Gość: calipso IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 04.01.04, 09:42 W tym kraju wszystko jest do dupy . Pokolenie nierobow , seks-maniakow i dzieciorobow jest w pelni sil do pracy i takie oto ich praca daje wyniki . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krecik Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: 62.233.243.* 04.01.04, 09:53 Gość portalu: calipso napisał(a): > W tym kraju wszystko jest do dupy . Pokolenie nierobow , > seks-maniakow i dzieciorobow jest w pelni sil do pracy i takie > oto ich praca daje wyniki . Całe szczęście że od kilkudziesięciu lat tacy ludzie emigrują do USA :) jak jeszcze wyjadą dwa miliony podobnych do ciebie debili ten kraj w końcu stanie się normalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Tadek Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.lodz.supermedia.pl 04.01.04, 10:43 Krecik,popieram ciebie.Śmieszą mnie wypowiedzi palantów z daleka od rzeczywistośi.Olej to,jacy oni są wiadomo.Mądre rady zachowajcie dla siebie,przydadzą się niedługo.Do Siego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosnik Kolei FATALNY STAN INFRASTRUKTURY KOLEJOWEJ IP: *.chello.pl 05.01.04, 09:56 ...bo TOWARZYSZE z kierownictwa PKP ROZKRADLI $$$ na modernizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też MK Re: FATALNY STAN INFRASTRUKTURY KOLEJOWEJ IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 13:03 i tym sposobem przewoźnicy drogowi mają lepsze jutro, bo kolej będzie coraz wolniej się toczyła z braku modernizacji torów. PKL, czyli firma od infrastruktury jest coraz biedniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: FATALNY STAN INFRASTRUKTURY KOLEJOWEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:34 Tak! winą za wypadki kolejowe i drogowe należy obciążyc przede wszystkim TRAGICZNĄ INFRASTRUKTURĘ! niech mi nikt nie mówi o kierowcach, itp. Najpoważniejszą przyczyną jest, moim zdaniem, stan dróg i kolei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLO Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.aus.texas.net 04.01.04, 15:41 Nie chodzi o to czy wypowiedz z daleka czy z bliska... Debil jest wszedzie debilem. Wspolczsni debile olsnieni blaskiem Hameryki zwa sie oszolomami Ile katastrof pociagow w ostatnich 10-ciu latach bylo w Stanach ten oszolom juz nie wie. Zreszta pociagi w Stanach to jedna wielka katastrofa... Gość portalu: Dziadek Tadek napisał(a): > Krecik,popieram ciebie.Śmieszą mnie wypowiedzi palantów z > daleka od rzeczywistośi.Olej to,jacy oni są wiadomo.Mądre rady > zachowajcie dla siebie,przydadzą się niedługo.Do Siego > Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . W UK tez, ale wypadki nie koncza sie 25 rannymi. IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 20:47 Zabici ida w dziesiatki, a nawet setki. Cud. Polacy mieli niewyobrazalnego farta, sadzac po fotkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :;: Re: W UK tez, ale wypadki nie koncza sie 25 ranny IP: *.gtconnect.net 05.01.04, 00:53 To chyba raczej nie fart,bo to nie pierwszy wypadek kolejowy w Polsce, gdzie uniknięto ofiar śmiertelnych. Natomiast w UK i w USA katastrofy, w których gnią dziesiątki i nawet setki osób, nie w wyniku zderzenia, ale w pożarze, nie mogąc wydostać sie przez pancerne okna, zdarzają się nierzadko. Możemy pogratulować sobie, ze kolej mamy bezpieczniejszą, jeśli nawet biedniejszą niż w USA i UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad cholerny [...] IP: 62.233.166.* 04.01.04, 11:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Sam tez jestes zza wielkiej wody. I zza azbestu... IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 20:48 Calopso bredzi - zgoda. Ale co to za "argumenty" ti prezentujesz, na nic lepszego cie nie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad cholerny [...] IP: 62.233.166.* 04.01.04, 21:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Glodnemu pedalkowi ch... na mysli??? IP: *.server.ntli.net 04.01.04, 22:22 I jacy "uciekinierzy"? Mam na zachodzie po prostu firme, bo tu bardziej sie oplaca nizli w Polsce, a i pracownicy lepsi... Proste, synu, czys jeszcze za glupi, by to pojac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad cholerny . IP: 62.233.166.* 04.01.04, 23:44 też mam "firmę" ma zachodzie - to się nazywa bizneswiz(j)a - czyli przepustka do świata, ale nie sram na Polskę z oddali-tak jak inne szczury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Calipso IP: *.4kroki.pl 04.01.04, 11:18 Gość portalu: calipso napisał(a): > W tym kraju wszystko jest do dupy . Pokolenie nierobow , > seks-maniakow i dzieciorobow jest w pelni sil do pracy i takie > oto ich praca daje wyniki . Tak sie zastanawiam skad w ludziach, ktorzy emigruja z Polski tak wielka nienawisc do Polakow? Mam kilku znajomych emigrantow... doprawdy ich wypowiedzi o Polakach sa bardzo zblizone do wypowiedzi powyzej Najgorsze jest to, ze jak taki jeden z drugim sa za granica to tez opluwaja Polske w kazdej mozliwej wypowiedzi To chyba jakis kompleks, ktory tacy ludzie staraja sie jakos sobie rekompensowac Emigruja przewaznie ludzie, ktorych tu juz nic nie trzyma - czyli tacy, ktorzy nic tu nie osiagneli - czyli nie byli w stanie nic osiagnac wogole Wyjezdzaja na zachod i oczywiscie tam im tez nic nie wychodzi - przygladaja sie ludziom tam mieszkajacym i widza jak im dobrze sie powodzi wiec ich kompleks nizszosci narasta jeszcze bardziej w efekcie zaczynaja sie podlizywac ponizajac Polske Tu w Polsce byli popychadlem bo nic nie potrafili osiagnac Tam sa popychadlem bo tez nic nie osiagneli wiec przynajmniej rekompensuja sobie zle samopoczucie wywyzszaniem sie nad Polakow, ktorzy tu zostali Calipso! Jezeli myslisz ze ktos Cie bedzie bardziej cenil bo oplujesz kraj swojego pochodzenia to sie mylisz Budujesz tylko obraz Polaka nie szanujacego wlasnych korzeni Jezeli pokazesz komus marnosc swojego pochodzenia to nikt Cie nie bedzie szanowal nawet tam gdzie teraz jestes Znam wielu ludzi z zachodu i wiem ze wyznacznikiem ich szacunku nie jest usmiech ktorym Cie obdarzaja - oni sa zawsze usmiechnieci bo to im dobre wychowanie nakazuje Wyznacznikiem ich szacunku jest to co o Tobie mowia gdy Cie przy nich nie ma A w spoleczenstwie szanujacym dobre pochodzenie nikt nie bedzie szanowal kogos kto sam mowi o swoim pochodzeniu zle W Polsce tez nikt nie szanuje takich ludzi Wrzucasz kamyczki do wlasnego ogrodka facet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Calipso IP: 62.233.204.* 04.01.04, 11:26 Do wypowiedzi Pana a nie trzeba już nic dodawać, W jednym z krajów postawę Calipso nazywano "Netzbeschmutzer", a kara śmierci przez powieszenie to najniższy wymiar ... kary. Pozdrawiam wszystkich Polaków. Małysz będzie dziś w 10-tce i bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Calipso IP: *.frigoglass.pl 04.01.04, 12:54 Zasadniczo zgadzam się z powyższą opinią. Dość trafnie charakteryzujesz frustracje pewnego rodzaju emigracji. Niestety, szczególnie w USA, ten rodzaj polskiej emigracji jest powszechny. Znam wiele osób, które osiągając mniejszy lub większy sukces trafiają w różne miejsca na świecie, ale przeważnie jednak to jest Europa. Emigracja w Stanach jest nieco inna. Tam jadą ludzie w poszukiwaniu mitycznego Eldorado, a kończą niańcząc dzieci i zmywając talerze. Hmm, to chyba nie jest szczyt rozwoju osobisteo i zawodowego. A jak się komuś nie udało, brak mu perspektyw, ma dość zmywania talerzy, to jest zły na wszystko i na wszystkich. Więc naturalną psychologiczną obroną jest agresja oraz demonstrowanie swej wyższości, jakkolwiek iluzorycznej. I może uogólniam, może też nie mam racji. Tylko w takim razie niech mi ktoś powie skąd się biorą tzw. Polish jokes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calipso Re: Calipso IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 04.01.04, 23:07 Gos´c´ portalu: ktos napisa?(a): > Zasadniczo zgadzam sie˛ z powyz˙sza˛ opinia˛. Dos´c´ trafnie > charakteryzujesz frustracje pewnego rodzaju emigracji. Niestety, > szczególnie w USA, ten rodzaj polskiej emigracji jest powszechny. > > Znam wiele osób, które osia˛gaja˛c mniejszy lub wie˛kszy sukces > trafiaja˛ w róz˙ne miejsca na s´wiecie, ale przewaz˙nie jednak to > jest Europa. > > Emigracja w Stanach jest nieco inna. Tam jada˛ ludzie w > poszukiwaniu mitycznego Eldorado, a kon´cza˛ nian´cza˛c dzieci i > zmywaja˛c talerze. Hmm, to chyba nie jest szczyt rozwoju > osobisteo i zawodowego. > > A jak sie˛ komus´ nie uda?o, brak mu perspektyw, ma dos´c´ zmywania > talerzy, to jest z?y na wszystko i na wszystkich. Wie˛c naturalna˛ > psychologiczna˛ obrona˛ jest agresja oraz demonstrowanie swej > wyz˙szos´ci, jakkolwiek iluzorycznej. > > I moz˙e uogólniam, moz˙e tez˙ nie mam racji. Tylko w takim razie > niech mi ktos´ powie ska˛d sie˛ biora˛ tzw. Polish jokes? Jak widzisz tylko takich znasz ktorzy taleze zmywaja albo dzieci niancza . Kto ci powiedzial , ze jestem emigrantem ? Po prostu wypieprzylem kilkuset bardzo madrych rodakow i pozwolilem sobie na wakacje takie o jakich wy madrale nawet marzyc nie mozecie . Zawsze bede nazywal Polakow debilami i dobrze mi z takimi bo takich wykiwac zawsze mozna . Wracam wkrotce bo czuje sie miedzy glupkami tak jak ryba w wodzie . Kazdy o tym wie , ze glupimi latwiej jest rzadzic i dawac sobie rade miedzy nimi . Proponuje wam ksiazki i slowniki zamiast internetu a wtedy i wy nie musicie byc takim motlochem jakim jestescie . Cieszy mnie tylko jedno . Zabolala was prawda o was samych . Zabolala bo powinna ale tez jest czas na przemyslenie tego dlaczego jestesmy takimi glupimi . Byc moze dlatego : wiemy tak malo , ze nawet nie wiemy jak malo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Calipso IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 13:25 Nie macie sie o co obrazac. Ogladajac to wszystko z daleka to niestety jawicie sie jako kraj nierobow, cwaniakow, zlodzieji i bandziorow. W krajach europejskich macie taka opinie. W USA gdzie nie ma tzw."praw czlowieka" w waszym pojeciu a policja nie przebiera w srodkach Polacy maja opinie szmaciarzy bo gdyby tylko zaczeli bandziorstwa jak np. w Niemczech albo w Polsce to policja by to szybko zlikwidowala. Nauczyliscie sie krakac,ze za wszystko jest winna komuna i kraczecie do dzisiaj no bo "my jestesmy Chrystusem Narodow" "za Wasza wolnosc i nasza" i tym podobne kretynskie opowiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gedf Re: Calipso IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 15:05 Gość portalu: polonus napisał(a): > Nie macie sie o co obrazac. Ogladajac to wszystko z daleka to niestety jawicie > sie jako kraj nierobow, cwaniakow, zlodzieji i bandziorow. W krajach > europejskich macie taka opinie. W USA gdzie nie ma tzw."praw czlowieka" > w waszym pojeciu a policja nie przebiera w srodkach Polacy maja opinie > szmaciarzy bo gdyby tylko zaczeli bandziorstwa jak np. w Niemczech albo w Polsc > e > to policja by to szybko zlikwidowala. Nauczyliscie sie krakac,ze za wszystko > jest winna komuna i kraczecie do dzisiaj no bo "my jestesmy Chrystusem > Narodow" "za Wasza wolnosc i nasza" i tym podobne kretynskie opowiesci. ale tez pier....isz :) Polacy sa najlepsi Renome wyrabiaja niewyksztalcone gowna co jada za pare centow sprzatac kible w usa To raczej amerykanie to nieroby, zadufani w sobie itp, zapytaj sie ilu tam ma magistra wiekszosc konczy licencjat, bylem tam i jak mowilem ze mam magistra to wszyskie amerykanskie glowy mowily woooooow co ty tu robisz jako barman :) zacofane pauki i to raczej amerykanie jada na pracy wczesniejszych pokolen a sami nic kreatywnego nie wnosza :) potrafilem ciezka praca zarobic 160$ dzienie gdzie amerykanie po 80 i jeszcze na mnie ze skargami czemu tak duzo ale to ja przychodzilem na dwie zmiany to ja zawsze bylem 30min wczesniej zeby wszystko uszykowac a nie jak amerykanie 30 min po rozpoczeciu pracy zreszta co ja tu sie bede rozwodzil Ciesze sie ze jestem Polakiem i USA jest ostatnim krajem na swiecie do ktorego bym sie przeprowadzil (no moze pozwiedzac tak bo jest co) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... ++Do gedfa - barmana++ IP: *.ny5030.east.verizon.net 04.01.04, 17:33 nie dziw sie ze sie smiali, oni sie smiali z ciebie - ze facet z magistrem pracowal jako barman i nie potrafil sobie znalesc innej pracy :) a te wasze magistraty to sobie mozesz wsadzic w pupe, jesli 98% jedzie na sciagach a ponad polowa kupuje prace magisterskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wlasnie, a czemu pracowales jako barman majac MA? IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 20:52 A nawet i BA (za niektore polskie mgr Amerykanie nie dadza wiecej). I znajac jezyk, bo barman musi go znac... Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calipso magistrze gedf IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 04.01.04, 23:19 Gos´c´ portalu: gedf napisa?(a): > ale tez pier....isz :) > Polacy sa najlepsi > Renome wyrabiaja niewyksztalcone gowna co jada za pare centow > sprzatac kible w usa > To raczej amerykanie to nieroby, zadufani w sobie itp, zapytaj > sie ilu tam ma magistra wiekszosc konczy licencjat, bylem tam i > jak mowilem ze mam magistra to wszyskie amerykanskie glowy > mowily woooooow co ty tu robisz jako barman :) zacofane pauki > > i to raczej amerykanie jada na pracy wczesniejszych pokolen a > sami nic kreatywnego nie wnosza :) > potrafilem ciezka praca zarobic 160$ dzienie gdzie amerykanie po > 80 i jeszcze na mnie ze skargami czemu tak duzo > ale to ja przychodzilem na dwie zmiany to ja zawsze bylem 30min > wczesniej zeby wszystko uszykowac > a nie jak amerykanie 30 min po rozpoczeciu pracy > zreszta co ja tu sie bede rozwodzil > Ciesze sie ze jestem Polakiem > i USA jest ostatnim krajem na swiecie do ktorego bym sie > przeprowadzil (no moze pozwiedzac tak bo jest co) "zacofane pauki" i "uszykowac" to zwroty swiadczace o tym , ze nie jestes tym niewyksztalconym gownem . Calkiem dobrze jak na polskiego magistra . Nie chcialbys osiedlic sie w USA ale skorzystales z okazji aby pojechac i okrasc ? Czy zaplaciles podatki od tego co zarobiles ? Polski magister chyba wie , ze trzeba zaplacic . Chyba ucza tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: magistrze gedf IP: *.pbc.adelphia.net 05.01.04, 03:59 To prawda ze polscy robotnicy, bo takich jest wiekszosc nawet z tytulami i bez, sa cenieni w USA bo b, dobrze pracuja i niezle zarabiaja . I co z tego ? W kraju pracowac im sie nie chce, nie wiem czy to sprawa zarobkow czy tez poczucia krzywdy ( tytul mgr nie daje zadnych pieniazkow, czesto kelnerka po szkole podstawowej lub sprzedawczyni na ryneczku zarabia znacznie wiecej) Ale to tylko dygresja, katastrofa kolejowa to bardzo smutne zdarzenie ale przy obecnym stanie PKP to cud ze naprawde cud ze nie zdarzaja sie czesciej, a swoja droga dlaczego kazdy temat konczy sie Ameryka? Strasznie jestesmy zakompleksieni. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: magistrze gedf IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.01.04, 16:45 ... bo ponoć kochamy amerykę, nawyjeżdżało się tam narodu i się mądrzą. A tak naprawdę są tam czarnuchami i mają stracha że pewnego pięknego dnia zostaną stamtąd wywaleni ( bo większość nie ma prawa stałego pobytu, obywatelstwa i to ich gryzie ) Tak to już jest z neofitami że chcą być bardziej od reszty A że głupi narodek amerykański ma się za pępek świata to i amero - polaczki się czują ważniejsi. A wracając do wypadku kolejowego to na pewno wina ŻYDÓW i żydostwa. O tym jeszcze chyba nikt dziś nie pisał :-)) pozdrawiam wszystkich zamiataczy i pomywaczy z polskimi paszportami w Usa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Calipso IP: *.icpnet.pl 04.01.04, 17:27 > Nie macie sie o co obrazac. Ogladajac to wszystko z daleka to niestety > jawicie sie jako kraj nierobow, cwaniakow, zlodzieji i bandziorow. Mówiliśmy o opinii polaczków, a teraz Pan dodaje, nieco zmieniając temat, opinię osób nie mających z Polską wiele do czynienia. To nieco inne rzeczy. > W krajach europejskich macie taka opinie. Powoli to się zmienia. Nic nie osiągnie się z dnia na dzień. > Nauczyliscie sie krakac,ze za wszystko > jest winna komuna i kraczecie do dzisiaj no bo "my jestesmy Chrystusem > Narodow" "za Wasza wolnosc i nasza" i tym podobne kretynskie opowiesci. Wydaje mi się, że ton poprzednich wypowiedzi był zupełnie odwrotny. Poza tym kiedy był pan w Polsce ostatnio? Good news is no news, hence the shit in TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Calipso - do LMB IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 21:31 LMB - nie przesadzaj. Tekst Calipso jest haniebnie GLUPI i bezczelny, fakt. Ale ten, z ktorym polemizujesz, napewno nie zasluguje na skwitowanie w stylu: a odpieprz sie, pan, przeciez tu nie mieszkasz, nawet nie bywasz, a wiec guzik wiesz. Bo, niestety, mowi on wiele prawdy. Stukam z UK, ktore jest ostatnio o wiele bardziej zyczliwe Polakom, nizli inne panstwa i nacje Europy. Jeszcze rok-dwa temu ludzie tu sie cieszyli, ze Polacy w koncu beda mogli tu legalnie pracowac. I nie dotyczylo to tych najlepiej wykwalifikowanych, bo tych przyjmowano "od zawsze", ale po prostu polskich rzemieslnikow - tu takich brak i traktuje sie ich z najwyzszym szacunkiem (funkcjonariusze emigracyjni mi mowili, jak z bolem serca - bo prawo - musieli cofac z granicy "Polish carpenters"; niektorzy nawet radzili kawalerom czy rozwodnikom...fikcyjne sluby). Niestety, Polacy, ta ostatnia fala emigracji zarobkowej (samo zjawisko, jego czasowosc, Brytom nie wadzi - wrecz przeciwnie) z ostatnich paru lat sprawila, ze ludziom wlosy deba zaczynaja na glowie stawac - oni sie boja naplywu cwaniackiej, brutalnej, zapitej, roszczeniowej i niewyuczalnej dziczy. Bo taka tu naplynela z - nazwijmy rzecz po imieniu - polskich dolow spolecznych: b.pracownicy PGR, kolek rolniczych ze sciany wschodniej, niby-gornicy, wykopani z kopaln z powrotem w Lomzynskie; niewykwalifikowani robotnicy budowlani od wielkiej plyty, ktorzy przestali byc w kraju potrzebni itd.itp. Polacy w kraju wiedza, ze to nie kazdy, ze taki nie jest nawet kazdy polski niewykwalifikowany robociarz, ze to po prostu holociarze. Niestety, Anglicy tego nie wiedza. I boja sie, ze ci Hunowie po 1 maja na nich runa, by zgnoic i splugawic wzgledny lad spoleczny, na jaki latami pracowali, ze Polacy (bo tych najwiecej i jako zulia "rzucaja sie w oczy")wykoncza kraj, konczac -za przeproszeniem - burdel, jaki zrobila tu kolorowa emigracja (Jamajka, czesciowo Czarna Afryka, Bangladesz, czesciowo i Pakistan), ze powstana nowe rtniczne getta i nowe etniczne mafie. Polacy w kraju nie chca w ogole przyja tego do wiadomosci. Polacy w kraju sie jedynie "smiertelnie obrazaja" za "opluwanie polskosci", a to przeciez nie tak: te holote powinno sie utemperowac wspolnymi silami, bo krzywde i Polsce, i spolecznosciom Zachodu czyni. Dla holoty jest tylko jedno wlasciwe miejsce - instytucje penitencjarne. Powstaje unijny system ewidencji obywateli Unii (wraz z criminal records), ale nie bedzie gotowy przed 2006, "nowi" moga dojsc do niego nawet pozniej (to wlasnie to jest przyczyna czasowych blokad wolnego zatrudnienia - tych z records nadal, i z Polska w Unii, mozna do innego kraju nie wpuscic; co dopiero do UK, ktore nie podpisalo Traktatu z Schengen), ale - nim powstanie - Polacy, dla wlasnego polskiego dobra, powinni wyzbyc sie swej "klanowosci" i w imie wspolnoty jezyja bronic do upadlego polska holote: za toto nie warto wlasnego karku nadstawiac i im wczesniej polska opinia pibliczna te holote zacznie wraz z obcokrajowcami potepiac, tym dla Polakow w swiecie lepiej. Niestety, poki co, to najporzadniejszy Polak w imie polskiego honoru(?) polskiego zula do ostatniej ktopli broni zamiast potepic smiecia. Bo spcial trash jest wszedzie, jego istnienie nie jest hanba narodowa; hanba narodowa jest OBRONA tychze smieci. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Calipso - do LMB IP: *.icpnet.pl 07.01.04, 00:55 > LMB - nie przesadzaj. Tekst Calipso jest haniebnie GLUPI i > bezczelny Byłem w Kanadzie i w UK. Piszesz z perspektywy europejskiej, jakkolwiek europejskie [nie]chce być Zjednoczone Królestwo. Nie za bardzo rozumiem co Twój tekst ma wspólnego z tematem "calypso"? I dlaczego tamten artykuł jest wg Ciebie taki "haniebnie głupi"? > Ale ten, z ktorym polemizujesz, napewno nie > zasluguje na skwitowanie w stylu: a odpieprz sie, pan, przeciez > tu nie mieszkasz, nawet nie bywasz, a wiec guzik wiesz. Dla Ciebie bilet do Polski to mniej niż miesięczna sieciówka. Przyjazd z USA do Polski to już cała wyprawa. Nie każdego na nią stac. Stąd podejrzenie, że wypowiadający się mają image Polski z czasów wyjazdu, może jeszcze na jednorazowy paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Szok!!!!!!!!!!!! IP: 212.14.0.* 05.01.04, 09:56 Polonusie! Czy aby ktoś się pod Ciebie nie podszył??? Deć Ty sam wiecznie za wszystko komune i SLD obwiniałeś! Cóż się stało??? Świat zwariował!!! Murzyn jest najlepszym golfistą, biały najlepszym raperem, Niemcy nie chcą iść na wojnę, a Polonus bije sie w pierś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Calipso IP: *.atlaga.adelphia.net 04.01.04, 14:25 Problemem jest stara emigracja w Chicago i okolicach Nowego Jorku. Ci ludzie zwlaszcza w Chicago so zamknieci w latach 70- 80. Za kawaly o Polakach rowniez mozemy podziekowac naszej "kochanej" starej Polskiej emigracji. Ludzie w USA nie mieli stycznosci z Polakami w Polsce a z Polakami przyjezdzajacymi do USA. Na szczescie to wszystko sie powoli zmienia. Do USA, w wiekszosci omiajac szerokim lukiem Chicago, przyjezdzaja Polacy na studia a po studiach zostaja i pracuja. Ci ludzie nie sa zadnymi geniuszami ale sa ludzmi obrotnymi. W USA nie liczy sie to co wiesz, bo jak nie wiesz to mozesz sie tego nauczyc. Liczy sie przebojowosc, zdolnosc do pracy w grupie i przede wszystkim chec do adaptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Calipso IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 04.01.04, 19:11 Popieram Pana wypowiedz. Od 3 lat mieszkam w USA, L.A.,CA Pracuje, jako prof. na jednym z amerykanskich uniwersytetow. Tylko nie zgadzam sie z wypowiedzia, iz polskie dokumenty, potwierdzajace wyksztalcenie nie sa uznawane. Bzdura. Oczywiscie, tez zalezy z ktorej szkoly. A poza tym trzeba jeszcze udowodnc posiadana wiedze. Sam papier wiele nie znaczy. (doswiadczenie z wlasnej skory- taki polsko-amerykanski prof. powiedzial do mnie na poczatku-ty jestes tutaj nikim, a twoje papiery nic nie znacza. Krew sie we mnie zagotowala: ja ci jeszcze pokaze. I co? na rozmwie kwalifikacyjnej nie mialam najmniejszych problemow i nie stanowilo roznicy: polskie czy inne. Ja nie mam kompleksu bycia Polakiem. Raczej jestem z tego dumna. Temat: Polonia. Zwlaszcza ta chicagowska, nie ma niestety najlepszej opinii,nawet w samych Stanach, co akurat zawdziecza samej sobie. Wiekszosc "bylych" Polakow, jest obecnie bardziej amerykanskich, niz sami Amerykanie. Smieszy najbardziej ich jezyk polski, z tak MOCNYM amerykanskim akcentem, nawet, jezeli przyjechali nie tak dawno. Co dziwi, np. Papiez przeciez mieszka poza krajem kilkadziesiat lat, mowi wieloma jezykami, ale nikt nie moze miec zastrzezen do "czysosci" jego wypowidzi w jezyku ojczystym. A na marginesie, z Polski nie wyjechalam, ze wzgledu na brak perspktyw, skonczylam 2 kierunki na UW, SGH i mam dr z Jagiellonskiego, radzilam sobie calkiem niezle. I rodzice nie dawali mi kasy na studia, bo ich nie bylo stac, zwlaszcza po reformach - tej jednej szczegolnie, z poczatku lat 90tych, tylko musialam sobie znalezc prace. Zderzenie pociagow: nikt ani nic nie jest doskonale, przestarzaly sprzet, tylko ludzi szkoda. Przciez wiadomo, ze za kilka miesiecy o sprawie kazdy zapomni. A poszkodowani zostana sami sobie. Wszyskiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Calipso IP: *.icpnet.pl 07.01.04, 01:00 > Zderzenie pociagow: nikt ani nic nie jest doskonale, > przestarzaly sprzet, tylko ludzi szkoda. Wszyskiego dobrego! Widzę, że zadomowiła się Pani w USA na dobre ; ) Ten styl... U was jest dużo lepszy sprzęt? A, nie ma go w ogóle? Jaka szkoda, znowu w korku do pracy? Bo autobus nie jeździ? Co, nie ma transportu publicznego w ogóle? A pociag zlikwodowali w 1929? Życzę miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Jak nas widzą inni, Was:: Calipso IP: *.icpnet.pl 04.01.04, 18:05 Przeciętny homo [po]sovieticus wie więcej na temat zachodu niż o swojej nacji i sąsiadach. Nie wiemy tak naprawdę co o nas sądzą. Pisze brytyjczyk: "On our dumbly privatised mainline railways, most staff are unable to make running repairs to locomotives and trains, [...] In January, while working on Polish state railways, I drove the 17.00 fast train from Poznan to Wolsztyn out into the freezing snow. The steam locomotive's air-brake showed signs of playing up, which could have delayed us. My unflappable instructor walked the length of the boiler as we charged into the dark, and made the necessary running repair. We kept to time." groups.google.com/groups?q=polish+train+wolsztyn&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&inlang=pl&scoring=d&selm=p05210601bb7e0270ee4f%40%5B64.61.217.76% 5D&rnum=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jak nas widzą inni, Was:: Calipso IP: *.it-net.pl 04.01.04, 19:50 Miał facet szczęście! Trafił na ostatnią w Polsce, lokalną linię obsługiwaną przez lokomotywy parowe (oczywiście głównie dla turystów), nic dziwnego że go zatkało... a co do sytuacji w brytyjskich kolejach po ich prywatyzacji - niestety, ma rację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Fakt. Ale Polonia w UK to wlasnie mowi:vide moj post IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 21:37 zamieszczony ciut wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Jak nas widzą inni, Was:: Calipso IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.01.04, 16:31 witam Jak to się dzieje że z powodu czynnej linii parowej w Wielkopolsce zjeżdża się sporo wycieczek z całego świata a Angole osiedlają się w Wolsztynie i okolicach??? I współfinansują ten zabytek To jest PRAWDZIWY SKANSEN stworzony przez społeczników i miłośników z myślą o turystach i hobbystach. Zajrzyj na serwer www.kolej.pl a się przekonasz. Jak zapomniałeś polskiego to możesz poczytać też w innych językach bo odwiedzalność zza granicy jest bardzo duża Ja często miewam gości zza granicy których prowadzam po skansenach kolejowych i parowych. Cała Europa zazdrości nam właśnie tej czynnej według rozkładu linii pod parą. I wcale nie jest ona tania. Parowozy wymagają drogiej i pracochłonnej infrastruktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Jak nas widzą inni, Was:: Calipso IP: *.icpnet.pl 07.01.04, 00:47 > To jest PRAWDZIWY SKANSEN Mylisz się, to działa. A skansen to muzeum. Tylko w Wielkopolsce jeszcze jest para. > Ja często miewam gości zza granicy których prowadzam po > skansenach kolejowych i parowych. Cała Europa zazdrości nam > właśnie tej czynnej według rozkładu linii pod parą. I wcale nie > jest ona tania. Parowozy wymagają drogiej i pracochłonnej > infrastruktury. Wybacz, wątek jest o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wołodia Re: Calipso IP: *.mediacom.pl 04.01.04, 18:51 Popieram Twą wypowiedz.Niektóży co wyjadą czują się jak opasłe psy które zostały spuszczone z łańcucha po podlizywaniu się gospodarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vip Re: Calipso IP: *.sympatico.ca 05.01.04, 03:29 Glupis , ot co. Nie bierzesz pod uwage, ze w USA czy Kanadzie sa ludzie , ktorzy dostali paszport w jedna strona za walke z komuna ?? Baranie jeden wielu z nich walczylo, zebys ty gadzie mial dzisiaj lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vip Re: Calipso IP: *.sympatico.ca 05.01.04, 03:29 Glupis , ot co. Nie bierzesz pod uwage, ze w USA czy Kanadzie sa ludzie , ktorzy dostali paszport w jedna strona za walke z komuna ?? Baranie jeden wielu z nich walczylo, zebys ty gadzie mial dzisiaj lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palmer_eldritch Re: Calipso - Na walke z komuna bylo miejsce tutaj IP: *.um.wroc.pl 05.01.04, 07:57 Nie moge zniesc tych wszystkich przyjemniaczkow, ktorzy po prostu sobie do tzw. lepszego zycia uciekli (czesto oczywiscie do regipsow, azbestow itd.), a teraz wielkich weteranow zgrywaja, ktorzy walczyli z komuna. Rzygac sie chce... Palmer Eldritch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandalf Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.chello.pl 04.01.04, 11:34 Gość portalu: calipso napisał(a): > W tym kraju wszystko jest do dupy . Pokolenie nierobow , > seks-maniakow i dzieciorobow jest w pelni sil do pracy i takie > oto ich praca daje wyniki . A Ty to co pracus jestes? zawsze wszystko perfekcyjnie wykonujesz? kraj jest taki jaki sobie urzadzilismy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniejwiecej SZTAB KRYZYSOWY JUZ NA MIEJSCU IP: *.chello.pl 04.01.04, 11:42 "Członkowie sztabu są już na miejscu wypadku - poinformowała Oblińska." Trzymac tak dalej! Dobra robota! Juz na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: SZTAB KRYZYSOWY JUZ NA MIEJSCU IP: *.light.csk.pl 04.01.04, 13:05 wronki najciezsze wiezienie w polsce,oraz sprzet agd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz WPROWADZIC WIZY DLA EMIGRANTÓW Z USA.KTO JEST ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 11:49 Uciekinierom z kraju nalezy wprowadzic wizy .Zdjecie i odciski palców .Niech zebrza dalej od obcych.To samo dotyczy obywateli USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wally Re: WPROWADZIC WIZY DLA EMIGRANTÓW Z USA.KTO JEST IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.01.04, 16:58 Mialy to byc komentarze do artykulu.Ile W Was zlosci i glupoty? Chyba tylko w naszym kraju tylu debili do internetu sie dorywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Widac maja ciagle za duzo pieniedzy - ceny nawet IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 21:40 stalego lacza sa w III RP wyzsze, niz gdziekolwiek na Zachodzie (wg. kursu, nie relacji do pensji), a przeciez wielu korzysta z dial-up... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad cholerny Re: Widac maja ciagle za duzo pieniedzy - ceny na IP: 62.233.166.* 05.01.04, 10:10 Gość portalu: . napisał(a): > stalego lacza sa w III RP wyzsze, niz gdziekolwiek na Zachodzie > (wg. kursu, nie relacji do pensji), a przeciez wielu korzysta z > dial-up... Ja płacę 40zł/mies za stałe łącze - to przecież tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszas a w jakim kraju? 04.01.04, 11:53 Gość portalu: calipso napisał(a): > W tym kraju wszystko jest do dupy . Pokolenie nierobow , > seks-maniakow i dzieciorobow jest w pelni sil do pracy i takie > oto ich praca daje wyniki . wnioskujac z twojego adresu, piszesz o kraju za wielka woda.... a swoja droga, skad sie bierze tyle frustracji u polaczkow z jackowa i greenpointu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roksi Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 12:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? co ty bredzisz syneczku? IP: *.boleslawiecka.k.pl 04.01.04, 12:30 lub coreczko... zderzenia pociagów zdarzaja sie wszedzie.. nie tylko w "tym" buraczanym kraju i zeby tak od razu pluc jadem... idz do psychoanalityka jesli nadajesz z USA:-) tam w najwspanialszym kraju na swiecie to modne ciekawe, czy to tylko moda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Purex Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: rubin:* / 192.168.6.* 04.01.04, 12:34 Maszynista pewnie nie dojrzał pociągu towarowego zza brudnych szyb wspaniałego polskiego pociągu. A może był tak wycieńczony głodówką, że zasnął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :;: Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.gtconnect.net 05.01.04, 01:32 Co za nonsens! Przydałaby się powtórka z fizyki! Kiedy maszynista zobaczył towarowy, czy przez brudne, czy przez czyste szyby, nie miał już szans zatrzymać pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek teraz sobie wyobrazcie IP: *.student.pw.edu.pl / 10.6.1.* 04.01.04, 12:34 ze ten pieprzony pociag relacji Terespol-Szczecin jedzie 23 grudnia, zapchany ludzmi po brzegi - ale dla PKP to spoko - jak cie ktos nie zdusi, nie zamarzniesz, nie zostaniesz okradziony to masz jeszcze szanse zginac pod Wronkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: 62.233.173.* 04.01.04, 12:55 Taa..zerknęłam na stronkę PKP. Oczywiście zero jakiejś informacji o wypadku, że ruch pozostałych pociągów na tym odcinku będzie z pewnością opóźniony etc. W zakładce AKRUALNOŚCI można przeczytać wiadomość z 19.12.2003..khe..khe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :;: Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.gtconnect.net 05.01.04, 01:37 Przestańcie narzekać! Jak na ceny biletów w PKP to komfort i bezpieczeństwo jazdy są naprawdę niezłe. Znacznie mniej bezpiecznie podróżuje sie koleją choćby w USA i w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.light.csk.pl 04.01.04, 13:04 trasa szczecin terespol 2 w nocy,jubiler i ............................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 13:39 Proponuję zajrzeć na stronę Polskich Kolei Państwowych www.pkp.pl. W dziale aktualności ostatnia wiadomość jest z ... 19 grudnia 2003. To przecież w ich obowiązku, jako przewoźnika, jest bieżące informowanie o wypadku, stanie rannych, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: 62.233.233.* 04.01.04, 14:00 Czy Polskie Koleje Państwowe to przewoźnik? Bo nie wiem teraz kogo masz na myśli. Czy chodzi Ci o Polskie Linie Kolejowe czy Przewozy Regionalne. Wydaje mi się, że po prostu się czepiasz. To że dla Ciebie nie napisano jeszcze o wypadku na stronie grupy PKP o niczym nie świadczy. Wszyscy o wszytkim wiedzą, odpowiednie służby jak i przedstawiciele są od dawna na miejscu. Także pragnę Cię uspokoić i nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol@ Re: PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 04.01.04, 18:29 ..owszem, swiadczy - mianowicie o tym, ze cos takiego jak polityka informacyjna PKP, troska o krewnych czy znajomych osob rannych [czyt. potencjalnych KLIENTOW i dobroczyncow PKP] w przypadku kolejowego molocha NIE ISTNIEJE!! sytuacja nie do pomyslenia w normalnym kraju i przedsiebiorstwie utrzymujacym sie ze swiadczenia uslug w sposob rzetelny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: 62.181.161.* 04.01.04, 19:11 Zaraz, zaraz, chwileczkę. Po fakcie, że w parę godzin po wypadku nie było informacji na stronie internetowej kto ranny itd. nie możemy stwierdzić, że krewni nie otrzymali stosownej informacji. Tak stwierdzić nie można bo to już czysta demagogia. Naprawdę nie przesadzajmy. Ja bynajmniej nie chcę bronić PKP, bo sam widzę jak jest z polskimi kolejami, a osobiście lubię jeździć koleją. Ale nie można karcić PKP za to, że nie dopilnowali tego, żeby jakiś łepek uzupełnił stronę o informacje o wypadku. Poza tym nie wiem, czy można podawać dane personalne poszkodowanych do publicznej wiadomości. Jestem pewien, że poszły w ruch telefony i tego, kogo to naprawdę interesowało, dowiedział się napewno. A to, że kolejowy moloch nie potrafi wykaraskać się z czasów PRL to już inna sprawa. Ale ten problem dotyczy nie tylko kolejnictwa. Dotkniętych jest nim wiele innych dziedzin gospodarki. Potrzeba po prostu czasu i pracy, żeby to zmienić, chociaż oczywiście pewna krytyka (patrz NIE DEMAGOGIA) pomaga zmienić instniejący stan, bo pogania właściwych decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: 212.14.0.* 05.01.04, 09:53 Nie zwiodłem sie na Andrzeju, jak nie SLD to winny PRL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: PKP chyba nic nie wie o wypadku! IP: *.siedlce.dialup.inetia.pl 04.01.04, 23:57 na www.pkp.pl to jest nawet podane co do centymetra i do minuty, gdzie się towarowy wykoleił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Kolejne ofiary Balcerowicza! IP: 195.116.92.* 04.01.04, 14:07 I Bauca oraz ich programow zlodziejskiej prywatyzacji i ciec w budzecie, w tym pozbawienia PKP funduszow juz nie tylko na inwestycje, ale i na niezbedne remonty! Pod sad premierow i ministrow finansow od roku 1990! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Kolejne ofiary Balcerowicza! IP: *.icpnet.pl 04.01.04, 17:32 Nie przejmuj się, jutro przychodznie powinny być otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Zwolennicy "przodujacego ustroju" wiecznie zywi? IP: *.abhsia.telus.net 04.01.04, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN To skutek polityki Blacerowicza i jego nastepcow.. IP: 195.116.92.* 04.01.04, 14:11 ... oraz ich programow zlodziejskiej prywatyzacji i ciec w budzecie, w tym pozbawienia PKP funduszow juz nie tylko na inwestycje, ale i na niezbedne remonty! Pod sad premierow i ministrow finansow od roku 1990! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: To skutek polityki Blacerowicza i jego nastep IP: *.icpnet.pl 04.01.04, 17:31 > To skutek polityki Blacerowicza i jego nastepców Kiedy Balcerowicz był ministrem transportu? > ... oraz ich programow zlodziejskiej prywatyzacji i ciec w budzecie, w tym > pozbawienia PKP funduszow juz nie tylko na inwestycje, ale i na niezbedne > remonty! W jaki sposób, poprzez unormalnienie sytuacji i wprowadzenie gospodarki rynkowej do czegoś, co zostało spaprane przez nieuków-ministrów transportu? Przejedź się do Czech i zobacz jak wygląda kolej w postkomunistycznym państwie. > Pod sad premierow i ministrow finansow od roku 1990! Darmowe leki antydepresyjne dla nieprzystosowanych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: express Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: 217.153.159.* 04.01.04, 14:27 Oto kolejny sukces w ogródku pana Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Skasowac wszystkie pociagi..............! IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.04, 14:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 15:08 pewnie cie stary zostawil i sie wyzywasz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eon Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.broker.com.pl 04.01.04, 15:28 czemu musza ginac ludzie zeby byly zauwazone nieprwidlowosci w tym demokratycznym panstwie zadzacym przez jelopow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaEriksfru Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.cm.chello.no 04.01.04, 15:41 Gość portalu: eon napisał(a): > czemu musza ginac ludzie zeby byly zauwazone nieprwidlowosci w > tym demokratycznym panstwie zadzacym przez jelopow Tych JELOPOW samiscie wybrali.Gratuluje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: 213.17.199.* 04.01.04, 17:40 W latach 80 i na początku lat 90, gdy czynne były przytorowe urządzenia SHP (samoczynne hamowanie pociągu) maszynista w obsłudze jednoosobowej nie mógł pracować w godzinach nocnych dłużej niż 6 godzin. Teraz gdy te urządzenia zostały rozkradzione (proszę sprawdzić w Wykazie Ostrzeżeń Stałych, który ma każdy maszynista) maszynista jednoosobowo może pracować 12 godz. Można sprawdzić w planach pracy maszynistów (dostępne w Zakłedach Taboru Cargo), że są zmiany w których maszynista zaczyna pracę np. o 17 - 22, a kończy po 12 godzinach. Kto będzie się czuł bezpiecznie w takim pociągu ok. 2-3 w nocy? (Kierowcy w autokarach muszą mieć zmiennika). Proszę sprawdzić plany pracy w Zakładach Taboru w Warszawie (Olszynka i Odolany) w Poznaniu Gł. w Szczecinie i Gdyni Grabówku. Włos na głowie się zjeży temu co ma trochę wyobraźni. To, że do tej pory było tylko tyle wypadków to naprawdę CUD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 18:50 ktos na pocztku tych komentarzy napisal obrazliwe slowa wobec Polakow , , naszych rodakow, uwazam ze nie nalezy zwraca uwage na takich ludzi i po prostu ich zignorowac, wtenczas nie beda mieli satysfakcji ze ktoz sie oburzyl , obrazil etc Po drugie nie nalezy generalizowac opini o Polakach za granica , wielu z nich nawet nie mialo okazji pracowac w kraju, buli za mlodzi jak wyjechali a wielu z nich juz sie urodzilo nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zez Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 19:19 Ten kto pluje w swoje gniazdo , opluje kazdego , to nie czlowiek , to strzep bezmozgowca ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Naucz sie odrozniac plucie na Polakow od plucia na IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 21:52 polska HOLOTE. Bo ta powinna obrywac rowno: i w kraju, i za granica. Chwasty sie wyrywa, a nie sie je pielegnuje tylko dlatego, ze przypadkiem sie wysialy w polskim ogrodku!!! Logiki, czlowieku, LOGIKI!!! Nb. nasza Calipso najwyrazniej tez jest takim chwastem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol wyrwać chwasta IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.01.04, 17:05 kalipso i tobie podobni wy [-------------------] iw [------------ -]cwele. Bywając za granicą wstydu nie jeden raz najadłem się przez takich jak wy. Żyjcie sobie tam gdzie żyjecie tylko od... się od tego marnego kraiku z którego się wywodzicie i przestańcie się przyznawać do korzeni. Bo jest wielu obywateli Usa, Kanady i innych krajów dla których słowo Polak nadal brzmi dumnie i wstydzą się za takich jak wy. Plujecie jak te wsiowe kundle na stary świat tylko dlatego że macie pełną michę. Jest tu źle, wręcz parszywie, przydałoby się trochę szubienic ale to jednak nasz kraj i wara wam od niego. Lepiej trzęście dupami przed BinLadenem którego wasi Panowie złapać nie mogą a okupację nazywają wyzwoleniem. Tylko tym się różnią od Sowietów że dają jeść i poszczekać pozwolą. I łańcuch dłuższy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: również Andrzej Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.ima.pl / *.ima.pl 04.01.04, 19:22 W tym przypadku odrzucono hipotezy o winie człowieka. Rozważa się raczej uszkodzenie nawierzchni pod składem w postaci pęknięcia szyny lub uszkodzenie wózka kołowego wagonu, co spowodowało zjazd pociągu na równoległy tor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Nie psuj ludziom zabawy! IP: *.abhsia.telus.net 04.01.04, 19:33 Takie banalne tlumaczenie. Wykolejenia pociagow i awarie sprzetu zdarzaja sie wszedzie. W Kanadzie przewaznie dotyczy to pociagow towarowych bo ludzie rzadko podrozuja pociagami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrmaster Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 09:59 Niestety, państwo polskie toleruje złodziejstwo majatku "niczyjego" - zabezpieczeń ruchu kolejowego, szyn, trakcji, znaków drogowych, pokryw studzienek, kabli telekomunikacyjnych i trakcyjnych - przecież wszystkie uchwały rad miejskich probujących opanować zlodziejstwo i paserstwo skupów złomu są ODRZUCANE PRZEZ WOJEWODÓW!!! TO PAŃSTWO TO DRAŃSTWO! To, że mamy dopiero jedną katastrofę kolejową spowodowaną przez złomiarzy to cud! Nie wiem, jakim cudem to się nie wydarzyło na Górnym Śląsku, gdzie w kazdym mieście działa kilkadziesiąt (np. tylko w Bytomiu 70) skupów złomu-paserów, gdzie każdy złodziej przynosi mienie PKP - przyjedźcie do Bytomia, zobaczycie setki wagonów z wyrwanymi resorami, drzwiami, maźnicami, zobaczycie ze tylko w tym roku zlodzieje ukradli tam 10 kilometrów kompletnych torowisk, na szczęście uzywanych tylko w ruchu towarowym! Zabytkowe koleje waskotorowe w tym regionie, najstarsze na swiecie, są rozkradane w tempie 10 kilometrów rocznie - ale to nikogo tam nie interesuje! Złodzieje węgla dodatkowo panoszą si na liniach towarowych wstrzymując ruch np między Gliwicami i Bytomiem - ze wzgledu na to zamknieto tam ruch osobowy, bo linia dwutorowa bywała nieprzejezdna 12 godzin na dobę, gdy policjanci przygladali się tylko, jak zaparkowane przy autostradzie ciężarówki zlodziei ładują kradziony wegiel. Nawet kolejkę parkową tam rozkradli - trzeba bylo odbudowywać przed sezonem, a tory wzięto skąd? A no, firma odbudowująca kupiła nielegalnie z PKP. Bo PKP samo rozbiera sobie linie kolejowe - w ciagu ostatnich kilku lat rozebrali na zlom zelektryfikowane magistrale na odcinkach Bytom-Pyskowice (20 kilometrów), Zabrze-Tworóg (30 kilometrów), Zabrze-Orzesze (15 kilometrów), Pyskowice-Pyskowice Miasto (5 kilometrów) a także dziesiatki, jak nie setki kilometrów torów stacyjnych w Katowicach, Zabrzu i okolicznych miastach. Teraz w razie jakiegoś wypadku nawet nie będzie jak przez Śląsk objazdu puścić, bo objazdy rozebrali. Minister Pol ma duże osiagnięcia - za jego kadencji zlikwiduje się 100 razy więcej linii kolejowych, niz zbuduje autostrad. Byle dalej od Europy, byle dalej od Europy która w koleje inwestuje, linie lokalne prywatyzuje (znakomity efekt), ale nie pozwala niszczyć bezmyslnie i celowo infrastruktury!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyzyzmiesem a ja usiłowałam przejechać się wczoraj pociągiem IP: *.crowley.pl 05.01.04, 14:51 Wczoraj z grupą znajomych usiłowaliśmy się dowiedzieć jak pojedzie pociąg pośpieszny relacji Kraków - Szczecin. W informacji a także na całym dworcu PKP nie wiedzieli niec na ten temat - na 10 minut przed odjazdem pociągu ciągle ustalano jego trasę. Nie szkodzi, nie mieliśmy wyboru - wsiedliśmy - nie bez problemu, ponieważ po raz kolejny okazuje się, że linie regionalne to długie składy, w których przesiaduje po 10 pasażerów, a "Swiatowid" jadący przez całą Polskę i zatrzymujący się w każdym większym mieście na ścianie zachodniej składa się z pięciu wagonów. Pytamy grzecznie konduktora, jednak niektórzy z nas chcieliby wiedzieć, o której dojadą do Szczecina - okazało się, że konduktor o wypadku pod Wronkami dowiedział się od pasażerów... Ta katastrofa pokaała dokładnie co się dzieje w PKP - totalny bałagan, dezinformacja, nikt nic nie wie, a co więcej nikogo to nie obchodzi. W takim razie nie dziwi mnie nierentowność przedsiębiorstwa - skoro nie zdecydowało się ono na zatrudnienie pracowników, którzy legitymowali by się chociaż odrobiną zdrowego rozsądku (uprzejmości już dawno przestałam oczekiwać). Wniosek jest taki: cieszmy się, że PKP nie kazała pasażerom jadącym do Szczecina dopłacić za kilometry, które trzeba było nadrobić przy okazji objazdu przez Piłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: panorama:* / 192.168.1.* 04.01.04, 21:20 Bardzo często jeżdżę pociągami i to na dalekich trasach. Sami kolejarze mowią o bardzo złym stanie torów, np. na trasie Wrocław - Zielona Góra (z tego powodu nie jeżdzi tą trasą intercity Kraków -Berlin). Jestem przekonana, że fatalny stan torowiska był przyczyną tego wypadku. Od lat nic się przecież nie naprawia. Dziennikarze zbadajcie tę sprawę w imieniu nas podróżnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zobacz tory w UK - milej bedzie ci po polskich jezdzic IP: *.nott.cable.ntl.com 04.01.04, 21:58 Gdy tu spojrzysz z pociagu lub z peronu na tory, to naprawde nie chce ci sie wierzyc, ze po kupie tego zardzewialehpo zelastwa cokolwiek jeszcze moze jezdzic!!! Jest jak z sowieckimi samolotami na liniach krajowych - lepiej nie patrzec i na trzezwo nie wsiadac! Nie prywatyzujcie PKP, a jesli juz, to napewno nie tak, jak Brytyjczycy (dano tylko 7 letnia koncesje, co sprawilo, ze nowi wlasciciele nie zainwestowali grosza w infrastrukture, w tym i tory). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Wykład na temat transportu publicznego IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 10:25 Żaden kraj z olejem w głowie nie prywatyzuje kolejowej infrastruktury, tak jak nie prywatyzuje się autostrad - po prostu wtedy masz jak w banku, że infrastruktura będzie eksploatowana ponad granice możliwości, a wydatki na remonty będą minimalizowane. Ale w Polsce ta prawidłowość nie działa - wydzielone z PKP Polskie Linie Kolejowe nie dość że są najdroższym w środkowej Europie zarządcą infrastruktury kolejowej (za przebieg pociagu spółki przewozowe jak PKP PR, PKP IC czy prywatni przewoźnicy CTL i inni mający koncesje) muszą bulić od 8 do kilkudziesięciu złotych za kilometr. To jest przyczyną zarżnięcia przewozów lokalnych osobowych i firmy PKP PR - bo kogo by było stać bulić nie 8, ale choćby tylko 1 zloty zarządowi dróg i mostów za kilometr przebiegu autobusu ???? Wtedy przewozy autobusowe podrożeć musiałyby dwukrotnie!!!! A PKP PR za przebieg pociągu wiozącego dajmy na to 200 osób - czyli 3 pełne autobusy - odprowadza do PLK zarządzających infrastrukturą 10 czy kilkanascie zlotych za każdy kilometr!!!! To już nawet w Niemczech infrastruktura kolejowa, o niebiosa lepsza, jest dwu, trzyktrotnie tańsza, o Czechach nie wspominając. Czy wiecie, że Szwajcar, gdzie każdego stać na dobre auto, podróżuje koleją 10 razy częściej niz Polak? Czy wiecie że Niemiec podróżuje koleją 6 razy częściej niz Polak? Czy wiecie, że Czech podróżuje koleją 5 razy częściej niż Polak? Wszystkie te nardody przy tym mają większy dochód narodowy na głowę - o kilkadziesiąt procent jak Czesi czy o kilkaset jak kraje Zachodu! Polska "restrukturyzacja" kolei spowodowała spadek przewozów o 300% w 10 lat, spadek oferty o 300% itd w czasie gdy Europa ma zupełnie odwrotne tendencje, tj przewozy kolejowe globalnie utrzymują status quo, przy czym zarządy narodowe notuja niewielkie, procentowe padki z roku na rok, a prywatni mali lokalni przewoźnicy nawet kilkusetprocentowe wzrosty z roku na rok! U nas tre kiliusetprocentowe wzrosty notuja busiarze działajacy w szarej strefie, jeżdżący nie przepisowo i agresywnie. Taka jest Polska przyszłość komunikacji - model boliwijski i innych biednych krasjów południowoamerykańskich, które przypomina nasza gospodarka w tej dziedzinie - dwewastacja kolei i wolna amerykanka mikrobusów, prowadzaca do korków i tysięcy niepotrzebnych smierci. Bo w katastrofie jednego busa, którym jedzie 9 osób, ginie od 3 do 9 osób - 30 do 100%, reszta odnosi ciężkie obrażenia. Taka katastrofa zdarza się przynajmniej raz w tygodniu gdzies w Polsce, zwykle na zakopiance czy w lubelskim. A katastrofa kolejowa jest raz na kilka lat. I tutaj, na kilkaset podróżujących, mamy 10% ludzi z obrażeniami, a śmiertelnych ofiar udaje sie często uniknąć, jesli pociag nie jest przepełniony (najbardziej na ryzyko narażeni są pasażerowie w przedsionkach wagonów, które zgniataja sie przy katastrofie. A busy nawet jeszcze nie wożą połowy tego co kolej, ale to tylko kwestia czasu. Dla prasy katastrofy samochodowe nie są tak spektakularne - patrzcie, ile czasu w prasie, ile komentarzy na forum zyskała katastrofa kolejowa - ewenement mimo żałośnego utrzymania polskich torów, a ile znalażło się miejsca na dzisiejsze, rozkładowe, kilkanascie ofiar śmiertelnych i blisko setka rannych w ruchu drogowym? Niestety, komunikacja publiczna nie lubi wolnej konkurencji. Tego nie da się zrobic tanio i dobrze. Bezpieczestwo ma swoja cenę, a madrzejsi od nas już testowali wszystkie warianty. Uczmy sie od mądrzejszych, aby nie było znowu ze Polak i przed szkodą i po szkodzie głupi. Tyle ze pieniądze trzeba kontrolowac, bo z każdej złotówki dopłaconej do PKP tyko 10 groszy wydawane jest w tejk firmie rozsądne, a 90 idzie do kieszeni lewusów, czego efekty juz widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Wykład na temat transportu publicznego IP: 157.25.139.* 05.01.04, 11:14 Całkowicie się zgadzam z opinią, nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Hubby Re: Zobacz tory w UK - milej bedzie ci po polskic IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 14:18 Gość portalu: . napisał(a): > Gdy tu spojrzysz z pociagu lub z peronu na tory, to naprawde nie > chce ci sie wierzyc, ze po kupie tego zardzewialehpo zelastwa > cokolwiek jeszcze moze jezdzic!!! Jest jak z sowieckimi > samolotami na liniach krajowych - lepiej nie patrzec i na > trzezwo nie wsiadac! Nie prywatyzujcie PKP, a jesli juz, to > napewno nie tak, jak Brytyjczycy (dano tylko 7 letnia koncesje, > co sprawilo, ze nowi wlasciciele nie zainwestowali grosza w > infrastrukture, w tym i tory). Si ma, Gabrycha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Fatalny stan torów IP: *.ramtel.com.pl / *.ramtel.com.pl 05.01.04, 13:10 To prawda, aż strach jeździć, na niektórych odcinakch tras np. w Lubuskiem i w Wielkopolsce, maszyniści specjalnie zwalniają, by nie doprowadzić do katastrofy. Też żałuję, że nnie ma dobrego połączenia na trasie Kraków - Zielona Góra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Odpowiedź Pani Kasi IP: *.va.shawcable.net 04.01.04, 21:56 Droga Pani Kasiu, Jeżeli to co Pani pisze jest faktem, a brzmi mi to bardzo realnie i rozsądnie, to cieszę się z Pani ciężkiej pracy, która na codzień wieńczona jest sukcesem. Gratuluję i życzę wytrwania w swoich ambitnych zamiarach. Globalna wioska, którą się wszyscy stajemy (także dzięki internetowi)szybko wyselekcjonuje tych, którzy są coś warci. Reszta, niestety, albo szybciutko pójdzie po rozum do głowy (czego im w Nowym Roku z całego serca życzę), albo będzie reprezentowała ten poziom, którego próbki mamy tu do wglądu. Serdecznie Panią i wszystkich, tęskniących za Ojczyzną rodaków, serdecznie pozdrawiam, Tadeusz Kasprzak tkasprzak@shaw.ca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_abc Re: Odpowiedź do Pana Tadeusza IP: *.hfx.eastlink.ca 05.01.04, 16:06 Rowniez chcialabym sie dolaczyc do Zyczen Noworocznych dla tych zainteresowanych, ktorzy zyja normalnym zyciem zachodu, dla ktorych slowo Polska dalej brzmi dumnie, choc niestety ich wlasne losy pokierowane byly wyzszymi sprawami....a chyba wszyscy doskonale zdaja sobie sprawe, ze niestety polskie koleje..drogi...sa w beznadziejnym stanie, porownujac je nawet z czechami czy wegrami...wiec mysle, ze nikt z nas nie widziwia piszac o tym. Przydaloby sie jedenak wielu forumowiczom wiecej respektu i samokrytyzmu tez, bo jak wiele z Was uwaza, ze my zyjemy w prymitywnych krajach to szczesc Wam Boze:-))) i czekajcie na manne:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SaQ Re: Zderzenie pociągów pod Wronkami IP: *.student.pw.edu.pl / 10.1.41.* 04.01.04, 22:49 > Pociągi na trasie Poznań - Szczecin jeżdżą objazdem przez Piłę i Krzyż. Polecam lekturę mapy Polski (do dostania w Empikach). Pociągi na trasie Poznań-Szczecin zawsze jeździły przez Krzyż. Jakby kogoś interesowało: objazd wydłuża przejazd pociągu o ponad 3 godziny. Sprawdzone na własnej skórze (niestety). Odpowiedz Link Zgłoś