twardycukierek 19.04.10, 10:02 Jeden z niewielu, który potrafi powiedzieć 'nie wiem' i być po prostu człowiekiem. Dla mnie głos rozsądku, szacunku, godności. Polecam uwadze szczególnie części III i IV... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flissy Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 10:36 Wielki szacunek dla prof.Bartoszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 10:51 Człowiek, który nie musiał się zestarzeć, by mówić to, co myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 10:57 Ot taki sobie człowiek z bagażem doświadczeń i ugruntowanymi poglądami,idol wielu młodych ludzi do których przemawiają jego poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 12:02 I jest tylko swoim sumieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 12:04 Pan Bartoszewski to połączenie mądrości i bagażu życiowych doświadczeń... Ale jak to zwykle bywa ..trudno być prorokiem we własnym kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Kolejny mądry głos... 19.04.10, 17:14 Według dr Kowalczuka ostatnie wydarzenia spowodowały silną polaryzację polityczną. - Solidaryzowałem się z ludźmi w obliczu śmierci, natomiast większość z nich traktowało wszystko jako manifestację polityczną. - Dobre państwo to państwo niewidoczne. To państwo, gdzie ludzie zajmują się sobą. Aby to osiągnąć musimy uporać się z naszą historią, z naszą tożsamością - mówił dr Kowalczuk. - Musimy wiedzieć kim jesteśmy, musimy się uspokoić i nie patrzeć na siebie jak na wrogów. Mitologizacja oczywiście może być oszukiwaniem siebie, ale musimy stanąć w prawdzie. Z Polską i Polakami jest ten sam problem, co z Rosjanami: bardzo trudno powiedzieć Polakom prawdę historyczną - dodał. Cały tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 21:30 Rzucajcie kamienie w moją stronę, ale dla mnie WB to rzadki okaz buraka, chama i zwykłego prostaka. Żeby nie było nieporozumień - to moja ocena ostatnich kilkunastu lat jego działalności, poczynając od haniebnego udziału "profesora" w nagonce na Józefa Mackiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kolczasty_nemo Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 21:52 > Rzucajcie kamienie w moją stronę.... No co Ty, różnica w ocenie WB miałby mnie skłonić do tego aby schylić się , podnieść kamień i rzucić... w dodatku w Twoim kierunku... Nic z tego, choćby dlatego, że jestem na to zbyt leniwy. Można rzucać kamieniami i nie tylko ale można ...pięknie się różnić. To kwestia ..klasy..:) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 19.04.10, 22:53 Burak, cham i prostak to synonimy :) Co do meritum, rzuć trochę więcej światła na ten 'haniebny udział'. Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 20.04.10, 12:25 Masz rację, to synonimy - ale ich ilość jaką się wkłada do wypowiedzi świadczy o stosunku emocjonalnym do człowieka którego się obsobacza ;-) Użyłem trzech synonimów zatem nie jest źle, pisząc np. o Szczypiorskim użyłbym ze sześciu ;-) A merytorycznie ? Nie gniewaj się cukierku, ale całkiem ostatnio brałem udział w dyskusji o WB i - zakładając, że będzie Ci się chciało czytać - po prostu wkleję linka. Niech Cię nie zmyli tytuł wątku ;-) forum.gazeta.pl/forum/w,95660,108310190,,Kapuscinski_non_fiction.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 20.04.10, 12:48 Czyli w tym szaleństwie jest jakaś metoda :D Przeczytam na mur, ale w dłuższej wolnej chwili. Co ciekawe: przy okazji dyskusji o biografii Kapuścińskiego bardzo się zawiodłam na WB, mieliśmy nawet ostry wątek o tym tu na Szpilach, jakakolwiek ocena książki bez jej czytania to dla mnie dno dna. Nikogo nie idealizuję ale chamem za kilka potknięć czy pomyłek /jeśli takie były/ też nikogo nie nazywam. Dla mnie nawet papież nie jest nieomylny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kriss67 Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 20.04.10, 12:58 W czasie żałoby zachował sie dziwnie, mówiąć o Panu Lechu Kaczyńskim nie jako o prezydencie Polski, ale Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 20.04.10, 13:08 Może według niego jako prezydent Warszawy najwięcej dobrego zdziałał? Nie wiem, co w jego głowie siedzi, ale wiem jedno: tak ostro i bezpardonowo jako chama rzadko kogo oceniam, kogo nie znam osobiście. To już musi być ktoś pokroju Leppera. Dlatego prosiłam Vertigo o konkretne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek PS 20.04.10, 15:56 Przeczytałam i zgadzam się w pełni z Twoim rozmówcą w tamtym wątku: WB nie nazywa w żadnym razie elektoratu bydłem. To raz. Z poniższego zdania wynika to samo, ludzie wybrali, zaufali, zostali oszukani. OSZUKANI ludzie, żadne bydło. Stało się dla mnie jasne, że jego wizja budowy lepszej Polski, której zaufały miliony Polaków, okazała się jednym wielkim oszustwem. Z jednej figury retorycznej, parafrazy może i nieudolnej z Norwida, zbudowałeś całą konstrukcję charakteru człowieka, według Ciebie ostatniego chama. To Twoje zdanie, ja mam odmienne. Podejrzewam, że widzisz wszystkich i wszystko przez ideologiczne okulary, ja nie. Nie muszę kogoś w całości kochać albo nienawidzić. Nikt nie jest nieomylny :) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: PS 20.04.10, 22:21 Wszystko zależy od tego z kim się sympatyzuje... Gdyby frazy o "bydle i niebydle", gdyby o "dyplomatołkach" mówili Jarosław Kaczyński czy ksiądz Rydzyk, gdyby jakąś książkę autora z kręgu GW np. Macierewicz porównywał do przewodnika po burdelach to mielibyśmy larum w TVN, w GW, w "Polityce" o chamstwie, o prostactwie, o psuciu języka debaty publicznej, biskup Życiński wygłosiłby płomienne kazanie w archikatedrze lubelskiej przeciwko siewcom nienawiści, Monika Olejnik by ślozy lała, Rada Etyki Mediów oświadczenie by wydała potępiające media które głos siewców nienawiści by w świat puszczały... Ale skoro "profesor" tak rzekł.... Aaaaaa, to co innego... *** Abstrahując od powyższego przypominam, że nie tylko za język "profesora" krytykowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: PS 20.04.10, 22:31 No i? Co to ma z moją logiczną oceną Twojego argumentu wspólnego? Nic. Bo ja nie 'sympatyzuję' ani z jednymi ani z drugimi. Napisałeś, że on tak określił elektorat a nie określił, zrobiłeś to celowo pod wpływem Twoich poglądów. Kto podzielił Polaków na AK i 'resztę', nie pamiętasz? To było baaaardzo kulturalne. Cobygdybalstwo to słaba retoryka ;) I co jeszcze czyni go 'chamem'? Podpisanie listu? I jeszcze jedno: według Ciebie tvn i GW to jedyne media w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
kriss67 Re: PS 20.04.10, 22:36 Cukierku, Vertigo - zapalcie faje pokoju i idzcie oglądac Inter z Barceloną:) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: PS 20.04.10, 22:41 Za późno Kriss, Barcelona już dostała wpie***l :-D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: PS 20.04.10, 22:50 I tak mogę zapalić fajkę, nic mi z głowy nie spadnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: PS 20.04.10, 22:37 A gdzie ja napisałem, że to jedynie media ??? Podział na AK i resztę ??? A co to ma wspólnego z "profesorem" ??? Podpisanie listu przeciwko książce której się nie widziało, porównywanie książek których się nie czytało do lektury o burdelach - tak, to chamstwo. Tak samo jak chamstwem było zestawienie Józefa Mackiewicza z Knutem Hamsunem, nazistowskim kolaborantem. Nawet - na marginesie zauważam - Czesław Miłosz był w stanie pięknie i prawdziwie o Mackiewiczu pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: PS 20.04.10, 22:47 To ma wspólnego, że takiego dzielenia narodu nie nazywasz chamstwem. Obarczania kogoś za 'dziadka z Wehrmachtu' nie nazywasz chamstwem. Zwracania się do rządu demokratycznego kraju z poleceniem ingerencji w wolne media nie nazywasz chamstwem. Etc, etc. Skoro to nie są jedyne w kraju media, to w czym problem: niech inne media ujmą się za tymi, których dotknęło 'chamstwo profesora'. Tak naprawdę to nie mnie przekonujesz, tylko samego siebie. Cenisz Mackiewicza i jesteś wściekły na 'profesora'. Live and let live :) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: PS 20.04.10, 22:50 Cukierki drogi ! Krytykując WB muszę jednocześnie wszelakie nieprawości tego świata na jednym wydechu rzec i wszystkich złych ludzi potępić ??? Nie jestem wściekły na "profesora". Trudno na prostaków się wściekać... Po prostu go nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: PS 20.04.10, 22:55 Vertigo drogi! Nie musisz, ale czy... potępisz? Nie lub go dalej, mnie to nie przeszkadza, ale chciałam wiedzieć, za co. Lubię wiedzieć, tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: PS 20.04.10, 23:00 No to już wiesz. Zawiodłaś mnie tylko trochę bo miałem nadzieję, że bardziej się będziesz oburzać i w ramach kontry moje warcholskie sarmackie skrzydła będę mógł rozwinąć a tu klops ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: PS 20.04.10, 23:06 Nie oburzam się na odmienne poglądy, na słowa. Czyny, to co innego. Jak się lepiej poznamy pewnie mnie wkurzysz trzepotem tych skrzydeł albo ja Ciebie stoickim spokojem ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 21.04.10, 00:04 lubie tego faceta za wiele rzeczy,za konkretny i bez ściemy życiorys i oczywiscie intryguje mnie to jak mozna w wieku 88 lat nadawać na takiej witalnosci ale ten wywiad akurat sredni za dużo "pars pro toto", niejaki Mieczysław Rataj tez z czapki no widziałem czy czytałem lepsze wywiady z profesorem Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wywiad z Władysławem Bartoszewskim 21.04.10, 07:38 Jaki czas, taki wywiad... przynajmniej nazywa rzeczy po imieniu i z tragedii, katastrofy nie robi bohaterskiego zrywu. Odpowiedz Link Zgłoś