Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

31.12.10, 09:23
Czy ktoś się może orientuje na temat miasta które przekracza 5 tyś ludności
Czy takie miasto będzie posiadało własny budżet , własną radę miasta
Gdzieś tak usłyszałem ale nie mogę znależć tego w necie .
To jest ciekawe pytanie bo takie miasto stało by się niezależne od gminy czyli oddzielna jednostka administracyjna miasta i oddzielna jednostka administracyjna gminy, tak mi się wydaje może jestem w błędzie . jeśli ktoś się tym tematem interesował to może tutaj podrzuci swoje uwagi będę tym zainteresowany.
Obserwuj wątek
    • fredekzpoczty Re: Mam pytanie 31.12.10, 11:07
      ustawa o samorządzie się kłania w pas. jedyne wiarygodne źródło
    • mackowy1 Re: Mam pytanie 31.12.10, 11:14
      tylko wtedy, kiedy miasto będzie miało status samodzielnej gminy (gmina miejska), a o tym w myśl ustawy o samorządzie gminnym decyduje Rada Ministrów.

Ale nie wiem, czy są jakieś granice jeśli chodzi o liczbę ludności w tej kwestii...
      • aktywny15 Re: Mam pytanie 31.12.10, 12:30
        Zdaje mi się że powyżej 5tyś mieszkańców odbywa to się z automatu .Oglądałem kiedyś taki reportaż w którym miasteczko przekroczyło tą liczbę i musieli wprowadzić pewne zmiany w podatkach i Radzie Miasta
        • mackowy1 Re: Mam pytanie 31.12.10, 13:21
          być może, sam jestem ciekaw.
          Ale pytasz odnośnie Serocka? Że jeśli przekroczymy tę liczbę, to będą zmiany?
        • imicus Re: Mam pytanie 31.12.10, 14:22
          Pierwsze słyszę o czymś takim, wątpię żeby tak było. Własciwie znam tylko przypadek Makowa Maz. jako oddzielnej gminy miejskiej, natomiast znam sporo gmin miesjko-wiejskich z ludnością miejską powyżej 5 tyś.
          • aktywny15 Re: Mam pytanie 31.12.10, 17:14
            Tak Oczywiście mam na myśli Serock.
            Przypomniał mi się taki reportaż . Ponieważ teraz Serock liczy około 4200 mieszkańców dane za 2009 rok więc wypadało by się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat. Na pewno w tych miastach jest inna inna refundacja do edukacji (ucznia i nauczycieli). Muszę jeszcze poszukać materiałów na ten temat . Może okazać się to ciekawe.
            • mackowy1 Re: Mam pytanie 31.12.10, 17:56
              byłem przekonany, że Serock ma mniej obywateli i na stronie znalazłem taką statystykę:

www.serock.pl/493-4a017e30f28b6.htm
              coś z tymi granicami może być jednak na rzeczy, bo pamiętam, że jak powiat prowadził tę akcję zachęcającą do meldowania, to jako jeden z powodów podawali, że jak przekroczą 100.000 to będą mieli prawo do większej liczby etatów w policji chyba i coś tam jeszcze, więc może z miastami jest podobnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka