Dodaj do ulubionych

pokolenie ABC

21.03.11, 13:48
Czy to tylko przemijająca moda czy nazwa rzeczywiście istniejących struktur w społeczeństwie to ciągłe nazywanie jakiejś grupy pokoleniem A czy pokoleniem B?
Było pokolenie X -nieco amerykańska jego wersja, pokolenie JP -nasza rodzima wersja promowana swego czasu w mediach. Dziś Komorowski ogłasza pokolenie 'S'. O tuzinie innych pewnie nawet nie pamiętamy.
Czy bucie nominowanym członkiem pokolenia Z oznacza automatycznie nabywanie jakiś cech wspólnych dla innych członków tej grupy? Czy pokoleniem S można też nazwać pokolenie którego ulubionymi butami były buty Sofix?
Obserwuj wątek
    • klosowski333 Re: pokolenie ABC 21.03.11, 14:54
      Tak, mozna. To sa czysto umowne i subiektywne kryteria. Jezeli sa zrozumiale dla wiekszosci ludzi - ja rozumiem ow skrot myslowy: "pokolenie Solidarnosci" - to swoja funkcje komunikacyjna pojecie takie spelnia. Operujemy tutaj jezykiem i w zakresie jezyka, i nie ma sie co zzymac na to, ze ludzie uzywaja slow i pojec, ktore maja opisac istniejace w ich mniemaniu zjawiska, w tym wypadku spoleczne.

Kiedys mowilo sie o pokoleniu Kolumbow i mniej wiecej wiadomo bylo o co chodzi. Dla mnie mniej wiecej wiadomo o co chodzi gdy prezydent Komorowski mowi o pokoleniu Solidarnosci. Nie ma w tym dla mnie nic kontrowersyjnego.

• billy.the.kid Re: pokolenie ABC 21.03.11, 15:31
        aktualnie najbardzie widzoczne w najjaśniejszej rz-plitej JEST pokolenie 1200.
        • voxave Re: pokolenie ABC 21.03.11, 15:42
          ?
    • Gość: ka_p_pa Re: pokolenie ABC IP: *.lukman.pl 21.03.11, 16:20
      Nie. Nie istnieje nic takiego, jak pokolenie JP2, pokolenie S, stracone pokolenie itp. To jakaś dziwaczna kalka językowa. Pełno takich w języku- "wartości chrześcijańskie", "ethos solidarności", a przedtem "demokracja ludowa", "sprawiedliwość dziejowa" itp.
    • Gość: rol Re: pokolenie ABC IP: 62.244.130.* 21.03.11, 16:23
      Komorowski powinien ogłosić pokolenie BN (Braku Nadzieji).
    • der-chef Re: pokolenie ABC 21.03.11, 16:59
      Ja należę do pokolenia PTK.
      • ka_p_pa Re: pokolenie ABC 21.03.11, 20:52
        der-chef napisała:

> Ja należę do pokolenia PTK.

Kiedyś należałem do pokolenia PTTK, a nawet PTSM, ale już wyrosłem.
    • angelfree ABCD 21.03.11, 20:35
      Kiedyś kategorią ABCD nazywano expatów hulających po wschodniej Europie na początku lat dziewięćdziesiątych.
    • y.agni.k Re: pokolenie ABC 21.03.11, 20:37
      Pokolenie F.
      Czyli Frugo.
      Było.
      No to frugo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka