Dodaj do ulubionych

mona - zdrowoćpisać

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 16:21
1 - www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120203/INNEMIASTA03/906193211

W pierwszym zdaniu możemy przeczytać -

Lekarze odnotowują mniej zachorować na grypę, jej komplikacje, a nawet przeziębienia.

Zastanawiam się jak można zachorować na komplikacje grypy i w żaden sposób nie mogę sobie tego wyobrazić. Cieszę się, że wczoraj nie miałem kaca giganta, bo przedwczoraj piłem ... lemoniadę.

2 - www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120203/INNEMIASTA03/547131827

Ten tekst pojawił się już wczoraj po południu i po kilku minutach zniknął. Sądziłem, że to za sprawą literówek. Pojawił się dzisiaj z tymi samymi błędami.

...16 - ze Swiecia. ich właściciele zadeklarowali, że w dniu zakochanych, witryny ich sklepów będą zachwycały miłosnym przystrojeniem.
... do godz. 23:59.Koszt wysłania SMS-a wynosi...

Wniosek nasuwa się jeden - mimo całego dnia na poprawki, te same "literówki", co świadczy o braku samokontroli, a tym samym o braku szacunku do czytelnika i języka ojczystego.

Pewnie znowu się czepiam i pewnie niepotrzebnie.
Skrzętnie jednak kopiuję "kwiatki" i już niedługo będę mógł wydać antologię.

Obserwuj wątek
    • Gość: ;) Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.12, 12:50
      Jest taki rodzaj ludzi, którzy podlizują się VIP-om i odnoszą z pogardą innych ludzi. Takie kierunkowo rozbuchane EGO. Ale dlaczego ja to piszę w tym wątku?
    • Gość: ha,ha... Re: mona - zdrowoćpisać IP: 89.231.151.* 29.05.12, 20:50
      o co tu chodzi? - "Najważniejszy z pucharów został więc u gospodarzy. Żaden z siedmiu zespołów występujących przez dwa na dwóch scenach i w kościołach nie wyjechał bez nagrody.

albo to : "mustrze paradnej"

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120529/INNEMIASTA03/120529100
    • Gość: Please!!! Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.chelmno.mm.pl 29.05.12, 22:20
      Proszę o cykliczną lekturę! Nic mi tak humoru nie poprawia. Dziękuję!
      • Gość: Mustra Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 23:11
        www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120529/INNEMIASTA03/120529100
        Było tam coś jeszcze. Zwycięzcąj ubileuszowego XV Ogólnopolskiego Festiwalu Amatorskich Orkiestr Dętych została Orkiestra Dęta ChDK.

Podpis pod zdjęciem. Orkiestra Wojskowa w Bydgoszczy podczas występu przy Bramie Grudziądzkiej (fot. mona/mok)

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120522/INNEMIASTA03/120529807
        Tydzień wcześniej. O tym, że warto dbać o zdrowie chełmianie przekonali się podczas wystawy Expo Zdrowie

Lubelszczyzna nad Wisłą?!
        • Gość: stary Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.12, 23:45
          czy nie pomyśleli krytycy o tym ,iż to dział korekty gazety daje ciała,a nie autor??-ka??

tyle,że jak się znajdzie osła,co to na nim jeździć można ,to się jeździ nie??????????

ten co to antologię próbuje stworzyć ,proszę bardzo ją stworzyć i wydać własnym sumptem ,,gwarantuję wtopę finansową :))))))))

zdrowym życzę długiego życia ,chorym zaś szybkiego powrotu do zdrowia :)))))
    • Gość: ... Re: mona - zdrowoćpisać IP: 89.231.151.* 06.06.12, 05:24

"Pięciu pijanych złapali weekend"

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120605/INNEMIASTA03/120609621
      • Gość: CORECTA Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 10:31
        Są lepsze kwiatki... "W Płutowie w ręce mundurowych wpadł 42-letnie kierowca mazdy." 42-letnie... dziecko?

"zatrzymany przy Alei 3 Maja" - 'aleja' pisze się z małej litery - wystarczy popatrzeć na tabliczki z nazwą ulicy.

"Okazało się, że 40-latek siedzący za kierownicą ma 1,6 promila alkoholu w wydychanym powietrzu." - notorycznie ma, czy raczej miał?

"52-letni mężczyzna jechał ul. Jastrzębskiego w Chełmnie mimo iż miał 1,7 promila alkoholu." - przed 'mimo' powinien być przecinek.

I tak młodzież czyta uczy się błędnej polszczyzny, a Pani bierze kasę za robienie błędów. Bo to Polska właśnie...
        • Gość: stary Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.12, 00:43
          Jeszcze raz ....

to ,co czytacie w gazetach (ja nie czytam gazet i dlatego mam prawo pisać w kontekście :"Wy" )

uzależnione jest od pracowników korekty , a nie od dziennikarza zrzucającego tekst do druku !!!!!

zrozumieli to, czy inaczej wyłożyć??????????

czyli tak ::: ja napiszę wrzucić a ten techniczny zrobi z tego wżucono i to pójdzie do druku

kogo tu szkalować?? pytam???
          • Gość: do "starego" Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 11:51
            Kochaneńki, to już inne czasy, inna ta epoka i ... Gazeta.
            Miast czynić wyrzuty bliźnim Bratiaszku, zadzwoń do redakcji GP i dowiedz się pierwej czy jest tak jam piszesz.
            Mospanie, nie czytanie gazet nie jest przywarą, ale bezpodstawne połajanki są nie na miejscu, szczególnie w przypadku kompletnego mijania się z rzeczywistością. Poważnienie, proszę zapoznać się u źródeł z procedurą zamieszczania tekstów przez autorów wiadomości lokalnych – ze szczególnym uwzględnieniem roli „pracowników korekty”.
            Mam nadzieję, że Acan podzielisz się z nami tą wiedzą, a wtedy nie trzeba będzie „…inaczej wyłożyć”.
            Tak "by the way" – sądzisz Waść, że korektor wielokrotnie złośliwie zmienia pierwotny tekst w bełkot?
            • Gość: do "starego" - 2 Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 11:57
              Korekta - druga linijka ostatnie słowo.
              "jam" oczywiście jest błędne, powinno być "jak". Klawisze sąsiadują ze sobą.
              • Gość: stary Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.12, 22:08
                ani mi w głowie z szanownym adwersarzem dyskutować, bo normalnie nie mam czasu na gadanie po próżnicy w temacie,który taką gorączkę wzbudza.

co do Pani Redaktor (óktor,oktor ,etc :) ) nie do końca wiem nawet jak wygląda , jak i co pisze to już wcale pojęcia nie mam ,..

wiem jedno:

na jakąś tam liczbę for ,które odwiedzam , to konkretne objawia się potężnym ładunkiem wylewającej się wszędzie żółci . A potok owej jest całkiem niekontrolowany .

czy Wy nie macie się czym zajmować Ludziska????

zresztą ,sobie piszcie ,skoro tak Was to rajcuje ... :)
    • Gość: ccc Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.chelmno.mm.pl 07.06.12, 07:54
      Nie macie swoich problemów ??? Wielcy językoznawcy :) komplesy jak widać nie pozwalają Wam na nic innego tylko wytykanie błędów innym. Mona pewnie i tak ma w poważaniu Wasze żenujące wpisy mając świadomość, że pogłębiają one tylko Wasze kompleksy. Żenujące typki :
      )
      • Gość: gość Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.ip.netia.com.pl 09.06.12, 16:00
        W gazecie to powinno być bez błędów. Ale skoro jest byle jak to oznacza, że gazeta jest byle jaka.
        • Gość: kwiatek Re: mona - zdrowoćpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.12, 18:21
          www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120608/INNEMIASTA03/120609360
          Na chełmińskich plantach można już podziwiać dywany kwiatowe z symbolami Euro 2012.
          Utkane są z kolorowych begonii, szałwii, alternanter, żeniszek, aksamitek, irezyn, cinerarii i ageratum. Na największym z nich można podziwiać maskotkiEURO 2012: Sławek i Sławko z datą rozpoczęcia i zakończenia mistrzostw - stworzone z 11 tys. kwiatów. Na dywanach dominują kolory: biały, czerwony, niebieski. Spacerując po plantach zobaczymy też: stadion narodowy, piłkę nożną biało - czerwoną i tę na Euro 2012 z tysięcy kwiatów.

„Drobiazgów” można doszukać się prawie w każdym tekście. Zostawmy je tym razem i cieszmy oko kwiatami.
          Ot taki żeniszek - mały i niepozorny, ale żeby robić z niego „samiczkę”! Co to, to nie! On swój honor i rodzaj ma. Będzie bronił męskiego rodzaju!

Żeniszek – słowo rodzaju męskiego. Z czego? Z żeniszków, a nie z żeniszek!!!

Ten sympatyczny kwiatek ma też swoją rodzajową nazwę łacińską – Ageratum.
          To jednak nieco wyższa szkoła jazdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka