Dodaj do ulubionych

Trendy wyborcze

10.05.10, 20:08
W wątkach wyborczych wspominaliśmy o badaniach opinii społecznej i niedoskonałości ich metod, no więc zajrzyjcie tu, bo na tej stronie podają niezłe porównanie w podziale na pracownie badawcze, co wyklucza błąd wynikający z różnych metod pomiaru. Tak jak pisałem gdzie indziej, ważniejsze od liczb bezwzględnych są trendy, bo liczby same w sobie są jeszcze obciążone innymi błędami.

A zresztą, zrobiłem wam screenshota, bo umiem:

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/cg/fa/lhaa/Ij3QtivYl3MBBcxgWB.jpg[/img]

PS. Jak ktoś nie lubi TVN, no to trudno, niech sobie włączy Radio (chociaż akurat nie sądzę, aby tam trend był malejący). :]
Obserwuj wątek
    • voker Re: Trendy wyborcze 10.05.10, 20:12
      będzie backup?
      • milleniusz Re: Trendy wyborcze 10.05.10, 20:45
        Ale co backup, kogo backup, komu backup? Nie kumię coś. Może spróbuj po polsku. :]
        • voker Re: Trendy wyborcze 10.05.10, 20:50
          nawiązanie do informatyki, odtworzenie kopii zapasowej... :)
          • milleniusz Re: Trendy wyborcze 10.05.10, 22:04
            Wcześniej wspomniałem tu o wolcie z Olechowskim, bo on ideowo jest tożsamy, ale
            po spojrzeniu na jego słupek, to poza tym, że to byłoby karkołomne, jest też
            kompletnie bez sensu. A więc nie - już nie ma planu B, zupełnie jak z Wawelem,
            trzeba to dokończyć i zobaczyć co będzie.
            • voker Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 00:46
              On chyba byłby najlepszy. Ideowo jestem za po, ale jedna partia u steru? Raczej nie...
      • bubster Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 13:55
        Mam nadzieję, że nie.
        Mieliśmy juz werję 1.0, nie wyszła, wersja 2.0 wcale nie jest
        poprawiona.
    • voker Ups, jeden odpadł 10.05.10, 21:00
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7865879,Wybory_2010__Andrzej_Lepper_nie_bedzie_kandydowal.html
      • milleniusz Re: Ups, jeden odpadł 10.05.10, 22:40
        O, to akurat dobra wiadomość dla polskiej demokracji. Próbuję się przekopać
        przez uzasadnienie PKW dla odmowy. Jeśli ktoś lubi się katować:

[quote]
        Jak wynika z informacji przekazanej przez Krajowy Rejestr Karny, potwierdzonej
        następnie w drodze uzyskania przez Państwową Komisję Wyborczą poświadczonego
        przez sąd odpisu prawomocnego wyroku, Andrzej Zbigniew Lepper skazany został
        prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 9 sierpnia 2005 r., w
        sprawie o sygnaturze VIII K558/03, za popełnienie następujących przestępstw:

1) pomówienie w dniu 29 listopada 2001 r. w Warszawie w wystąpieniu poselskim
        transmitowanym przez środki masowego komunikowania: Włodzimierza Cimoszewicza,
        Jerzego Szmajdzińskiego, Andrzeja Olechowskiego, Pawła Piskorskiego i Donalda
        Tuska o takie postępowanie, które mogło narazić ich na utratę zaufania
        potrzebnego dla prowadzonej przez nich działalności publicznej, tj. popełnienie
        czynu z art. 212 § 2 kk, za co skazany został na karę jednego roku pozbawienia
        wolności;

2) znieważenie, w dniu 23 listopada 2001 r. w Olsztynie w siedzibie rozgłośni
        UWM FM, funkcjonariusza publicznego — Ministra Spraw Zagranicznych Włodzimierza
        Cimoszewicza w związku z pełnieniem obowiązków służbowych, przez użycie
        wstosunku do jego osoby słów powszechnie uważanych za obelżywe, co mogło go
        poniżyć w opinii publicznej, tj. popełnienie czynu z art. 226 § 1 kk w zb. z
        art. 212 § 2 kk w zw. z art. 11 §2 kk, za co na podstawie art. 226 § 1 kk w zb.
        z art. 212 § 2 kk w zw. z art. 11 § 2 kk skazany został, a na podstawie art. 212
        § 2 kk w zw. z art. 11 § 3 kk wymierzono mu karę sześciu miesięcy pozbawienia
        wolności;

3) pomówienie, w dniu 23 listopada 2001 r. w Olsztynie w siedzibie rozgłośni UWM
        FM, Władysława Cimoszewicza, o takie właściwości, które mogły poniżyć go w
        opinii publicznej, tj. popełnienie czynu z art. 212 § 2 kk, za co skazany został
        na karę sześciu miesięcy pozbawienia wolności.

Za przestępstwa te następnie, na mocy art. 85 i art. 86 kodeksu karnego została
        mu wymierzona kara łączna w rozmiarze 1 (jednego) roku i 3 (trzech) miesięcy
        pozbawienia wolności. Wykonanie tak ukształtowanej kary łącznej zostało na
        podstawie art. 69 § 1 i 2 kk i art. 70 § 1 pkt 1 kk warunkowo zawieszone na
        5-letni okres próby.

Analizując treść powyższego prawomocnego wyroku skazującego, Państwowa Komisja
        Wyborcza rozważyła, co następuje.

Po pierwsze, skazanie to nie uległo zatarciu, albowiem wyrok uprawomocnił się w
        dniu 8 maja 2006, zaś skazanie ulega zatarciu z mocy prawa dopiero z upływem 6
        miesięcy od zakończenia okresu próby (art. 76 § 1 Kodeksu karnego). Państwowa
        Komisja Wyborcza nie dysponuje też informacją, aby skazanie uległo
        wcześniejszemu zatarciu (np. w drodze ułaskawienia, czy też tzw. zatarcia
        skazania na wniosek skazanego).

Po drugie, stwierdzić należy, że decydujące dla stwierdzenia faktu przeszkody
        określonej w art. 127 ust. 3 w zw. z art. 99 ust. 3 Konstytucji w wypadku
        Andrzeja Zbigniewa Leppera, jest skazanie go za przestępstwo przypisane w pkt 2
        wyroku, to jest za czyn wypełniający także ustawowe znamiona czynu zabronionego
        z art. 226 § 1 Kodeksu karnego. Jest to bowiem przestępstwo umyślne, ścigane z
        oskarżenia publicznego. Dwa pozostałe występki, za które skazany został Andrzej
        Zbigniew Lepper, zakwalifikowane wyłącznie z art. 212 § 1 oraz z art. 212 § 2
        k.k., są co prawda także przestępstwami umyślnymi, ale nie można — w nawiązaniu
        do nich — stwierdzić warunku, który ustrojodawca zawarł w słowach „ścigane z
        oskarżenia publicznego”.

Pamiętając o tym, że to prokurator wszczął o te przestępstwa postępowanie na
        podstawie art. 60 § 1 Kodeksu postępowania karnego, a zatem postępowanie —
        zgodnie z art. 60 § 2 k.p.k. — toczyło się także w związku z tymi występkami,
        przypisanymi Andrzejowi Zbigniewowi Lepperowi, z urzędu, wyrazić należy pogląd,
        iż taka ingerencja prokuratora w sprawy, co do zasady, prywatnoskargowe, nie
        „przekształca” przestępstwa prywatnoskargowego w przestępstwo ścigane
        zoskarżenia publicznego. Zdaniem Państwowej Komisji Wyborczej, sformułowanie,
        którym posłużył się ustrojodawca w art. 99 ust. 3 Konstytucji nawiązuje do typu
        przestępstwa określonego abstrakcyjnie, a tym samym obejmuje tylko te
        przestępstwa, które co do zasady ścigane są z oskarżenia publicznego. Nie
        obejmuje zaś tych wypadków, które jedynie wyjątkowo, z uwagi na decyzję
        prokuratora podjętą wjednostkowej sprawie, objęte zostały skargą prokuratorską.
        Tak wyrażony, korzystny z punktu widzenia oceny statusu Andrzeja Zbigniewa
        Leppera w procesie wyborczym, pogląd, nie może zmienić ostatecznej oceny, iż
        wyżej wymieniona osoba nie spełnia warunku określonego w art. 99 ust. 3
        Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Również bowiem za przestępstwo z art. 226
        § 1 k.k., które — jak to wyżej stwierdzono — należy bez wątpienia do kategorii
        „przestępstw umyślnych ściganych z oskarżenia publicznego”, Andrzej Zbigniew
        Lepper skazany został wskazanym wyżej wyrokiem Sądu Okręgowego w Warszawie na
        karę pozbawienia wolności w wymiarze sześć miesięcy. Przepis art. 99 ust. 3
        Konstytucji nie uzależnia zaś przewidzianych w nim skutków od wymiaru kary
        pozbawienia wolności.[/quote]

Jedno jest pewne - ten przepis o wykluczeniu z kandydowania ludzi prawomocnie
        skazanych za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego nie jest
        precyzyjny, skoro wymaga takiego uzasadnienia. A to tylko drobny wycinek.
        Uwielbiam naszych "ustrojodawców".
      • twardycukierek Re: Ups, jeden odpadł 11.05.10, 08:20
        Ufff...
        • voker Re: Ups, jeden odpadł 11.05.10, 08:58
          "5 maja 2006 po wejściu Samoobrony RP do koalicji rządowej z Prawem i Sprawiedliwością, Andrzej Lepper został mianowany wicepremierem i ministrem rolnictwa i rozwoju wsi w rządzie Kazimierza Marcinkiewicza. 14 lipca 2006 objął tożsame stanowiska w rządzie Jarosława Kaczyńskiego."
          /wiki/

Państwowa Komisja Wyborcza zauważyła, że skazanie Leppera nie uległo zatarciu, gdyż wyrok uprawomocnił się 8 maja 2006, a skazanie ulega zatarciu dopiero po 6 miesiącach po upływie okresu zawieszenia (w przypadku Leppera, zatarcie nastąpiłoby 8 listopada 2011 roku).
          www.tvn24.pl/12690,1655748,0,1,cimoszewicz-stanal-na-drodze-leppera,wiadomosc.html
    • hermina26 Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 08:28
      Ciekawe jakby sie w tym sondażu prezetnowal Sikorski gdyby to on był
      kandydatem PO.
      Nie jestem jego fantką, ale wydaje mi sie, ze jest znacznie bardziej
      przebojowy, ambitny i istniałby w tej kampanii.
      • milleniusz Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 09:06
        hermina26 napisała:

> Ciekawe jakby sie w tym sondażu prezetnowal Sikorski gdyby to on był
        > kandydatem PO.

Pewnie lepiej. Ale ja go jakoś mniej lubię.
        • hermina26 Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 09:34
          Też go mało lubie, ale najmniej lubie Jarka. Prawda jest taka, ze
          wiele osób zagłosuje poprostu przeciewko Kaczyńskiemu, a nie za
          Komorowskim - mam tu na myśli taki sens ideologiczny wyoboru, bo
          wiadomo, ze statystycznie to nie ma znaczenia z jakich pobudek.
          Mam nadzieje jednak, ze bardzo wiele osób tak bardzo nie lubi
          Kaczyńskiego i IV RP, ze pójdzie głosowac przeciwko.
    • woda.na.mlyn Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 08:51
      Gwoli jasności, wydawało misie że w poprzednim wątku ocenialiśmy
      wpływ orędzia do Rosjan i fortepianu w tle na masy i wyniki w
      sondażach, a to ma się nijak do długoterminowych trendów
      (jeszcze) :)
      • szwagier_z_niemodlina Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 08:54
        Ja sie jednakowoz obawiam ze JK na fali blizej niesprecyzowanych uczuc zalobnych
        sie wzniesie. Nie wolno niedoceniac czynnikow irracjonalnych.
        • woda.na.mlyn Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 09:05
          To już nastąpiło, pytanie tylko czy fala owa opada, czy wznosi się.
          Moim zdaniem nie ma obaw, nie wystarczy to do wygranej. Problem w
          tym, że póki co główny kontrkandydat poprzez swą normalność,
          nijakość, zbyt dobre maniery i nadmiar kultury pcha elektorat w
          ramiona JK :/
          • lupus76 Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 14:36
            Ja jestem w II turze w grupie owych niezdecydowanych.
            Póki co obaj główni kandydaci robią wszystko, żebym oddał w niej
            głos nieważny.
            W zasadzie jest mi obojętne, czy będę żył w talibanie
            militarystycznym, czy w talibanie policyjnym.
      • milleniusz Re: Trendy wyborcze 11.05.10, 09:08
        woda.na.mlyn napisał:

> a to ma się nijak do długoterminowych trendów (jeszcze) :)

To prawda. Ja piszę tu o ogólnym trendzie, a odezwa do braci Rosjan powinna go
        wg wszelkiego prawdopodobieństwa wzmocnić.
    • voker e, jednak przeszedł... 11.05.10, 13:35
      www.tvn24.pl/0,1655805,0,1,lepper-jednak-kandyduje-pkw-zmienia-decyzje,wiadomosc.html
      • milleniusz Re: e, jednak przeszedł... 11.05.10, 21:50
        Ano. Kompromitacja wymiaru sprawiedliwości, tylko przysporzy Lepperowi
        popularności. I to po części wynika z zawiłości tego zapisu, co go wczoraj
        próbowałem zinterpretować...
        • voker Re: e, jednak przeszedł... 12.05.10, 06:49
          będzie miał swoje 5 minut :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka