Dodaj do ulubionych

Muzeum im. Oberfeldkurata Katza

15.09.10, 16:00
Wpis tej treści umieścił czytelnik pod artykułem, ocalając tym samym mój dobry humor.

Pod artykułem informującym o powstaniu w Warszawie Muzeum Ordynariatu Polowego. Rzecz jasna, finansowanym nie ze środków Ordynariatu.
Jedyne 11 milionów z hakiem. Ok. 7 milionów zrefunduje Unia, ale szkoda pozostaje szkodą - te pieniądze mogły zostać wydane na coś pożytecznego.
klik

Chyba będę musiał uwierzyć w Boga, bo moja wiara w człowieka niebezpiecznie się chwieje.
Obserwuj wątek
    • woda.na.mlyn Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 15.09.10, 16:08
      Tytuł stanowi doskonały komentarz do tej wiekopomnej inicjatywy :D
      • szwagier_z_niemodlina Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 19.09.10, 08:36
        Bez dwoch zdan :-))

Wulgariat Polowy mi sie wyobrazil :-)
    • hardy1 Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 15.09.10, 20:30
      ...a pozostałe 4 milioniki to nasza szkoda - z pieniążków przeznaczonych na obronę tuziemską...Bywszyj oberkapelan wojska niejaki Flaszka-Głódź nigdy nie narzekał na brak gotówki na zrobienie sobie siedziby, w najtrudniejszych czasach finansowych na początku lat 90-tych...to i następca nie narzeka.
      Zaś w tych 7 milionikach unijnych jest też część naszej składki...
      • redundant Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 23.09.10, 10:58
        > Zaś w tych 7 milionikach unijnych jest też część naszej składki...

Na szkodę w rozumieniu prawa cywilnego składa się strata oraz utracona korzyść. A to drugie to cała dotacja unijna.
    • rozczochrany_jelonek Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 19.09.10, 16:16
      sknera :)
    • twardycukierek Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 21.09.10, 12:24
      Człowieku wielkiej wiary! Może wolisz takie inwestowanie cieżko wypoconych i wykrwawionych pieniędzy podatników?

:D
      • redundant Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 21.09.10, 18:39
        Trochę czuję się upokorzony jednakowoż, jak Bill Gates płaci za takie akcje:

wyborcza.pl/1,76842,8376178,Kultura_zaraza_Polske_B.html
        • twardycukierek Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 21.09.10, 20:24
          Hmmm, może on płaci po to, by w końcu inny kraj też wydał takiego Gatesa? :)

Kultura rzadko się opłaca, sam podatnik nie da rady udźwignąć tego ciężaru, a rodzimy 'biznes' póki co ma to w nosie...
          • redundant Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 23.09.10, 10:47
            Kultura? A może to jednak cywilizacja?
            I dlaczego podatnik nie może udźwignąć tego ciężaru? Jeżeli Gates za śmieszne 28 mln USD potrafi rozhuśtać akcję w całym kraju, to czy Strózik nie mógłby, właśnie za te 11 mln PLN ze startera, zrobić czegoś podobnego w województwie mazowieckim? Które to województwo, jak powszechnie wiadomo, niewiele różniłoby się od Lubelszczyzny, gdyby nie miało w środku Warszawy.

Poza tym, nawet ta "kultura", rozumiana jako obciążenie dla budżetu, też uczestniczy w tworzeniu PKB. Na poziomie porównywalnym z rolnictwem.
            A wydatki na jedno i drugie - da się porównać?
            • twardycukierek Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 23.09.10, 15:35
              Tak, część cywilizacji, zgoda.
              Oboje wiemy, że to była decyzja polityczno-podlizusowska, bo 'co Lech zaczął tego nie godzi się nie skończyć'. Kiedy już będzie czynne to muzeum, chcę widzieć stutysięczne pielgrzymki do oglądania kielichów i stuł, może choć dopłacać do tego nie będzie trzeba. Yeah, right :F

Oczywiście, że nie da się porównać! Mnie chodziło raczej o to, że wszędzie kultura ma sponsorat, tam gdzie jest zdana tylko na podatnika, głoduje.
              • redundant Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 24.09.10, 09:46
                A mnie o to, że jeżeli oni już teraz rzeczywiście generują te 4-5% PKB, to może jednak warto podsypać po stronie wydatków choćby do tego przysłowiowego jednego procenta...

Niektórzy twierdzą, że przed Polską ostatnia dobra dekada, ostatni moment, kiedy możemy konkurować taniochą. Później, żeby cokolwiek działać, będziemy musieli mierzyć się z Zachodem w te klocki, w które dzisiaj wygrywa.
                • twardycukierek Re: Muzeum im. Oberfeldkurata Katza 27.09.10, 13:41
                  I kto o tym decyduje, dobrze wiesz... nikt nie robi sobie kampanii na obietnicach dofinansowania kultury, szkoda, ale tak jest. Ludzie głosują głównie portfelami a kultura według nich za komuny była 'za darmo' tak samo jak wczasy i szkoły, więc o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka