Dodaj do ulubionych

Powrót samizdatu...

26.03.11, 21:24
Wrócił "drugi obieg" - jak za komuny...

"Drugi obieg

W dzisiejszej Polsce zaczyna się rozszerzać alternatywny obieg filmowy. Takie obrazy jak "List z Polski", "Mgła", a teraz "Krzyż" są produkowane i dystrybuowane poza oficjalnym obiegiem i niepokazywane przez media. Te dwa ostatnie powstały – wydawałoby się – wbrew zdrowemu rozsądkowi, bez żadnych środków, wyłącznie dzięki pasji i poświęceniu ich twórczyń oraz pracujących społecznie ekip. "Krzyż" Stankiewicz jest filmem, który chwyta na gorąco nasz czas i jego najgłębsze problemy. Mało prawdopodobne, żeby pokazały go polskie telewizje."
www.rp.pl/artykul/631855_Wildstein---Krzyz---czyli-III-RP-w-zblizeniu.html
Obserwuj wątek
    • ikcort Re: Powrót samizdatu... 26.03.11, 21:52
      "Drugi obieg", "samizdat" - porównywanie wszystkiego z komunizmem jest oczywiście bardzo efektowną retoryką, tyle że już powoli staje się to nudnawe. Cokolwiek się "Rzepie" nie spodoba, porównuje to do komunizmu. Zresztą "Wyborcza" też jest nie lepsza, z tym że tu akurat upodobano sobie ciągłe porównywania do "faszyzmu": co się nie spodoba, jest "faszyzmem".

Ja bym tych wszystkich gryzipiórków do nauki historii zapędził, a potem dopiero pozwolił pisać. Ciekawe, nawiasem mówiąc, kogo taki pogląd ze mnie czyni: "komunistę" czy "faszystę".
      • kuk_krakauer Re: Powrót samizdatu... 26.03.11, 22:03
        taki pogląd ze mnie czyni: "kom unistę" czy "faszystę".

Myślę, że warto wprowadzić do życia społecznego termin komfasz albo faszkom (jak komu pasuje) na określenie kogoś, kogo nie przekonuje retoryka masmediów w Polsce. Kogoś równie odległego od, dajmy na to GW i Rzepy (choć czytającego, czemu nie, oba dzienniki). Mogę pretendować....
    • bling.bling Re: Powrót samizdatu... 27.03.11, 11:12
      W gospodarce rynkowej nie istnieje drugi trzeci czy szósty obieg. Wszystko co jest przedmiotem działalności i jest w obrocie jest na tym samym jednym rynku.
      Takie banały powinni redaktorzy rzeczpospolitej znać skoro minęło już grubo dwadzieścia lat od czasu kiedy gospodarka rynkowa jakoś już istnieje w tym kraju.
      • mg2005 Re: Powrót samizdatu... 27.03.11, 16:14
        To dlaczego telewizje nie chcą wyświetlać tych filmów ?
        • ka_p_pa Re: Powrót samizdatu... 27.03.11, 16:27
          Bo to nie filmy, ale materiały propagandowe, zawierają kontrowersyjne, jawnie kłamliwe treści i są bezwartościowe pod względem poznawczym i artystycznym. To moja opinia, jaka jest opinia odpowiedzialnych za program w telewizjach nie mam pojęcia.
        • bling.bling Re: Powrót samizdatu... 27.03.11, 17:07
          A dlaczego telewizja Trwam (ani żadna inna też) nie pokaże filmu Ostatnie Kuszenie Chrystusa?
          To że telewizja (jak mniemam TVP? bo chyba nie Trwam) nie pokazuje czegoś to nie synonim drugiego obiegu. Nazywanie tego drugim obiegiem jest kłamstwem Rzeczpospolitej a przez ciebie dalej powtarzanym.
          Telewizja nie pokazuje ogromnej większości produkcji. Nie ma takiego obowiązku. Emisja wiąże się z wynagrodzeniem dla twórców. A trudno jest znaleźć podwód by zapłacić za propagandowe brednie i kłamstwa w tych filmach. Prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka