Dodaj do ulubionych

Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy

29.11.10, 16:48
Władze za brak merytorycznego przygotowania (nawet dzieci wiedzą ,że w zimie pada śnieg).
I prości operatorzy sprzętu odśnieżającego. Na krajowej ósemce widziałam dwie pługopiaskarki. Obie jechały z podniesionymi pługami i nie sypały piasku.
Znaczy się kradną wszyscy. Z podniesionym pługiem samochód pali mniej i oszczędności można sprzedać na lewo.
To co widziałam dziś to klęska...klęska władzy.
Nad takim śniegiem da się zapanować.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 17:22
      Może własnie wysypali cały piasek jechali po następny?
      • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 19:33
        niestety nie.. Jechałam z przeciwnej strony. Nie zauważyłam śladów odśnieżania i piachu. A teraz w tv coś mówią o wysiłku drogowców. Śmiać się chce
        • strikemaster Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 19:44
          Jazda z podniesionym pługiem też wysiłku wymaga, nawet większego, bo trzeba pilnować, by pług o śnieg nie zawadził.
          • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 20:18
            no tak *** zwłaszcza dziś było to nie lada sztuką. Mam zimowe opony lecz dziś na nic mi się one zdały. Na następną zimę kupię sobie coś na gąsienicach
    • ten_co_ma_racje socjalistycznej władzy 29.11.10, 18:23
      migreniasta napisała:
      > To co widziałam dziś to klęska...klęska władzy.
      Socjalistycznej władzy!

W moim systemie nie było by klęski władzy, bo władza by się tym nie zajmowała.
      Spółdzielnie obywatelskie budujące drogi mogły by je sobie odśnieżać lub nie. Każdy mógłby się latem dołożyć według zasady "co łaska" na zimowe odśnieżanie i jeśli mieszkańcom danej dzielnicy zależało by na przejezdnych drogach to by je sobie w ten sposób odśnieżyli.

Strategiczne z militarnego ważnego dla obronności kraju punku widzenia drogi odśnieżyło by wojsko.
      • strikemaster Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 18:27
        I juz pojawiła się dziura w twojej utopii, z dróg w dzielnicy korzystają nie tylko jej mieszkańcy, także turyści będący na objazdowej wycieczce po kraju lub świecie, biznesmeni nie tylko lokalni, policja, straż pożarna, jak zorganizować sprawiedliwy system opłat?
        • ten_co_ma_racje Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 18:39
          pierwsza i pewnie ostatnia hehe

Ale mam już rozwiązanie - znieść akcyzę za paliwo a wprowadzić wszystkie drogi płatne z bramkami. Pieniądze z bramek idą po połowie:
          -50% do właściciela drogi (drogi są prywatne oprócz strategicznych) który wydaje je na łatanie dziur i odśnieżanie.
          - 50% dla zameldowanych przy danej drodze ludzi, którzy mają przejazd tą drogą za darmo.

Jak właściciel nie będzie się starał to ludzie będą jeździć innymi drogami.

PS. To jest do przemyślenia - nie jestem w 100% pewny czy to by działało.
          • migreniasta Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 19:37
            tak tak tak. A na jednej bramce stanie Dudek a na drugiej Boruc
            • strikemaster Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 19:43
              Jest takie przysłowie: każdy dudek ma swoj czubek, wiec na trzeciej bramce czubek stanie. :)
              • migreniasta Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 20:26
                jeśli się umówimy że ktoś pobiera opłaty za odśnieżanie to wymagajmy czarnych dróg. Jeśli zaś nie to niech drogi będą pokryte białym puchem
                • strikemaster Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 20:33
                  No widzisz, a my sie umówiliśmy, ze płacimy za jazdę po nartostradzie.
                  • migreniasta Re: socjalistycznej władzy 29.11.10, 21:20
                    znaczy się że w takim razie nie rąbią nas na kasie. Za tak wątpliwą przyjemność to nie jest wygórowana cena..
    • Gość: ka_p_pa Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.10, 20:09
      Na krajowej ósemce widziałam dwie p
      > ługopiaskarki. Obie jechały z podniesionymi pługami

Najprawdopodobniej to były piaskarki nie od tej drogi. Poważnie.
      • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 20:14
        Całkiem to możliwe i niewykluczone. Absurd goni absurd.
        • Gość: ka_p_pa Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.10, 21:17
          >Absurd goni absurd

Właśnie zimą to najlepiej widać.
          Mam ranczo pod miastem. Droga gminna, z której korzystam na odcinku 0,5 km jest idealnie utrzymana. Niestety, muszę skręcić w drogę powiatową i jechać nią 3km. Ta droga to koszmar. Po takich opadach można poruszać się wyłącznie koleinami, nie wiedzieć czemu zawsze, od lat trzema koleinami z jedną wspólną koleiną dla przeciwnego ruchu. Śmiechu kupa z przewagą. A teraz najciekawsze- równiarka odśnieżająca drogę gminną też musi przejechać tą zaniedbaną drogą powiatową, by odśnieżyć moją drogę gminną. I przejeżdża, właśnie z podniesionym pługiem, bo nie było komu dogadać się w sprawie podległości tego 3 kilometrowego odcinka.
          • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 29.11.10, 21:25
            czyli państwo w państwie. Czasem jest tak że wójt jest bardziej gramotny od starosty a ten od premiera. Nic dodać nic ująć.
          • Gość: rossdarty I jaki z tego wniosek??? IP: 87.206.92.* 29.11.10, 21:29
            Jak w tytule.
    • piwi77 Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 30.11.10, 10:09
      1. Władza za śnieg nie odpowiada, aż takiej władzy to ona nie ma.
      2. W takich sytuacjach musimy przygotować się na to, ze np podróż trwająca normalnie 15 minut, zajmie nam podczas intensywnych opadów śniegu godzinę, a nawet dłużej. Najlepiej przyjąć to ze spokojem i zrozumieniem, wszyscy zaoszczędzimy sobie nerwów.
      • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 01.12.10, 23:03
        władza nie ma wpływu na wielkość opadów ale jest decyzyjna jeśli chodzi o usuwanie go z ciągów komunikacyjnych.
    • klosowski333 Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 30.11.10, 18:01
      Nad zamiecia sniezna nie da sie zapanowac, trza ja przeczekac, wiedzieli juz o tym starozytni Finowie.

Nie rozumiem tego ciaglego malkontenctwa. Przyszla zima, z dnia na dzien, wiec sa utrudnienia w ruchu. Mniejsze niz w Niemczech, Holandii czy Francji, ale to dlatego, ze jestesmy bardziej cywilizowanym krajem. Ja nie wiem, czy ludzie nie maja mozgow, czy po prostu my, Polacy, lubimy wiecznie narzekac i nazywac siebie podludzmi, gorszym gatunkiem czlowieka?

Jak Niemcy maja utrudnienia w ruchu z powodu sniezycy tzn ze byla ona gigamegaturbowielka. A jak ten sam front powietrzny dociera do Polski i sa u nas porownywalne problemy tzn ze to koniec panstwa polskiego, kompromitacja na caly swiat i pol Wenezueli.

Nie wierze, ze to tylko kwestia nizszej inteligencji, bo zjawisko malkontenctwa w Polsce jest zbyt powszechne. To czarnowidzenie, postrzeganie wszystkiego pesymistycznie i hiperkrytycznie to nie tylko efekt jakiegos wylewu krwi do mozgu, ale raczej jakiegos ogolnopolskiego obyczaju.
      • Gość: migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.wapgw.era.pl 02.12.10, 00:26
        ja o chlebie Ty o niebie. . . Przyjmując Twoją retorykę można stwierdzić że Kenia stoi na dużo wyższym poziomie bo ma cały rok odśnieżone drogi.:-)
        • paco_lopez Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 02.12.10, 12:35
          no niestety racjonalnie nie rozumiesz. założe sie ze masz wielki tyłek i usta w podkowę. bez urazy, ale do takich nalezy królestwo krytyki i marudzenia. weź łopate i odśniezaj . może ci wpadnie do głowy jakas jasniejsza myśl niż opowiadanie bzdur o śniegu i kompromitacji rządu.
    • mjot1 Da się żyć 30.11.10, 19:14
      Nasza chałupinka z dala acz przy drodze powiatowej wybudowanej w czasach mrocznej i niesłusznej komuny. Kiedyś tętniąca życiem, obecnie dzięki konsekwentnym zaniechaniom doprowadzona do fizycznej likwidacji (dziura na dziurze i po tegorocznych ulewach zerwany most). Od lat przejezdność odcinka drogi łączącego nas z cywilizacją w okresie zimowym zapewniamy dzięki własnemu urokowi osobistemu ;-) "Przez grzeczność" dśnieżają nas ludzie z „obcej” nam terytorialnie gminy, którym onegdaj i dziś w miarę naszych skromnych możliwości zawsze chętnie służyliśmy radą i pomocą. Ot jak kuba bogu...
      A „nasze” władze samorządowe (gmina i powiat) totalnie i skutecznie nas olewają.
      Ale da się żyć ;-) Jest pięknie, spokojnie, cicho...
      • migreniasta Re: Da się żyć 01.12.10, 23:08
        do wiosny się da.:)
    • hypatia69 Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 01.12.10, 23:14
      Tia. "Zima zaskoczyła drogowców". Właśnie znajomy drogowiec opowiadał, że jego szefów zima zawsze zaskakuje i dlatego pracownicy "najniższych szczebli" mogą się wypchać. W dodatku zima zaskakuje kierowców i wbijają się tirami w barierki, skutecznie blokując ruch na drogach szybkiego ruchu. Bo zapominają, ze zimą się jeździ wolniej i dłużej, i zasypiają za kółkiem.
      • Gość: migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.wapgw.era.pl 02.12.10, 00:18
        akurat kierowcy tirów to zawodowcy. Jeśli sobie nie radzą to tylko dlatego że tiry nie są przystosowane do jazdy po śniegu. Tiry rozwożą m.i żywność. Należy stworzyć im warunki do jazdy. Sprzętu jest pod dostatkiem. Rolnicze ciągniki stoją w każdej stodole. Dlaczego stoją bezczynnie ?
        • Gość: ka_p_pa Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.lukman.pl 02.12.10, 12:39
          >Rolnicze ciągniki stoją w każdej stodole. Dlaczego stoją bezczynnie ?

Jest pani w stanie poświęcić 20 zł?
          Taki tekst padł dziś rano w jakiejś infotv w trakcie rozmowy na żywo paniusi uwięzionej w korku między Ożarowem a Pruszkowem przez kolejnego tira. Miejscowy z koparką ofiarował się uwolnić kolejkę osobówek, ale za darmo to boli gardło.
          • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 04.12.10, 06:29
            uważam że jest to warte więcej niż 20 pln. I w imię bezpiecznych dróg jestem w stanie poświęcić więcej.
    • paco_lopez Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 02.12.10, 12:29
      kobieto weź ty sie opanuj. takie hece jak ta z atakiem zimy są zawsze i wszedzie tam gdzie na raz spada 50 cm śniegu a autem jeździ co drugi a jest ich w sumie 40 milionów plus dochodzący na ciężarówkach. za upał w lipcu tez władza bedzie odpowiedzialna. ty ironizujesz czy taka niedoteges jestes naokragło.
    • Gość: jerek Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.prothost.com 04.12.10, 19:07
      tak, zima przyszla i wszyscy sa zaskoczeni, jak co roku. to swiateczna tradycja.
      • Gość: jerek na bis Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy IP: *.prothost.com 04.12.10, 19:09
        a ja mam to gdzies bo jade w gory na narty i mi snieg nie przeszkadza.
        • migreniasta Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 04.12.10, 19:47
          najpierw dojedz a potem się ciesz. Miejsce śniegu jest na stoku a nie na drodze.:)
    • mjot1 Fachowcy 04.12.10, 20:05
      Podejrzewam, że gdyby tak drogi przykryto jakimś dajmy na to „klimatyzowanym rękawem” narzekań by nie ubyło. Obecnie narzekający na nadmiar białości natychmiast wyskoczyliby z pretensjami o przywrócenie należnego im widoku zimowej scenerii.
      Słuchając i czytając „smędzących” można (s)twierdzić, że fachowców od odśnieżania nam nie brak. Zatem może by tak miast biadolić po próżnicy weźże jedna z drugim załóż firmę i pustosłowie w ciało zmieniając fortunę zbijaj świat cały zadziwiając swą skutecznością.
      • migreniasta Re: Fachowcy 04.12.10, 21:03
        Chyba tak nie można trywializować sprawy. Odśnieżanie to nie w kij dmuchał.:) To bardzo specyficzna profesja. Właśnie dlatego że wzięli się za nią nieudacznicy mamy to co widać.
    • ave.duce Re: Za śnieg na drogach odpowiadamy wszyscy 04.12.10, 20:17
      Nie jest w Polsce najgorzej..., choć zawsze mogłoby być lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka