taki-sobie-nick 24.04.24, 23:34 Zainspirowane wpisem o mamroczącym grzybie ściągniętym z emerytury. Jak wyobrażacie sobie emeryta? Siedzi i stęka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiaapysia Re: Stereotypy o emerytach 24.04.24, 23:43 Moja mama pomimo dolegliwości ortopedycznych walczy. Walczy, bo inaczej się nie da: wywalczyła sobie w końcu (po odwołaniu) umiarkowany stopień niepełnosprawności i prawo do karty parkingowej, wywalczyła sobie (po wymianie nie pamiętam już nawet jakiej liczby pism) sanatorium. Praktycznie wszystko pisała sama, stała się specjalistką w tych sprawach. Ile się najeździła i nadenerwowała to głowa mała. Wyjście na zakupy to przy tym drobiażdżek. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Stereotypy o emerytach 24.04.24, 23:46 Brawo mama. Ale mowa jest o stereotypach. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Stereotypy o emerytach 24.04.24, 23:55 Ostatnie pytanie powyżej dotyczyło tego jak sobie wyobrażamy emeryta. Ja nie muszę sobie wyobrażać, ja to widzę. Zresztą na tych komisjach jest mnóstwo emerytów walczących o swoje prawa. Czyli oni też się nie nudzą, a i umysł mają całkiem bystry. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Stereotypy o emerytach 24.04.24, 23:59 Ech, wyraziłam się nieprecyzyjnie. Miałam na myśli wyobrażanie sobie nie znając grupy. A mama swoją drogą brawo, że ma siłę walczyć z systemem. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 00:06 Ematki raczej znają emerytów, w postaci swoich rodziców, wujków, ciotek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Stereotypy o emerytach 24.04.24, 23:56 Znani mi emeryci nie stękają, są bardzo aktywni, niektórzy pracują, uprawiają ogród, robią samodzielnie remonty i mają mnóstwo innych zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 00:06 siedzi i stęka to pewnie też czesc ematek🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 00:12 Tzn pytanie chyba powinno byc Jak wyobrazcie sobie siebie jako emeryta? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 02:17 71tosia napisała: > Ja w pracy - bo lubię Ja tez tak glupio myslem i gadalem jak mialem 15 lat do emerytury. A jak mialem 5 lat to naraz zmadrzalem i stwierdzilem ze mozna cigle robic to co sie lubi i do tego tylko wtedy kiedy sie lubi LOL Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 06:15 To przykre, że nie lubiłeś swojej pracy i męczyłeś się 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 06:26 Ale dlaczego? Znam kilka sztuk emerytów, którzy uwielbiali swoją pracę - a mimo to przeszli na emeryturę. Bardzo chętnie podejmują ciekawe projekty, na zasadzie zlecenia, ale na "obowiązkowy" etat wracać nie chcą za Chiny Ludowe. I wszyscy oni twierdzą, że to najlepszy możliwy układ: MOGĄ oddawać się temu co lubią (pracy) a równocześnie NIC NIE MUSZĄ. Jak się "odechce" - to po prostu mogą skończyć dany projekt i iść do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 08:19 iwles napisała: > > To przykre, że nie lubiłeś swojej pracy i męczyłeś się 40 lat. > > Ja wiem, że chciałas dokopać enginowi, ale zaryzykuję twierdzenie, że luksus kochania swojej pracy ma jakiś promil ludzkości... Odpowiedz Link Zgłoś
mag-la-swag Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 01:01 Na baletach w Ciechocinku 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 01:13 Nie tylko w Ciechocinku W Łodzi czy w Warszawie i dalej też. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 01:28 Mam kuzynkę 60 lekko plus które działa w klubie podróżniczym, jest tam chyba najmłodsza. Co roku organizują w kilkanaście osob duże wyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 01:20 Większość znanych mi świeżych emerytów jeszcze pracuje (etat i emerytura). Cześć pomaga młodszemu pokoleniu w opiece nad dziećmi lub zajmuje się własnymi wiekowymi rodzicomi. Jezeli sytuacja finansowa pozwala podróżują, realizujac nareszcie długo odkładane plany na długie wakacje. Aktywność głównie ogranicza stan zdrowia i finanse. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 09:57 71tosia napisała: > > Aktywność głównie ogranicza stan zdrowia i finanse. Dokładnie tak. Ludziom którzy mają dużo lat do emerytury wydaje się, że jak oni będą na emeryturze, to nie będą takimi emerytami jak ich dziadkowie czy rodzice, czy inni znani im emeryci. Życie te "inne, lepsze plany" u bardzo wielu zweryfikuje. Zwłaszcza sypnie się zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 06:04 Ale taki bardziej 60+, czy 90+? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 09:37 Prawda. Nawet mam taki egzemplarz w rodzinie. Moja rówieśniczka, już na relaksie 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 22:53 Ten mamroczący grzyb miał uczyć w szkole (z braku innych chętnych), więc raczej 60+, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stereotypy o emerytach 25.04.24, 09:01 Wyobraziłam sobie mamroczącego grzyba 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Stereotypy o emerytach 26.04.24, 05:25 Emeryci w moim bliskim otoczeniu: rodzice- tata z książkami i na spacerach po lesie, mama lata po galeriach handlowych, fryzjerach itp, robi codziennie przegląd co tam w sklepach internetowych, nawet po domu chodzi w pasujących do siebie ubraniach, oboje podróżują, od jakiegoś czasu nawet sami, pomimo, że nie znają języków, ale mama prawdziwie po emerycku narzeka na zdrowie. Ciocia i wujek- podróżują przez duże P, każdy zakątek świata jest dobry, sporty, joga, nauczyli się języka, chodzą na marsze, protesty. Ciotka- emerytka od niedawna (ze 2-3 lata), piękna kobieta, taka Torbicka, ma 10 lat młodszego faceta, pracuje, flirtuje, podróżuje i ostatnio pomaga przy wnuczce. Koledzy, ale to mundurowi emeryci, pracują, sporty, hobby i wszystko co tam koło 50 się robi. Inni- on po latach emerytury łączonej z pracą na politechnice właśnie musiał zrezygnować z pracy z powodów zdrowotnych, ale sprawny fizycznie i umysłowo, ona- daj bosze tyle siły i energii każdemu, od ponad 10 lat aktywnie zajmuje się wnukami, zdrowa, zadbana. Najbliżej do emeryta teściowej, i z wyglądu i stanu zdrowia i mentalnie. Ale jest najstarsza z tego towarzystwa, wdowa od jakiegoś czasu. Takich siedzących, stękających i czekających na śmierć w moim najbliższym otoczeniu nie ma akurat. Zresztą codziennie spotykamy dziesiątki emerytów, pracują, często wykonują bardzo odpowiedzialne zajęcia, są sprawni fizycznie i umysłowo. Teraz starość i jej problemy zupełnie nie pokrywają się z wiekiem emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
odslawka Re: Stereotypy o emerytach 26.04.24, 09:14 Jako świeża emerytka nadal pracuję na pełen etat i czuję, że to za dużo. Trochę stękam, bo dopadły mnie problemy zdrowotne, których bym się nie spodziewała (urazy i komplikacje po urazach). wolałabym pracować na część etatu i na mniej odpowiedzialnym stanowisku, ale mój pracodawca nie przyjmuje tego do wiadomości a całkiem rzucić pracy nie chcę. Na razie jest niefajnie, ciągle brakuje czasu i sił, żeby zrobić to, co się chce. Zadbać lepiej o ogród, poświęcić więcej czasu na naukę języków, uporządkować dom, żeby tego bajzlu nie zostawić dzieciom w spadku. Odpowiedz Link Zgłoś