Dodaj do ulubionych

razem w trumnie...

30.03.11, 08:53
Czy w Polsce można pochować dwoje ludzi razem w jednej trumnie? Oczywiście chodzi o dwoje kochających się przed śmiercią i na ich wyraźne wcześniej przedstawione takie życzenie.
Oglądałam zdjęcia z wykopalisk i tak właśnie byli niektórzy chowani. Rodzice z dziećmi, pary małżeńskie itp. Czy u nas teraz jest jakiś przepis zabraniający tego czy tez jest pełna dowolność?
Nieważne czy umarli w wyniku wypadku, katastrofy, samobójstwa... Gdyby kochającą para wyraziła życzenie aby pochować ich w szerokiej trumnie, nago, przytulonych, pod przykryciem (kocem, kołdrą itp)....
Albo pochować w trumnie mamę (tatę) trzymających w objęciach kochane dziecko?
??
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: razem w trumnie... 30.03.11, 09:11
      jezeli znajdziesz taka trumne to tak.
    • kuk_krakauer Prościej skremować i zmieszać popioły 30.03.11, 14:33
      w jednej urnie...
    • y.agni.k Re: razem w trumnie... 30.03.11, 14:55
      Dobre pytanie.
      Wiem że "wyrzucić do morza" można tylko byłych członków marynarki ale jak to jest ze zbiorowym pochówkiem... nie mam pojęcia.
      Mam inne pytanie, czy prawo dokładnie wyznacza miejsce pochówku? Jeśli ktoś
      chciałby być pochowany pod jabłonią obok ukochanego psa to może czy nie?
      • kuk_krakauer Re: razem w trumnie... 30.03.11, 15:06
        Jeśli ktoś chciałby być pochowany pod jabłonią obok ukochanego psa to może czy nie?

Nie. Ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych z 1959 r. określa sposoby chowania zmarłych.
    • angelfree Re: razem w trumnie... 30.03.11, 21:15
      A czy można nie pochować skremowanych zwłok? Tylko, powiedzmy, trzymać w urnie na półce? (Bo że legalnie rozsypać z Orlej Perci nie można, to wiem.)
      • strikemaster Re: razem w trumnie... 30.03.11, 21:21
        Nie można, prawo tego zabrania. Niedawno były zapowiedzi zmiany tych uregulowań, ale jeśli się nie mylę, nie doszły one do skutku.
        • angelfree Re: razem w trumnie... 30.03.11, 21:28
          Hm, mojej ciotce udało się zostać wsypaną do morza. Egejskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka