Dodaj do ulubionych

Ojojojoj..... :-ÖÖ

17.02.11, 12:46

...kelner przekazał mi, że gość chce ze mną rozmawiać. Gdy tylko wyszedłem z kuchni, od razu wiedziałem, w czym rzecz. Talerze na stole klienta były zupełnie puste. A ja zawsze podaję krewetki w skorupkach - jeżeli przygotowujemy krewetkę w pancerzyku, z głową i ogonem, smak jest lepszy, pod warunkiem że usuniemy przed zjedzeniem skorupkę. Upewniłem się jeszcze u kelnera, że klient nie poprosił o zapakowanie pancerzyków (niektórzy tak robią, sam czasami w domu wykorzystuję je do bisque). Intuicja mnie nie myliła - ogólnie danie smakowało, ale krewetki były... trochę twarde.

Man gave the name to all animals/In the beginning, long time ago

Obserwuj wątek
    • flissy Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 12:53
      Jak zrobiłeś te "O" z dwoma kropeczkami?:)
      • szwagier_z_niemodlina Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 12:58

Na klawiaturze ja je mam. :-) Albo jak wolisz, na tastaturze.
        • scorrus Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:03
          Alt+0214
          Ö
          :)
        • flissy Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:06
          To masz jakąś wypasioną,u mnie nie ma;):D
          • scorrus Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:12
            Moja pasła się na szerokich stepach. ;D
            ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
            • flissy Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:17
              Nad Narwią?:)
              • scorrus Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:19
                I Biebrzą. :)
                • flissy Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:21
                  Tysz piknie:)
    • lupus76 Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 13:21
      Jak praktykowałem we francuskiej knajpie - miło było popatrzeć, jak jakiś noveau riche zamawiał homara, lub kraba, kelner stawał przy nim z całym tym zestawem szczypców, a na twarzy wyzierającej znad skórzanej kurtki malowało się bezgraniczne zdziwienie połączone z przerażeniem :)
    • don.giovanni Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 17.02.11, 17:48
      Masakra, podziwiam jego optymizm względem Wolaków. Zdarza się dostać czerwone wino prosto z lodówki, ciepłego szampana, grappę w stopce do wódki, whisky z plasterkiem cytryny... Tupet w forsowaniu swojego zdania wobec profesjonalisty jest w tym kontekście niesamowity. :D
    • twardycukierek Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 10:34
      He he he :D I jak to pięknie pasuje do wpadki Bronka ;))
    • funny_game Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 13:38
      Yyyyyy, eeeeeeee, aaaaammmmm, przynajmniej se klient przełyk przeczyścił :F
    • woda.na.mlyn Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 17:01
      A ja wetknę kija w mrowisko, a co mi tam ... :DDD

Polak zeżarł sałatkę z białym serem zamiat fety i omfg, jego imidż runął w gruzy. Z punktu widzenia żywieniowego lepiej na tym wyszedł, ale oczywiście nie po to ustalano wydumane wzorce aby zwykły Kowalski łamał je bezkarnie. Polak wykazywał tyle przemyślności w czasach komuny aby z gówna ulepić parostatek, czyli z niczego ugotować coś, że taki Grek pewnie zdechłby z głodu w podobnych warunkach. Cóż, wpieprzanie krewetek w zbrojach do najzdrowszych czynnosci nie należy, chyba że ktos sobie pragnie zafundować peeling odbytnicy, ale generalnie wolę gościa który nie wie czym rozczłonkować homara niż takiego który robi w knajpie piekło bo w coquilles st. jacques wyczuł lekką nutkę estragonu zamiast kolendry.
      • twardycukierek Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 18:00
        Oj, Woda nam się zagotował :D
        ;)
        Istny seler julienne na lustrze z przecieru arti schock! :D
        • woda.na.mlyn Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 21.02.11, 13:22
          Ojtam ojtam, nawet nie zapałał świętym oburzeniem, dolał jedynie kropelkę sosu z podwędzonej kury :D
      • szwagier_z_niemodlina Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 18:40
        Alez ty masz racje, to jest oczywista oczywistosc.
        Wszelkie schicki-miki, cytujace opisy smaku wina, co by sie ich Mniszkowna nie powstydzila - budza moj dziki, pierwotny, rechot.

Tyle ze wiesz, vis comica niejedno ma imie. A facet zzerajacy krewetki z pancerzem, w gruncie rzeczy chcial byc z tych sfer estragonowo-kolendrowych.

PS: Jak dla mnie nie ma nic nad dobry chleb z dobrym smalcem, ale jak kiedys dojdzie do tego ze sie wytworzy kultura literacka smalcellierow to sie pochlastam i przejde na szpinak na gesto. Oczami czytajacej duszy widze juz to: "smalec czuc bylo wieprzem pasacym sie na naslonecznionych wzgorzach, z nuta goryczki organicznej sciolki, bogatej w lawende. Jego fala przednia byla kremowa, z posmakiem indyka, biokury i lekka nuta krolika. Fala glowna, przyjemnie lipidowa, ciagnela sie na sposob prowansalski raczej niz toskanski, a tylne nuty przywodzily na mysl dziczyzne pasaca sie we mgle poranka w jagodzinach, z trelami lososia, trufli i oleju slonecznikowego. Rozsmarowany nie za cienko i nie za grubo, ze skwarkami we wzor "karo", przenikal sie z chlebna powierzchnia razowca, oddajacego mu tonacje slodu, Guinessa i lekkiego orzecha".
        • tygrysgreen Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 18.02.11, 18:48
          to prawdziwa poezja smalcowna :)
        • woda.na.mlyn Re: Ojojojoj..... :-ÖÖ 21.02.11, 13:20
          szwagier_z_niemodlina napisał:

> PS: Jak dla mnie nie ma nic nad dobry chleb z dobrym smalcem, ale jak kiedys do
          > jdzie do tego ze sie wytworzy kultura literacka smalcellierow to sie pochlastam
          > i przejde na szpinak na gesto. Oczami czytajacej duszy widze juz to: "smalec
          > czuc bylo wieprzem pasacym sie na naslonecznionych wzgorzach, z nuta goryczki o
          > rganicznej sciolki, bogatej w lawende. Jego fala przednia byla kremowa, z posma
          > kiem indyka, biokury i lekka nuta krolika. Fala glowna, przyjemnie lipidowa, ci
          > agnela sie na sposob prowansalski raczej niz toskanski, a tylne nuty przywodzil
          > y na mysl dziczyzne pasaca sie we mgle poranka w jagodzinach, z trelami lososi
          > a, trufli i oleju slonecznikowego. Rozsmarowany nie za cienko i nie za grubo, z
          > e skwarkami we wzor "karo", przenikal sie z chlebna powierzchnia razowca, oddaj
          > acego mu tonacje slodu, Guinessa i lekkiego orzecha".
          >

Bossskie :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka