Dodaj do ulubionych

Ten jeden procent?

06.04.11, 21:22
Czym się kierujecie wybierając organizację pożytku publicznego, której przekazujecie 1% podatku (bo mam nadzieję, że przekazujecie)?
Staracie się dofinansować coś, z czegp po części będziecie korzystać sami (np. fundację prowadzącą szkołę, do której chodzą Wasze dzieci, organizację dzialającą na rzecz miejscowości czy dzielnicy, w której mieszkacie) czy coś odleglejszego, ale, co wydaje się Wam sluszne i szlachetne?
Coś, co ma dużą silę przebicia, czy raczej przeciwnie - bez wsparcia nie ma szans?
Dla teraźniejszości, czy dla przyszłości?

Nie chodzi mi o konkretne organizacje, ale raczej o wybor w rodzaju "hospicjum dla dzieci, czy może fundacja pracująca z najzdolniejszymi"?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Ten jeden procent? 06.04.11, 21:25
      Schronisko dla kotów. Zapewne dlatego, że miałam kota ze schroniska.
    • klosowski334 Re: Ten jeden procent? 06.04.11, 21:33
      Znam osobiscie osoby prowadzace jedna z fundacji/organizacji charytatywnych, na ktora przeznaczam swoj 1%. Sa fantastycznymi ludzmi, ich dzialalnosc jest pozyteczna, przynosi wymierne korzysci. I tyle.
    • sammler Re: Ten jeden procent? 06.04.11, 22:21
      1. Fundacja organizująca Wikipedię i projekty z nią związane - bo korzystam a są to projekty non-profit (serwery i inne rzeczy przecież kosztują).
      2. Fundacja zajmująca się leczeniem dzieci niedosłyszących - bo tak.

Generalnie najpierw wybieram cel, a później konkretnego beneficjenta. Kieruję się przy tym sposobem rozdysponowania przez niego środków w poprzednich latach (jeśli koszty administracyjne przekraczają 20-30% przychodów fundacji - sorry Winnetou, ale rodzinnych biznesów sponsorował nie będę). Mówiąc krótko stosuję uproszczoną analizę wskaźnikową opartą o sprawozdania finansowe fundacji/stowarzyszenia co najmniej za ostatni rok.

Aha, no i preferuję te OPP, które zlokalizowane są w "moich" stronach...

Poza tym w ciągu roku przekazuję darowizny - zasada wyboru beneficjentów jw.

S.
      • nehsa Re: Ten jeden procent? 07.04.11, 08:36
        sammler napisał:

> 1. Fundacja organizująca Wikipedię i projekty z nią związane - bo korzystam a s
        > ą to projekty non-profit (serwery i inne rzeczy przecież kosztują).
        > 2. Fundacja zajmująca się leczeniem dzieci niedosłyszących - bo tak.
        >
        > Generalnie najpierw wybieram cel, a później konkretnego beneficjenta. Kieruję s
        > ię przy tym sposobem rozdysponowania przez niego środków w poprzednich latach (
        > jeśli koszty administracyjne przekraczają 20-30% przychodów fundacji - sorry Wi
        > nnetou, ale rodzinnych biznesów sponsorował nie będę). Mówiąc krótko stosuję up
        > roszczoną analizę wskaźnikową opartą o sprawozdania finansowe fundacji/stowarzy
        > szenia co najmniej za ostatni rok.

**Uprzejme dzięki, za sensowną informację.
        • sammler Re: Ten jeden procent? 07.04.11, 09:36
          Wbrew pozorom jest to prostsze niż się może wydawać. Zajrzyj na tę stronę. Jest to baza OPP z w miarę sensownie opracowanymi filtrami. Wybór organizacji, która spełni twoje wymagania jest naprawdę prosty. Pamiętaj tylko, by wybrać te organizacje, które złożyły w terminie sprawozdania za ub. r. Ministerstwo Pracy ogłosiło, że w tym roku 1% nie dostaną organizacje, które się z tego obowiązku nie wywiązały (w razie czego tutaj masz dodatkowo listę tych, które mają prawo do 1% z podatku za rok 2010).

Później tylko klikasz w wybraną fundację i w jednym miejscu masz wszystkie dane na jej temat - sprawozdania finansowe i merytoryczne, opis działalności itp.

S.
    • imponeross Wspieram organizacje homoseksualne bo jest to najb 06.04.11, 22:34
      angelfree napisała:

> Czym się kierujecie wybierając organizację pożytku publicznego, której przekazu
      > jecie 1% podatku (bo mam nadzieję, że przekazujecie)?
      > Staracie się dofinansować coś, z czegp po części będziecie korzystać sami (np.
      > fundację prowadzącą szkołę, do której chodzą Wasze dzieci, organizację dzialają
      > cą na rzecz miejscowości czy dzielnicy, w której mieszkacie) czy coś odleglejsz
      > ego, ale, co wydaje się Wam sluszne i szlachetne?
      > Coś, co ma dużą silę przebicia, czy raczej przeciwnie - bez wsparcia nie ma sza
      > ns?
      > Dla teraźniejszości, czy dla przyszłości?
      >
      > Nie chodzi mi o konkretne organizacje, ale raczej o wybor w rodzaju "hospicjum
      > dla dzieci, czy może fundacja pracująca z najzdolniejszymi"?

Od lat wspieram organizacje homoseksualne tym 1%, bo jest to najbardziej dyskryminowana mniejszosc w Polsce.
    • kolter-xxl Re: Ten jeden procent? 06.04.11, 23:09
      angelfree napisała:

angelfree napisała:

> Czym się kierujecie wybierając organizację pożytku publicznego, której przekazu
      > jecie 1% podatku (bo mam nadzieję, że przekazujecie)?

Empatią ?
    • y.agni.k Re: Ten jeden procent? 07.04.11, 10:34
      Jak co roku przeznaczam 1% dla zwierząt, wiem że mają duże problemy finansowe, wiem że kilka razy zagrażało im widmo zamknięcia ze względu na przepełnienie (warunki sanitarne), nie jest ono z w żaden sposób dofinansowane przez miasto.

Kalkuluję, myślę że więcej osób wpłaci na hospicjum dla dzieci więc ja mogę oddać 1% na schronisko którym pewnie zainteresuje się dużo mniej ludzi.

• feel_good_inc Ja daję na wikipedię 07.04.11, 13:11
      Darmowe źródło wiedzy dla wszystkich jest dużo ważniejsze niż smutne oczka fokiszarej czy dziecka z hospicjum. Jak z wędką i rybą ze znanego przysłowia.
    • lernakow Re: Ten jeden procent? 07.04.11, 13:12
      Rozliczam się wspólnie z żoną i decydujemy na zmianę - w jednym roku ja, w innym ona. Ja daję na Wikipedię (Stowarzyszenie Wikimedia, o ile dobrze pamiętam), a ona różnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka