10.01.11, 01:56
Witam, prowadzę projekt w ramach pracowni na jednej z uczelni artystycznych, w którym potrzebuję odpowiedzi na pytanie jaki stereotyp artysty funkcjonuje w społeczeństwie. Chodzi konkretnie o wygląd i atrybuty artysty. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Obserwuj wątek
    • sammler Re: stereotyp 10.01.11, 07:13
      Ostatnio modne są ankiety internetowe. Różne portale oferują możliwość ich przygotowania gratis. Myślałeś o tym? Co prawda do ich przygotowania potrzeba pewnej wiedzy (której osoba przeprowadzająca badania z reguły nie ma, bo nie jest badaczem ilościowym), bez której uzyskane wyniki mogą być niewiele warte, ale zawsze możesz spróbować...

Bo w jaki inny sposób moglibyśmy Ci pomóc? Pisząc tutaj, co myślimy o artystach? Jakich? Prawdziwych, czy takich jak ja, niedzielnych malarzy i kompozytorów? Jeśli "prawdziwych", to gdzie przebiega granica podziału na tychże i pozostałych?

S.
      • lukaszplatkiewicz Re: stereotyp 12.01.11, 19:09
        Tak się składa, że w opracowywaniu ankiet oraz interpretacji zebranego materiału mam dość duże doświadczenie wyniesione jeszcze z uczelni ekonomicznej ale w tym projekcie nie o to chodzi. Nie są mi potrzebne suche liczbowe dane, a subiektywna odpowiedź, ankieta nie daje możliwości swobodnej wypowiedzi a na tym najbardziej mi zależy, a zatem odpowiadając na pytanie, przyda się każdy post w którym pojawi się choć jeden rzeczownik czy przymiotnik związany z wyobrażeniem artysty.
    • Gość: dżass Re: stereotyp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 19:38
      artyście, w moim wyobrażeniu, towarzyszy obrazek pewnej niechlujności (chodzi np.o ubranie nieustannie ubrudzone farbami czy innymi materiałami "artystycznymi", etc.), zaniedbania-rozwichrzony włos spowodowany brakiem czasu na przeczesanie go grzebieniem, kilku(nasto-)dniowy zarost, bo przecież ARTYSTA nie będzie przejmował się tak przyziemnymi rzeczami. Ma na głowie ważniejszy rzeczy. ON przecież TWORZY.:)
      • kuk_krakauer Re: stereotyp 10.01.11, 19:41
        ON przecież TWORZY.:)

Głównie siebie - w autopromocji i kabotyństwie.
    • jureczek_barbarzynca Re: stereotyp 10.01.11, 21:13
      znam dwóch
      jeden karykaturzysta drugi muzyk poeta - obaj niechluje, niedomyci nudziaże, staszni mitomani.Jak nie nawąchani to lekko nietrzeźwi, kilkudniowy zarost odziani w wyświechtane skóry, kurtka jak i spodnie, glan, wiecznie sępią na piwo. Tworzą w swoich dziedzinach naprawdę na poziomie. Atrybutem będzie dla jednego ołówek dla drugiego gitara, część wspólna puszka piwa.:)
      • Gość: rossdarty Re: stereotyp IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 21:53
        Nie pomyliłeś z osiedlowymi menelami???
    • Gość: rossdarty Re: stereotyp IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 22:03
      Mój stereotyp jest mocno przesłonięty osobą która jest mi szwagrem.
      Znany i uznany artysta plastyk, obecnie wykładowca na uczelni.
      Nie przywiązuje wagi do ubierania się, choć przywiązuje się do ubioru, który choć zawsze czysty,
      to z czasem potrafi być nieźle znoszony:D
      Ciągłe utyskiwania jego żony, że cokolwiek założy to nosi do całkowitego zdarcia:D
      Zamiast nowej pary spodni woli sobie kupić kilka książek lub CD i to nie z powodu oszczędności.
      Ale nie poznałem jeszcze człowieka równego Jemu w takcie, wyczuciu sytuacji, wyrozumiałości...
    • angelfree Re: stereotyp 10.01.11, 22:08
      Mój stereotyp kształtują moi znajomi - ubrani znakomicie, po artystowsku, choć niekosztownie, mieszkający w pięknych mieszkaniach z duszą i klimatem, urządzonych pięknie, choć niekoniecznie kosztownie, wydający kunsztowne kolacje i urządzający tematyczne imprezy. Barwni, kolorowi, żyjący pięknie.
    • 33qq Re: stereotyp 10.01.11, 22:13
      zadufany w sobie, niewiele umiejący pozer. Z wyglądu koniecznie ORYGINALNY, chociaż zazwyczaj w sposób niezbyt wyszukany, dłuższy włos, lekki zarost i dość arogfancki sposób bycia.T aki stereotyp, oczywiście są również normalni ludzie i to oni raczej robią rzeczy wielkie, bo skupiają się nie na pozie, a na pracy
      • Gość: rossdarty Re: stereotyp IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 22:27
        33qq napisał:

> zadufany w sobie, niewiele umiejący pozer. Z wyglądu koniecznie ORYGINALNY, ch
        > ociaż zazwyczaj w sposób niezbyt wyszukany, dłuższy włos, lekki zarost i dość a
        > rogfancki sposób bycia.T aki stereotyp, oczywiście są również normalni ludzie
        > i to oni raczej robią rzeczy wielkie, bo skupiają się nie na pozie, a na pracy

Opisałeś Hołdysa!!!!!!!
        • 33qq Re: stereotyp 10.01.11, 23:06
          Rzeczywiście pasuje :) ale nie myślałem o nikim szczególnym, równie dobrze Markowski mógłby być czy Kazik. Ale to jest wyobrażenie barzdiej gościa parającego się plastyką, rokendrolowcy to żadni artyści
    • potwor_z_piccadilly Re: stereotyp 10.01.11, 22:19
      lukaszplatkiewicz napisał:

> jaki stereotyp artysty funkcjonuje w sp
      > ołeczeństwie. Chodzi konkretnie o wygląd i atrybuty artysty. Będę bardzo wdzięc
      > zny za pomoc.

Stereotyp znajdziesz w (pi razy oko) siódmej minucie filmiku.
      www.youtube.com/watch?v=nqjLicDxupQ
      • Gość: gosc Re: stereotyp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 10:10
        A w moim przekonaniu artysta musi mieć długie smukłe palce, bo obojętnie co robi, rzeźbi, maluje, gra to są to w większości czynności manualne i nie wiem dlaczego smukłe palce kojarzą mi się z większym wyczuciem i subtelnością.
        • Gość: sebol Re: stereotyp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 11:04
          Fakt, że długie artystyczne palce to coś co pasuje np. do pianisty, choć generalnie również pasuje do wizerunku artysty. Moim zdaniem stereotypowy artysta musi być lekko niedogolony, taki kilkudniowy niezadbany zarost i powinien nosić okulary.
    • rata.sofisticada Re: stereotyp 19.01.11, 16:42
      Wyglad moze byc rozny. Na podstawie moich obserwacji wynika, ze artysci lubia zyc na krzywego ryja i ze nie stronia od podrywania starszych od nich kobiet celem znalezienia sponsorki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka