Dodaj do ulubionych

Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym?

02.02.11, 12:15
Zwierzęta czują, bądź przyjacielem zwierząt :)

Ostatnio obserwujemy w naszym kraju (i nie tylko) zwiększone nagłaśnianie stosunku człowieka do zwierząt. Wiąże się to z nieustającymi aktami dręczenia, krzywdzenia, wykorzystywania zwierząt do ciężkiej pracy, a nawet bezsensownym hodowaniu ich w celu zjedzenia.

Akcja prowadzona przez TVN:
uwaga.onet.pl/166,start,zwierzeta_sa_jak_ludzie_czuja,akcja_uwagi.html
Jeżeli chcemy nazywać się narodem cywilizowanym, musimy zrozumieć, że nie żyjemy sami na tej planecie, że innymi istotami powinniśmy się opiekować, a nie dręczyć je. Powinniśmy reagować na każdy przejaw okrucieństwa w odniesieniu do zwierząt. Powinniśmy dążyć do tego, żeby zwierzęta nie były traktowane jak rzeczy, którymi można handlować. Powinniśmy starać się nie jeść mięsa.

Podobno jesteśmy rozumni, więc będzie nam łatwo to uczynić. Wystarczy tylko chcieć. Tak?
Obserwuj wątek
    • jureczek_barbarzynca Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:30
      >a nawet bezsensownym hodowaniu ich w celu zjedzenia.>

Akurat to ma sens.
      Skoro hodowla ma cel - zjedzenie.
      • oregano-x Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:53
        jureczek_barbarzynca napisał:

> >a nawet bezsensownym hodowaniu ich w celu zjedzenia.>
        >
        > Akurat to ma sens.
        > Skoro hodowla ma cel - zjedzenie.

A..., najbardziej w tym wszystkim rusza owe "niejedzenie mięsa".
        No cóż, każdy ma mola, co go gryzie.
        • jureczek_barbarzynca Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:01
          > No cóż, każdy ma mola, co go gryzie.
          Ja nie mam.
          • strikemaster Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:03
            No to się na wege nie nadajesz.
            • jureczek_barbarzynca Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:29
              > No to się na wege nie nadajesz.

No nie nadaję, za dużo mięsa jem.
          • oregano-x Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:03
            jureczek_barbarzynca napisał:

> > No cóż, każdy ma mola, co go gryzie.
            > Ja nie mam.

To może sumienie żre?
            • jureczek_barbarzynca Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:31
              > > > No cóż, każdy ma mola, co go gryzie.
              > > Ja nie mam.
              >
              > To może sumienie żre?

Ja nie mam.
    • klosowski333 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:39
      Gosc zalozyl konto by napisac ten jeden post, a raczej by wkleic chamski spam.

To juz kolejny tego rodzaju atak spamerski na tym forum w ciagu ostatnich paru tygodni. Ci rzekomi obroncy zwierzat wywoluja pogarde, a wiec posrednio szkodza sprawie, o ktora walcza. Mozna zadac sobie pytanie czy weganie i wegetarianie to wylacznie idioci, a jezeli tak, to moze niejedzenie miesa mialo wplyw na obnizenie sie ich mozliwosci intelektualnych? Az sie cisnie ironia na usta, ze ich degeneracja ma wymiar niemal zezwierzecenia ;)

Ja jednak mysle, ze za tym spamerskim atakiem kryja sie nastoletnie, infantylne panienki, gluuuupie toto, infantylne toto, ale dzieciecej pasji nie brakuje.
      • oregano-x Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:55
        Niegrzecznym nie odpowiadam.
      • voxave Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 14:17
        kłoss znowu lzysz dziewczynki czyli kobiety przestań tak sie zachowywac nien wolno ci tak mówić
    • lolek_nie_bolek Cywilizowany? 02.02.11, 12:41
      Cywilizowany? Nasz naród, którego próbką mogą być posty niektórych forumowiczów?
      Przecież zaraz będą krzyczeć, że to wpis wege, że nie życzą sobie zaglądania do ich talerzy - bo mają wolność, płacą podatki. itd., itp.

• strikemaster Re: Cywilizowany? 02.02.11, 13:00
        Zaraz to ten watek pewnie na Osła poleci, jak 100 poprzednich.
        • oregano-x Re: Cywilizowany? 02.02.11, 13:05
          strikemaster napisał:

> Zaraz to ten watek pewnie na Osła poleci, jak 100 poprzednich.

To tylko potwierdzi, że nasz naród jest "cywilizowany" i moderator tego forum również :(
          • strikemaster Re: Cywilizowany? 02.02.11, 13:10
            Nie, to tylko świadczy, że nie chce mi się tu nawet nic o kiltach już wklejac, chociaż mam tradycję wklejania tego tematu do wege-spamu.
    • strikemaster Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:51
      Rośliny też czują, co z tym zrobić?
      • oregano-x Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:54
        strikemaster napisał:

> Rośliny też czują, co z tym zrobić?

Ciut inaczej "czują".
        A wiesz, że ty też czujesz? I kamienie też czują? Co z tym zrobić?
        • strikemaster Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 12:58
          > Ciut inaczej "czują".

Ale czują i nie możemy ich jeść.

> A wiesz, że ty też czujesz?

Tak mi się wydawało, tylko co to ma do rzeczy? Koniec argumentów i trzeba na ad personam przejść?
          • oregano-x Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:02
            Nie, rośliny nie czują bólu. Mogą rzecz jasna reagować na różnego rodzaju bodźce, ale nie jest to równoznaczne z subiektywnym odczuciem bólu. Układ nerwowy to jedna z wielu cech różnicujących organizmy żywe, z których zwie­rzęta i rośliny stanowią dwa odmienne królestwa.
            Z perspektywy ewolucyjnej ból jest roślinom absolutnie zbędny, jako nic nie znacząca informacja. Zwierzęta mają możliwość obrony lub ataku przed za­grażającym im sytuacjom. W razie czego są w stanie salwować się ucieczką przed źródłem bólu.
            Rośliny nie mają szansy zminimalizowania swojego cierpienia. Nie są w sta­nie go w jakikolwiek sposób uniknąć. Ból nie przyniósłby roślinom jakichkol­wiek korzyści ewolucyjnych. Nie ma tym samym powodu, dla którego miały­by go odczuwać.
            • strikemaster Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:11
              Bzdury pleciesz, widac, że nie interesujesz się odkryciami z zakresu biologii. Rośliny mają system nerwowy i czuja ból!
            • Gość: DSD Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? IP: 212.33.72.* 02.02.11, 13:37
              Masz rację, i dlatego jestem za zabijaniem zwierząt w sposób humanitarny. A potem je zjem.
            • yoma Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 19:25
              >
              > Nie, rośliny nie czują bólu.

Jesteś rośliną? [z zaciekawieniem]

> > Rośliny nie mają szansy zminimalizowania swojego cierpienia
              No tak, apapa taka nie zje.
              • sabinac-0 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 19:42
                yoma napisała:

> No tak, apapa taka nie zje.

Ale moze by podlac lignocaina przed przycinaniem...
                • yoma Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 20:15
                  Psiakość. Wezmę pod uwagę. Może maść ogrodnicza ma właściwości znieczulajace...
    • fabelo Problem traktowania zwierząt 02.02.11, 13:47
      Problem traktowania zwierząt co rusz jest poruszany w mediach.
      Na przykład:
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9039223,Znecali_sie_nad_owczarkiem_Tina__Nie_przyznaja_sie.html

• lolek_nie_bolek Re: Problem traktowania zwierząt 02.02.11, 14:00
        fabelo napisał:

> Problem traktowania zwierząt co rusz jest poruszany w mediach.
        > Na przykład:
        > lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,9039223,Znecali_sie_nad_owczarkiem_Tina__Nie_przyznaja_sie.html
        >
        Bo widzisz, karaniem niczego nie załatwimy.
    • sabinac-0 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 13:52
      Spam. Watek na osla.
      • avocado-v A to niby dlaczego? 20.02.11, 19:31
        sabinac-0 napisała:

> Spam. Watek na osla.

A to niby dlaczego? Że promuje unikanie krzywdzenia? Że występuje przeciw podłości?

• misiu-1 Re: A to niby dlaczego? 20.02.11, 20:04
          Nieprawda. Promuje krzywdzenie i podłość, bo odmawianie ludziom mięsa jest podłością i krzywdą.
    • oregano-x Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 14:36
      Marsz (nie)milczenia
      www.marszniemilczenia.wordpress.com
      Brutalność wobec zwierząt jest powszechna. Nieludzkie traktowanie, na jakie zwracają uwagę organizatorzy Marszu, jest coraz częściej zauważane, ale przemoc wobec zwierząt, to nie tylko brutalność wobec psów i kotów. Codziennie zabijane i torturowane są zwierzęta różnych gatunków - dla zysku, dla "nauki", "postępu", czy "przyjemności", dla jedzenia. Dość! Wszystkie zwierzęta mają mieć prawo do życia!

Łódź, Poznań, Gdańsk,Kraków...
      13 lutego 2012 r.
      • strikemaster Re: Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 19:06
        > Dość! Wszystkie zwierzęta mają mieć prawo do
        > życia!

Ameba w Twoim ciele też ma prawo do życia, czy też w razie jej podlapania postanowisz ją zabić?
      • jureczek_barbarzynca Re: Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 19:21
        Mam dylemat. Kot już trzeci dzień nie chce jeść warzyw i owocówi. Dać mu mięsa czy niech zdycha z głodu?
        • yoma Re: Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 19:26
          Wypuść go, złapie sobie bidok jakie mięso.
          • jureczek_barbarzynca Re: Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 19:34
            Wątpię. 3 nogi ma tylko. Taki kaleczniak się urodził.
            • yoma Re: Marsz (nie)milczenia 02.02.11, 20:14
              A, to tak nie można, to nakarm stworzenie.
      • magic-rock inne miasta... 07.02.11, 18:13
        Opole, Lublin, Koszalin...
        • strikemaster Wstydziłbyś się przyjmować tak morderczego nicka 08.02.11, 19:01
          Magic, to chyba wege nie przystoi. :D
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 02.02.11, 15:21
      A może niektórzy nie chcą się nazywać cywilizowanymi?
      • Gość: aron Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? IP: *.paradowski.pl 03.02.11, 19:29
        myjąc zęby mordujemy miliony bakterii
        • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 08.02.11, 17:46
          Gość portalu: aron napisał(a):

> myjąc zęby mordujemy miliony bakterii

No to co? To dlatego jesz mięso?
          • sabinac-0 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 08.02.11, 20:10
            Ty naprawde mordujesz bakterie?!!!!
            Zgroza...
    • yoma Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 03.02.11, 19:32
      > Ostatnio obserwujemy [...] zwiększone nagłaśnianie stosunku człowieka do zwierząt. Wiąże się to z nieustającymi aktami dręczenia, krzywdzenia,

Wstydzilibyście się tak nagłaśniać, krzywdząc i dręcząc.
    • Gość: rol Rozwiązanie problemu IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 18:49
      > Zwierzęta czują, bądź przyjacielem zwierząt :)

Najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu jest humanistarny ubój, dlatego nalezy promowac humanitarne metody pozbawiania zwierząt czucia, takie jak sztachcięcie prądem, precyzyjne grzmotnięcie pałką (w przypadku małych małych zwierząt typu karp), obcięcie łepka (kury), ugotowanie żywcem (homary), zastrzelenie (zwierzyna łowna) itp.
    • agnes-111 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 08.02.11, 16:35
      oregano-x napisał:

> Zwierzęta czują, bądź przyjacielem zwierząt :)

Jasne, że czują.
      A takie akcje, jak ta w TVN, warto wspierać z całych sił.
    • yoma Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 08.02.11, 17:49
      Nie.
      • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 08.02.11, 18:02
        yoma napisała:

> Nie.

Nie? To droga wolna, nikt cię tu nie będzie trzymał...
        • strikemaster Wegebolszewizm? 08.02.11, 18:19
          Krzykliwa mniejszość roszcząca sobie prawo do decydowania za wszystkich - bolszewicy.
          • yoma Re: Wegebolszewizm? 08.02.11, 18:50
            Poczekaj, niech najpierw powie, gdzie mnie nie będzie trzymał :)
            • strikemaster Re: Wegebolszewizm? 08.02.11, 18:58
              Myślisz, że będzie Cie trzymał? Zwyczajnie Cie zje na śniadanie i zagryzie sałatką.
              • yoma Re: Wegebolszewizm? 08.02.11, 19:01
                A co ja, Oszołek? Jak spróbuje potrzymać, to dostanie po pysku i tyle...
                • strikemaster Re: Wegebolszewizm? 08.02.11, 21:22
                  Oszolka też zjedzą zanim zdąży zrozumieć, dlaczego go w do kociołka wsadzili.
    • Gość: lol Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? IP: *.internetia.net.pl 08.02.11, 20:27
      > Ostatnio obserwujemy w naszym kraju (i nie tylko) zwiększone nagłaśnianie stosu
      > nku człowieka do zwierząt. Wiąże się to z nieustającymi aktami dręczenia, krzyw
      > dzenia, wykorzystywania zwierząt do ciężkiej pracy, a nawet bezsensownym hodowa
      > niu ich w celu zjedzenia.

(podkreślenie moje)

Aha. Czyli większym sku...syństwem od znęcania się nad zwierzętami (np urwanie głowy huskiemu) jest hodowanie ich na ubój. Długo nad tym myślałeś?
      • legenda11 Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 10.02.11, 11:59
        Gość portalu: lol napisał(a):

> Aha. Czyli większym sku...syństwem od znęcania się nad zwierzętami (np urwanie
        > głowy huskiemu) jest hodowanie ich na ubój. Długo nad tym myślałeś?

Jedno i drugie jednakową podłością jest.
        • strikemaster Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? 10.02.11, 13:49
          A teraz ładnie przekonaj komarzyce, żeby Cie nie jadła.
        • Gość: lol Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? IP: *.internetia.net.pl 18.02.11, 17:40
          Nie. Jedzenie mięsa nie jest podłością.
    • mokry.monsun handel 15.02.11, 17:57
      Dopóki będzie można handlować zwierzętami jak przedmiotami, to tak będzie.

Ciekawe, że dla mięsojada, wyhodowanie zwierzaka i sprzedanie go na rzeź jest działaniem normalnym. Co za ludzie żyją na tym świecie :(
      • iwi00 Re: handel 15.02.11, 21:01
        Dla nich to "zarabianie na chleb" - może dlatego tak do tego podchodzą?
        • strikemaster Re: handel 15.02.11, 22:10
          Dalczego zaraz na chleb, na szynkę zarabiają.
        • wyngiel pracując na chleb 18.02.11, 15:19
          Na chleb nie trzeba zarabiać krzywdząc innych.
          Gdyby ci zapłacą, nawet bardzo dużo, podejmiesz się krzywdzenia innych albo ich zabijania?
          Odpowiedź szczerze.
          • misiu-1 Re: pracując na chleb 18.02.11, 18:22
            wyngiel napisała:

> Na chleb nie trzeba zarabiać krzywdząc innych.

Handlując uczciwie zwierzętami nikogo się nie krzywdzi.
          • iwi00 Re: pracując na chleb 27.02.11, 17:38
            Nie podjęłabym się tego - szczerze.

wyngiel napisała:

> Na chleb nie trzeba zarabiać krzywdząc innych.
            > Gdyby ci zapłacą, nawet bardzo dużo, podejmiesz się krzywdzenia innych albo ich
            > zabijania?
            > Odpowiedź szczerze.
    • tornson Człowiek w kulturalny sposób próbuje uczulić nas 16.02.11, 20:59
      na los zwierząt i tylko dlatego kilku porąbańców atakuje go na tym wątku w sposób prostacki.
      Ja jestem jak najdalszy od wegetarianizmu, ale zwierzęta można hodować na ubój w sposób cywilizowany, a zabijać je bezboleśnie, jako ludzie cywilizowani powinniśmy zwracać na to uwagę.
      Co do ciężkiej pracy zwierząt, chodzi o to by nie zmuszać zwierząt do pracy ponad ich możliwości fizyczne.
      Poza tym Oregano ma 100% racji, bezsensowne znęcanie się nad zwierzętami powinno być surowo ścigane przez prawo.
      • strikemaster Miałbyś rację 16.02.11, 21:31
        gdyby nie to:
        Powinniśmy starać się nie jeść mięsa.

To proste zdanie zmienia cały wątek w wege-spam.
        • wyngiel Re: Miałbyś rację 18.02.11, 15:15
          strikemaster napisał:

> gdyby nie to:
          > Powinniśmy starać się nie jeść mięsa.

Aaaa... To cię boli?
          Nawet najdłuższa spódnica nie ukryje pięty achillesowej. Twoją już znamy.
          • strikemaster Re: Miałbyś rację 18.02.11, 17:53
            Zgadłaś, moją piętą achillesową jest fakt, że nie lubię, jak mi się z idiotycznych powodów czegoś zakazuje.
            • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Miałbyś rację 18.02.11, 20:44
              strikemaster napisał:

> Zgadłaś, moją piętą achillesową jest fakt, że nie lubię, jak mi się z idiotyczn
              > ych powodów czegoś zakazuje.

Oooo, wolność się marzy? Wolnoć Tomku...? Zaściankowe veto? Co?
              Bo niby podatki płacisz? Bo źle pojmujesz demokrację? Bo narzucasz wszystkim chodzenie w spódnicach i bez majtek, ale nie chcą cię słuchać?
              A guzik z pętelką ;)
              • strikemaster Re: Miałbyś rację 20.02.11, 19:52
                > Bo narzucasz wszystkim ch
                > odzenie w spódnicach i bez majtek, ale nie chcą cię słuchać?

A coś komuś narzucam? W przeciwieństwie do Ciebie, ja nikogo do niczego nie zmuszam, wiec nmie projektuj swoich wad na innych.
        • tornson Re: Miałbyś rację 18.02.11, 15:33
          strikemaster napisał:

> gdyby nie to:
          > Powinniśmy starać się nie jeść mięsa.
          >
          > To proste zdanie zmienia cały wątek w wege-spam.
          Czemu? Poglądy jak każde inne, też się z tym akurat nie zgadzam ale to nie powód by pisać że całość to spam.
          • strikemaster Re: Miałbyś rację 18.02.11, 18:07
            Spróbuj policzyć wszystkie wątki, w których to zdanie, jako kluczowe występuje, a wtedy dowiesz się, dlaczego to jest spam. Myślisz, że twórca tego typu wpisów liczy na jakąś dyskusję, refleksje, czy cokolwiek takiego?
    • marouder.eu Nie:) 18.02.11, 17:59
      Nie wystarczy tylko chciec:)

Kiedy uwazamy, ze wystarczy tylko chciec, niebawem spotka nas zawod, bowiem zgodnie z zasada, ze nic nie dzieje sie bez przyczyny, nic sie nie wydazy. Po prostu:)

Wegetarianom zalecam spozywanie sporych ilosci oleum lini:)
    • Gość: lol Re: Chcemy nazywać się narodem cywilizowanym? IP: *.internetia.net.pl 18.02.11, 21:01
      Nie! Chcemy pozbyć się z tego forum wege trolli
    • mokry.monsun Co jest? 21.02.11, 11:27
      Z tym też nie można sobie poradzić? Co jest?
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dla-nich-zwierze-to-kawalek-miesa,wid,13144924,wiadomosc.html?ticaid=1bd24
      • wyngiel Re: Co jest? 23.02.11, 16:27
        Dzięki interwencji obrońców zwierząt, targowisko zostało zamknięte, a winni będą ukarani.

• marouder.eu Precz z trollizmem z pod znaku pietruszki!/nt 23.02.11, 16:30

• wyngiel Przecz z trollizmem spod znaku mięcha n/t 23.02.11, 16:31
        • Gość: lol Pudło wegetrollu! IP: *.internetia.net.pl 24.02.11, 15:38
          Nie zauważyłem by ktoś zakładał tutaj tony wątków na temat wyższości mięsożerstwa nad wegetrianizmem czy weganizmem. A jeśli moje obserwacje zgadzają się ze stanem faktycznym to mięchotrollerstwie nie ma mowy.
          • marouder.eu Paradoksalnie, to jeden z glownych dawnych wege.. 24.02.11, 16:59
            ..trolli, Brumbak, zakladal watki miesozercze. Np. o spozywaniu byczych podawanych a'la ostrygi:)
            • marouder.eu Erratum: byczych jader/nt 24.02.11, 17:00
            • Gość: lol Rozumiesz IP: *.internetia.net.pl 25.02.11, 17:37
              różnicę pomiędzy "zakładał" od "zakłada" czy trzeba tłumaczyć?
              Poza tym Brumbak był jeden. Was jest więcej i jesteście nachalni w lansowaniu swojego sposobu żywienia. I stąd wegetroll to trafne określenie.
    • Gość: Magnus kolejne bestialstwo:( IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.11, 14:40
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/szokujace-nagranie-zamordowali-kota-dla-zabawy,1,4192837,region-wiadomosc.html
      :(
      • 0ffka Re: kolejne bestialstwo:( 24.02.11, 19:13
        Gość portalu: Magnus napisał(a):

> wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/szokujace-nagranie-zamordowali-kota-dla-zabawy,1,4192837,region-wiadomosc.html
        > :(

Straszne! Makabra :(
        • misiu-1 Re: kolejne bestialstwo:( 24.02.11, 21:18
          Im więcej pro-zwierzęcej propagandy i medialnego polowania na najmniejsze przejawy "znęcania się nad zwierzętami", tym częściej będziemy czytać takie informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka