23.09.10, 20:55
Skad sie biora tacy idioci jak Sobecka? Ona uwaza, ze Milosz obrazal Polakow :)
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8416387,Poslanka_PiS_nie_lubi_Milosza___Najbardziej__najbrutalniej_.html
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Sobecka 23.09.10, 20:56
      piękna kobieta.
    • Gość: ka_p_pa Re: Sobecka IP: *.lukman.pl 23.09.10, 21:04
      A one największemu z Polaków, tragicznie poległemu, na pogrzebie Miłosza recytowali. Co za perfidia.
    • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka 23.09.10, 21:24
      imponeross napisał:

> Skad sie biora tacy idioci jak Sobecka? <

Ty lepiej spytaj skad biora sie idioci ktorzy wybrali to monstrum by poslowalo w sejmie RP.
      • kolter-xxl Re: Sobecka 23.09.10, 22:35
        potwor_z_piccadilly napisał:

> imponeross napisał:
        >
        > > Skad sie biora tacy idioci jak Sobecka? <
        >
        > Ty lepiej spytaj skad biora sie idioci ktorzy wybrali to monstrum by poslowalo
        > w sejmie RP.

Rzeszów ?
    • qqazz Żeby Ona jedna 23.09.10, 21:27
      A mamy przeciez przerózne inne dziwactwa, że wspomne tylko o Palikocie.

pozdrawiam
      • ka_p_pa Re: Żeby Ona jedna 23.09.10, 21:30
        Rozum Ci odebrało, jeśli porównujesz Palikota z tą ślepą uliczką ewolucji.
        • qqazz Re: Żeby Ona jedna 23.09.10, 21:51
          Chyba tobie jeżeli nie widzisz, ze to tylko dwie przeciwne slepe uliczki.

pozdrawiam
          • ka_p_pa Re: Żeby Ona jedna 23.09.10, 21:53
            Palikot to przyszłość, Sobecka to skansen. I tyle w temacie.
            • qqazz Re: Żeby Ona jedna 24.09.10, 17:09
              To ja juz wolę skansen;)
              Ale od Tubisiów to wara;)

pozdrawiam
      • imponeross Re: Żeby Ona jedna 23.09.10, 22:00
        qqazz napisał:

> A mamy przeciez przerózne inne dziwactwa, że wspomne tylko o Palikocie.
        >
        >
        >
        > pozdrawiam

Palikot nie jest jednak az tak glupi. Sobeckiej dorownuje ew. w swej agresywnej glupocie Kaczynski:
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8417086,Kaczynski__Komorowski_nie_jest_dla_mnie_partnerem.html
        • qqazz Re: Żeby Ona jedna 24.09.10, 17:08
          To czemu zachowuje sie jak idiota?

pozdrawiam
          • imponeross Re: Żeby Ona jedna 26.09.10, 12:01
            qqazz napisał:

> To czemu zachowuje sie jak idiota?
            >
            >
            >
            > pozdrawiam

Kto? Jak idiota zachowuje sie Kaczynski a jak idiotka Sobecka np.
    • zawszekacperek Re: Sobecka 23.09.10, 21:47
      4-ta tajemnica fatimska
      Patrz:
      www.insomnia.pl/_Czwarta_tajemnica_fatimska_-t210785.html
      Kacperek
    • kolter-xxl Re: Sobecka 23.09.10, 22:34
      mponeross napisał:

> Skad sie biora tacy idioci jak Sobecka? Ona uwaza, ze Milosz obrazal Polakow :)

Diabli wiedzą kto takie coś płodzi , ale wiadomo kto takich ułomnych do siebie przytula :))
    • zzasadami Re: Sobecka 23.09.10, 22:46
      Nie bede się wypowiadał na temat uchwały sejmu. Mam natomiast dwie uwagi:
      1. Czy zestawienie "posągowej" fizjonomii Miłosza z przyznajmy to niezbyt urodziwą twarzą to nie przykład dziennikarskiej manipulacji?
      2. A'propos Milosza i jego stosunku do Polski i Polaków. - www.rodaknet.com/rp_szumanski_0.htm
      • imponeross Polskosc 23.09.10, 23:02
        zzasadami napisał:

> Nie bede się wypowiadał na temat uchwały sejmu. Mam natomiast dwie uwagi:
        > 1. Czy zestawienie "posągowej" fizjonomii Miłosza z przyznajmy to niezbyt urodz
        > iwą twarzą to nie przykład dziennikarskiej manipulacji?
        > 2. A'propos Milosza i jego stosunku do Polski i Polaków. - www.rodaknet.com/rp_szumanski_0.htm

Milosz to prawdziwy polski patriota i przeciwnik endeckiego rozumienia polskosci. Polskosci szkodzi Sobecka, a nie Milosz. Prawdziwy Polak rozumie, ze wielkosc Polski byla mozliwa tylko w unii z Litwa i tylko jako panstwa wielokulturowego. Wole polskosc I Rzeczyspospolitej niz pozal sie Boze tzw. IV Rzeczpospolitej, ktorej przedstawicielka jest Sobecka.
        Milosz doskonale rozumial polskosc, byl przeciez polskojezycznym Litwinem / litewskiego pochodzenia Polakiem. Po nim zostala wspaniala spuscizna, po Sobeckiej zostanie tylko wstyd.
        • zzasadami Re: Polskosc 23.09.10, 23:21
          Oczywiście jako poeta Miłosz jest postacią monumentalną. Nie będę się jednak wypowiadał na temat jego twórczości. Nie chcę jednak byc źle zrozumiany - nie jestem zdecydowanym anty - miłoszowcem. Pragne jednak pokazać, iż jako człowiek Miłosz jest postacią niejesdnoznaczna.
          " Polska mnie przeraża. Powiedzmy, że przerażała mnie przed wojną, podczas wojny i przeraża całe te dziesięciolecia po wojnie. Jak powinien zachować się schwytany przez nią człowiek (urodzenie się tam czy język) jeśli chce być rozumny, trzeźwy, spokojny, a przy tym uczciwy? Jeżeli uważa te bezustanne ofiary, konspiracje, powstania za zupełny nonsens, po prostu dlatego, że w „normalnych”krajach tego nie ma? - "Rok mysliwego" s. 232-233.
          • matylda1001 Re: Polskosc 24.09.10, 00:12
            zzasadami napisał:

> Pragne jednak pokazać, iż jako człowiek Miłosz jest postacią niejesdnoznaczna.
            " Polska mnie przeraża. Powiedzmy, że przerażała mnie przed wojną, podczas wojny i przeraża całe te dziesięciolecia po wojnie. Jak powinien zachować się schwytany przez nią człowiek (urodzenie się tam czy język) jeśli chce być rozumny, trzeźwy, spokojny, a przy tym uczciwy? Jeżeli uważa te bezustanne ofiary, konspiracje, powstania za zupełny nonsens, po prostu dlatego, że w "normalnych" krajach tego nie ma?-"<

Te słowa Miłosza sa mi szczególnie bliskie, bo taka Polska mnie też przeraża. To Polska Sobeckiej, Kaczyńskiego i Rydzyka.
            • mg2005 Re: Polskosc 24.09.10, 21:33
              matylda1001 napisała:

> " Polska mnie przeraża. Powiedzmy, że przerażała mnie przed wojną, podczas woj
              > ny i przeraża całe te dziesięciolecia po wojnie. Jak powinien zachować się schw
              > ytany przez nią człowiek (urodzenie się tam czy język) jeśli chce być rozumny,
              > trzeźwy, spokojny, a przy tym uczciwy? Jeżeli uważa te bezustanne ofiary, konsp
              > iracje, powstania za zupełny nonsens, po prostu dlatego, że w "normalnych" kraj
              > ach tego nie ma?-"<
              >
              > Te słowa Miłosza sa mi szczególnie bliskie, bo taka Polska mnie też przeraża.

A więc jak powinien postępować naród pod okupacją ?...
          • imponeross Re: Polskosc 24.09.10, 01:04
            zzasadami napisał:

> Oczywiście jako poeta Miłosz jest postacią monumentalną.

Jest tez jako Polak postacia monumentalna. Polskie obywatelstwo odebralbym natomiast Sobeckiej, bo ona tylko Polsce i polskosci ubliza.

> Nie będę się jednak wy
            > powiadał na temat jego twórczości. Nie chcę jednak byc źle zrozumiany - nie jes
            > tem zdecydowanym anty - miłoszowcem. Pragne jednak pokazać, iż jako człowiek Mi
            > łosz jest postacią niejesdnoznaczna.
            > " Polska mnie przeraża. Powiedzmy, że przerażała mnie przed wojną, podczas wo
            > jny i przeraża całe te dziesięciolecia po wojnie. Jak powinien zachować się sch
            > wytany przez nią człowiek (urodzenie się tam czy język) jeśli chce być rozumny,
            > trzeźwy, spokojny, a przy tym uczciwy? Jeżeli uważa te bezustanne ofiary, kons
            > piracje, powstania za zupełny nonsens, po prostu dlatego, że w „normalnyc
            > h”krajach tego nie ma? - "Rok mysliwego" s. 232-233.

Tak, Polska Sobeckiej przeraza. Patriota jest przede wszystkim ten, kto potrafi na Polske popatrzec krytycznie, a nie jest partiotka jakas bezmyslna kwoka. Ja zrezta tez uwazam, ze powstania polskie, zwlaszcza warszawskie, to nonsens i niepotrzebne wysylanie ludzi na smierc.
            • zzasadami Milosz Litwin? 24.09.10, 12:20
              - O polskiej literaturze: "Bo ty jesteś mową upodlonych, mową nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej, niż innych narodów, mową konfidentów, mową pomieszanych, chorych na własną niewinność" (wiersz „Moja wierna mowo”)
              - "… Dla Polski nie ma miejsca na ziemi" („Rok myśliwego”) .
              - O Polsce: "… Gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze" („Rodzinna Europa”).
              - " … Patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce („Tygodnik Powszechny”", 1996 rok).
              Szczególnie ostatni cytat przemawia. Wybitny poeta miłosz to jak uważają jedni Litwin piszący po polsku (nie znał litewskiego) lub jak uważał Herbert Rosjanin (Rusin). Sam Miłosz wielokrotnie odżegnywał się od polskiego patriotyzmu.
              Temat Powstania Warszawskiego jest zbyt szeroki by go komentować w tym miejscu - przydałby się nowy wątek. Lub kilka watków. W kazdym razie nie zgadzam się z Twoim zdaniem. Porównałbym P W do tragedii antycznej gdzie role są z góry rozpisane, a wszystko tk czy siak zmierza do tragicznego końca.
              • matylda1001 Re: Milosz Litwin? 24.09.10, 12:48
                zzasadami napisał:

>Porównałbym P W do tragedii antycznej gdzie role są z góry rozpisane, a wszystko tk czy siak zmierza do tragicznego końca.<

Co za upodobanie w męczeństwie... Skoro wszystko wiadomo, to walczyć tylko dlatego, żeby sie dokonało? Za to powinna być kulka a nie wieczna chwała. Z masochistyczną przyjemnością świętujemy rocznice przegranych powstań i zdławionych zrywów narodowych, ulice nazywamy imionami przegranych "bohaterów", budujemy pomniki głupcom, rozdrapujemy rany historii, żeby się nigdy nie zabliźniły. Ileż cech odróżnia nas od innych narodów, tych normalnych, którym Miłosz zazdrościł zdrowego rozsądku?
                Dobrze, że Miłosz nie żyje... dla nas dobrze, bo gdyby zobaczył to wszystko, co się obecnie dzieje, ten patriotyzm z Krakowskiego Przedmieścia, te wyskoki Kaczora i jego świty spod ciemnej gwiazdy, gdyby posłuchał Sobeckiej, to mógłby napisac coś takiego, że trudno byłoby nam czytać.
                • zzasadami Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 14:45
                  "Skoro wszystko wiadomo, to walczyć tylko dlatego, żeby sie dokonało?"
                  Tak skrótowo.
                  1. Nie walczyć.Alternatywa:
                  a) Ruscy wejdą i kwiat młodzieży AK czeka drugi katyń lub los AK w Wilnie i Lwowie.
                  b) Spontaniczny wybuch.
                  2. Walczyć.
                  a) Jakaś szansa zawsze istnieje.
                  b) Przegrana.
                  "ten patriotyzm z Krakowskiego Przedmieścia" Masz na mysli pijanych "młodych, lepiej wykształconych i z wielkich miast", którzy obsikiwali znicze, układali krzyż z puszek do piwa, rozdzierali pluszowa kaczkę, krzyczeli do modlących się kobiet: "pokaż cycki" itp?
                  • angelfree Re: Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 15:30
                    > "Skoro wszystko wiadomo, to walczyć tylko dlatego, żeby sie dokonało?"
                    > Tak skrótowo.
                    > 1. Nie walczyć.Alternatywa:
                    > a) Ruscy wejdą i kwiat młodzieży AK czeka drugi katyń lub los AK w Wilnie i Lwo
                    > wie.

Odśwież wiadomości z historii. W Wilnie właśnie wygrano powstanie i to, co spotkało tam AK było konsekwencją podjęcia walki.

> b) Spontaniczny wybuch.

Kto miał niby spontanicznie wybuchnąć?
                    • zzasadami Re: Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 17:32
                      1, Miałem na mysli zsyłke "na białe niedźwiedzi". Poprawię sie; nie bedę stosował aż takich skrótów myslowych.
                      "W Wilnie właśnie wygrano powstanie" - wspólnie z Sowietami zdobyto Wilno. Ujawniono się, lecz wywiad AK był zdruzgotany wiedzą jaka dysponują Sowieci na temat tej organizacji. Gdyby teoretycznie AK nie rozpoczęła powstania i nie ujawniła się czekałby ją los jaki zgotowali Akowcom w Wilnie i Lwowie czyli wywózka niepokornych (nie chcących wstąpić do berlingowców) na Sybir. (bez skrótów myslowych).
                      2. Atmosfera w mieście i wśród młodzieży akowskiej była tak napięta pod koniec lipca, ze groził spontaniczny wybuch powstania. Kto: młodzi, uzbrojeni, żądni zemsty za lata okupacji chłopcy i dziewczyny z AK.
                      • angelfree Re: Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 18:49
                        Znasz te sprawy, jak przypuszczam, z literatury. Ja znam z historii rodzinnych.
                        Akowcy to byli zdyscyplinowani żołnierze, spora część szkolona od początku wojny, nie byłoby żadnego spontanicznego wybuchu.
                        • zzasadami Dyscyplina, a spontan. 25.09.10, 14:09
                          "W lipcu 1944, gdy ludość Warszawy widziała juz na własne oczy pierwsze objawy kleski niemieckiej i gdy koniec niewoli wydawał sie coraz blizszy , potrzeba odwetu doszła do zenitu grożąc spontanicznym wybuchem walk"
                          PSZ, tom III str. 661 - 662.
                          Historia widziana oczami pojedynczego uczestnika jest niezwykle cenna, ale nie ogarnia całości wydarzeń. dopiero opracowania daja szerszy obraz.
                          • angelfree Re: Dyscyplina, a spontan. 25.09.10, 14:19
                            Uhu, grożąc.
                            I dlatego, żeby groźba na pewno się spełniła, paru idiotów podjęło z politycznych powodów decyzję o rozpoczęciu bezsensownej i skazanej na porażkę awantury.l
                            • zzasadami Re: Dyscyplina, a spontan. 25.09.10, 15:08
                              "I dlatego, żeby groźba na pewno się spełniła..." - To nie jest zbyt jasne.
                              "paru idiotów" - no, kto?
                              "podjęło z politycznych powodów" Jakich?
                              Gdy odpowiesz na te pytnia wyjdzie szydło z worka.
                              • angelfree Re: Dyscyplina, a spontan. 25.09.10, 18:43
                                zzasadami napisał:

> "I dlatego, żeby groźba na pewno się spełniła..." - To nie jest zbyt jasne.

No, to trudno.

Tak w ogóle, to wątek jest o Sobeckiej.
                      • imponeross Re: Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 18:52
                        zzasadami napisał:

> 1, Miałem na mysli zsyłke "na białe niedźwiedzi". Poprawię sie; nie bedę stosow
                        > ał aż takich skrótów myslowych.
                        > "W Wilnie właśnie wygrano powstanie" - wspólnie z Sowietami zdobyto Wilno. Ujaw
                        > niono się, lecz wywiad AK był zdruzgotany wiedzą jaka dysponują Sowieci na tema
                        > t tej organizacji. Gdyby teoretycznie AK nie rozpoczęła powstania i nie ujawnił
                        > a się czekałby ją los jaki zgotowali Akowcom w Wilnie i Lwowie czyli wywózka
                        > niepokornych (nie chcących wstąpić do berlingowców) na Sybir.
                        (bez skrótów
                        > myslowych).
                        > 2. Atmosfera w mieście i wśród młodzieży akowskiej była tak napięta pod koniec
                        > lipca, ze groził spontaniczny wybuch powstania. Kto: młodzi, uzbrojeni, żądni z
                        > emsty za lata okupacji chłopcy i dziewczyny z AK.

Czyli lepiej bylo popelnic samobojstwo?
                  • piwi77 Re: Powstanie i Krakowskie Przedmieście. 24.09.10, 15:34
                    zzasadami napisał:

> krzyczeli do modlących się kobiet: "pokaż cycki" itp?

Ale jaja, tego nie wiedziałem.
                    • imponeross Cycki 24.09.10, 18:50
                      piwi77 napisał:

> zzasadami napisał:
                      >
                      > > krzyczeli do modlących się kobiet: "pokaż cycki" itp?
                      >
                      > Ale jaja, tego nie wiedziałem.

Tylko cycki? Slabo ;)
                  • imponeross Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 24.09.10, 18:48
                    zzasadami napisał:

> "Skoro wszystko wiadomo, to walczyć tylko dlatego, żeby sie dokonało?"
                    > Tak skrótowo.
                    > 1. Nie walczyć.Alternatywa:
                    > a) Ruscy wejdą i kwiat młodzieży AK czeka drugi katyń...
                    ...

Jakos w Krakowie nie czekal nikogo drugi Katyn. Ale tez Krakusi madrzejsi - nie zaczynali zadnego durnego powstania. Bo komu ono mialo byc na reke? Oczywiscie - tylko Rosjanom i Niemcom.
                    • zzasadami Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 25.09.10, 14:19
                      Kraków jako stolica był najbardziej "nasyconym" niemieckimi siłami miastem w G G. W Lublinie też nie wybuchło powstanie, a jednak w drodze na wschód chłopcy z AK "zaliczyli" Majdanek i Zamek.
                      Jakie proponujesz wyjscie dla Warszawy? Nie robic powstania i dac sie wykończyc Rosjanom?
                      • imponeross Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 25.09.10, 14:33
                        zzasadami napisał:

> Kraków jako stolica był najbardziej "nasyconym" niemieckimi siłami miastem w G
                        > G. W Lublinie też nie wybuchło powstanie, a jednak w drodze na wschód chłopcy z
                        > AK "zaliczyli" Majdanek i Zamek.
                        > Jakie proponujesz wyjscie dla Warszawy? Nie robic powstania i dac sie wykończyc
                        > Rosjanom?

Oczywiscie, ze nic nie robic. 'Powstanie było karygodną zbrodnią' - to slowa Wieslawa Chrzanowskiego, ktory bral udzial w powstaniu. Rosjanie nie wykonczyli krakowiakow, dlaczego niby mieliby wykonczyc warszawiakow? Przeciez Sowieci potrzebowali sily, zeby isc dalej, po co mieliby sie jeszcze narazac na niepotrzebne straty w Polsce?
                        • zzasadami Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 25.09.10, 15:12
                          Montelupich było przepełnione i gnił tam kwiat młodzieży małopolskiej. Cenę ci młodzi ludzie zapłacili.
                          Uogólniając. Powstanie niepotrzebne. Może w ogóle ZWZ i AK w czasie całej wojny niepotrzebne. Idźmy na całość: nie lepiej było jak Francuzi kolaborować? Po co opór?
                          • imponeross Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 26.09.10, 12:19
                            zzasadami napisał:

> Montelupich było przepełnione i gnił tam kwiat młodzieży małopolskiej. Cenę ci
                            > młodzi ludzie zapłacili.
                            > Uogólniając. Powstanie niepotrzebne. Może w ogóle ZWZ i AK w czasie całej wojny
                            > niepotrzebne. Idźmy na całość: nie lepiej było jak Francuzi kolaborować? Po co
                            > opór?

Moze i lepiej. Kolaborowali wszyscy, lacznie z Polakami. Malo to bylo np. szmalcownikow w Polsce? A ruch oporu byl wszedzie, tez i we Francji. Oficjalnego rzadu kolaborujacego z Niemcami nie miala tylko Polska i Jugoslawia, to fakt, wszedzie indziej w okupowanych krajach od Francji po Skandynawie byly kolaborujace rzady. Ale co z tego? Po wojnie za to szybko utworzyl sie w Polsce kolaborujacy rzad z Sowietami, ktory rzadzil do 1989.

To wszystko niewazne. Wazne, ze podjeto bledna decyzje o rozpoczeciu powstania warszawskiego.
                            • mg2005 Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 26.09.10, 20:27
                              > Moze i lepiej.

Naprawdę ??...

> Kolaborowali wszyscy, lacznie z Polakami. Malo to bylo np. szmal
                              > cownikow w Polsce? A ruch oporu byl wszedzie, tez i we Francji

Wykazujesz się głupotą ignorując proporcje...

Po wojnie za to szybko utworzyl sie w Polsce kolaborujacy
                              > rzad z Sowietami,

"Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina) ?...
                              • imponeross Jaruzelski to np. ochrzczony rz. katolik 26.09.10, 23:38
                                mg2005 napisał:

> > Moze i lepiej.
                                >
                                > Naprawdę ??...
                                >
                                > > Kolaborowali wszyscy, lacznie z Polakami. Malo to bylo np. szmal
                                > > cownikow w Polsce? A ruch oporu byl wszedzie, tez i we Francji
                                >
                                > Wykazujesz się głupotą ignorując proporcje...
                                >
                                > Po wojnie za to szybko utworzyl sie w Polsce kolaborujacy
                                > > rzad z Sowietami,
                                >
                                > "Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina) ?...

No, rzady komunistyczne skladaly sie z Polakow. Jaruzelski np. to Polak, nawet rzymski katolik (ochrzczony w kosciele parafialnym w Kurowie).
                                • mg2005 Re: Jaruzelski to np. ochrzczony rz. katolik 27.09.10, 15:58
                                  > > "Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina) ?...
                                  >
                                  > No, rzady komunistyczne skladaly sie z Polakow

Poducz się z najnowszej historii Polski.
                                • mg2005 Re: Jaruzelski to np. ochrzczony rz. katolik 27.09.10, 16:15
                                  imponeross napisał:

> > "Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina) ?...
                                  >
                                  > No, rzady komunistyczne skladaly sie z Polakow.

Doucz się z najnowszej historii Polski.
                                  • imponeross A Stalin to byl chrzescijanin - jak ty i Sobecka 27.09.10, 23:16
                                    mg2005 napisał:

> imponeross napisał:
                                    >
                                    > > > "Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina) ?...
                                    > >
                                    > > No, rzady komunistyczne skladaly sie z Polakow.
                                    >
                                    > Doucz się z najnowszej historii Polski.

A Stalin to byl chrzescijanin - jak ty i Sobecka
                                    • a.giotto Re: A Stalin to byl chrzescijanin - jak ty i Sobe 27.09.10, 23:30
                                      imponeross napisał:

> mg2005 napisał:
                                      >
                                      > > imponeross napisał:
                                      > >
                                      > > > > "Utworzył się" czy został utworzony przez Sowietów (Stalina)
                                      > ?...
                                      > > >
                                      > > > No, rzady komunistyczne skladaly sie z Polakow.
                                      > >
                                      > > Doucz się z najnowszej historii Polski.
                                      >
                                      > A Stalin to byl chrzescijanin - jak ty i Sobecka

a Oleksy to polityk lewicy, starszo-średniego pokolenia :)))
                              • obraza.uczuc.religijnych Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 27.09.10, 08:39
                                Utworzyli go patrioci ze Związku Patriotów Polskich. Jak to dobrze mieć się za patriotę.
                                • mg2005 Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 27.09.10, 15:56
                                  obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Utworzyli go patrioci ze Związku Patriotów Polskich.

A skład zatwierdził Stalin :)
                                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 28.09.10, 08:19
                                    Ważne że nazywali się patriotami, tak jak np. słuchacze Radia Maryja.
                                • mg2005 Re: Komu zalezalo na rozopoczeciu powstania? 27.09.10, 16:14
                                  obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Utworzyli go patrioci ze Związku Patriotów Polskich.

A skład zatwierdził Stalin :)
              • frankafiranka1 Re: Milosz Litwin? 24.09.10, 13:10
                do zzasadami:

1. Tak, wiersze się najlepiej do tego nadają, żeby wyrywać zdania z kontekstu.

2. Kręcisz: " … Patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupeł
                > niej obce („Tygodnik Powszechny”", 1996 rok).
                >Sam Miłosz wielokrotnie odżegnywał się od polskiego patriotyzmu.

To od każdego, czy tylko polskiego?

3. Zapomniałeś dodać, że Miłosz miał alergię na polskich katolików: Przyrzekłem sobie, że nie zawrę nigdy przymierza z polskim katolicyzmem (...), czyli że nie poddam się małpom.
                • zzasadami Re: Milosz Litwin? 24.09.10, 14:21
                  Raczej od kazdego ( w tym i od polskiego).
                • mg2005 Re: Milosz Litwin? 24.09.10, 21:08
                  frankafiranka1 napisała:

> 1. Tak, wiersze się najlepiej do tego nadają, żeby wyrywać zdania z kontekstu.

Jakiego "kontekstu" ?...

>
                  > 2. Kręcisz: " … Patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi t
                  > o najzupeł
                  > > niej obce („Tygodnik Powszechny”", 1996 rok).
                  > >Sam Miłosz wielokrotnie odżegnywał się od polskiego patriotyzmu.
                  >
                  > To od każdego, czy tylko polskiego?

Jeśli od każdego , tzn że i od polskiego ( i od Polski - ojczyzny...). Logiczne.

>
                  > 3. Zapomniałeś dodać, że Miłosz miał alergię na polskich katolików: Przyrzekłem
                  > sobie, że nie zawrę nigdy przymierza z polskim katolicyzmem (...), czyli że ni
                  > e poddam się małpom.

Lepsza małpa z tego Miłosza...
              • ojca Haha bidny głupcze 24.09.10, 13:38

Teraz mnie rozbawiłeś, człowieku jak chcesz dosłownie i wybiórczo traktować poezję i słowa poety to idź poszukać gdzie indziej jakiś biednych bezmózgich kretynów. Czytałeś Miłosza czy tylko te fragmenty wyłuskane przez Sobecką?
                • zzasadami Sprawnie obrażasz. 24.09.10, 14:31
                  1. " bidny głupcze" Nie staje argumentów, ale zawsze pod ręka są wyzwiska, nie?
                  2. Jeden tylko cytat pochodzi z wiersza.
                  3. Nie Sobecka. Herbert cenił poezję Miłosza. natomiast o jego wyborach politycznych i stosunku do Polski wypowiadał się krytycznie.
                  • ojca Re: Sprawnie obrażasz. 24.09.10, 15:57
                    zzasadami napisał:

> 1. " bidny głupcze" Nie staje argumentów, ale zawsze pod ręka są wyzwiska, nie?

To nie argument,ale stwierdzenie, bo nie wiem jak łagodniej można nazwać kogoś wypisującego takie pierdoły.

> 2. Jeden tylko cytat pochodzi z wiersza.
                    > 3. Nie Sobecka. Herbert cenił poezję Miłosza. natomiast o jego wyborach polityc
                    > znych i stosunku do Polski wypowiadał się krytycznie.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8418784,_Szokujacy_komentarz____abp_Zycinski_krytykuje_Sobecka.html
                    Idź polemizuj z Życińskim, a może on też jest jakiś taki...niepatriota i niepolak?
                    • zzasadami Re: Sprawnie obrażasz. 24.09.10, 17:40
                      - "Nie staje argumentów, ale zawsze pod ręka są wyzwiska, nie?
                      - "To nie argument,ale stwierdzenie, bo nie wiem jak łagodniej można nazwać kogoś
                      wypisującego takie pierdoły." Przecie wiem, napisałem w swoim poście, ze tych nie masz.
                      A skoro tak, to i Herbert i wielu literaturoznawców krytycznych wobec Miłosza - jako człowieka to też "bidni głupcy"? Nie masz argumentów, ale nadrabiasz to tupetem.
                    • mg2005 Re: Sprawnie obrażasz. 24.09.10, 21:28
                      ojca napisał:

> > 2. Jeden tylko cytat pochodzi z wiersza.
                      > > 3. Nie Sobecka. Herbert cenił poezję Miłosza. natomiast o jego wyborach p
                      > olityc
                      > > znych i stosunku do Polski wypowiadał się krytycznie.
                      >
                      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8418784,_Szokujacy_komentarz____abp_Zycinski_krytykuje_Sobecka.html
                      > Idź polemizuj z Życińskim, a może on też jest jakiś taki...niepatriota i niepol
                      > ak?

Dlaczego uważasz, że ten stary osioł jest większym autorytetem od poezji niż Herbert ?

>Abp Życiński nazwał stanowisko Sobeckiej "nie tylko szokującym, ale i bolesnym", <

Czy stary osioł wyjaśnił dlaczego ?...

>ponieważ "niektóre środowiska będą odbierać jej komentarz, jako wyraz opinii Kościoła".<

Chyba tylko takie stare osły jak Żydziński...

>Zaznaczył ponadto - w kontekście wypowiedzi Sobeckiej - że w Polsce "coraz częściej" osoby występujące jako przedstawiciele środowisk katolickich, wypowiadają komentarze, które są zaprzeczeniem "nauczania papieskiego, wizji, którą ukazywał Prymas Tysiąclecia czy stanowiska Konferencji Episkopatu Polski". Jego zdaniem, miało to również miejsce "ostatnio, z żądaniem ogłoszenia Jezusa królem Polski".<

Potrafisz wyjaśnić co TW" Filozof" miał na myśli ?...
                      • ojca Milcz prostaku 27.09.10, 15:09

Musisz się prostaku Herbertem podeprzeć? Doczytaj co było przyczyna ich konfliktu

"- Zbyszek eksplodował. Nie wiem, co Czesławowi powiedział, ale kiedy od Carpenterów wyszli, Janka [żona Miłosza - red.] nie chciała już więcej Zbyszka u siebie gościć. Zrobił wtedy jakieś straszne faux pas. Chyba dokładnie żaden z nich tego nie pamiętał, bo byli pijani - opowiadała Katarzyna Herbertowa, żona poety."

Po 1989 roku takie miernoty jak ty poszufladkowały obydwu poetów, a oni mieli was tak naprawdę gdzieś. Zresztą posługujesz się językiem "TW", zapomniałeś, że Herberta tez tak nazwano?

Uważasz, że podpierając się nazwiskiej jednego masz prawo obrzucać błotem innego poete? Chcielibyście by wszystko było biało czarne, ale tek nie jest. Miłosz i Herbert pomimo swojego konfliktu byli i zostali przyjaciółmi do końca, ale ty tego nie zrozumiesz, dla ciebie liczą się "teczki, TW, donosiki"
                        • mg2005 Re: Milcz prostaku 27.09.10, 16:05
                          ojca napisał:

>
                          > Musisz się prostaku Herbertem podeprzeć?

Biedny oszołomie, zamiast pluć, odpowiedz na pytania :)
                        • mg2005 Re: Milcz prostaku 27.09.10, 16:10
                          Doczytaj co było przyczyna ich konflik
                          > tu

>Miłosz i Herbert pomimo swojego konfliktu byli i zostali przyjaciółmi do końca, ale ty tego nie zrozumiesz,

Nie dość, żeś oszołom, to jeszcze się zaplątałeś: skoro byli przyjaciółmi, to krytyczne zdanie Herberta o Miłoszu jest wiarygodne - ale ty tego nie zrozumiesz... :)
                • mg2005 Re: Haha bidny głupcze 24.09.10, 21:09
                  ojca napisał:

>
                  > Teraz mnie rozbawiłeś, człowieku jak chcesz dosłownie traktować poe
                  > zję i słowa poety

Chcesz powiedzieć ,że Miłosz pitolił od rzeczy ?... :)
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Haha bidny głupcze 27.09.10, 08:41
                    Tak jak poeta Wojtyła.
                  • ojca Re: Haha bidny głupcze 27.09.10, 15:12
                    mg2005 napisał:

>
                    > Chcesz powiedzieć ,że Miłosz pitolił od rzeczy ?... :)

Jesteś taki tępy czy tak dobrze udajesz?
                    • mg2005 Re: Haha bidny głupcze 27.09.10, 15:48
                      ojca napisał:

> Jesteś taki tępy czy tak dobrze udajesz?

Chyba piszesz o sobie...
                      Przypominam osiołku, że większość tych tekstów nie pochodzi z wierszy.
                      A może podasz własną egzegezę tych tekstów :) :
                      "… Dla Polski nie ma miejsca na ziemi" („Rok myśliwego”) .
                      - O Polsce: "… Gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze" („Rodzinna Europa”).
                      - " … Patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce („Tygodnik Powszechny”", 1996 rok).
              • imponeross Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 24.09.10, 18:43
                zzasadami napisał:

> - O polskiej literaturze: "Bo ty jesteś mową upodlonych, mową nierozumnych i ni
                > enawidzących siebie bardziej, niż innych narodów, mową konfidentów, mową pomies
                > zanych, chorych na własną niewinność" (wiersz „Moja wierna mowo”)
                > - "… Dla Polski nie ma miejsca na ziemi" („Rok myśliwego”) .
                > - O Polsce: "… Gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze" (&
                > #8222;Rodzinna Europa”).
                > - " … Patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupeł
                > niej obce („Tygodnik Powszechny”", 1996 rok).

Bardzo fajne cytaty.

> Szczególnie ostatni cytat przemawia. Wybitny poeta miłosz to jak uważają jedni
                > Litwin piszący po polsku (nie znał litewskiego)

Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin - bez wzgledu na jezyk. Mozna jak najbardziej byc JEDNOCZESNIE i Litwinem i Polakiem.

> lub jak uważał Herbert Rosjanin
                > (Rusin).

Rus i Rosja to nie to samo. Rusin i Rosjanin to nie to samo. Ruski i rosyjski to nie to samo. Np. wojewodztwo ruskie 1-ej Rzeczypospolitej nie mialo nic wspolnego z Rosja.

> Sam Miłosz wielokrotnie odżegnywał się od polskiego patriotyzmu.

Doskonale go rozumiem! Od takiego polskiego patriotyzmu, jaki prezentuje ta idiotka Sobecka ja sie tez odzegnuje!

> Temat Powstania Warszawskiego jest zbyt szeroki by go komentować w tym miejscu
                > - przydałby się nowy wątek. Lub kilka watków. W kazdym razie nie zgadzam się z
                > Twoim zdaniem. Porównałbym P W do tragedii antycznej gdzie role są z góry rozpi
                > sane, a wszystko tk czy siak zmierza do tragicznego końca.

Temat dyskutowany wielokrotnie na forum Warszawa. Ja, tak jak chyba wiekszosc spoleczenstwa, uwazam, ze powstanie warszawskie bylo niepotrzebnym wyslaniem ludzi na smierc. Bylo wlasciwie zbrodnia popelniona przez dowodztwo powstania na warszawiakach.
                • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 24.09.10, 21:40
                  imponeross napisał:
                  >
                  > Bardzo fajne cytaty.

Dlaczego ?

> Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin - bez wzgledu na jezyk

Bzdura.

• imponeross Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 25.09.10, 14:38
                    mg2005 napisał:

> imponeross napisał:
                    > >
                    > > Bardzo fajne cytaty.
                    >
                    > Dlaczego ?

Bo mi sie podobaja.

> > Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin - bez wzgledu na jezyk
                    >
                    > Bzdura.

Obywatele Wielkiego Ksiestwa Litewskiego mowili roznymi jezykami glownie - litewskim, polskim i bialoruskim. Radziwillowie to tez jak najbardziej byli Litwini, a jednoczesnie Polacy. Tak samo przed wojna. Wojewodztwo wilenskie to byla polska czesc Litwy, kazdy, kto tam sie urodzil to byl automatycznie Litwin, tak jak kazdy, kto sie rodzi na Mazowszu jest automatycznie Mazowszaninem.
                    • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 25.09.10, 20:53
                      imponeross napisał:

kazdy, kto tam sie urodzil to byl automatycznie Litwin, tak j
                      > ak kazdy, kto sie rodzi na Mazowszu jest automatycznie Mazowszaninem.

Gdybyś urodził się w Chinach, to byłbyś Chinczykiem ?... :)
                      • imponeross Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 12:21
                        mg2005 napisał:

> imponeross napisał:
                        >
                        > kazdy, kto tam sie urodzil to byl automatycznie Litwin, tak j
                        > > ak kazdy, kto sie rodzi na Mazowszu jest automatycznie Mazowszaninem.
                        >
                        > Gdybyś urodził się w Chinach, to byłbyś Chinczykiem ?... :)

Oczywiscie! A gybym sie urodzil w USA bylbym automatycznie Amnerykaninem. Zdecydowana wiekszosc krajow przyznaje obywatelstwo automatycznie wg miejsca urodzenia, w tym Polska.
                        • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 20:30
                          > > Gdybyś urodził się w Chinach, to byłbyś Chinczykiem ?... :)
                          >
                          > Oczywiscie!

Pozostawię Cię z tym przekonaniem :)

A gybym sie urodzil w USA bylbym automatycznie Amnerykaninem. Zdecy
                          > dowana wiekszosc krajow przyznaje obywatelstwo automatycznie wg miejsca urodzen
                          > ia, w tym Polska.

Mylisz obywatelstwo z narodowością.
                          • imponeross Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 23:32
                            mg2005 napisał:

> > > Gdybyś urodził się w Chinach, to byłbyś Chinczykiem ?... :)
                            > >
                            > > Oczywiscie!
                            >
                            > Pozostawię Cię z tym przekonaniem :)
                            >
                            > A gybym sie urodzil w USA bylbym automatycznie Amnerykaninem. Zdecy
                            > > dowana wiekszosc krajow przyznaje obywatelstwo automatycznie wg miejsca u
                            > rodzen
                            > > ia, w tym Polska.
                            >
                            > Mylisz obywatelstwo z narodowością.

Nic nie myle.
                            • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 27.09.10, 15:55
                              imponeross napisał:
                              > >
                              > > A gybym sie urodzil w USA bylbym automatycznie Amnerykaninem. Zdecy
                              > > > dowana wiekszosc krajow przyznaje obywatelstwo automatycznie wg mie
                              > jsca u
                              > > rodzen
                              > > > ia, w tym Polska.
                              > >
                              > > Mylisz obywatelstwo z narodowością.
                              >
                              > Nic nie myle.

W takim razie nie rozumiesz , co sam piszesz... :)
                              • Gość: zina timofiejewna Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 23:03
                                Na Kresach Wschodnich nigdy nie było rdzennych Polaków. Po prostu plemiona, że tak powiem lechickie (Słowianie Zachodni) zamieszkiwały wyłącznie na terenach Rzeczypospolitej sprzed Unii polsko-litewskiej. Natomiast na terytorium WKL Rusini i Bałtowie (Litwini), którzy z biegiem czasu zaczęli się polonizować. Tyczy to wszystkich warstw społecznych- od prostego chłopa po szlachciurę. Zaczęli się coraz bardziej utożsamiać z polskością a jeżeli byli wyznawcami prawosławia, to konwertowali się na katolicyzm i tak to szło przez wieki. Wynarodowianie znaczy. Tu taka ciekawostaka, że odbywało się to na własne życzenie zainteresowanych ;-)

Kości moich przodków spoczywają w ziemi od Niemna po Prypeć, nigdy jednak, o ile mi wiadomo, nikt z ,,naszych" nie wypuszczał się w celach matrymonialnych na drugą stronę Bugu i powiedz mi Mg jakiej ja jestem narodowości? Bo mam prawo przypuszczać, ze w moich żyłach nie płynie ani kropla rdzennie polskiej (lechickiej) krwi. Wiem na pewno, że mój dziadek po mieczu był czystej krwi Litwinem( notabene też spolonizowanym, na pamiatkę ostało się li tylko litewskie nazwisko, powszechne na Litwie jak tutaj Kowalski czy Nowak). Rodzinne gniazdo babki po mieczu obecnie znajduje się na pograniczu Litwy i Białorusi, a moje korzenie po kadzieli to z dziada pradziada tereny dawnej Czarnej Rusi. Ja jestem pierwszym pokoleniem urodzonym poza terenem dawnego WKL. Zawsze podaję narodowość polską, bo tak zdecydowali kiedyś moi przodkowie, ale w głębi duszy czuję się... Litwinką.

• mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 30.09.10, 09:44
                                  >powiedz mi Mg jakiej ja jestem narodowości?

Tej , z którą się utożsamiasz.
                    • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 25.09.10, 20:57
                      > Bo mi sie podobaja

Dlaczego ?
                      • imponeross Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 12:22
                        mg2005 napisał:

> > Bo mi sie podobaja
                        >
                        > Dlaczego ?

Bo taki mam gust! Pytania o wszystko 'dlaczego' jest typowe dla pieciolatkow. Fajny masz poziom.
                        • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 20:28
                          imponeross napisał:
                          >
                          > Bo taki mam gust!

Taki czyli jaki ?... :)
                          • imponeross Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 26.09.10, 23:31
                            mg2005 napisał:

> imponeross napisał:
                            > >
                            > > Bo taki mam gust!
                            >
                            > Taki czyli jaki ?... :)

Mg, tys durny jak but z lewej nogi i w dodatku infantylny jak ciele! Ponadto spamujesz. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz nic. Czterolatki przechodza zazwyczaj taka faze, ze jak im sie cos odpowie, to zawsze zapytaja dlaczego, ale ty cholera powinienes z tego juz wyrosnac. Chyba ze katolicyzm tak ci wplynal na mozg ze cie uwstecznil do poziomu czterolatka.
                            • mg2005 Re: Kazdy kto sie urodzil na Litwie to Litwin 27.09.10, 15:40
                              imponeross napisał:

> Mg, tys durny jak but z lewej nogi i w dodatku infantylny jak ciele! Ponadto sp
                              > amujesz. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz nic. Czterolatki przechodz
                              > a zazwyczaj taka faze, ze jak im sie cos odpowie, to zawsze zapytaja dlaczego,
                              > ale ty cholera powinienes z tego juz wyrosnac. Chyba ze katolicyzm tak ci wplyn
                              > al na mozg ze cie uwstecznil do poziomu czterolatka.

Spuszczam wodę na to ,co wyplułeś...
                              Widać , że nie umiesz (albo boisz się) uzasadnić swoje poglądy... Widać, że bardzo to cię frustruje... :)
                • zzasadami Więcj pracy dla uboli. 25.09.10, 14:33
                  "Rus i Rosja to nie to samo. Rusin i Rosjanin to nie to samo. Ruski i rosyjski to nie to samo. Np. wojewodztwo ruskie 1-ej Rzeczypospolitej nie mialo nic wspolnego z Rosja." - Błędny adresat. Nie do mnie w tym temacie, a do Herberta w zaświaty.
                  Powstanie "to zbrodnia popelniona przez dowodztwo powstania na warszawiakach."?
                  Zaproponuj inne wyjscie. Nie walczyc i dac sie zarżnąć? tyle tylko to by zmieniło, że Różański, Wolańska i Stefan Michnik mieliby jeszcze więcej roboty (moktej), a UB musiałaby zwiekszyć ilość etatów.
            • mg2005 Re: Polskosc 24.09.10, 21:36
              imponeross napisał:

. Polskie obywatelstwo odebralbym nato
              > miast Sobeckiej,

Jesteś faszystą...
              • imponeross To Sobecka jest faszystka. 26.09.10, 12:24
                mg2005 napisał:

> imponeross napisał:
                >
                > . Polskie obywatelstwo odebralbym nato
                > > miast Sobeckiej,
                >
                > Jesteś faszystą...

To Sobecka jest faszystka. Taka narodowa socjalistka w wydaniu polskim. Ona posluguje sie identyczna frazeologia jak faszysci niemieccy przed wojna.
                • mg2005 Re: To Sobecka jest faszystka. 26.09.10, 20:32
                  > To Sobecka jest faszystka

Jesteś oszołomem...
                  • imponeross Re: To Sobecka jest faszystka. 26.09.10, 23:33
                    mg2005 napisał:

> > To Sobecka jest faszystka
                    >
                    > Jesteś oszołomem...

Sobecka to taka sama faszystka i idiotka jak ty.
                    • mg2005 Re: To Sobecka jest faszystka. 27.09.10, 15:37
                      imponeross napisał:

> Sobecka to taka sama faszystka i idiotka jak ty.

Udowodnij :)
    • gadagad Re: Sobecka 23.09.10, 23:52
      To nie jest Polak.Polak takich "rzeczy" robić nie umie.Oddajemy.Ale spróbujcie zabrać Francuzom tego zboczeńca Rimbaud'a.Czy Amerykanom noblistę Rabi Isidora Isaaca.
      • imponeross Re: Sobecka 24.09.10, 01:06
        gadagad napisała:

> To nie jest Polak.Polak takich "rzeczy" robić nie umie.Oddajemy.Ale spróbujcie
        > zabrać Francuzom tego zboczeńca Rimbaud'a.Czy Amerykanom noblistę Rabi Isidora
        > Isaaca.

To znaczy kto nie jest niby Polakiem?
    • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka 24.09.10, 00:10
      Nie rozmawiamy o Czeslawie Miloszu ktorego obdazali szacunkiem i honorami tacy ludzie jak Jan Pawel II, czy kardynal Wyszynski.
      Rozmawiamy o otepialym rydzykowska schizma indywiduum.
      • zzasadami Maria Okońska 24.09.10, 14:17
        "obdazali szacunkiem i honorami tacy udzie jak Jan Pawel II, czy kardynal Wyszynski."
        Relacja Marii Okońskiej:
        "Wielu zwolenników powołuje się na słowa listu Stefana Kardynała Wyszyńskiego, Prymasa Polski, z okazji doktoratu honoris causa Czesława Miłosza na KUL-u.
        Kardynał Wyszyński był już wtedy ciężko chory, dlatego nie mógł wziąć udziału w tej uroczystości. Wystosował list z najpiękniejszymi słowami uznania dla poety, laureata Nagrody Nobla.
        Kiedy jednak po kilku dniach jako kolejną pozycję przeczytał pamiętnik Czesława Miłosza, był do najwyższych granic wstrząśnięty, a nawet oburzony. Powiedział wówczas: "Może człowiek błądzić, może popełniać różne, nawet bardzo złe czyny, bo ma wolną wolę, ale nie ma prawa o tym pisać, upowszechniać tego i zatruwać tym duszy Narodu. Tego czynić nie wolno! To jest wobec Narodu - zbrodnia".
    • gadagad Re: Sobecka 24.09.10, 00:15
      Właśnie, dlaczego ta osoba istnieje i "Polacy" się do niej przyznają, a podważają polskość Miłosza?
      • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka 24.09.10, 00:29
        Bo im tez Rydzyk przerobil mozgi w szambo.
        • gadagad Re: Sobecka 24.09.10, 00:38
          Najwyższy czas opróżnić.
          • gadagad Re: Sobecka 24.09.10, 00:39
            Zaczyna tu śmierdzieć.
      • frankafiranka1 Re: Sobecka 24.09.10, 09:35
        Dlatego, że im IQ nie pozwala wejść na wyższy poziom świadomości.
    • Gość: parytet Re: Sobecka IP: *.xdsl.centertel.pl 24.09.10, 09:45
      parytet wymusi na partiach by na "siłę" umieszczać na listach wyborczych wymaganą ilość kobiet i takich sobeckich będzie coraz więcej
    • krytykantka07 Sobecka ma rację. Miłosz obrażał katolików. 24.09.10, 10:35
      Dlatego nie można ogłosić roku Miłosza w katolickim kraju, gdzie jest 90 % katolików.
      Ale nie tylko...
      Jeśli Jezus - Chrystus ma być królem Polski, to nie można kogoś, kto kpił z krzyża aż tak doceniać.
      To byłaby kpina z Jezusa - Chrystusa...
      • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka ma rację. Miłosz obrażał katolików. 24.09.10, 14:02
        Ty krytykantka07 (zglos sie)
        Jakims dziwnym sposobem Twojego stanowiska nie podziela arcybiskup Jozef Zycinski i nie podzielali Jan Pawel II i kardynal Wyszynski ze nie wspomne o tych (z Twojego punktu widzenia, chyba durniach ) ktorzy nadali Miloszowi tytul doktora honoris causa KUL-u.
        No jesli jednak jestes swietrza od papierza to bardzo przepraszam.
        Mam tylko jedna prosbe.
        Nie bredz o 90 % katolikow w Polsce. Pewno bys chciala, ale Twoje niedoczekanie.
        • krytykantka07 Re: Sobecka ma rację. Miłosz obrażał katolików. 24.09.10, 14:32

> Jakims dziwnym sposobem Twojego stanowiska nie podziela arcybiskup Jozef Zycins> ki i nie podzielali Jan Pawel II i kardynal Wyszynski ze nie wspomne o tych (z > Twojego punktu widzenia, chyba durniach ) ktorzy nadali Miloszowi tytul doktora > honoris causa KUL-u.

Wcale mnie to nie dziwi.
          Gdy Miłosz stał się sławny, chcieli w blasku jego sławy się ogrzewać.
          Normalne u sprzedajnego kleru.
          Ale prawdziwi katolicy dzięki ojcu Rydzykowi wiedzą swoje.

> No jesli jednak jestes swietrza od papierza to bardzo przepraszam.

Nie musisz, bo papież nie jest święty.
          Więc porównać mojej i jego świętości się nie da.

> Mam tylko jedna prosbe.
          > Nie bredz o 90 % katolikow w Polsce. Pewno bys chciala, ale Twoje niedoczekani> e.

O parę procent nie będę się sprzeczać.
          Katolików i tak jest większość...
          • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka ma rację. Miłosz obrażał katolików. 24.09.10, 14:47
            Rany, toz to Tworki.
            • krytykantka07 Re: Sobecka ma rację. Miłosz obrażał katolików. 24.09.10, 18:52

> Rany, toz to Tworki.

Skoro uważasz, że Sobecka na Tworki zasługuje...
              Ja tłumaczę Ci jak komuś mądremu jej stanowisko.
    • piwi77 Co to jest Sobecka? Nt 24.09.10, 13:02
      • angelfree Re: Co to jest Sobecka? 24.09.10, 15:34
        Taka posłanka, która jest za tym, aby zlikwidować przedszkola, bo rolą kobiety jest siedzenie w domu.
        • piwi77 Re: Co to jest Sobecka? 24.09.10, 16:05
          angelfree napisała:

> Taka posłanka, która jest za tym, aby zlikwidować przedszkola, bo rolą kobiety
          > jest siedzenie w domu.

A co ten egzemplarz ma wspólnego z kobietami, że się wypowiada co one mają robić?
          • Gość: nie sobecka Re: Co to jest Sobecka? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.09.10, 18:47
            nie sobecka a sobecko, potworne nieporozumienie
          • angelfree Re: Co to jest Sobecka? 24.09.10, 18:51
            Nic nie ma, ale uważa, ze kobiety są do garów.
            • piwi77 Re: Co to jest Sobecka? 24.09.10, 19:19
              angelfree napisała:

> Nic nie ma, ale uważa, ze kobiety są do garów.

Gdzieś widziałem, że kobieta powinna posiadać aż 70 umiejętności - gotowanie i 69, ale tego przecież osobnik tytułowy pojęcia mieć nie może
      • a.giotto Re: Co to jest Sobecka? Nt 24.09.10, 21:37
        to coś co ma odwrócić uwagę młodych wykształconych od tego czego nie daje im państwo Tuska.

WYpowiadając się na temat Sobeckiej choć przez chwilę czują się dowartościowani i spełnieni.
      • imponeross Definicja Sobeckiej 26.09.10, 12:25
        Sobecka to idiotka, ktora obraza Polakow.
    • a.giotto Re: Sobecka 24.09.10, 21:38
      imponeross napisał:

> Skad sie biora tacy idioci jak Sobecka?

pewnie stamtąd co i ty
      • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka 24.09.10, 22:19
        Ty, a.giotto, wysil sie na dowcip ktory prznajmniej smieszy.
        Tak prz okazji, spytam.
        Ciiekaw jestem kiedy to Wasz idol Rydzyk zarzadzi czarne msze.
        Wojtyla, Wyszynski nie sa juz dla Was autorytetami. Biskupi sa teraz " tak zwanymi biskupami".
        Cos mi sie zdaje ze ta Wasza schizma moze zmierzac do nowego typu modlow.
        Mam na mysli cos w rodzaju " ave satanas ".
    • oldtimer333 Re: Sobecka 25.09.10, 19:56
      Znalazłem w postach wiele zaimujących się Panią Sobecką, a ani jednego o życiorysie
      Pana Miłosza. To obywatel Litewski bo miał takie obywatelstwo.Studiował na Litwie a nie umiał,podobno, pisać po litewsku.Może się nie opłacało? Aparatczyk stalinowski w Polsce -
      bo zapewniało to dobra pozycję. Tłumaczył na jęz.polski religijne księgi żydowskie.
      Wyemigrował i zaraz stał się opozycjonistą. Pewnie to było wśród polonii na zachodzie
      lepiej widziane. Facet , moim zdaniem ,obrażał Polskę i Polaków a nie musiał tu mieszkać.
      Podziwiał religię żydowską a obrażał katolików.Ogólnie ,moim zdaniem ,pasuje bardzo do
      POwców i pewnie ustanowią rok jego pamięci za nasze pieniądze.
      • potwor_z_piccadilly Re: Sobecka 25.09.10, 20:36
        Kogo obchodza zyciorysy ?
        Ty zastanow sie za co facet dostal Nobla.
        Cos Ci poradze.
        Porzuc myslenie plebejskie. To jedyna droga do poznania tego co naprawde wartosciowe.
        Wierz mi.
        • oldtimer333 Re: Sobecka 25.09.10, 20:52
          Obama dostał pokojową nagrodę Nobla i też mnie to z nóg nie zwala.
          A może LItwini powinni ustanowić rok Miłosza, poza tym jest wielu noblistów co dostali za cołokształt , nie było lepszego?
        • zzasadami Re: Sobecka 26.09.10, 00:27
          1, "Kogo obchodza zyciorysy ?' Waszych dziadków. Jesli nie osobiscie dziadków, to mentalnie.
          Pierwsze na UB (jak od razu paznokci nie zrywają) : " Życiorys".
          2. "Ty zastanow sie za co facet dostal Nobla." Za poezje. Za postawę moralną nie dają Nobla.
          3. "Porzuc myslenie plebejskie itd..." Plebs komunistyczny szczeka, pluje i szczerzy zęby. Polacy tylko z zasmuceniem patrzą jak "młodzi, lepiej wykształceni, z wielkich miast" zaczynają nadawć ton.
          • angelfree Re: Sobecka 26.09.10, 13:33
            > 3. "Porzuc myslenie plebejskie itd..." Plebs komunistyczny szczeka, pluje i szc
            > zerzy zęby. Polacy tylko z zasmuceniem patrzą jak "młodzi, lepiej wykształceni,
            > z wielkich miast" zaczynają nadawć ton.

Nie zapominaj, że ci młodzi, lepiej wyksztalceni, z wielkich miast to w ogromnym procencie imigracja z mniejszych miast. Ich gorzej wyksztalceni koledzy zostali w tych swoich mniejszych miastach i mają za zle.
      • kuk_krakauer Re: Sobecka 28.09.10, 22:43
        No to właściwie zlikwidujmy Mickiewicza. Wszak poemat, przy którym Prawdziwy Polak powinien z urzędu zaznawać rozkoszy zaczyna się deklaracją onego Mickiewicza: Litwo, ojczyzno moja...
    • 0szoloom.z.radia.maryja1 Re: Sobecka 27.09.10, 10:49
      bo obrażał a na dodatek pod koniec swego życia udzielił poparcie dla środowisk homoseksualnych a więcf opowiddział sie za deprawacją za patologią
    • oldtimer333 Jak zwykle dyskusja na poziomie 27.09.10, 20:07
      Jeżeli ktos ma inne zdanie niż jedynie słuszny pogląd partii i rządu PO to "faszysta ,oszołom, itp". Ja chętnie bym przeczytał za jakie zasługi dla Polski ma być rok Miłosza.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 28.09.10, 08:23
        A dlaczego rok Miłosza ma być za zasługi dla Polski?
        • oldtimer333 Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 28.09.10, 22:26
          To dlaczego mam ,wspólnie z innymi,fundować to święto w polsce.
          • kuk_krakauer Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 28.09.10, 22:38
            A dlaczego np. ja mam fundować świątynię opatrzności (czyt. mauzoleum dla glempa, które stawia sobie za życia)?
            • oldtimer333 Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 28.09.10, 22:53
              Czyli jak w wymienionym przykładzie grupa miłośników poezji Miłosza narzuca to całemu społeczeństwu?
              • kuk_krakauer Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 29.09.10, 13:28
                Nie odpowiedziałeś, czemu z pieniedzy wszystkich obywateli buduje się za życia grobowiec glempa?
                • oldtimer333 Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 29.09.10, 19:56
                  No i sie zaczyna . A skąd ja mam wiedzieć że buduje się pomnik glempa. Co mnie obchodza Indie. To jest post na temat p.Sobeckiej i zasadności ustanowienia roku miłosza w Polsce.Jak
                  ktoś coś zrobi to my też musimy?
                  • kuk_krakauer Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 30.09.10, 10:15
                    No to zakończ i odpowiedz na pytanie dlaczego ja też finansuje budowę światyni opaczności (bo z opatrznoscia to nie ma ona nic wspólnego)? Dlaczego jak ktos coś zrobił to my też musimy?
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 30.09.10, 10:19
                    To nie jest post o Indiach tylko o roku Milosza. Dlaczego w Polsce wprowadzenie raku Milosza ma być warunkowane zasługami Miłosza dla Polski skoro w przypadkach innych krajów takiego wymogu nie ma? Nie potrafisz odpowiedzieć na takie proste pytanie?
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak zwykle dyskusja na poziomie 29.09.10, 09:59
            A jakie zasługi ma Miłosz dla Indii że fundują tam rok Miłosza?
    • Gość: Klaun Szyderca Jak wchodzę na forum Społeczeństwo, to chcę czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 22:33
      o ludzkiej cywilizacji, nie o dzikich krowoludach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka