Dodaj do ulubionych

Hipokryzja

07.02.11, 21:19
Hipokryzja jest obecna nie tylko na FS (matylda, blacka, dritte, strikemaster) , dotarła także na "salony"

blog.rp.pl/wildstein/2011/02/07/gross-graczyk-i-znak/
Publikując Grossa, Znak eksponuje swoją bezkompromisowość w rozliczaniu narodowej przeszłości. Nie interesuje go, że książka jest argumentem na rzecz jednego z bardziej krzywdzących stereotypów czyniących z Polaków wspólników Holokaustu. Gdy jednak środowisko wydawnictwa miało stawić czoło własnej najnowszej przeszłości… I to nie o zbrodnie chodzi, ale rysy na pieczołowicie wykuwanym pomniku własnej wielkości. O nie! Takiego obrazoburstwa środowisko nie jest w stanie zaakceptować.

Obserwuj wątek
    • Gość: ka_p_pa Re: Hipokryzja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.02.11, 21:27
      Zgadzam się. Znak, jako wydawnictwo katolickie, nie może być wolne od hipokryzji.
      • gucio712 Re: Hipokryzja 07.02.11, 21:46
        mg, przekonałeś mnie, jutro kupię tą książkę. Miałem co prawda inne plany, ale jak już tak reklamujesz .......
        • mg2005 Re: Hipokryzja 08.02.11, 09:22
          > mg, przekonałeś mnie, jutro kupię tą książkę

"SB a TP" Graczyka ? :)
          • yoma Re: Hipokryzja 08.02.11, 18:49
            "SB a Telekomunikacja Polska"??
      • kuk_krakauer Właśnie 07.02.11, 22:12
        Czy może być cokolwiek, co uważa się za katolickie, wolne od hipokryzji. Przecież św. Hipokryzja jest matką kościoła katolickiego...
    • Gość: steff Re: Hipokryzja IP: 62.22.15.* 08.02.11, 08:12
      jedyne co mozesz to tylko poszczekać przy swojej budzie mg
      • klosowski333 Re: Hipokryzja 08.02.11, 18:53
        I to wlasnie robi. W realu raczej wielkiego posluchu nie ma, chyba, ze zrzesza sie w jakichs radiomaryjnych albo skrajnie prawicowych strukturach. Forum netowe to jedyne miejsce, gdzie tacy jak mg moga sie wyzalic swiatu i wyrazic wlasne fobie, kompleksy i frustracje.
        • lepian4 Re: Hipokryzja 08.02.11, 19:39
          Mowisz to z autopsji?
          • klosowski333 Re: Hipokryzja 08.02.11, 19:41
            A czy ja wygladam na naziola? Czy ja sie tutaj zale jak to jest mi zle i jaki to ja jestem biedny, nieszczesliwy i osaczony przez zydomasonow, pedalow i cyklistow?
            • mg2005 Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:19
              klosowski333 napisał:

> A czy ja wygladam na naziola?

Na paranoika - na pewno...
              • klosowski333 Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:29
                mg, czlowiek z takim uposledzeniem intelektualnym jak Ty zazwyczaj nie rozumie znaczenia wiekszosci slow, ktorych uzywa. Czy rozumiesz co to znaczy paranoik? Prawie na pewno nie.
          • mg2005 Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:17
            lepian4 napisał:

> Mowisz to z autopsji?

Robi wrażenie zakompleksionego alkoholika, który wylewa swoje frustracje na FS...
            • klosowski333 Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:26
              mg, lubie jak mnie krytykuja takie miernoty intelektualne jak Ty czy Lepian. Mam wtedy przekonanie, ze wciaz nie osunalem sie ponizej dopuszczalnego poziomu. Takie miernoty jak Wy z reguly szczekaja i szarpia za nogawki, ale poza tym miernotami pozostaja. I to sie chwali. Mowiac o kompleksach i frustracji idealnie wyrazasz wlasne emocje czlowieka bez wyksztalcenia, o niskim statusie spolecznym, prymitywnego i zezwierzeconego w sposob niemalze niespotykany. Za komuny takie smieci jak Ty byly opisywane takimi slowami:

"W pancerny waciak zbrojny golem
              Nadciąga kartoflanym polem
              (...)
              A w ręku jego ciężka laga
              Którą mu dała władza naga
              By odwet wziął i bił, jak umie
              Tych wszystkich, których nie rozumie
              Tych wszystkich, których nienawidzi
              Bo to bezjaje, gnoje, Żydzi
              Za swoją nędzę, za swój strach
              Tych, których każą, wbije w piach
              Dla niego Polska to jest mać
              co przykazuje krótko - ląć!"
              • mg2005 Re: Hipokryzja 11.02.11, 17:05
                klosowski333 napisał:

> szczekaja i szarpia za nogawki,

To właśnie ty robisz. Nie przypisuj innym swoich wad - to częste u alkoholików...
    • interplex Ot, hipokryci 08.02.11, 09:01
      Udają, że są dobrzy, że chcą pomagać zwierzętom, a zabijają je i zjadają. Ot hipokryci, obłudnicy, nieszczerzy ludzie.
      • strikemaster Re: Ot, hipokryci 08.02.11, 09:33
        Najgorsi są tacy obłudnicy, co twierdzą, że dobrze gotują, a tym czasem nawet takiego mięsa porządnie przyprawić nie potrafią.
        • bannanka Re: Ot, hipokryci 09.02.11, 11:08
          strikemaster napisał:

> Najgorsi są tacy obłudnicy, co twierdzą, że dobrze gotują, a tym czasem nawet t
          > akiego mięsa porządnie przyprawić nie potrafią.

Mięsa? A po co? Przecież mięsa się nie je.
          • strikemaster Re: Ot, hipokryci 09.02.11, 11:19
            > Mięsa? A po co? Przecież mięsa się nie je.

Masz rację, to nie takie trywialne żarcie, smakiem mięsa powinno się delektować.
    • piwi77 Re: Hipokryzja 08.02.11, 09:57
      mg2005 napisał:

> Publikując Grossa, Znak eksponuje swoją bezkompromisowość w rozliczaniu
      > narodowej przeszłości.

Jak ktoś naiwny, to pewnie tak pomyśli, ale bardziej przychylam się do tezy, że Znak chce po prostu na tej książce dobrze zarobić.
      • mg2005 Re: Hipokryzja 08.02.11, 18:48
        > Znak chce po prostu na tej książce dobrze zarobić.

Ee, książka o konszachtach TP z SB też miałaby wzięcie :)
        • strikemaster Re: Hipokryzja 08.02.11, 18:53
          > Ee, książka o konszachtach TP z SB też miałaby wzięcie :)

Gdyby ją sprzedawali w pakiecie z dekoderem TV Trwam. :)
    • mg2005 Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:21
      > Hipokryzja jest obecna nie tylko na FS (matylda, blacka, dritte, strikemaster)

W tym "zacnym" gronie hipokrytów pominąłem klosowskiego (skadinąd biednego alkoholika...)
      • myrkas Re: Hipokryzja 09.02.11, 16:39
        A yoma???
        • strikemaster Re: Hipokryzja 09.02.11, 20:52
          A Wilma, Pocoo? Chyba ten Żyd, Alzheimer man naszego emdżika zaatakował.
          • mg2005 Re: Hipokryzja 11.02.11, 09:12
            strikemaster napisał:

> A Wilma, Pocoo?

Wrzuć przykłady. Rozpatrzymy :)

Pocoo wykazała swój debilizm, hipokryzji nie zauważyłem :)

Debilką-hipokrytką jest fanatyczna żydówka laura 4 :)
            • strikemaster Re: Hipokryzja 11.02.11, 09:14
              > Pocoo wykazała swój debilizm, hipokryzji nie zauważyłem :)

A to się wg. ciebie cvzymś różni? Są jakies niuanse? :D

> Debilką-hipokrytką jest fanatyczna żydówka laura 4 :)

A ja myślałem, że to twój drugi nick (albo trzeci, po Magnusie). :D
              • mg2005 Re: Hipokryzja 11.02.11, 09:26
                strikemaster napisał:
                >
                > A to się wg. ciebie cvzymś różni?

Zajrzyj do słownika :)

Dlaczego sugerujesz hipokryzję wilmy ?

> > Debilką-hipokrytką jest fanatyczna żydówka laura 4 :)
                >
                > A ja myślałem, że to twój drugi nick (albo trzeci, po Magnusie). :D

Właśnie wykazujesz swój debilizm :)
                • strikemaster Re: Hipokryzja 11.02.11, 10:04
                  > Właśnie wykazujesz swój debilizm :)

A nie hipokryzję? :DDD
                  • mg2005 Re: Hipokryzja 11.02.11, 17:02
                    strikemaster napisał:

> > Właśnie wykazujesz swój debilizm :)
                    >
                    > A nie hipokryzję? :DDD

Hipokryzję pokazałeś wcześniej

Nie odpowiedziałeś na pytanie:
                    "Dlaczego sugerujesz hipokryzję wilmy ? "
                    Czy jesteś też krętaczem ?

• strikemaster Re: Hipokryzja 11.02.11, 17:44
                      > "Dlaczego sugerujesz hipokryzję wilmy ? "

Nie sugeruję jej hipokryzji, a jedynie tobie nieznajomość znaczenia tego wyrazu (jak i kilku innych).

> Czy jesteś też krętaczem ?

Kumpla szukasz?
              • gucio712 Re: Hipokryzja 11.02.11, 17:54
                strikemaster napisał:

>
                > A ja myślałem, że to twój drugi nick (albo trzeci, po Magnusie). :D

Ty wiesz, że możesz mieć rację, medycyna zna takie przypadki, to się chyba rozdwojenie jaźni nazywa, czy jakoś tak. To miałoby sens, mg nie jest wstanie nikogo przekonać bo wszyscy i tak mamy niezły ubaw, to se chłopak mógł wymyśleć godnego siebie przeciwnika, cholera to się kupy trzyma
        • yoma Re: Hipokryzja 11.02.11, 12:32
          A Bóg zapłać Myrkas, już się nie chciałam sama upominać :)
    • mg2005 Re: Hipokryzja michnikoidów... 11.02.11, 16:56
      Gazeta,która poucza Naród z pozycji "wyższości moralnej", sama stosuje metody z wychodka...

forum.gazeta.pl/forum/w,29,121993361,121993361,Kruczki_prawne.html
      • gucio712 Re: Hipokryzja michnikoidów... 11.02.11, 17:50
        mg2005 napisał:

> Gazeta,która poucza Naród z pozycji "wyższości moralnej", sama stosuje metody z
        > wychodka...

to po co czytasz GW, podnieca cię grzebanie w g..e? ja tam już nie czytuje frondy, ziemkiewicza czy waszego dziennika bo to syf i oszuści jak dla mnie i nie widzę powodów by się taplać w tym szambie. Nie rozumiem kompletnie twojego masochizmu.
    • mg2005 Re: Hipokryzja - c.d. 12.02.11, 12:41
      blog.rp.pl/semka/2011/02/11/plusy-i-minusy-tygodnia-05-12-02-2011/
      Niemal rok temu Świat Książki wydał książkę Artura Domosławskiego „Kapuściński non fiction”. Dzieło to oburzyło Władysława Bartoszewskiego,
      Bartoszewski przyznał wtedy, że w takiej sytuacji zastanowi się nad dalszą współpracą z wydawnictwem Świat Książki.
      Teraz dyskusja wokół „Złotych żniw” dotyczy książki zdawałoby się bardziej bolesnej dla Polaków. Gross omawia fotografię polskich chłopów, nie mając pewności, czy na zdjęciu są istotnie hieny cmentarne czy też może tylko ludzie porządkujący miejsce masakry.

Władysław Bartoszewski skrytykował na łamach „Gościa Niedzielnego” ostatnią książkę Grossa i jego metody badawcze. A jednak akurat wobec wydawnictwa Znak, w którego ofercie jest aktualnie pięć jego książek, zachowuje się nieporównanie oględniej niż wobec wydawców Domosławskiego. Ciekawe dlaczego?

"Człowiek, który powalił papieża” – tak figlarnie Dorota Jarecka z „Gazety Wyborczej” przedstawia Maurizo Cattelana, twórcy rzeźby z papieżem przygnecionym przez meteoryt. W 2000 roku, gdy figurę Cattelana odsłonięto, „Gazeta” przekonywała za duszpasterzem środowisk twórczych, księdzem Wiesławem Niewęgłowskim, że rzeźba ta nie jest żadną kpiną z Jana Pawła II, tylko wyrazem solidarności z papieżem Polakiem. Dziś, po latach, można już otwartym tekstem wyznać, o co wtedy z tą rzeźbą Catellanowi chodziło.

• kuk_krakauer Re: Hipokryzja - c.d. 12.02.11, 14:24
        A jednak akurat wobec wydawnict> wa Znak, w którego ofercie jest aktualnie pięć jego książek, zachowuje się nieporównanie oględniej niż wobec wydawców Domosławskiego. Ciekawe dlaczego?

Pytanie chyba nie wymaga odpowiedzi. Jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o...
    • mg2005 Re: Hipokryzja 13.02.11, 13:41
      www.rp.pl/artykul/610884-Polityka-historycznej--sciemy.html
      Roman Graczyk: "Tygodnik Powszechny” był infiltrowany przez Służbę Bezpieczeństwa dużo bardziej, niż to się komukolwiek wydawało, a zarejestrowani jako tajni współpracownicy byli także ludzie ze szczytów tygodnikowej hierarchii.

To są te nazwiska, które tu padną po raz pierwszy.

Halina Bortnowska, Stefan Wilkanowicz, Marek Skwarnicki i nieżyjący dziś Mieczysław Pszon – wszyscy z nich w jakiś sposób współpracowali ze Służbą Bezpieczeństwa.

Ale to nie byli agenci w rodzaju Maleszki czy ks. Czajkowskiego.

Ale współpracował każdy?

Tak, Wilkanowicz, Skwarnicki i Pszon byli zarejestrowani jako TW, a Bortnowska jako kontakt operacyjny.

Właśnie wywołał pan drobne trzęsienie ziemi z epicentrum w Krakowie.

Proszę pamiętać, że stopień uwikłania tych ludzi był różny, ale jednak nie mogę udawać, że go nie było.

O to była ta cała awantura?

Niektórzy liczyli, że ta książka nigdy nie powstanie, bo wiedzieli, że to będzie bolało. Dlatego ze wszystkich sił próbowali zapobiec jej ukazaniu się.
      • mg2005 Re: Hipokryzja 13.02.11, 13:43
        Wilkanowicz, Skwarnicki i Pszon byli zarejestrowani jako TW, a Bortnowska jako kontakt operacyjny.

To już wiemy dlaczego Znak odrzucił tę książkę :)
      • strikemaster To i tak mały piskuś 13.02.11, 13:44
        SB przynajmniej polskie było, za to E-111 przytaczał zeznania świadków, z których wynika, że już od lat 40-tych XXw. cale kierownictwo KośKatu jest głęboko zinfiltrowane przez KGB/SWZ, tak więc cały ten Watykan to tylko przybudówka KGB.
        • kuk_krakauer Każda dziedzina życia w PRL była 13.02.11, 13:59
          infiltrowana przez SB. Stąd tak bliska kooperacja episkopatu z gen. Kiszczakiem z okazji okrągłego stołu. Chcieli przejąć jak najwięcej teczek własnych funkcjonariuszy. Ciekawe, swoja drogą, jak daleko sięga agentura ośmiu służb specjalnych "niepodległej Polski". I pomyśleć, że PRLowi wystarczyła jedna SB...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka