morelka_1 Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 21:43 Ważne, że poniedziałek był dobry :) Udały mi się gołąbki w sosie pomidorowym! Yuuupi! Aż mój małż ukochany zadzwonił do swojej teściowej i podziękował jej za tak cudowną żonkę :D:D No i zrobiłam ciacho....rafaello :P Odpowiedz Link Zgłoś
buena_luna Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 21:48 stary ale jary patent: przez żołądek do serca :) Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 09:53 taaa :) wieczorem krążył koło garnka niczym sęp :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:11 Mój TTM! Morela, oni muszą być braćmi ;)))) Kiedyś kupiłam nowy, żeliwny garnek, bardzo piękny. Wypucowałam go i postawiłam na kuchence by nim oczy nacieszyć... mój jak wszedł do kuchni od razu podniósł pokrywkę :DD Minę miał jak smutny pikuś :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:17 żeliwny garnek??? Bez sęsu. Ciężki, kiepskawo przewodzi ciepło... Dobra rzecz do ogrodowych pieczonek, ale gar sam w sobie raczej ozdobny, niż utylitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:19 Niestety, nie znasz się... [img]https://www.castiron-ovenware.co.uk/Braeter_r.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:30 Cośkolwiek jednak tam się znam. Ciężkie kruche i słabo przewodzące ciepło. Raczej patelnie i garnki do pieczonek, niż garnki tradycyjne. Ale każdemu wedle uznania :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:36 Te garnki doskonale przewodzą ciepło i trzymają je ogromnie długo, o to właśnie w nich chodzi :) Oszczędność czasu i energii. Nie są kruche, przeciwnie: 'To create their classic cast iron cookware, the Le Creuset foundry uses standard sand casting methods. After hand finishing, items are sprayed with two coats of enamel, each fired at 800°C. The enamel then becomes extremely hard and durable, making it resistant to damage during normal use.' Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:42 Jeśli nie są kruche - to nie są żeliwne. Ciepło faktycznie długo trzymają, ale też długo się nagrzewają. Dlatego dobre są właśnie kociołki i patelnie wykonane z żeliwa, garnki mniej. Ale o gustach się nie dyskutuje. Ja w każdym razie wolę gary stalowe (stal jest elastyczniejsza i szybciej się nagrzewa), ze szczególnym uwzględnieniem stali chirurgicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:48 Cast iron to jest żeliwo. Mnie nie chodzi o gust tylko o fakty :) Być może moje użycie słowa garnek Cię zmyliło, przepraszam, to jest pewnie kociołek ;) Robię w nich bigos, gulasz i zupy ale na mur nie gotuję jajek! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 11:19 No i do takich rzeczy, to jest git :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 14:22 Patrz jak niepoprawnie użyte słowo zamieszało w tym kociołku ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:20 Hahahahahaha mojemu też się to przytrafiło :D dobrze wiem jak taka minka wygląda :D Musiałam szybko ewakuować te gołąbki do lodówki, bo dziś musiałabym znów stać w garach :D Ileż ja się nasłuchałam jak oni (syn i mąż) zjedliby sobie po jeszcze jednym gołąbku, albo chociaż pomaczać sobie chlebek w sosie :D:D:D Z siebie też jestem dumna, pierwszy raz mi się udały :P Nigdy sos mi nie wychodził, a teraz zrobiłam to profesjonalnie. Stwierdziłam, ze powinnam otworzyć restaurację "Pod gołąbkiem" :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:31 Hehehehe ;DDD no to wiesz dokładnie o jakiej minie mówię ;) Babcia też mnie nauczyła, że sos to podstawa no i powolne pieczenie w niskiej temperaturze. I tak jak bigos albo gulasz, najlepiej smakują dzień lub dwa po przygotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:40 Babcia prawdę powiedziała, ale to nie dotyczy tylko dań drugich, a także zup :) Np. ogórkowa czy pomidorowa zawsze smakuje lepiej na drugi dzień :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:49 Jasne! Zupy też :) Babcia mówiła, że danie musi 'się przeżreć' :D Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:19 Na gołąbki, to raczej kocur poluje, nie sęp :D Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:22 Nie kuleczki :) Zaraz zrobię zdjęcie...idę ukroić :) Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_1 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:34 wyszło przepyszne! ostatnio słodkości chodzą za mną.... [img]https://i38.tinypic.com/2rz45c7.jpg[/img] [img]https://i37.tinypic.com/6ehwdz.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 10:50 Apage! :D Cudne :) tak mi przypomina Twoje słynne z zieloną galaretą :DDD Pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 15:10 Bym je znowu dała na logo :DD Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 22:24 O_o Lusia mój Ty potworku :* hahaha ogranicz złoty napój ;p Odpowiedz Link Zgłoś
buena_luna Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 22:29 beek... upss... wypsło mnie siem ;) Jeszcze ograniczyć????? no proszę Cię, zostało mi ostatnie osiem puszek "nektaru" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 22:39 podziel się, a taaaaaką epopeję napiszemy, że klękajcie szpile :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
buena_luna Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 22:48 hm...podzielić się...czy pomnożyć? oto jest pytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 23:54 oj Lusia z Tobą to tylko mnożyć;D Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 23:27 Cześć Lusia :) Wtorek pot(u) worek :) Odpowiedz Link Zgłoś
buena_luna Re: Wtorek potworek! 23.08.10, 23:47 Gyubal jak już się tutaj z tym workiem napatoczyłeś to pamiętasz, że wisisz mi 2 PLN? No! Numer konta znasz, to ten "kont" numer trzy w dużym pokoju po lewo od balkonu :P Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 11:58 Aż 2 ?! Szaleje ta inflacja. Nie rozłożyłabyś mi tego na raty w kredycie fif-ty fif-ja ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 08:13 Trenowałeś całą noc? Poka! :D Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal_wahazar Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 11:59 Żebyś zemdlała ? Ale możemy się wymienić na koszulki. Mokre ;) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 07:45 Lusia załatwiła wtorkowisko! ;O Toja się trochę położę na politbiurku ;))) MiŁŁego! Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_z_niemodlina Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 08:47 Entuzjastyczny okrzyk pracowniczy wydam: paaaaaanie kieeeeerowniku, tuuu! www.2012.wroc.pl/webcam.php Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Wtorek potworek! 24.08.10, 08:46 Nie będzie źle. Zaraz zrobię sobie wycieczkę do Pszczyny :) Odpowiedz Link Zgłoś