfikować oprawców! Obawiam się,
            że olbrzymia większość Ukraińców nie wie o czarnej karcie UPA.
            Zamiast się na nich wściekać, może lepiej zainwestować w filmy,
            czy programy, pokazujące naszą wersję historii, i postarać się
            o ich emisję na Ukrainie? Może warto też zaprosić Ukraińców do
            zaprezentowania w naszej telewizji programów, filmów pokazujących
            ich wersję, a potem spróbować spokojnie porozmawiać o różnicach?
            • dystans4 Re: Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 03.08.09, 18:15
              UPA zamordowało (to określenie bardziej odpowiednie), nie zabiło (zabija się człowieka w walce, w wypadku drogowym etc.) "zdecydowanie nie wszystkich, których mogła dosięgnąć!" - Zgoda, moje nadużycie semantyczne. UPA nie wymordowała wszystkich, których mogła dosięgnąć, ale prawie wszystkich. Ludobójstwo etnicznych czystek miała zapisane w programie (cytaty na Polska Ukraina - forum dyskusyjne, tamże linki do zdjęć z bezczeszczeniem swastykami polskich cmentarzy itd.). Ludzie, którzy gloryfikują UPA, ukraiński władze, dobrze o tym wiedzą i to im odpowiada. Dziś otwarcie głoszą hasła odżydzenia Odessy, odpolaczenia Lwowa i derusyfikacji całej Ukrainy, mówią, że Dnieprem popłynie "moskalska" krew. To przeciw nim jestem i organizowanym przez nich imprezom gloryfikującym zbrodniarzy z Wołynia, z obozów koncentracyjnych, Powstania Warszawskiego, nie przeciw "łysym i cyklistom". Sporo Ukraińców może nie wiedzieć o zbrodniach UPA, do nich nie mam nic. A sporo dużo wie i pochwala... (wysyłam Ci trzy zdjęcia, do których linki są na Forum Polska - Ukraina - rzeczywistość bije w oczy)
              jm.
              • hummer Dał przykład Piłsudski. 03.08.09, 18:22
                pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikacja_Ma%C5%82opolski_Wschodniej
                A potem się porobiło.

Swoją drogą na samo nazwanie Rusi - Małopolską Wschodnią - nóż się otwiera.

Chcieliście państw nacjonalistycznych to je macie.
                • edico2 Zapominasz o tym, że 04.08.09, 02:10
                  od 1919 r. przez Ukrainę przetoczyła się fala pogromów
                  antyżydowskich, w której życie straciło blisko 100 000 ludzi.
                  Większość padła ofiarą napadów rabunkowych przeprowadzanych przez
                  lokalne bandy chłopskie, oddziały podporządkowane Ukraińskiej
                  Republice Ludowej, Kozaków dońskich z oddziałów Armii Ochotniczej
                  gen. Antona Denikina, wreszcie oddziałów Armii Czerwonej (Armia
                  Konna Budionnego) i anarchistów Nestora Machno sukcesywnie
                  sprawujących faktyczną władzę w terenie na obszarze URL w latach
                  1919-1921.

W tej sytuacji Symon Petlura jako prezes Dyrektoriatu Ukraińskiej
                  Republiki Ludowej, 21 kwietnia 1920 zawarł układ sojuszniczy z
                  Polską i od polsko-ukraińskiej ofensywy na Kijów do zawieszenia
                  broni w wojnie polsko-bolszewickiej z 12 października 1920 był
                  jedynym uznawanym międzynarodowo szefem rządu Ukrainy. Niestety,
                  zdrada Ukraińców (i ich współpraca z ZSRR czy Skoropadskiego z
                  Niemcami) zaprzepaściła możliwość utrzymania państwa Petlury
                  dążącego czynnie od 1917 z organizacjami do budowy niepodległego
                  państwa ukraińskiego.

Po wycofaniu międzynarodowego uznania Ukraińskiej Republiki Ludowej,
                  od 1921 przebywał najpierw w Polsce, następnie po wymuszonym na
                  Polsce przez dyplomację sowiecką wydaleniu 31 grudnia 1923 - na
                  emigracji w Budapeszcie, Wiedniu i Genewie, wreszcie w Paryżu.

Zamordowany został przez zamachowca Szolema Szwarcbarda 25 maja
                  1926, z inspiracji OGPU, co zostało potwierdzone dopiero wiele lat
                  później. Symon Petlura został pochowany na paryskim cmentarzu
                  Montparnasse.

Tylko tyle i aż tyle, co całkowicie zmienia przedstawiany tutaj
                  obraz tego okresu. Gdyby tego buyło mało, to znawco historii Twój
                  nóż się otwiera na określanie Rusi Ukrainą.
                  • hummer Tylko kto to robił? 04.08.09, 09:01
                    "Tragicznym incydentem był pogrom żydów we Lwowie po wycofaniu się oddziałów
                    ukraińskich 22 listopada 1918 r. Jak podaje Ministerstwo Spraw Zagranicznych zginęło wtedy
                    co najmniej stu pięćdziesięciu Żydów oraz zrabowano ponad pięćset sklepów. Do niechlubnej
                    historii przeszło też rozstrzelanie 5 kwietnia 1919 r. Żydów podejrzanych o współpracę
                    z Sowietami .20"

Za http://www.kwsm.uni.wroc.pl/publikacje/problemy.pdf
                    • taziuta Polska tłuszcza... 04.08.09, 09:33
                      hummer napisał:
                      Re: Tylko kto to robił?

Robiła to polska tłuszcza, ta sama która teraz gardłuje przeciwko
                      rajdowi rowerowemu 'obcych'. Ksenofobowie i naziole, czyli polactwo
                      XX i XXI wieku...
          • zoil44elwer Re: Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 03.08.09, 18:22
            Dziś w nocy był program jak to AK na Wileńszczyznie AKa musiało organizować
            akcje obronne przeciwko Litwinom którzy wspólnie z Niemcami mordowali
            Polaków.Ale teraz to Litwiny i inne Bałty są "sojusznikami".Do czasu?
            • edico2 Re: Ilu ludzi zabił Stalin a ilu UPA? 04.08.09, 02:12
              I jedni i drudzy byli wykorzystywani bardzo skutecznie przez Rosjan
              i Niemców przeciwko Polakom.
        • tow.nadredaktor Młotku 05.08.09, 11:22
          jakby babcia miała wasy to by była dziadkiem.;

Bandyci zza Buga powinni zebrać burzę, którą wywołali morderstwami na osobach
          zaangażowanych w dialog polsko-ukraiński przed II WŚ.

Ukraińskie dziadostwo, wspominające z rozrzewnieniem zbrodnie przeciwko
          ludzkości, niech pedałuje wokół pomników Hitlera i Stalina. Oddali im wielka
          przysługę mordując Polaków na Wołyniu i w Galicji.

Uważam, że pedałów (od pedałujących) należy przywitać chlebem i solą w napojach
          odżywczych. Jak młodym nie pasi niech się zabierają z Polski i organizują rajdy
          wegetarian im. Adolfa Hitlera. Najlepiej na terytorium Izraela.
    • wylogowany.pielegniarz Zdecyduj się 03.08.09, 17:15
      Albo to młodzi rowerzyści, którzy jadą, bo jest okazja do wyprawy rowerowej albo
      ukraińscy nacjonaliści.
      Rajdy rowerowe to mi się bardziej z zielonymi kojarzą niż z nacjonalistami.
      • mariner4 Dla zwolenników teorii spiskowej dziejów 03.08.09, 17:31
        cykliści obok Żydów to naturalny, odwieczny wróg.
        Jeżeli o mnie chodzi, to niech sobie po Polsce jeżdżą, ile chcą.
        M.
        • taziuta Re: Dla zwolenników teorii spiskowej dziejów 03.08.09, 17:53
          mariner4 napisał:

> cykliści obok Żydów to naturalny, odwieczny wróg.
          > Jeżeli o mnie chodzi, to niech sobie po Polsce jeżdżą, ile chcą.
          > M.

I mam nadzieję, że nasze naziole im nie spuszczą łomotu,
          choć obawiam się, że to płonna nadzieja...
          • bard333 nasi naziole... 03.08.09, 19:19
            żenada... ta banda wybiła z pod znaku bandery wybiła mi pół rodziny, robiła
            wianuszki z dzieci, a teraz w jego imieniu będziemy machać chusteczkami
            banderowcom na rowerach...

skąd tacy idioci sie biorą...??

jak ukraińcy chcą sobie jeździc to niech jadą, ale ja sobie nie życzę, żeby
            robili to w imie tego bandyty, przez mój kraj w którym płace podatki i utrzymują
            całą armię cepów, którzy mają dbac o moje dobre samopoczucie!!!
            • taziuta naziole wszystkich krajów łączcie się?! 03.08.09, 20:30
              bard333 napisał:

> ... cepów, którzy mają dbac o moje dobre samopoczucie!!!

Widzę, że jesteś zwolennikiem hasła, 'naziole wszystkich krajów
              łączcie się?!' :(

Takie wypominanie sobie nawzajem zbrodni pradziadków sprzed 70 lat
              może nas tylko doprowadzić do bałkanizacji Europy Wschodniej.
              Tak sobie wyobrażasz naszą przyszłość?
              • bard333 nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 20:46
                normalności!

a wg mnie nie jest normalne, że naród który mordował swoich sąsiadów, przyjaciól
                organizuje rajd w imie tego mordu!!!!

mamy o tym zapomnieć????

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://starwon.com.au/~korey/Wolyn%252043/2.jpg&imgrefurl=http://starwon.com.au/~korey/Wolyn%252043.htm&usg=__obwHC_8kEdZFRUdbjVyjOdUeE5Q=&h=450&w=274&sz=40&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=CJGyZR5pt4MSHM:&tbnh=127&tbnw=77&prev=/images%3Fq%3Dwianuszki%2Bz%2Bdzieci%2Bna%2Bwo%25C5%2582yniu%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN%26um%3D1

w imię czego???
                • taziuta Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 20:51
                  bard333 napisał:

> a wg mnie nie jest normalne, że naród który mordował swoich
                  > sąsiadów, przyjaciół organizuje rajd w imie tego mordu!!!!

Mylisz się, oni nie organizują rajdu w imię mordu, lecz dla
                  upamiętnienia swojego bohatera walki o niepodległość Ukrainy.
                  Tak wygląda ich pamięć historyczna, tak zostali wychowani.
                  • bard333 Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 20:58
                    i dlatego mam pozwolić żeby zapomniec o tym co robili w 43??? co mnie obchodzi
                    ukraińska propaganda?! Mam nie mówić o dzieciach wyciaganych z brzuchów matek,
                    bo jacys poprawni inaczej chcą bratać się kimś, kim bratac sie nie da...

to tak jakby lwy chciały sie bratac z hienami, nie da się!!!

a gdyby tak Niemcy urządzili rajd w imie Hitlera, bo akurat byli tak
                    wychowani...? ja sobie po prostu tego nie życzę!!! ale w przeciwieństwie do
                    rezunów, nie wezme siekiery tylko moge apelować do decydentów żeby do tego nie
                    dopuscili... twoja postawa, to tak jakby pluć na groby tych ludzi rozrywanych
                    końmi!!!
                    • mariner4 A NSZ, Ogień? 03.08.09, 21:03
                      Teraz w Polsce fałszuje się ich historię i przerabia na bohaterów. Słowakom się
                      to nie podoba i co?
                      Z punktu widzenia Ukraińców, w świetle późniejszych wydarzeń jak wielki głód lat
                      30, Polacy ich zdradzili podpisując traktat ryski i wydając Ukrainę Rosji. To
                      dlatego nas nienawidzili.
                      M>
                      • edico2 Re: A NSZ, Ogień? 04.08.09, 02:24
                        Polacy ich zdradzili, czy też sami nie wiedzieli czego chcą woląc
                        hasać po Dzikich Polach?

Może powiesz, co robił w tym czasie Skoropadski?

Przecież 14 grudnia 1918 r., siły Petlury, których trzon stanowił
                        korpus Strzelców Siczowych (pod dowództwem płk Jewhena Konowalca)
                        zajęły Kijów i co???

Jak to jest więc z tym fałszowaniem historii???
                    • taziuta Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:05
                      bard333 napisał:

> /.../ twoja postawa, to tak jakby pluć na groby tych ludzi
                      > rozrywanych końmi!!!

Cóż, jestem za rozmową, za przedstawianiem wzajem swoich racji, ale
                      też za tym aby widzieć winy nie tylko u innych. Zdaje się, że nasi
                      też ciut się Ukraińców 'nariezali', prawda? A przed wojną kto jak
                      nie polscy panowie osadzali zasłużonych żołnierzy na ukraińskich
                      ziemiach, tzw. kresach wschodnich? Sądzisz, że te ziemie leżały
                      odłogiem i czekały aż je Polacy zasiedlą? Zastanowiłeś się skąd
                      znalazły się w dyspozycji polskich władz (okupacyjnych)?...
                      • bard333 okupacyjnych?????? 03.08.09, 21:18
                        o czym ty mówisz...?

czy Polacy mieszkający w Gdańsku, odwiedzali z siekierami swoich niemieckich
                        sąsiadów??? ukraina nigdy nie była państwem!!

gdzieś tam przeczytałem, że również twoja rodzina pochodzi z Wołynia, ale mówiąc
                        szczerze nie wierze! wiem, wiem... jestem nazistą, bo pamiętam o moich dziadach
                        zarzynanych przez miłujących pokój ukraińcach... nie chce mi się więcej gadać!

brzydzą mnie tacy ludzie jak ty... usprawiedliwiasz najgorsza zbrodnie, byle
                        była wykonana na Polakach... żenada...:(
                        • zoil44elwer Re: okupacyjnych?????? 03.08.09, 21:22
                          No i jakoś Białorusini nie rezali Lachów mimo że byli też pod polską okupacją.
                        • taziuta Re: okupacyjnych?????? 03.08.09, 21:28
                          bard333 napisał:

> o czym ty mówisz...?

Lwów to polskie miasto, podobnie jak Kowno czy Wilno, zapewne?
                          Polska od morza do morza, Ci się ckni?

> ukraina nigdy nie była państwem!!

Bo od zawsze pod panowaniem a to Polaków, a to Rosjan?
                          Ach ta imperialna ślepota na narodowe aspiracje innych, nazioli...
                          • bard333 a Grody czerwińskie ci coś mówią...? 03.08.09, 21:32

• tytanya Grody Czerwieńskie n/t 03.08.09, 21:36

• zoil44elwer Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:09
                    Pożarski wymordował całą polską"załogę"Kremla hetmana Gosiewskiego,polskiego
                    bohatera.Ale Bandera za bohatera?
                    • taziuta Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:11
                      zoil44elwer napisał:

> Pożarski wymordował całą polską"załogę"Kremla hetmana
                      > Gosiewskiego,polskiego bohatera.Ale Bandera za bohatera?

Dla ukraińskiej pamięci historycznej, to bohater walki o ich
                      niepodległość. Przypomnę, że jednym z okupantów Ukrainy była
                      Polska...
                      • zoil44elwer Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:19
                        Jeżeli taki ukraiński bohater kumał się z Niemcami,tak jak ks Tiso na
                        Słowacji,Horthy na Węgrzech,Antonescu w Rumunii czy dywizje SS Bałtów,to nic
                        dziwnego że są to bohatyry narodowe.
                • ave.duce Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:42
                  starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043/2.jpg :(((
                  • bard333 dzięki...:) 03.08.09, 21:46
                    ja tak nie umieĘ, nie znam się znaczy...;))
                    • ave.duce Re: dzięki...:) 03.08.09, 21:48
                      Nie ma sprawy :)

b/o

:p
                  • tytanya Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 21:52
                    Z tym zdjęciemm to nie do końca tak:

pl.wikipedia.org/wiki/Marianna_Doli%C5%84ska
                    • hummer Paść krowy a nie AVE uczyć :) 03.08.09, 21:57
                      tytanya napisała:

> Z tym zdjęciemm to nie do końca tak:
                      >
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Marianna_Doli%C5%84ska

A Serio, dzięki za wskazanie czegoś o czym historycy nie wiedzą. :)
                      • tytanya Popieram AVE 03.08.09, 21:58
                        ale akurat zdjęcie dotyczy czegoś innego.
                        Historycy wiedzą.
                        • hummer Nie moje małpy, nie mój cyrk :) /nt 03.08.09, 22:02

• zoil44elwer Re: Paść krowy a nie AVE uczyć :) 03.08.09, 22:05
                        Wiedzą wiedzą,tylko to są historycy od polityki historycznej a nie od
                        historii./Lekcja historii:Kto więcej zmienił
                        świat:Napolioni,Hitler,Stalin...Odp:Historycy Panie psorze!
                        • hummer Niestety :) 03.08.09, 22:11
                          Ale dzięki za tych historyków.
                          • bard333 na TYCH historyków 03.08.09, 22:31
                            są jeszcze ci...

www.eckardt.pl/najpierw-prawda-potem-pojednanie.html
                          • bard333 cytuje: 03.08.09, 22:32
                            Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki głowy, zdzieranie z głowy włosów
                            ze skórą (skalpowanie), wyrzynanie na czole “orła”, wbijanie bagnetu w skroń
                            głowy, wyłupywanie jednego oka, wybieranie dwoje oczu, przebijanie kołami dzieci
                            na wylot, obrzynanie warg, obcinanie języka, rozrywanie ust od ucha do ucha,
                            pionowe rozrąbywanie siekierą głowy, cięcie i ściąganie wąskich pasów skóry z
                            pleców, obcinanie kobietom piersi i posypywanie ran solą, obrzynanie sierpem
                            genitaliów ofiarom płci męskiej, przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską,
                            rozcinanie brzucha kobiecie w zaawansowanej ciąży i w miejsce wyjętego płodu
                            wkładanie np. żywego kota i zaszywanie brzucha, rozcinanie brzucha i wlewanie do
                            wnętrza wrzątku - kipiącej wody, wyrywanie żył od pachwiny, aż do stóp,
                            wieszanie ofiar za wnętrzności, rozcinanie brzucha i wsypywanie do wnętrza karmy
                            dla zgłodniałych świń tzw. osypki, który to pokarm wyrywały razem z jelitami i
                            innymi wnętrznościami, przybijanie bagnetem małego dziecka do stołu, przybijanie
                            małych dzieci dookoła grubego rosnącego drzewa przydrożnego, tworząc w ten
                            sposób tzw. “wianuszki” (na zdjęciu wyżej)

jeszcze masz coś do powiedzenia???
                            • hummer Ave może być dumna z ucznia. 03.08.09, 23:16
                              W końcu PiS się ujawni, choćby nie wiem jak się maskował.

Sienkiewicz coś pisze o wbijaniu na pal? Prawa to, że Polacy tak czynili?
                    • ave.duce Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 22:10
                      Poprawiałam tylko link Barda. To wszystko.

• tytanya Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 22:13
                        Rozumiem.

ave.duce napisała:

Poprawiałam tylko link Barda. To wszystko.
                      • bard333 Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 22:29
                        i zostaniesz teraz moherem...;))) trudno, co zrobic...;)))
                        • ave.duce Re: nie... jestem zwolennikiem 03.08.09, 23:38
                          Wisi mi to i powiewa ;)
                          Najważniejsze, że JA wiem, kim jestem.

• andrzej234k432 oni nas Banderą a my Litwinów pielgrzymkową Maryją 05.08.09, 08:51
              "maryja matką niepodleglości" , hmm... ,nieżle,nieżle sobie poczynają sobie
              zadymiarze z fmw na pograniczu polsko -litewskim pod przywodztwaem
              gdańszczanina ks. jarosława wąsowicza i gdynianina m.romana pod pozorem pielgrzymki
              mariuszgdy.salon24.pl/117571,pielgrzymka-do-wilna-szkola-patriotyzmu
        • cxxvi Rozumiem, ze dziarskie chlopaki ze swastami 03.08.09, 18:12
          na koszulkach urzadzajacy po Polsce rajd im. Adolfa Hitlera tez nie
          bylyby dla ciebie zadnym problemem i tez bys ich zapraszal do
          jezdzenia "ile chca"? A z przeciwnikow takich zabaw bys sobie
          podobnie dworowal? Nota bene Zydow bym z banderowskimi cyklistami nie
          mieszal, wszak ich idol nienawidzil ich rownie mocno co Adolf, a
          upowcy maja na koncie wiele antyzydowskich masakr. Ale skad ty to
          bidoku mozesz wiedziec?
          • pies_na_czarnych.o Przylaczam sie do postawionego pytania. 03.08.09, 18:19
            cxxvi napisał:

> na koszulkach urzadzajacy po Polsce rajd im. Adolfa Hitlera tez nie
            > bylyby dla ciebie zadnym problemem i tez bys ich zapraszal do
            > jezdzenia "ile chca"?

Przylaczam sie do postawionego pytania.
          • mariner4 Żydzi i cykliśći 03.08.09, 20:33
            to był żart.
            Jeżeli chodzi o ten rajd, to więcej szkody czyni jego nagłaśnianie, niż on sam.
            M.
    • zoil44elwer Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 18:28
      Stalin jednak,choć w swoim interesie zrobił Polsce dobrze,czyli prawie jedność
      etniczną.Wyobrażcie sobie granice III RP z Litwinami,Białorusinami czy
      Ukraińcami.Było by jak w Jugosławii.
      • hummer Wzywasz do nienawiści na tle narodowościowym 03.08.09, 18:30
        zoil44elwer napisał:

> Stalin jednak,choć w swoim interesie zrobił Polsce dobrze,czyli prawie jedność
        > etniczną.Wyobrażcie sobie granice III RP z Litwinami,Białorusinami czy
        > Ukraińcami.Było by jak w Jugosławii.

1. Ostrzeżenie.
        • pies_na_czarnych.o Re: Wzywasz do nienawiści na tle narodowościowym 03.08.09, 18:32
          hummer napisał:

>
          > 1. Ostrzeżenie.
          >

On tylko do wasni wzywa :o))

www.tvn24.pl/12690,1612929.1,0,1,zarzut-za-powazki--nawolywal-do-wasni,wiadomosc.html
        • zoil44elwer Re: Wzywasz do nienawiści na tle narodowościowym 03.08.09, 18:38
          A IPN i jego admiratorzy to do czego wzywa?Może jak polscy biskupi w 65 w swym
          liście:Przebaczamy i prosimy o przebaczenie!IPN wzywa do waśni opartych na
          kanwie wydarzeń sprzed 80 lat!
    • wislok1 Cała sprawa śmierdzi na kilometr prowokacją 03.08.09, 21:29
      Ktoś dał cynk o tym rajdzie Polakom ? Kto ?
      Polacy z Ukrainy ? Wątpię.
      Dali Ukraińcy z UPA lub Kreml ( ten ostatni wie dużo, co robią na Ukrainie ).
      A jeśli tak to jest to prowokacja obliczona na wku.wienie Polaków.
      Załóżmy, że to prowokacja UPA:
      Polacy zaatakują rajdowców kamieniami ( narwani tzw. kresowcy to ludzie skorzy do bitki ).
      W odwecie UPA rozpier.oli w drobny mak Cmentarz Orląt we Lwowie.
      UPA poczbędzie się cmentarza - sam zysk dla UPA.
      Wspłpraca polsko-ukraińska legnie w gruzach - sam zysk dla Kremla.
      Załóżmy, że to prowokacja Kremla:
      Polacy zaatakują rajdowców kamieniami ( narwani tzw. kresowcy to ludzie skorzy do bitki ).
      W odwecie UPA rozpier.oli w drobny mak Cmentarz Orląt we Lwowie.
      UPA poczbędzie się cmentarza - sam zysk dla UPA.
      Wspłpraca polsko-ukraińska legnie w gruzach - sam zysk dla Kremla.

Przypominam, że Kreml wzywał AK do powstania w Warszawie, co niestety idioci i mega idioci z Chruścielem, Okulickim wzięli dosłownie
      • wislok1 Najlepsze wyjście to spokój 03.08.09, 21:33
        Przejadą prowokatorzy na rowerach, probią fotek i ch.j z nimi.
        NIE WOLNO być narwanym w polityce, to skrajna głupota
        • zoil44elwer Re: Najlepsze wyjście to spokój 03.08.09, 21:37
          Jak pojeżdzą po polskich drogach to już będzie dla nich wystarczająca kara za
          prowokacje.
          • xenocide Przez Slowacje i Czechy nie jest blizej do Monachi 03.08.09, 21:53
            um.
            Dlaczego wybrali dluzsza droge ?
            • zoil44elwer Re: Przez Slowacje i Czechy nie jest blizej do Mo 03.08.09, 21:56
              Chcą dłużej pożyć.To przecież w Monachium zamordowano S Banderę.Nie byli to Polacy.
            • hummer Myślisz, że każdy ma rower górski :) 03.08.09, 22:00
              xenocide napisał:

> um.
              > Dlaczego wybrali dluzsza droge ?

Popatrz na mapę.
              • xenocide Re: Myślisz, że każdy ma rower górski :) 03.08.09, 22:08
                hummer napisał:

>
                > Popatrz na mapę.
                >
                Szukam wyjscia z tej sytuacji, tak aby wszyscy byli zadowoleni. Mnie ten rajd
                nie przeszkadza. Zwlaszcza po tym jak zrobl to samo co chcieli zrobic Polacy w
                Wawce. Z tym ze oni chcieli zagrac na nosie Rosjanom a on Niemcom. Ale Ukraina
                byla wolna przez 12 dni :-)
                • hummer Ruś już istniała, gdy Mieszko na drzewie 03.08.09, 22:20
                  xenocide napisał:

siedział. A z tego, że byli niepodlegli przez ileś tam dni, będąc przez wieki
                  pod polską okupacją wcale bym się nie śmiał.

Tak przy okazji, wskaż mi potęgę, która byłaby w stanie ruszyć RP trojga
                  narodów? Kiedy Kozak trzymałby straż południową?

Ale Kozak nie tak czynił znak krzyża. Więc i doczekaliśmy Hitlera i Stalina. A
                  wystarczyło tylko ten lud uczynić równoprawnym.
                  • xenocide Re: Ruś już istniała, gdy Mieszko na drzewie 03.08.09, 22:29

Darcie szat nad historia niczego nie zmeni, poza naszymn gdybaniem co by bylo
                    gdyby.
                    • hummer I dlatego nie drążyłbym tego tematu :) 03.08.09, 22:34
                      xenocide napisał:

>
                      > Darcie szat nad historia niczego nie zmeni, poza naszymn gdybaniem co by bylo
                      > gdyby.

Stało się jak się stało i trzeba z tym żyć.
                  • dystans4 Re: Ruś już istniała, gdy Mieszko na drzewie 03.08.09, 22:53
                    Prawda. Ale nie usprawiedliwia ludobójstwa.
                    NIC nie usprawiedliwia ludobójstwa.
                    • wislok1 Re: Ruś już istniała, gdy Mieszko na drzewie 03.08.09, 23:08
                      Zgoda.
                      Tylko, że UPA chodzi o to aby polska reakcja na ten rajd
                      była emocjnalna, żeby w odwecie zlikwidować Cmentrz Orląt we Lwowie,
                      żeby niszczyć ślady Polski koło Lwowa.
                      To jest sku.wysyństwo,
                      ale tak to jest, jak prezydent RP popiera Juszczenkę,
                      a ten popiera SS Galizien, UPA, OUN, hitlerowców z Ukrainy.
                      Takich sobie kamratów prezio znalazł.
                      W tej sytuacji rząd musi udawać, że nie ma sprawy.
                      Wie, że oprócz ich prezia i nazistów z UPA, OUN< SS Galizien
                      są tam umiarkowani politycy, Tymoszenko np.
                      • hummer Na szczęście granic strzeże AK :) 03.08.09, 23:10

• hummer Sam sobie odpowiedziałeś. 03.08.09, 23:09
                      dystans4 napisał:

> Prawda. Ale nie usprawiedliwia ludobójstwa.
                      > NIC nie usprawiedliwia ludobójstwa.
    • jola.iza1 Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 22:29
      no iii??
      Dziecko,znasz historię???
      • xenocide Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 22:32
        jola.iza1 napisała:

> no iii??
        > Dziecko,znasz historię???

O tej porze to chyba dzieci spia ?
        • taziuta Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 22:57
          xenocide napisał:

> jola.iza1 napisała:
          >
          > > no iii??
          > > Dziecko,znasz historię???
          >
          > O tej porze to chyba dzieci spia ?

Poza dziećmi nazioli, co to niedaleko pada jabłko od jabłoni... :)
        • jola.iza1 Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:18
          xenocide napisał:
          > O tej porze to chyba dzieci spia ?
          Nie bądź taki cwaniak ??:))
          A ??? Ty ???
          Poprzesz, czy niekoniecznie??:)
          • xenocide Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:23
            jola.iza1 napisała:

> Nie bądź taki cwaniak ??:))

Ja ? Ja jestem niemota, jedyne co mi w zyciu dobrze wyszlo to narodziny. :-)

> A ??? Ty ???
            > Poprzesz, czy niekoniecznie??:)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,98574942,98598312,Re_Myslisz_ze_kazdy_ma_rower_gorski_.html
            pozdrawiam
    • edico2 Trasa rajdu rowerowego im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:20
      Trasa prowadzi przez Sanok, Krosno, Biecz, Wieliczkę i Szczyrk, a
      następnie Bratysławę, Wiedeń i Linz aż do Monachium, gdzie znajduje
      się grób Bandery.
      Rajd wjeżdża do Polski w Medyce 6 sierpnia, pierwszy nocleg mają w
      Birczy. Przez Sanok będą przejeżdżać 7 sierpnia, w piątek.
      • taziuta Re: Trasa rajdu rowerowego im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:27
        edico2 napisał:

> /.../
        > Rajd wjeżdża do Polski w Medyce 6 sierpnia, pierwszy nocleg mają w
        > Birczy. Przez Sanok będą przejeżdżać 7 sierpnia, w piątek.

I?...
        Proponujesz powitać ich po staropolsku, pałką i kijem?
        • edico2 Re: Trasa rajdu rowerowego im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:32
          Można to zrobić także po ukraińsku zgodnie z zasadami wprowadzonymi
          przez Banderę ;(
          • taziuta Re: Trasa rajdu rowerowego im.bandery w Polsce!!! 03.08.09, 23:35
            edico2 napisał:

> Można to zrobić także po ukraińsku zgodnie z zasadami
            > wprowadzonymi przez Banderę ;(

Oko za oko (sprzed 70 laty)?
            Ej, wy genetyczni mściciele. Dać wam rząd dusz, a zgotowalibyście
            nam tu drugie Bałkany!
            • dystans4 Nie 03.08.09, 23:47
              W żadnym razie zemsta. Ale nigdy, do skończenia świata, pochwały dla morderców winnych ludobójstwa i ich naśladowców, którzy dziś głoszą hasła "ŚMIERĆ LACHOM!" i Hitlera i Banderę uznają za bohaterów
              jm.
            • edico2 Rozmowa po ukraińsku 04.08.09, 00:07
              www.youtube.com/watch?v=yNQw5LtskUs&NR=1
    • ave.duce W jęz. polskim nazwiska pisze się wielką literą 04.08.09, 00:56
      To, że autor napisał je z małej litery świadczy o nim samym, nie o Banderze.
      Na pewno podniósłby rwetes pod niebiosa, gdyby jakiś Ukrainiec napisał, np., jan
      paweł II.

• durenhab jakie prawo zabrania im przejechac pzez Polske? 04.08.09, 03:30
      a czy polacy maja prawo narzucac im lub ograniczac to jak sie maja
      nazwac? Komuna w polskich lbach ciagle zywa? Na scesacie nie sa
      polacy calkiem wolni by glupcow z siebie robic i krzywdic innych.
    • wolyniak11 7 sierpnia przekraczają granicę, w Polsce będą 5-6 05.08.09, 08:34
    • tow.nadredaktor UPA Bandery to skrajny bandytyzm już w II RP 05.08.09, 09:17
      tak jak KPP. Przykład:

Bezpośrednio po zamachu majowym premier Kazimierz Bartel powołał Komisję
      Rzeczoznawców przy Radzie Ministrów, której zadaniem było przygotowanie
      propozycji uregulowania kwestii narodowościowej. Najważniejszą postacią w
      komisji był Tadeusz Hołówko.

Tadeusz Hołówko to członek PPS-Frakcji Rewolucyjnej oraz Związku Walki Czynnej,
      w czasie I wojny światowej żołnierz Polskiej Organizacji Wojskowej, po 1918 roku
      wybitny publicysta, propagujący program federacyjny oraz poseł z ramienia PPS,
      uczestnik wojny polsko-bolszewickiej (kawaler krzyża Virtuti Militari).

Hołówko nawiązując do nadziei, jakie przewrót majowy obudził w społeczeństwie
      ukraińskim i białoruskim, ostrzegał, aby nadziei tej nie zawieść, gdyż może już
      „ostatni to raz zmęczone oczy biednego chłopa ukraińskiego i białoruskiego
      zwracają się w naszą stronę”. Za rzecz nie cierpiącą zwłoki uznał wprowadzenie
      na kresach samorządów, opartych na pięcioprzymiotnikowym prawie wyborczym.
      Samorządy bowiem, zdaniem Hołówki , przez skupienie uwagi miejscowych działaczy
      na rozwiązywaniu palących problemów ekonomiczno-społecznych, wpłyną na
      zawiązywanie się wspólnych interesów między ludnością mieszaną narodowo i tym
      samym osłabią tendencje do działalności antypaństwowej. Opowiadał się także za
      rozwojem szkolnictwa, uznając, że „państwo wcale nie powinno przeciwdziałać
      powstaniu możliwie większej ilości szkół początkowych białoruskich i
      ukraińskich”.Z inicjatywy Hołówki rząd polski ufundował Instytut Spraw
      Narodowościowych oraz Ukraiński Instytut Naukowy. W celu wyposażenia bibliotek
      nowych instytutów polscy dyplomaci w ZSRS nabywali sowieckie wydania literatury
      ukraińskiej i wysyłali je zwykłą pocztą do Warszawy.

Równolegle do starań o zmianę polityki narodowościowej rządu polskiego,
      podejmował konkretne kroki polityczne mające na celu rozluźnienie spoistości
      bloku mniejszości narodowych. W tym celu prowadził rozmowy z przedstawicielami
      poszczególnych partii mniejszości narodowych. Pierwsze efekty tych rozmów były
      bardzo zachęcające - przyciągając Ukraiński Związek Ludowy (UNS), część
      ukraińskich socjaldemokratów (USDP) i umiarkowanych nacjonalistów (UNDO) mirażem
      ukraińskiego Piemontu w województwach wschodnich, spowodował rozbicie jedności
      bloku partii ukraińskich w Polsce.

Sferą działalności Hołówki, ściśle związaną z jego zainteresowaniami
      narodowościowymi, była polityka wschodnia państwa polskiego. W tej dziedzinie
      Hołówko dał się poznać jako propagator koncepcji prometeistycznej. Istotą
      prometeizmu była dążność do osłabienia Rosji i odepchnięcia jej na wschód.
      Najważniejszym dokonaniem Hołówki było powołanie w Paryżu organizacji „Le
      Promethee” (Prometeusz), której celem było oderwanie od ZSRS terytoriów
      zamieszkałych przez narodowości nierosyjskie, a następnie utworzenia tam
      niepodległych państw. Prometeusz skupiał emigrantów ukraińskich, gruzińskich,
      azerbejdżańskich, turkmeńskich, Tatarów krymskich i kazańskich, a nawet grupy
      emigrantów karelskich i fińskich.

Dalsze powodzenie prometeizmu uzależniał od wspomnianej wyżej zmiany polityki
      wobec mniejszości narodowych w Polsce. Szykany wobec mniejszości, zamykanie
      pism, związków, szkół i cerkwi ukraińskich i białoruskich, odpychało – zdaniem
      Hołowki – tamtejsza ludność od Polski. Dzięki takim cechom swojej osobowości,
      jak wylewna serdeczność i żarliwość w głoszeniu wyznawanych ideałów, zjednywał
      przywódców narodów nierosyjskich dla programu prometejskiego. Wszystko to legło
      u podstaw powierzenia mu w marcu 1927 roku stanowiska naczelnika Wydziału
      Wschodniego MSZ. Jego politykę tak charakteryzował Adam Skwarczyński: „Nie
      szukał aliansów z imperializmami, choć ich drogi krzyżują się z drogami
      Sowietów, bo polską politykę pojmował nie jako zaborczą ekspansję interesów,
      lecz jako misję. (…) On nie miał tych wahań i wątpliwości, które mieli nasi
      „realni” politycy zwalczający wyprawę kijowską; on, który rzucał myśli
      porozumienia, jak równy z równymi, z wszystkimi narodami dzielącymi niedawny los
      Polski”. Stąd polityce zagranicznej Polski stawiał za cel, udzielanie pomocy
      państwom nowoutworzonym, jak Litwa, Łotwa, Estonia, a równocześnie narodom
      dążącym do niepodległości, a więc Ukraińcom, Białorusinom czy mieszkańcom Kaukazu.

W jednym ze swoich wystąpień publicznych tak charakteryzował politykę Polski:
      „Naród polski nigdy nie miał pierwiastków egoistycznego myślenia politycznego;
      przeciwnie, w ciągu długich wieków cechą jego charakterystyczną była myśl
      wyrozumiała, z której wypływała tolerancja wobec innych narodów, Dzięki tej
      tolerancji nie było u nas odpychającego pierwiastka, a przeciwnie, ościenne
      narody chętnie się do nas garnęły. Jeśli tę zasadę i dzisiaj przyjmiemy, to
      będzie ona ideologicznym sprawdzianem, ze Polska ma w sobie prężność do
      mocarstwowego stanowiska (…) mocarstwowość swą budujemy na jak największej
      liczbie narodów wyzwolonych lub wyzwalających się. (…) Nasz bliższy i dalszy
      wschód jest kolebką tych narodów”. W fragmencie tym widać, że trwał w
      złudzeniach,, gdyż nie potrafił uwolnić się od romantyzmu, który był cechą jego
      osobowości. Jednocześnie przeceniał siły poszczególnych narodów nierosyjskich, a
      nie zauważał rosnącej siły militarnej państwa Stalina.

Ukraińcy nacjonaliści uznawali polskie rządy na wschodzie za bezprawne i mówili
      o zjednoczonym państwie ukraińskim. Równocześnie znakomicie orientowali się, że
      tolerancyjna polityka Piłsudskiego zyskuje poparcie większości partii
      ukraińskich. Dlatego też podjęli działania, które miały zradykalizować ukraińską
      opinię publiczną.
      Już w 1926 roku siedzibę Ukraińskiej Organizacji Wojskowej przeniesiono do
      Berlina, a czołowi jego członkowie Jewhen Konowalec i Riko Jaryj, weszli w
      ścisły kontakt z niemieckim wywiadem. Współpraca ukraińskich nacjonalistów z
      Niemcami stała się jeszcze ściślejsza po połączeniu Ukraińskiej Organizacji
      Wojskowej ze Związkiem Organizacji Nacjonalistów, w wyniku którego w 1929 roku
      powstała Organizacja Ukraińskich Nacjonalistów (OUN). Otrzymała ona polecenie
      rozwinięcia w Małopolsce Wschodniej szerokiej akcji sabotażowej i
      terrorystycznej – pogłębienie antagonizmu polsko-ukraińskiego było Berlinowi
      bardzo na rękę. Akcja sabotażowa przeprowadzona przez OUN w drugiej połowie 1930
      roku i będąca odpowiedzią na nią pacyfikacja, doprowadziły do polaryzacji
      społeczeństwa ukraińskiego oraz skutecznie sparaliżowała politykę Piłsudskiego i
      Hołówki wobec Ukraińców w Galicji. Spór o pacyfikację skłonił polski rząd do
      ujawnienia dokumentów świadczących, że ukraińscy nacjonaliści otrzymują wsparcie
      finansowe z Niemiec. OUN planowała już przyszłą wojnę z Polską, prowadzoną u
      boku Niemiec.
      W największej partii ukraińskiej UNDO natomiast obok zdecydowanych przeciwników
      Polski, byli także zwolennicy kompromisowego porozumienia z rządem polskim.
      Hołówko – od jesieni wiceprezes Klubu BBWR w Sejmie – nie ustawał w wysiłkach
      zmierzających do urzeczywistnienia ugody. W niej bowiem widział zabezpieczenie
      przyszłości Polski na kresach. Dlatego też skutecznie zabiegał o otwarcie
      zamkniętych szkół ukraińskich. Rozmowy Hołówki z działaczami UNDO, mające
      miejsce w lutym 1931 roku, zaniepokoiły nacjonalistów ukraińskich, który
      zaczęli wysyłać do ukraińskich zwolenników porozumienia anonimowe wyroki śmierci
      za „konszachty z Lachami”.

29 sierpnia 1931 roku do pensjonatu w Truskawcu, gdzie odpoczywał Hołówko weszło
      dwóch zamaskowanych osobników, którzy oddali do niego sześć strzałów. Cztery
      ugodziły go w głowę, dwa w okolicę obojczyka. Wszystkie rany były śmiertelne.
      Tak zginął Tadeusz Hołówko, gorący zwolennik porozumienia polsko-ukraińskiego.
      Ceremonia pogrzebowa odbyła się w Warszawie 1 września 1931 roku, z udziałem
      licznych delegacji polskich, białoruskich, ukraińskich oraz narodów kaukaskich.

Po długotrwałym
      • tow.nadredaktor UPA Bandery to skrajny bandytyzm już w II RP cz.2 05.08.09, 09:19
        Po długotrwałym policyjnym śledztwie ujęto sprawców mordu na Hołówce – byli nimi
        dwaj członkowie OUN – Wasyl Biłas oraz Dmytro Danyłyszyn. W grudniu 1932 roku
        zostali przez sąd skazani na karę śmierci. Prezydent Mościcki nie skorzystał w
        stosunku do nich z prawa łaski.

OUN liczyła, iż zamordowanie Hołówki spowoduje drugą pacyfikację, która
        zdezorientowałaby do tego stopnia życie w Małopolsce Wschodniej, iż nieodzowna
        byłaby interwencja – na co liczyli Ukraińcy – Ligi Narodów. Wkrótce po zamachu w
        Truskawcu organ OUN „Surma”, ukazujący się w Berlinie pisał, że Hołówko
        „oślepiając ugodą, szedł do zniszczenia Rusi”. Motywem zbrodni Ukraińców było
        usunięcie kłopotliwego człowieka, którego polityka osłabiała ukraiński sprzeciw
        wobec polskich rządów. Ugoda bowiem była zdecydowanie zwalczana przez wojujący
        nacjonalizm ukraiński. Tak więc padł Hołówko ofiarą szczególnie nieprzejednanego
        i bezwzględnego terroryzmu, wyrosłego na gruncie nienawiści do wszystkiego co
        polskie, a równocześnie gotowego do daleko idącej współpracy z Niemcami.

Wybrana bibliografia:
        M. Papierzyska-Turek – Sprawa ukraińska w II Rzeczypospolitej 1922-1926
        I. Werschler – Z dziejów obozu belwederskiego. Tadeusz Hołówko
        P. Okulicz – Koncepcja międzymorza w myśli i praktyce politycznej obozu Józefa
        Piłsudskiego w latach 1918-1926
        S. Mikulicz – Prometeizm w polityce II Rzeczypospolitej
        T. Synder – Tajna wojna. Henryk Józewski i polsko-sowiecka rozgrywka o Ukrainę
        R. Torzecki – Kwestia ukraińska w Polsce w latach 1923-1929

Za:
        chris1991.salon24.pl/116711,mord-oun-na-idealiscie
    • andrzej234k432 oni w nas rajdem rowerowym a my w Litwinow pielgrz 05.08.09, 10:01
      mariuszgdy.salon24.pl/117571,pielgrzymka-do-wilna-szkola-patriotyzmu
    • adam81w Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 05.08.09, 14:46
      To jest dla mnie oburzające. Tak, należy tym zmanipulowanym dzieciom pokazać
      prawdę a także to kim był ten bandera.
    • adam81w Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 05.08.09, 15:04
      www.bibula.com/?p=12018 Banderowcom wstęp wzbroniony!
      • eryk2 Re: UWAGA! rajd rowerowy im.bandery w Polsce!!! 05.08.09, 15:59
        Marian Brudzyński, Marian Brudzyński... To ten świrus, który chciał
        uniemożliwić koncert Madonny? Kolejne kłamstwa tego idioty już chyba
        nikogo nie dziwią:

www.bibula.com/?p=12018

"W dniu 1 sierpnia czcić będziemy pamięć o bohaterskich żołnierzach
        Powstania Warszawskiego oraz pamięć setek tysięcy mieszkańców
        Nieujarzmionej Warszawy, którzy ponieśli śmierć nie tylko z rąk
        niemieckich, hitlerowskich oprawców, ale i z rąk szczególnie
        bestialskich oddziałów ukraińskich SS Galizien"

A tymczasem historycy: "Przeciwko Powstaniu nie walczyły zwarte
        oddziały Dywizji SS Galizien, a jedynie dziesięcioosobowa grupa
        słuchaczy szkoły policyjnej z Poznania przysłana do Warszawy" (J.
        Kreusch, P. Rozwadowski, A. K. Kunert, I. Wojciechowska "Wielka
        ilustrowana encyklopedia Powstania Warszawskiego". Warszawa 2005,
        str. 603).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka