Dodaj do ulubionych

Rzą chce ciąć administrację o 10%. To za mało!

14.08.09, 08:59
Ale dobre i to, o ile dotrzyma słowa. Trzeba ukrócić tą biurokratyczną mafię
pasożytów.
M.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych.o Re: Rzą chce ciąć administrację o 10%. To za mało 14.08.09, 09:21
      Rozsadne posuniecie. Unikac zwolnien, tylko nie zastepowac odchodzacych
      na emeryture. Bezbolesnie i efektywnie.
      • mariner4 Trzeba zwalniać. 14.08.09, 09:29
        Nie zastępowanie odchodzących na emeryturę stwarza lukę pokoleniową.
        T nie jest dobre rozwiązanie. Lepiej zwalniać najsłabszych. Wtedy pozostali
        zaczynają się bać. I o to chodzi!
        M.
        • pies_na_czarnych.o Re: Trzeba zwalniać. 14.08.09, 09:31
          > Wtedy pozostali
          > zaczynają się bać. I o to chodzi!
          > M.

Polityke strachu juz przerabialismy. Dziekuje, wiecej nie chce.
          Lepiej jest motywowac niz zastraszac. :o
          • mariner4 Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 09:33
            Musi być i kij, i marchewka.
            Jest okazja oczyścić częściowo administrację z leni i ludzi niekompetentnych.
            M.
            • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 09:35
              I co? Dokładnie ci zostaną zwolnieni?
              • wos9 Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:25
                spokojny.zenek napisał:

> I co? Dokładnie ci zostaną zwolnieni?

Boję się, że niestety nie. Ale odchudzić administrację trzeba!
            • inna57 Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 09:45
              Zgadzam se z Tobą Marinerze, moim zdaniem administrację wszystkich szczebli
              można zmniejszyć o 50-70% jednocześnie oczyszczając prawo z tysięcy durnych
              przepisów.
              Nie ma się co użalać nad tymi zwolnionymi, w większości ich umiejętności są tak
              znikome że wystarczają jedynie do trzymania miotły, bo do jej obsługi potrzebne
              byłoby już specjalne przeszkolenie.
              Najgorsze jest jednak to że właśnie administracja wszystkich szczebli to główne
              gniazdo nepotyzmu. To właśnie w administracji pracują ci wszyscy krewni i
              znajomi królika.
              Jak to przeciąć nie wiem ale przydałoby się jakieś radykalne rozwiązanie, jakiś
              konkretny test kompetencyjny, coroczny sprawdzian i odrzucanie wszystkich
              chwastów. Bo nie ma się co oszukiwać nawet jeśli teraz zwolni się te marne 10%
              to za rok ta Hydra się odrodzi w dwójnasób bo znowu czyjś pociotek będzie
              potrzebował roboty to się mu stworzy super ważne stanowisko do obsługi
              czerwonego stempelka.
              • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 09:47

inna57 napisała:

> Zgadzam se z Tobą Marinerze, moim zdaniem administrację wszystkich szczebli
                > można zmniejszyć o 50-70%

Najlepiej 100.

jednocześnie oczyszczając prawo z tysięcy durnych
                > przepisów.

Komisja Palikota jakoś przez dwa lata nie potrafiła znaleźć kilkudziesięciu, a
                Ty nadal o "tysiącach"?

• humbak Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:15
                  > Komisja Palikota jakoś przez dwa lata nie potrafiła znaleźć kilkudziesięciu, a
                  > Ty nadal o "tysiącach"?

To świadczy o tym że wszystko jest w porządku?:]
                  • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:26
                    humbak napisał:

> > Komisja Palikota jakoś przez dwa lata nie potrafiła znaleźć kilkudziesięc
                    > iu, a
                    > > Ty nadal o "tysiącach"?
                    >
                    > To świadczy o tym że wszystko jest w porządku?:

Nie, to świadczy o tym, że pisanie o "tysiącach" nie ma najmniejszego sensu.
                    I o tym, że nie ma cudownych rozwiązań - ktoś pstryknie palcami i jest raj. W to
                    może wierzyć co najwyżej pisowski elektorat, nie ludzie myślący.

• humbak Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:29
                      Jeśli rząd chce przeprowadzić zmiany, czeka ich masa pracy. Nie ma co do tego
                      wątpliwości. Ale dla wyborców ważny jest efekt końcowy, prawda?
                      Tylko po co te wycieczki ku wyborcom PiSu?
                      • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:31
                        humbak napisał:

> Jeśli rząd chce przeprowadzić zmiany, czeka ich masa pracy. Nie ma co do tego
                        > wątpliwości. Ale dla wyborców ważny jest efekt końcowy, prawda?

Oczywiscie.

• zamurowany Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:33
                        humbak napisał:

> Tylko po co te wycieczki ku wyborcom PiSu?

Musisz się pogodzić z tym, że w niektórych głowach istnieją tylko dwie
                        alternatywy: PO i PiS. Na inne już nie ma miejsca.
                        • pies_na_czarnych.o Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:39
                          zamurowany napisał:

> humbak napisał:
                          >
                          > > Tylko po co te wycieczki ku wyborcom PiSu?
                          >
                          > Musisz się pogodzić z tym, że w niektórych głowach istnieją tylko
                          dwie
                          > alternatywy: PO i PiS. Na inne już nie ma miejsca.

W twojej glowie jest niestety miejsce tylko na "korwinizm". :(
                          • zamurowany Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:42
                            pies_na_czarnych.o napisał:

> W twojej glowie jest niestety miejsce tylko na "korwinizm". :(

Czyżbym wszystkich ludzi na tym forum podejrzewał o wyznawanie "korwinizmu"?

Do tego właśnie sprowadzałby się twój przytyk.
                            • pies_na_czarnych.o Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:53
                              zamurowany napisał:

> pies_na_czarnych.o napisał:
                              >
                              > > W twojej glowie jest niestety miejsce tylko na "korwinizm". :(
                              >
                              > Czyżbym wszystkich ludzi na tym forum podejrzewał o wyznawanie
                              "korwinizmu"?
                              >
                              > Do tego właśnie sprowadzałby się twój przytyk.

Jak zwykle nie potrafisz zrozumiec prostego zdania. :((
                              • zamurowany Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 11:09

> Jak zwykle nie potrafisz zrozumiec prostego zdania. :((

Przykro mi, ale muszę stwierdzić, że to raczej ty nie rozumiesz własnych
                                wypowiedzi. Oto dlaczego tak mówię:

Napisałem, że wiele osób nie dopuszcza jakichkolwiek alternatyw poza PO oraz PiS
                                (więc dlatego będąc w jednym z obozów wszystkich przeciwników sytuują w drugim).
                                Ty natomiast twierdzisz, że ja za to widzę tylko jeden obóz: "korwinistów". Z
                                tego prosty wniosek, że najwyraźniej według mnie wszyscy są w tym obozie.
                                • pies_na_czarnych.o [...] 14.08.09, 11:12
                                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 12:19
                                  A teraz nazwij rażący błąd logiczny, który popełniłeś w swojej ostatniej
                                  wypowiedzi.
                • zamurowany Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:36
                  spokojny.zenek napisał:

> Komisja Palikota jakoś przez dwa lata nie potrafiła znaleźć
                  > kilkudziesięciu

To świadczy wymownie o komisji Palikota.
                  • spokojny.zenek Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:40
                    Może ty znajdź... :)))
                    • zamurowany Re: Sama motywacja nic nie daje 14.08.09, 10:45
                      spokojny.zenek napisał:

> Może ty znajdź... :)))

Co mam znaleźć?
      • jack_sparrow_pl Re: Rzą chce ciąć administrację o 10%. To za mało 14.08.09, 10:25
        nikt związany z PO nie zostanie zwolniony...
    • wujaszek_joe każdy rząd to obiecuje 14.08.09, 09:47
      a potem tworzy nowe instytucje
      • x2468 Re: każdy rząd to obiecuje 14.08.09, 09:52
        Rzad zwolni,wodzunio przyjmie.Juz zaciera z radosci pulchne lapki.
        • humbak Re: każdy rząd to obiecuje 14.08.09, 10:17
          A co on ma tu do rzeczy?
    • zamurowany Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:06
      mariner4 napisał:

> Rzą chce ciąć administrację o 10%. To za mało
      > Ale dobre i to, o ile dotrzyma słowa. Trzeba ukrócić tą
      > biurokratyczną mafię pasożytów.

10% to mniej niż 99% (a tyle mniej-więcej urzędników należałoby faktycznie
      zwolnić), ale i tak jest to lepsze niż obecny stan. Jeśli to się potwierdzi, to
      z przyjemnością pochwalę PO.

• humbak Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:19
        Ty mówisz o totalnych zmianach zasad gry. W tym momencie chodzi tylko o redukcję
        przerostu zatrudnienia.
        • zamurowany Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:23
          humbak napisał:

> Ty mówisz o totalnych zmianach zasad gry. W tym momencie chodzi
          > tylko o redukcję przerostu zatrudnienia.

Owszem. Chcę totalnej zamiany zasad gry. Ale - jak widzisz w moim wcześniejszym
          poście - zwykłą redukcję też pochwalam.

• spokojny.zenek Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:28
            Zamurowany społecznie wykona robotę tych zwolnionych.
            • zamurowany Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:31
              spokojny.zenek napisał:

> Zamurowany społecznie wykona robotę tych zwolnionych.

Nie. Robota większości urzędników jest zbędna albo wręcz szkodliwa, więc nikt
              nie powinien jej wykonywać.
              • inna57 Jaka szkoda 14.08.09, 10:43
                że większość zupełnie nie pojmuje że w większości praca urzędnicza to zwykły
                humbug, to przekładanie papierów z jednej sterty na drugą to przystawianie
                kolejnej "niezbędnej" pieczątki.
                Niestety na własnej skórze każdy z nas doświadczył urzędniczego absurdu.
                Skromny przykład jedyną osobą która miała super ważną decyzję o planie
                zagospodarowania przestrzennego w jednej z gmin byłam ja. W gminie niestety
                zaginęło w jakiejś urzędniczej czarnej dziurze. Otrzymałam nawet od gminy
                oficjalne pisemko z prośbą o udostępnienie tego dokumentu. Ot taka polska
                urzędnicza rzeczywistość.
            • mariner4 Cos mi się wydaje, że teraz siedzisz 14.08.09, 10:31
              w jakimś urzędzie, przy komputerze i dyskutujesz na forum w godzinach pracy. Mam
              rację?
              M.
              • spokojny.zenek Re: Cos mi się wydaje, że teraz siedzisz 14.08.09, 10:32
                Nie.
                • spokojny.zenek Re: Cos mi się wydaje, że teraz siedzisz 14.08.09, 10:39
                  forum.gazeta.pl/forum/w,902,98873599,98884070,dopisuje_do_kolekcji_.html
                  Teraz z radością dopisuję urzędnika.
                  Smacznego!
        • pies_na_czarnych.o Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:37
          humbak napisał:

> Ty mówisz o totalnych zmianach zasad gry. W tym momencie chodzi
          tylko o redukcj
          > ę
          > przerostu zatrudnienia.

Zamurowany mowi o anarchii.
          • zamurowany Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:38

> Zamurowany mowi o anarchii.

Czy masz cokolwiek na podparcie swoich (bzdurnych oczywiście) przypuszczeń?
            • pies_na_czarnych.o Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:40
              zamurowany napisał:

> pies_na_czarnych.o napisał:
              >
              > > Zamurowany mowi o anarchii.
              >
              > Czy masz cokolwiek na podparcie swoich (bzdurnych oczywiście)
              przypuszczeń?

Twoje wypowiedzi obojetnie na jaki temat popieraja moje
              twierdzenie.
          • spokojny.zenek Re: Życzę powodzenia i kontynuacji trendu 14.08.09, 10:40
            Zamurowany jak zawsze sam nie wie o czym mówi.
    • mariner4 Jeżeli liczba urzędników przekroczy pewną masę 14.08.09, 10:57
      krytyczną to stanowi samoistny silny elektorat.
      W Polsce ta masa krytyczna już dawno została przekroczona.
      Urzędnicy wraz z rodzinami stanowią tak liczny elektorat, że każda próba
      uderzenia weń, może przeważyć wynik wyborczy i skonczyć się klęską reformatorów.
      To dlatego walka z biurokracją jest taka trudna. To dlatego sądzę, że teraz
      skończy się na gadaniu Tuska.
      Przy okazji biurokracji. Zauważyłem, że w weekend ruch na forum maleje. Po
      prostu wielu forumowiczów dyskutuje tutaj w godzinach pracy, na służbowych
      komputerach. Kto się przyzna?
      M.
      • inna57 Re: Jeżeli liczba urzędników przekroczy pewną mas 14.08.09, 11:11
        Co do masy krytycznej, zgoda, ale w końcu musi się znaleźć jeden odważny który
        tego garba nam zdejmie. Obawiam się że plany obecnej ekipy to będzie tylko
        delikatna kosmetyka, nie jakaś radykalna reforma.

Co do przyznania się, to owszem dyskutuję tu w godzinach pracy ale i komputer i
        praca należą do mnie i sama sobie wyznaczam jaką część mojego czasu pracy mogę
        poświęcić na dyskusje. Stąd pewnie niechęć do pyskówek i zabieranie głosu tylko
        w nielicznych, interesujących mnie sprawach. Za to w weekendy staram się unikać
        kontaktów z netem i forami.
    • xenocide Re: Rzą chce ciąć administrację o 10%. To za mało 14.08.09, 12:32
      mariner4 napisał:

> Ale dobre i to, o ile dotrzyma słowa. Trzeba ukrócić tą biurokratyczną mafię
      > pasożytów.
      > M.

Popieram ta akcje rzadu choc podobnie jak ty uwazam ze ciecia powinny byc
      wieksze chociaz 20%. Jednak dobre i jesli ma to byc poczatek zmian w biurokracji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka