broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 26.05.14, 22:57 Pogratulować szwongu i tela Rod tymu Ślonzok, rada Bruksela Niych mu tam darzy Etniczność jarzy Choć tu we Polsce z niom karuzela. www.facebook.com/marek.plura.3 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 02.06.14, 21:30 "Zabrze żąda dostępu do morza!" Zobrze chnet sie chyci morza?! Jo laternom blysnońć woża Zdo co "Bliżyj Nieba" Wodom gichnońć trzeba? Kaj waserturm blik położa! www.facebook.com/AsocjacjaMBP18/photos/a.482128675169737.1073741825.427827820599823/532583353457602/?type=3&theater Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 18.06.14, 20:45 Pewna baba z Babiaka Znała się na tajemnych znakach Zamykała się w stodole Albo wychodziła hen w pole Ot historia taka Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 21.06.14, 10:42 Pewien człowiek z Działoszyna Siedział sobie raz na szynach Grał tam na organkach Tak z samego ranka Aż przyszła po niego dziewczyna Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 24.06.14, 23:49 II Parada Korfantego - Katowice 21.06.2014 Łojcu autonomji ze tym niychej chwała! Ideja nom bydzie tyn Ślonzek dźwigała?! Niychej tako stało Niychej radowało Niychej ze niyj siyła Ślonzokow durś brała! Nić iże zdeptała Rzesza i komuna III RP depto z tymi "kamratoma" Chwała Korfantymu! Kto przeciw - do "Rzymu" Trza autonomiji zaś chycić rynkoma! Trza trzimać sie tego, trza dźwigać w wiyrch tako Zło piyrwyj krakało i ciyngym kajś krako Co łod Korfantego! Co wiodło Wolnego! Durś w duszach nadzieja rozpolo jednako! www.tvs.pl/informacje/ulicami-katowic-przeszla-ii-parada-korfantego-2014-06-21 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 29.07.14, 09:36 Zdo co richtig z tym ciekawie Autonomjo dlo nos w prawie Choć Rzesza zdeptała Komuna niy chciała Choć dlo III RP jak zły śnik na jawie. www.dziennikzachodni.pl/artykul/3520549,autonomia-slaska-jest-utopia-wcale-nie-przekonuje-dr-cwienk,1,id,t,sa.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 30.07.14, 07:01 Taki koncept tam Rolwagi Zdo sie jako w zupie maggi? Trza Sekuły woli Niych ofyn to chwoli Czy sznitbouny to szparagi? www.dziennikzachodni.pl/artykul/3521639,bytomscy-radni-chca-aby-prezydent-walczyl-o-muzeum-gornoslaskie,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 10.08.14, 22:00 Latoś na Ślonsku tyż welunkowo Djosek z janiołym do boju stowo? Co czorne, biołe? Czasy wesołe? Kaj szpas podobnoś bardzi z niym zdrowo. www.facebook.com/pages/Jako-we-gmachu-Sejmu-%C5%9Alonskego/854085774615445?ref_type=bookmark Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 11.08.14, 14:29 Raz pewna panna Aldona Do siebie usiłowała Karola przekonać Lecz jak to zrobić nie wiedziała Całą noc nad tym dumała A rano była na buzi...zielona Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 14:07 Raz pewna panna co lubiła batony Zawsze je kupowała gdy jechała w inne strony Niestety na zdrowie jej nie wyszło Nagle ciasne było wszystko Teraz stosuje dietę szaloną Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 14:22 Pewien starszy pan tym się nie chlubił Że gorzką czekoladę bardzo lubił Bo chciał uchodzić za twardziela Więc wymykał się co niedziela Szedł do cukierni a rodzinę przy tym "gubił" Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 14:38 Pewna landrynkowa panna Kupowała je każdego dnia Cała była słodka jak landrynka Lecz nie mogła znaleźć sobie męża Bo każdy miał dość jej gadania Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 14:52 Czasem problem mam z tym wielki Że ja uwielbiam wprost wafelki Waniliowe, orzechowe, kakaowe I chociaż wiem że są niezdrowe Zjadam je a nie gram nimi w bierki Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 15:03 To zawsze przecież trzeba wiedzieć Że dobra musztarda jest po obiedzie Lecz czasem i przed obiadem jej nie ma Ale to już jest lekko ściema Bo znaczy że jesteś w niezłej biedzie Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 15:28 Ciasteczko z daszkiem a w środku śmietana Mam na takiego ochotę od rana Lecz jak zjeść w kawiarni tego delikwenta Ktoś coś mówił, lecz nie pamiętam Może podpowie mi panna Mania? Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 15:39 Raz pewien pan problem miał wielki Bo wręcz uwielbiał ciągnące się żelki Lubił i misie i takie myszki Zjadał je a gdy było po wszystkim Do czyszczenia zębów używał bierki Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 15:51 Z makowcem jestem za pan brat Ja mogłabym z nim zwiedzać świat I nawet jak mnie zaprowadziła tam dróżka O makowcu mówiła mi wróżka I tak mam już od dziecinnych lat Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:00 Dziś z keczupem jedziesz na wczasy Używasz go do mięsa i do kiełbasy Do frytek i do makaronu I do pizzy i gdy jesteś w domu No cóż dla keczupu to są dobre czasy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:13 Przed laty na Targu stała "Kryndzela" Buda jeji niy była aż tak wielko A w tych budach Same cuda Oblaty, baliki, misie i wafelka (dotyczy Nikiszowca, pewno w Rudzie tak samo tylko inaczej się nazywała) Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:22 Pewien miłośnik lentilek Poświęcał im każdą chwilę Lecz gdy odkrył MMS -y Skończyły się z drażami karesy Bo z MMS czas spędzał milej Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:44 Pewna pani lubiła nie tylko jeżyki Więc nieraz w domu urządzała krzyki Gdy przyszła władza Mówiąc że przeszkadza Oświadczała że to sąsiad Jerzy K.I. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:54 Wiedeński sernik był zawsze w moim domu Nikt go nie robiła tak jakoś po kryjomu Lecz teraz chyba jestem za leniwa No cóż czasami tak w życiu bywa I już żadnego sernika nie ma w domu Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:57 Raz pewna pani z miasta Wadowice Przemierzała nasze miasta i dzielnice Gdzie weszła tam tylko same kremówki Na kosztowanie ich wydawała stówki Lecz skąd pochodziły to może przemilczę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 11:53 Czytałam o tym dość długą chwilę Pan w restauracji trzymał krokodyle Nie wiem po której stronie jest racja To miała być taka jego atrakcja Głupotą mi to śmierdzi na milę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 11:54 Raz czytałam o agamie kołnierzastej I niby wszystko było dla mnie jasne Że mieszka w Australii I Nowej Zelandii No cóż ja tą książką zaraz trzasnę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 11:56 Raz pewna Ewa zdradzała męża Więc sobie wymyśliła węża Ja już tego słuchać nie mogę Że niby on sprowadza ją na złą drogę Nie wiem co z tej Ewy za krętacz? Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 12:13 Pewien hodowca błazenków* Miał piękne okazy w ręku Lecz chciał mieć dużo kasy Na inne też gatunki i rasy I sprzedawał je w rynku *Limeryki nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi sytuacjami Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 12:24 PIELĘGNICE - czasem nie przerażają A czasem zachwyt wzbudzają No cóż takie są pielęgnice A ich gatunków po prostu nie zliczę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 12:29 Pewna blondynka o "pielęgnicach" usłyszała Więc cały dzień się stroiła i malowała Lecz nie wiedziała chyba Że to taka ryba Bo urodą im dorównać chciała Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 12:34 Raz pewien rybak złowił złotą rybkę Miał trzy życzenia i to dość szybko Mówicie że to już było W baśni Puszkina się skryło Tak. Czytałam gdy miałam grypkę. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.08.14, 12:46 DUCH AMAZOŃSKI - to taka trochę dziwna ryba Co nie ma oczu i nie widzi - chyba Wytwarza wokół siebie pole elektryczne Lecz jakiego daje "kopa" nie wyliczę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 20:47 Pewna pani z Tarnowskich Gór Nagadała mi niezłych bzdur Że brzydkie miasto Że jest tam ciasno Mam ochotę wsadzić jej na głowę wór Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 20:50 Pewna pani z Nakła Wielkiego świata "łakła" Raz się wybrała Do Tarnowskich Gór dojechała I...zmokła Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 20:54 Pewien pan ze Świerklańca Zaprosił mnie do tańca Bez ruchu stałam Bo oniemiałam On uprawiał jakiegoś łamańca Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 21:00 Raz pewien człowiek stary Często odwiedzał Piekary Lecz zamiast iść do bazyliki On w parku gdzieś znikał A tam mu inne melodie grały Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 21:13 Raz pewien pan z Szarleju Wszystko smażył na oleju Czy chleb czy frytki Olej lał do wszystkich Czy on się napił szaleju Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 21:19 Raz pewna panna z Brzozowic Kawalerów miała za nic Każdemu kosza dawała Na koniec sama została I to nie jest żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 29.08.14, 21:21 Pewna pani ze wsi Dąbrówka Wielka Na jednego wdowca wciąż zerka Lecz on inne ma zamiary A pani nie traci wiary Chociaż dla niej to tragedia wielka Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 16:54 Pewna pani z Tarnowskich Gór Miała fraszek pełen wór Lecz gdy miała coś napisać Nagle wena jej przeszła Bo nie chciała pisać bzdur Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 16:55 Pewien pan w Tarnowskich Górach Ciągle chodził z głową w chmurach Myślał o tym co było Na tym się skończyło Że wylądował w rozkopach czyli dziurach Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 16:59 Pewien pan w Tarnowicach Starych Musiał chyba uprawiać czary Odbudował pałac z ruiny Jak było - my wiemy I do tego pałac wygląda jak "stary" Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:03 Pewna pani z Wilkowic Nigdy nie mówiła nic Całe dnie była jak niema Ktoś myślał że głosu nie ma A to wszystko była ściema Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:06 Pewna pani z Laryszowa Słowem mówiąc piękna wdowa Chciała sobie zmienić życie Bo kochała się w kimś skrycie I...na wszystko była gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:09 Pewna pani w Zbrosławicach Błąkała się po ulicach Coś znaleźć chciała Lecz czego szukała Wolała to przemilczeć Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:13 Pewna panna z Kamieńca Nie miała na dożynki wieńca Tak się tym martwiła Że sąsiadce zwędziła A teraz jeszcze się dąsa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:17 Pewnemu panu z Boniowic Nie chciało się nic robić Wymyślił więc plan Tak zupełnie sam I to nie jest żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:20 Pewien pan z Wygody Lubił samochody Brał udział w wyścigach Szybko na nich śmigał Lecz nikomu nie robił szkody Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:23 Pewnemu panu z Konar Wysuszył się konar Czy go podpiłować Czy może gdzieś schować W rozważaniach przeszkodził mu komar Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:27 Byłam wczoraj w Świętoszowicach Przeszłam się po kilku ulicach Było tam czysto i schludnie Tak jak ja lubię A potem spędziłam czas w Zbrosławicach Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:31 Pewna pani z Czekanowa Na wiele była gotowa Wydać się chciała W swoje ręce sprawy brała Bo to była jeszcze młoda wdowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:34 Pewien pan z Szałszy Przepięknie tańczy Raz to widziałam I też tak chciałam Lecz ten pan nie lubi małży Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:37 Pewien pan z Żernik Nawiasem mówiąc stary piernik Ciągle gadał od rzeczy Do tego złorzeczył A mówca z niego był mierny Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 12.09.14, 17:41 Pewien pan z miasta Gliwice Ciągle opowiada wice Lecz niestety spala wszystkie Co coś powie to nie wyjdzie Przeniósł się w inne okolice Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:01 Pewna pani z Bielska Białej Nie lubiła kawy małej Zawsze piła czarną - dużą Zwłaszcza przed podróżą A potem jechała dalej... Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:03 Pewna panna z Cieszyna Bardzo lubiła chodzić do kina Raz kawalera zabrała Dziwny film z nim oglądała No i ...zrzedła jej mina Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:07 Pewnej pani w Drogomyślu Z jednym panem coś nie wyszło Teraz zemstę kombinuje I dobrze się z tym czuje Ale czy dobrze myśli? Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:10 Pewna pani z Goleszowa Na różne rzeczy była gotowa Lecz źle nie myślcie Bo nie na wszystkie Bo u niej na karku była głowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:13 Pewna pani z Jaworza Chętnie używała noża Tak nieostrożna była Że nie jednego zraniła Ja nie wiem jak tak można?! Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:15 Pewien pan z Międzyrzecza Nie zna się na pięknych rzeczach Zbiera wszystko co popadnie Co wydaje mu się ładne A żona na niego skrzeczy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:19 Pewna pani ze Skoczowa Wyjeżdżała do Koniakowa Tam koronki kupowała I na siebie zakładała Cała była "koronkowa" Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:22 Pewna ślicznotka z Ustronia Trzymała książkę w dłoniach Zaczytana bardzo była A może tylko marzyła O mnie? Czy o błoniach? Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 03.10.14, 17:26 Pewien pan z Wisły Umysł dość ścisły Zabrał się za wiersze To były próby pierwsze Lecz żadne nagrody nie przyszły Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:12 Pewna panna w Bladowicach Włóczyła się po ulicach Ale raz zbłądziła Nie wiedziała gdzie była A jeszcze była taką o białych licach Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:12 Pewna pani z Bzowa Na wiele była gotowa Na podróż dookoła świata Na skok na własnego brata A to była jej fantazji połowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:13 Pewna pani z Błędusza Piękna jak biała róża O siebie dbała Wciąż się malowała Ale ona brzydko się rusza Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:14 Pewna pani z Cynkowa A była to białogłowa W zamku mieszkała Miastem zarządzała Bo to była wdowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:14 Pewien pan ze Chruszczobrodu Nomen omen z długą brodą Chodził po wsi I nudził się Aż wpadł do brodu Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:14 Pewien pan z Dąbrowna Nie wezwał pogotowia Teraz żałuje Bo źle się czuje A tu jeszcze brzydka pogoda Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:15 Pewna pani z Gniazdowa Między nami mówiąc młoda wdowa Coś w życiu zmienić chciała Lecz co nie wiedziała A może na to jeszcze nie była gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:15 Pewna pani z Koziej Głowy Wszystko robiła do połowy Czy to wielkie pranie Czy to domowe zadanie Bo szybko to chciała mieć z głowy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:15 Pewien pan z Koziegłówek Amator wielu stówek Tak oszczędzał Że na forsie spał Nie powiem że to był pół... Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:16 Pewna pani z Kromołowa Na wyjazd była gotowa Bagaże w dłoni Bryczka w dwa konie A okazało się że jest nie zdrowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:16 Pewna pani z Kotowic Koniecznie chciała coś zrobić Lecz co nie wiedziała Więc z domu pojechała Prosto do Katowic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:17 Pewna pani z Łaz Piła cały czas I wódkę i wino Ogarnij się dziewczyno Bo żyje się tylko raz Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:21 Pewien pan z Lgoty Miał duże kłopoty Miotał się w domu I to po kryjomu I uciekł do Ligoty Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:28 Jeden Marek z Markowic Chciał znajomemu zrobić wic Myślał i myślał W końcu wymyślił I wysłał go do Marklowic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:35 Pewna pani z Myszkowa Chciała swój skarb schować Lecz gdzie nie wiedziała Po domach myszkowała Nie schowała. Szkoda. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 17:44 Pewna pani z Mrzygłodu Nigdy nie cierpiała głodu Bo chleb szanowała Gdy upadł całowała Tak ją uczyli za młodu Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 23.10.14, 23:15 Pewna pani z Mrzygłódki Nie lubiła wódki Jak którą dorwała Do zlewu wylewała I tak jej (wódki) żywot był krótki Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:19 Pewna pani z Marciszowa Na wiele była gotowa A że szydełkować umiała To ze wsi wyjechała I pojechała do Koniakowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:19 Pewien pan z Mzurowa Obiad niedzielny gotował Zupą się wylała Kluska rozwalała Ech chyba czegoś nie dodał Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:19 Pewna panna z Niegowej Miała pomysł gotowy Bo wydać się chciała I męża szukała Za pomocą terapii szokowej Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:20 Pewien duch z Niegowoniec Chodził na kościele dzwonić Chciał powiedzieć że on jest Ot taki sobie ducha gest Ale na tym ...koniec Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:20 Pewna panna z Nowej Wsi Miłośniczka "Nowej Wsi" Wciąż czytała Innym opowiadała A może mi się to śni? Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:21 Pewna pani z Niwek* Amatorka śliwek Poszła na badania Ku chorobie się skłania A to wszystko wina śliwek *wieś w województwie śląskim (częstochowa) dawna gmina Poręba Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:22 Pewien pan z Pińczyc Chciał opowiedzieć wic Spalił go na starcie Lecz mówił uparcie Nie słuchał go nikt Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:22 Pewna pani z Poraja Bardzo lubiła robić jaja Wszędzie pełno jej było Na każdym się zemściła A potem z tego wynikła haja Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:22 Pewna pani z Poręby Miała sztuczne zęby Raz się potknęła Szczękę wyrzuciła Ona już nie chodzi tamtędy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:46 Pewna pani z Parkoszowic Wyjechała do Kochanowic Tak jej się tam spodobało Że wrócić się nie chciało I to nie jest żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 16:50 Pewna pani z Postaszowic Wyjechała do Kochanowic Tak jej się tam spodobało Że wrócić się nie chciało I to nie jest żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 17:08 Pewien pan z Masłońskich - Pieca Zawsze był sztywny jak świeca Ludzie go unikali Za ważniaka brali A jego bawiła każda heca Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 17:13 Pewien z Rudnik gość Wszystkim robił na złość Ciągle komuś przygadał Jakiś ból ludziom zadał Wszyscy go mieli dość Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 17:20 Pewien rycerz z Siewierza Zaczaił się na grubego zwierza Może niedźwiedzia a może rysia Ale? Dzisiaj? Jakoś nie mogę w to uwierzyć Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 17:27 Człowiek pierwotny mieszkał w Skarżycach Chodził tam po dzisiejszych ulicach Były tam pola Nie było kościoła Jeden w Wikpedii o tym napisał Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 17:33 Pewna pani z Tomiszowic Wszystkich miała za nic Z nikim nie gadała Z wyższością ludzi mijała I to nie jest żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:04 Pewna pani z Włodowic Nie lubiła w chustce chodzić Tak chciała moda A nawet wygoda A ona jest nie ubrała za nic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:14 Pewna pani z Wysokiej Z jednym zezowatym okiem Tak na mnie patrzyła Że jej to za złe wzięłam Bo patrzyła tak jakoś...bokiem Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:20 Raz w okolicach Winowa Mieszkała pani honorowa Wina nie piła Dużo zrobiła W dodatku była morowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:24 Pewna pani z Wojsławic Nauczyła się cyganić Oszukiwała każdego Starego i młodego I każdy z nich dał się mamić Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:31 Mieszkała raz w Żarkach Jedna, mądra starka Blisko stodoły Tam gdzie te stoły Poznać ją było warto Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:37 Pewna pani z Żelisławic Nie chciała się wyprowadzić za nic Rodzina ją namawiała A ona przy swoim obstawała Nie można była na to poradzić nic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:44 Pewna panienka z Zawiercia Co miała na imię Helcia Skakała na drodze Na jednej nodze Bo na to miała chęci Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:51 Dla pewnej pani z Bolesława Najważniejsza była sława Poświęciła wszystko I została celebrytką Zdziwiła się że to nie jest zabawa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 20:56 Pewna pani z Bukowna Jakoś tak nie była słowną Tak więc co powiedziała Tego nie dotrzymała Teraz inni się nad nią głowią Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:04 Pewna pani z Chechła Na męża raz prychła Pretensje miała Bo nie dopilnowała I koza jej zdechła Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 16:17 Był u sia przi Niymcu, przi Poloku u sia Niy zglajchszaltowano Ślonzok durś mo dusza Rozkwito terozki Dyć niy dopust Boski Ślonskość naszym życiym - tako szkryfnońć musza. www.dziennikzachodni.pl/artykul/3547093,smolorz-autonomia-slaskiego-ego,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 23.08.14, 22:15 Czy dwadziścia procynt w registrze spisało? Semce trzi miljony z hokym zrachowało Kunszt matymatyki? Aksjomat krytyki? Ze dwadziścia procynt - wiela to czy mało? Rachmistrza dyć trefić zdowało sie cudym Szczyńściym, szło we Necu, bestoż mniyj łostudy Semkowe procynta Jako polsko piynta Możno skiż promili za wiela łostudy?! "Jeżeli dodać do tego pozostałe trzy miliony mieszkańców województwa sląskiego, którzy określili siebie wprost jako Polaków ...." Piotr Semka Ano, wedle Symki "wprost się określili" Semka wiy - rachmistrze "wprost" do nich trefiyli Po ślonsku "semkować" Tela co "szachrować"? We tuplikowaniu czy zaś mi coś myli? www.dziennikzachodni.pl/artykul/3547615,piotr-semka-goscinnie-w-dz-krym-slask-autonomia-obawy,id,t.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 26.08.14, 15:30 Z zesla niy zleca, tego niy boja Momy etnolekt, dyć za tym stoja Coby we prawie Podźwigać prawie Bestoż tyż fraszkom kejniykej broja. www.jaskolkaslaska.eu/1320/pani-marszalek-klamie Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 31.08.14, 10:14 We Rybniku po starymu Trza z partyjom lyźć do "Rzymu"? Bez ślonski nacyji PO-PiS gro na cyji Dyć jo niy łomina tego skuli rymu. www.dziennikzachodni.pl/artykul/3557639,tomasz-tomczykiewicz-w-rybniku-glosujcie-na-marka-krzakale-zdjecia,id,t.html Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:10 Pewien pan z Kluczy Lubił się włóczyć Miał to we krwi Nigdy nie był zły A bardzo lubił kluczyć Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:30 Pewien Pan z Chruszczobrodu Wpadł do mojego ogrodu To było przed laty Zniszczył mi kwiaty O róże zahaczył się broda Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:30 Pewnej pani z Łaz Spadł na głowę właz Mocno nie dostała W głowie sobie poukładała To stało się tylko raz Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:37 Pewna pani z Krzykawki Napiła się czarnej kawki Album w ręce wzięła I się zamyśliła Nad pomnikiem, gdzie stoją ławki Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 24.10.14, 21:44 Pewna pani z Lasek Miała pełno haseł Na każdą porę Zbiory były spore Ale...wdziewała też maski Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:13 Pewna panna ze Starczynowa Na wiele była gotowa Lecz nie na to wszystko Co jej nie wyszło I znów zaczynała od nowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:22 Pewna pani z Ujkowa Starego Wypiła za dużo o jednego Co się później działo Oj, było tego nie mało Narozrabiała na całego Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:29 Pewna pani z Będkowic Chciała coś ważnego zrobić Lecz co - nie wiedziała Więc ciągle kombinowała I męża mogła tym dobić Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:34 Pewna pani z Bębła Postawiła konia dęba Potem go spięła I w cwał puściła Itak trafiła do Giebła Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:44 Pewna pani z Cianowic Lubiła na drutach robić Dziergała dnie całe Skarpetki i szale Mąż wysłał ją do Kochanowic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:51 Pewna pani z Grębywic Nie robiła nic Tylko siedziała Seriale oglądała I to nie był żaden wic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 15:57 Pewna starsza pani ze wsi Owczary Podobno uprawiała czary Lecz uroki rzucała na młodych Dodawała im śmiałości i urody A ludzie ją i tak palcami wytykali Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 16:05 Ze Smardzewic pewna pani Wciąż chodziła z kobiałkami Zbierała grzybów pełne kosze Co za zbiór. No proszę. Pełno tam było też kurek i kani. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 16:37 Pewna pani ze wsi Szyce Chętnie brała się za szycie Dużo tego miała Bo ciągle pracowała Lecz zalęgły jej się mszyce Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 16:45 Pewien pan z Wielkiej Wsi Zawsze miewał dziwne sny Co było potem Czy był prorokiem Nie, zazwyczaj był na to zły Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 16:52 Pewna pani z Imbramowic Chciała sałatkę zrobić Nie mów przed nikim Pomyliła składniki A potem chciała męża w to wrobić;) Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:11 Pewna pani z Tarnawy Nigdy nie piła kawy Ani czarnej ani białej Nie znała się na doskonałej Wyjechała do Ostrawy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:18 Pewna pani z Zadroża Śmiała się jak koza Taki dar miała Że śmiechem zarażała Od Aten do Zaporoża Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:27 Pewna pani z Sierbowic Nie chciała nic robić Z pilotem siedziała Programy zmieniała Trzeba by ją chyba obić Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:28 Pewna pani z Sierbowic Nie chciała nic robić Z pilotem siedziała Programy zmieniała Trzeba by z nią porządek zrobić Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:29 Pewna pani z Sierbowic Nie chciała nic robić Z pilotem siedziała Programy zmieniała A może ją tak praniem dobić?! Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:35 Dawno temu we wsi Wierzbice Mieszkały dwie czarownice Jedna dobrze robiła Ludziom doradziła A druga prosiła się o zbicie... Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:41 Pewien pan z Kroczyc Wędrował zawsze w nocy Ludzie się bali Za ducha go brali Bo miał przezroczyste oczy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 17:49 Pewna pani z Rzędkowic Postanowiła coś zrobić By zmienić życie Marzyła o tym skrycie I wyjechała do Katowic Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 19:58 Pewna pani z Ogrodzieńca Nie chciała nosić laurowego wieńca Chociaż jej się należało Bo zrobiła nie mało Włożyła go na głowę zięcia Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 20:05 Pewien pan z Olkusza Ciągle mnie wkurza Nie wiem dlaczego I co w tym złego Że kolę go jak róża Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 20:11 Gdy raz byłam w Pilicy Gawrony chodziły po ulicy Już zmierzchało Grozą wiało A resztę przemilczę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 20:49 Pewna pani ze Strzygawy Nie lubiła czarnej kawy Więc gdy wypadało To piła białą Tylko tyle miała z zabawy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 20:56 Pewien panicz ze wsi Pomorzany* Był w biednej pannie zakochany Wiedział że nie może Więc wzdychał we dworze Bo w dodatku był dość nieśmiały *Chodzi o nie istniejącą już wieś w okolicach Olkusza - dzisiaj dzielnica tego miasta Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 21:10 Pewna pani z Sułoszowej Odczuwała zawrót głowy Przy pracy w polu Także przy gnoju I wówczas gdy miała paść krowy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 21:16 Pewien wielmoża Z Wielmoży Malować chciał Pacykował Brak mu iskry bożej Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 27.10.14, 21:26 Pewna pani ze Sławkowa Zawsze przerywała w pół słowa A że gadane miała Trajkotała od rana Wysłali ją na targ do Krakowa Odpowiedz Link
madohora Sylwester 02.01.15, 14:39 Wybrała się strojnisia na Sylwestra w teatrze Oj teraz, to ja się za wszystkie czasy napatrzę Kreacja jak od Zienia Na powiekach cienie Zasnęła snem dość mocnym. Teraz głośno chrapie Odpowiedz Link
madohora Re: Sylwester 02.01.15, 14:43 Nie miała na siebie pomysłu, prześliczna dziewczyna Skorzystała więc z okazji i poszła na bal do kina Seans był dość długi, dwa filmy w pakiecie A młode to dziewczę, nieprzyzwyczajone przecie Zasnęła mocno napiwszy się wina. Ale czy to naprawdę była jej wina? Odpowiedz Link
madohora Re: Sylwester 02.01.15, 14:45 Bawiłam się słodko kilka godzin w plenerze Dotknęłam swej kieszeni i oczom nie wierzę Zginęły mi dokumenty i pieniądze wszystkie A może ja bez nich tak z domu wyszłam Jak się bawisz wśród ludzi to pieniędzy się nie bierze Mnie się to nie przytrafiło ale tym co się bawili w miastach podobno tak Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:37 Pewna panna z Mrzeżyna Nawiasem mówiąc śliczna dziewczyna Wielu chłopaków zwodziła Z żadnym się nie umówiła A tu...kawalera...nie...ma... Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:38 Raz zaplątałam się w Dźwirzynie Że się nie znam widać po jej minie Gdzie pójść nie wiedziałam Nikogo zapytać nie umiałam W końcu wylądowałam w kinie. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:38 Pewna pani z Trzebiatowa Nawiasem mówiąc młoda wdowa Znowu za mąż wyjść chciała Kandydata szukała Na wszystko była gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:39 Pewien pan co w Szczecinie mieszka Ciągle wyciągał pieniądze z mieszka Lecz teraz takie czasy Że w końcu brakuje kasy Teraz żyje jak za czasów Mieszka. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:39 Odwiedziłam raz Nowielice Raptem tylko cztery ulice Lecz jest stadnina koni Ogier galopem tam goni Moje uczucia przemilczę Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:40 Pewna starsza pani z Ustki Sprzedawała na targu chustki Nie wiem co źle robiła Lecz nie zarobiła Teraz przerzuciła się na bluzki Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:41 Pewna pani z Łeby Kupiła hektar gleby Że to uprawiała I chleb wyrabiała Teraz jest szczęśliwa. A wy?! Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:41 Pewien rybak z Władysławowa Na czarna godzinę pieniądze chował By zarobić od Wielkanocy Wypływał w dzień i w nocy Przez pomyłkę czołg mu dom skasował Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:42 To mi ciągle chodzi po głowie By znów znaleźć się w Chłapowie Bo to mi się dość opłaca I wakacje to i praca Zapytam kontrahenta. Może odpowie. Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:44 Pewna pani z Gdańska Dziś dość elegancka Dobre maniery W domu yorki cztery A to przecież nasza Kaśka Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:46 Pewien kawaler z Gdyni Wierzył że los mu się odmieni Ciągle myślał o tym Lecz nic nie robił I to się chyba nie zmieni Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:49 Pewien pan z Sopotu Nabawił się kłopotu Zaciągnął dług Spłacić go nie mógł Przyszło dwóch panów "w sobotu" Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:50 Pewien pan z Wisły Miał umysł ścisły Choć lubił matematykę Skończył muzykę Kolejny, któremu nie wyszło Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:53 W okolicach Ustronia Chłop zgubił konia Koń leciał po drodze Poślizgnął się na lodzie Teraz adwokat chłopa broni Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:55 Pewna pani z Koniakowa Umiała dobrze "heklować" Co wzięła w rączki Powstawały koronki I już wystawa jest gotowa Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:57 Pewien pan z Brennej Raz chodził tędy, raz tędy Napaść go chcieli Gdzie będzie nie wiedzieli I tak nie obili mu gęby Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 12:59 Pewna pani z Istebnej wsi Wszystko u sąsiadów widzi Ale o sobie Nic nie powie A tylko z innych szydzi Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 13:01 Gdy jadę do Cieszyna To śmieje mi się mina Libię tamte okolice Stary rynek i ulice No i wreszcie Festiwal Kina Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 13:04 Raz licealistki z Bielska Białej Na wakacje wyjechały Tak też być może Że nad morze Nieźle tam narozrabiały Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 16.07.15, 13:06 Raz pewna panna Agnieszka Co w Żywcu mieszka Nad Sołę się wybrała Czegoś tam szukała Trafiła na przystojnego Leszka Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 08.11.14, 22:49 Ech, sobota dyszczym darzy A niydziela jako marzy? Chciołbych słonka Biyra dzbonka A nojlepi kajś na plaży. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 11.11.14, 16:13 Co piwowar zaś uwarzy? "Tyske" - przeca czowiek marzy Za tym słonkym Biyrka dzbonkym Toż to niychej wom przidarzy. www.facebook.com/media/set/?set=a.737963872945185.1073741992.195759197165658&type=1 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 22.12.14, 10:40 Sie Kutzowi tyż coś śni? Kto to richtig dzisioj wiy? Śnik ło Troji? Ktoś nabroji? Kutz Kasandrom abo niy? katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,17156047,Kutz__Jaroslaw_Kaczynski_sni_o_zamachu.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 29.12.14, 22:46 Co ze Niymcym kupluje Poloka? Niy chcom widzieć pomiyndzy Ślonzoka? Spolszczyć może? Zeniymczyć dej Boże? Bele som niy postompioł w przod kroka? Bele z kolan niy dźwigoł przed niymi? Bele niy śmioł być solom ty ziymi? Etnicznościom niy asioł? Ślonskość w duszy swyj gasioł? Mo amajzom być yno ty ziymi?! www.nowiny.rybnik.pl/artykul,36824,uznanie-slaskiej-mniejszosci-jest-dla-slazakow-niebezpieczne.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 30.12.14, 00:20 Co ze Niymcym kupluje Poloka? Niy chcom widzieć pomiyndzy Ślonzoka? Spolszczyć może? Zeniymczyć dej Boże? Bele som niy postompioł w przod kroka? Bele z kolan niy dźwigoł przed niymi? Bele niy śmioł być solom ty ziymi? Etnicznościom niy asioł? Ślonskość w duszy swyj gasioł? Coś łod czasow "Hakaty" dyć wiymy Historyjo sie czynsto dubluje? Co wpiyrw Niymcom - Polokom sztimuje? Jako szkryfnońć mom prości? Dwie nacyje to złości? Ślonsko dusza dyć niy zglajchszaltuje! www.nowiny.rybnik.pl/artykul,36824,uznanie-slaskiej-mniejszosci-jest-dla-slazakow-niebezpieczne.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 12.02.15, 12:45 Na Ficinusie wele ciaplyty Djoboł ze cigom majom zolyty U cigi rogi Djoboł niy srogi Choć Francka kejsik zdzieloł kopytym Nachytoł tako Francek - już wiycie I ciga stracioł - na psinco życie? Podpod Skarbnikowi Gwizdoł starzikowi Drap legnoł trupym jak szprot na sznicie. www.facebook.com/events/1433164663640965/?ref_dashboard_filter=upcoming Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 13.09.15, 20:12 Moji ferajnie pizło ćwierć wieku Pomedykowac idzie czowieku Wiela zrobiyła Co zmitrynżyła? Jo etniczności wiyrchym durś czekom. wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/rozrywka-i-kultura/cwiercwiecze-owocnej-pracy,5618 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Limeryki z bryki 27.02.17, 10:18 Zdo - nojwiyncy na wesoło Recytowali Uradowali Godki z gowy niy wywioło. www.facebook.com/ZwiazekGornoslaskiKolaHalemba/posts/1266830483401175 Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 08.10.17, 19:38 Pewien gość z miejscowości Iwanowice Nic tylko ciągle opowiadał wice Ludziom do śmiechu z nim nie było Bo ich to już znudziło A pan jakoś teraz milczy Odpowiedz Link
madohora Re: Limeryki z bryki 08.10.17, 19:45 Pewien pan z Kościelnej Wsi Prorocze sny wciąż śni Potem mieszkańców ostrzega Lecz nie tego im trzeba Tak więc są na niego źli Odpowiedz Link