Dodaj do ulubionych

Zle wiesci dla trolli

14.04.11, 05:46

Powoli nadchodzi koniec zlotej ery trolli. The Economist informuje, ze szef Facebooka pragnie zrobic porzadek z trollami. Na razie zacheca do uzywania prawdziwych imion, ale wyraznie widac, ze nie chce na tej dobrowolnosci poprzestac i byc moze jakies zmiany wisza w powietrzu. Inicjatywe Zuckerberga podchwycilo wielu uzytkownikow Facebooka zmeczonych wszechobecnoscia natretnych trolli. Facebook da przyklad innym.

Brak anonimowosci w zasadzie rozwiazalby klopoty z trollami. Fakt, ujawninie danych osobistych stanowi wysoka cene, ale ja jestem za. Sam wielokrotnie padlem ofiara werbalnej agresji i agresywnego prostactwa.

Ale... to ujawnienie tozsamosci byloby rownie nieprzewidywalne jak ujawnienie agentow SB. Mozliwe, ze porachunki z sieci przenioslby sie do reala. Na przyklad pracodawcy mogliby zaczac otrzymywac od "zyczliwych" niebanale przemyslenia forumowe swoich pracownikow, a mezowie jakies ciekawostki o zonach itd. No ale kto ma czyste internetowe sumienie, nie powinien sie lekac ewentualnych zmian.

www.economist.com/node/18483765?story_id=18483765
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 05:56
      Czyste sumienie sie obroni...
      • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 15:47
        Czyste sumienie sie obroni...

O! tak dobrze to nie ma. Podam przyklad - ktos moglby gdzies na mnie doniesc, ze pisalem pod nickiem Strikemaster. Zawsze mozna na kogos rzucic cien podejrzenia.
        • santoallora Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 12:58
          Zapomniałeś dodać, że ten życzliwy donosiciel byłby na 100% anonimowy - he he he.
    • lernakow Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 07:04
      rata.sofisticada napisała:

> Na razie zacheca do uzywania prawdziwych imion, ale wyraznie widac,
      > ze nie chce na tej dobrowolnosci poprzestac i byc moze jakies zmiany wisza w powietrzu.
      >
      A czym się różni prawdziwe imię od nieprawdziwego imienia na fejsie? Będzie trzeba przesyłać skan dowodu przy rejestracji?
      • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 15:49
        A czym się różni prawdziwe imię od nieprawdziwego imienia na fejsie? Będzie trzeba przesyłać skan dowodu przy rejestracji?

Nie wiem, nie mam tam konta. Ale nie sadze, zeby szybko nie znalezli jakiejs praktycznej metody.
        • santoallora Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 12:59
          > Nie wiem, nie mam tam konta. Ale nie sadze, zeby szybko nie znalezli jakiejs pr
          > aktycznej metody

Acha, coraz więcej "metod", coraz większy aparacik. Tak to się zaczyna, a ktoś
          za to będzie musiał płacić.
    • 33qq Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 08:38
      to czemu nie dajesz przykładu?
      • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 15:50
        to czemu nie dajesz przykładu?

To nie ma sensu, zeby sie jedni ujawnili, a drudzy nie. Albo wszyscy, albo nikt.
        • 33qq Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:18
          Na tym właśnie polega sens przykładu, ktoś musi być pierwszy, że powtórzę za Pratchettem: Do tej pory byśmy nie wiedzieli, jak smakuje ostryga, gdyby ktoś pierwszy się nie przemógł i nie przełknął gluta.

A ty jako lewicowiec powinieneś być awangardą postępu! Chyba nie o strach tu chodzi?
          • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 20:34
            A ty jako lewicowiec powinieneś być awangardą postępu! Chyba nie o strach tu chodzi?

Odwaga musi byc poparta rozwaga. Odwaga nie powinna sluzyc do dmuchania swojego ego, lecz powinna byc podporzadkowana jasno sprecyzowanemu celowi.
            • 33qq Re: Zle wiesci dla trolli 15.04.11, 13:59
              słusznie prawisz, to powiedz, jakież to straszne zagrożenia podpowiada ci ta rozwaga?
              • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 15.04.11, 15:50
                słusznie prawisz, to powiedz, jakież to straszne zagrożenia podpowiada ci ta rozwaga?

Od jamnikowcow i trolli doswiadczylem juz duzo agresji werbalnej. Zauwaz, ze czesto agresja werbalna stanowi zapowiedz agresji fizycznej. Powinienem byc ostrozny. Jestem gotowy dostac po pysku za poglady lewicowe, ale niech to bedzie podczas manifestacji czy walki ulicznej, a nie jakiejs ciemniej bramie.
                • 33qq Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 09:18
                  Na jakiej manifestacji ostatnio byłeś i czy miałeś jakąś broń za pazuchą?
      • 0ffka Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 16:15
        Mogą zażądać pesel, albo id, etc. Tak robią niektóre portale np amerykańskie.
    • strikemaster Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 16:07
      bo likwidacja anonimowości np. na takim forum, jak to spowoduje, ze wiele osób będzie się bało wyrazić swoje poglady polityczne, nie odważy się opowiedzieć o patologiach w swojej firmie itp. z obawy przed niezadowoleniem szefa. Nie radziłbym wprowadzać takch zasad na forach internetowych. FB to co innego, jak ktoś się chce bawić w ekshibicjonizm, może to robić pod własnymi danymi, to potęguje efekt.
      • 0ffka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 16:12
        Może o to chodzi, aby zamknąć nam "paszcze" :D
        • narfi Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 16:21
          Jeszcze sie moze okazac ,ze oszolom wlasnie konczy szkole podstawowa :)
          (السلام عليكم
          • Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 17:20

mozesz przetlumaczyc to zdanie po arabsku bo chcialabym odpowiedziec ci jakos bez odwijania turbanu.
      • Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 16:42

strajk,
        Forum Spoleczenstwo smieci (czego dowody chocby w watkach Oszoloma ) opiniotworczej Wyborczej.
        jest igraszka schizofrenicznej wyobrazni tforcow Goltalu. pl, ktorzy wypracowany rzetelna dziennikarska praca redakcji i wielu innych ludzi mediow- dziennik, podzielili wg swoich potrzeb i zrobili gadzet- zabaweczke dla toreb z napisem -"public relation".
        byc moze wyda ci sie to nienaturalnym ale spolecznosc internetowa, na calym swiecie, korzysta ze standardu jawnej tozsamosci jako podstawowego prawa czlowieka, prawa do bezpieczenstwa.prawa do czucia i wyrazania opinii, ktore publikatorzy musza respektowac zabiezpieczyc bo summa sumarum- z tego zyja!
        wiec izolowanie sie i zakopywanie glowy w piasek za to wystawianie dupy na swiatowa rzeczywistosc moze byc dzialaniem tylko strusiego pena.

• voxave Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 16:47
          Kalka--mogłabys mi to przetłumaczyc co autor chcial powiedziec--bo nie znam twojego jezyka ty mój zas tak :)
          • narfi Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 17:00
            kalka:
            "Forum Spoleczenstwo smieci (czego dowody chocby w watkach Oszoloma ) opiniotworczej Wyborczej.
            jest igraszka schizofrenicznej wyobrazni tforcow Goltalu. pl, ktorzy wypracowany rzetelna dziennikarska praca redakcji i wielu innych ludzi mediow- dziennik, podzielili wg swoich potrzeb i zrobili gadzet- zabaweczke dla toreb z napisem -"public relation"
            ====================================================
            Moim skromnym zdaniem ten post pobil wszelkie rekordy :D
            Proponuje konkurs na najlepsze tlumaczenie - nagroda ,to pol litra czystej do skonsumowania na miejscu, z gwinta :D
            • bling.bling Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 17:14
              To akurat bardzo czytelny przekaz kalki

Pisze mniej więcej tak:
              Forum Społeczeństwo jest pełne śmieci (vide Oszołom) skądinąd założone przez opiniotwórczą Wyborczą. Wynika z błędnej polityki portalu gazeta.pl który wydzielił go (portal) tak by stał się niczym innym jak bezużytecznym narzędziem do marketingu.

Prawda kalka że dobrze przetłumaczyłem? ;)
              • Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 17:27
                tak blingu.blingu.
                i dlatego voxawe wraz ze swoja mentorka moze zyc w "logicznej" prozni.

• Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 17:03
            kochana- autor watku chcial powiedziec, ze baseny (na calym swiecie )czerpia wode ze zrodel:)
            a. ja -ci moge podpowiedziec, ze rozumiec swiat zaczyna sie od rozumienia siebie przez swiadome oddychanie.
            tak z pare razy dziennie na poczatek cobys sie nie zhiperwentylowala.
            pozniej mozesz sprpbowac poprzebywac w innym swiecie (jezykowym) tez pare razy dziennie i juz,,
            na pewno sie uda, gdy pokazesz troche dobrej woli wyjscia z prozni;)
            • voxave Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 17:47
              Kalka--tak ci powiem--nie ja jedna nie rozumiem częściowo twojego toku rozumowania ,twoja składnia jest dziwaczna --taki zlepek pojec i słow ze trzeba sie domyslac o co ci chodzi.
              Język jest po tgo aby w jasny sposób sie komunikować
              Nie mam problemow ze zrozumieniem kogokolwiek na tym i innym forum
              Albo grasz taka oryginalna albo j.polski jest ci mało znany
              Czytam posty wszystkich osób ktore zabrały głos w dyskusji
              Robisz mi czarne dziury--jeśli cie pytam to nie ze złośliwości
              Postaram sie nie czytac twoich rebusów :)
            • narfi Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 17:54
              Brawo Kalka,a jednak mozna gdy sie chce.Pierwszy Twoj post ,ktory zrozumialem :)
              Tlumaczenie Blinga faktycznie moze byc,ale jak dla mnie to juz wyzsza szkola jazdy.
              ...a co do zdania po arabsku, to nie ma co owijac turbana w bawelne,to po prostu to samo co Offka napisala po hebrajsku troche wyzej :)
              • Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 18:13
                dobra, to teraz zrob z tej mOffki- mace.
                do zjedzenia.
                :)
                • narfi Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego 14.04.11, 18:22
                  No,to widze ,ze sie dogadujemy:)
                  Musze przyznac,ze czasem lubie mufke pomacac. I can eat it too :)
                  • Gość: kalka Re: Złe wieści dla społeczeństwa obywatelskiego pa IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 19:44
                    Przyjemna to rzecz umrzeć z własnej ręki.
                    — Tacyt

[*] zawczasu, macajac w cytacie w skwapliwej podziece, z czasem nie ulec
                    <-czasownika
                    > udrece
    • 0ffka Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 16:17
      Idiotyzm.
    • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 17:44
      Jest tez inny sposob na trolli. Wprowadzic oplaty za opublikowanie posta. Dajmy na to - 20 groszy od kazdego. Szybko sie skonczy zbedne fanzolenie i dyskusje odzyskaja rumieniec merytoryczny. Acha i ustawic licznik tak, zeby po dwudziestu zdaniach pobierac podwojne oplaty. Cos jak z cennikiem w taksowkach w roznych strefach.
      • voxave Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 17:50
        Rata--nie przychodzi ci do głowy,że to ty możesz być trolem--monotematycznym trolem--i to co ty uważasz za merytoryczna dyskusje dla innych jest trolowaniem :))))
        • strikemaster Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 17:55
          A może właśnie zdał sobie z tego sprawę i próbuje terapii taryfowej? Może to dla niego osdatnia nadzieja? :)
          • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:07
            A może właśnie zdał sobie z tego sprawę i próbuje terapii taryfowej? Może to dla niego osdatnia nadzieja? :)

Nie chce Cie martwic, ale jamnikowcy sa czesto trollami. Nie sa klasycznymi, ale jednak.
            • strikemaster Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:12
              Na czym polega nieklasycyzm ich trollingu? :)
              • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:22
                Na czym polega nieklasycyzm ich trollingu? :)

Obiecuje poruszyc kiedys to zagadnienie szczegolowo, nie chce odstawic teraz pospiesznej fuszerki. Dwa dni temu nie moglem spac i (slowo daje) gdzies o 4 w nocy czytalem u Tatarkiewicza o zdobyczach radzieckiej mysli psychologicznej. Z tak poszerzonym warsztatem intelektualnym bede mogl fachowo przeanalizowac jamnikowcow pod katem trollingu.
        • rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:04
          Rata--nie przychodzi ci do głowy,że to ty możesz być trolem--monotematycznym trolem--i to co ty uważasz za merytoryczna dyskusje dla innych jest trolowaniem :))))

Nie wiem, to juz osadzi wirtualna historia. Nawet jesli - to zreszta bardzo malo prawdopodobne - bylbym trollem, to bylbym trollem tragicznym, ktory stal sie nim z milosci do ideii. Nie bylbym trollem dla samego trollowania. Uczciwie stawiam sprawe - jestem gotowy placic za moje lewicowe posty, jesli zajdzie taka postawa. Nie jestem intelektualista na krzywego ryja.
          • narfi Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:10

"Uczciwie stawiam sprawe - jestem gotowy placic za moje lewicowe posty, jesli zajdzie taka postawa."

....hehehe...
            Ty juz zaczynasz pisac jak Kalka :)

• rata.sofisticada Re: Zle wiesci dla trolli 14.04.11, 18:16
              Uczciwie stawiam sprawe - jestem gotowy placic za moje lewicowe posty, jesli z
              > ajdzie taka postawa."

Przepraszam. Mialo byc "potrzeba".
              To kolejny dowod, ze musze sie spieszyc z promocja ideii lewicowych. Nie wiadomo kiedy mnie dopadnie starcza demencja.
      • Gość: kalka Re: Zle wiesci dla trolli IP: *.range86-135.btcentralplus.com 14.04.11, 18:09
        :)
        uhym ciekawa propozycja, a mozna dokonac jeszcze scislejszego podzialu i taryfikatora.

f-spoleczenstwo tylko dla spolecznickow i kazdemu spolecznickowi nielimitowane poszczenie!
        a trolle kontrollowane. (by kanary)

• senseiek G...o sie zmieni.. 16.04.11, 02:40
      > Sam wielokrotnie padlem
      > ofiara werbalnej agresji i agresywnego prostactwa.

A ktos w realu ktorego znasz z imienia i nazwiska nie moze Cie wyzywac, obrazac, albo dac w morde?? Jak chce, i dasz mu powod, to moze.

Poza tym jak ktos Cie obrazi, bedziesz mial jego imie i nazwisko, ale on mieszka w australii, nigerii albo chinach.. i co mu zrobisz? Zalozysz sprawe o znieslawienie w polskim sadzie, czy chinskim.. ?
    • ideologiczna Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 02:43
      Pełna jawność internautów obowiązuje już na przykład w Korei Południowej (czyli w tej demokratycznej i bogatej, co ciekawe). Przy rejestracji w każdym serwisie społecznościowym czy na forum dyskusyjnym wymagane jest podanie odpowiednika naszego PESEL-u. Różnie jest w przypadku obcokrajowców - czasem wystarczy numer paszportu, czasem trzeba podać coś w rodzaju "numeru imigranta" (czyli niemożliwa jest rejestracja osób, które nie mieszkają na stałe w Korei), a na innych serwisach wymagany jest nie tylko ten numer, ale też PESEL-e "rdzennych" obywateli, tu w roli swoistych "poręczycieli", którzy znają imigranta.

Konieczność podania prawdziwych danych przy rejestracji nie oznacza tam, że nie można pisać pod nickiem. Tak czy owak nikt nie każe wysyłać skanu dowodu - to chyba wymysł przeciwników jawności w internecie... Oczywiście powodem wprowadzenia takich rozwiązań były zniesławienia i generalnie trolling gdzie popadnie.

Swoją szosą popieram, choć zakrawa to na praktykę państwa autorytarnego, którym Korea Południowa była jeszcze do 1988 roku... I nie wiem, jak Koreańczycy radzą sobie z kradzieżami danych osobowych - jakiś czas temu była taka historia, że hakerzy z Korei Północnej (tak, są tacy) ukradli tożsamość iluś tam osób z Południa i pisali na forach, jaki to Kim Dzong Il jest fajny...
    • Gość: j-s. Co prawda.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 02:49
      ...nie wierzę w powodzenie tej "misji", ale przyjemnie pomyśleć, że skończyłoby się ujadanie chociażby na forum GW :]
    • Gość: att Re: Zle wiesci dla trolli IP: *.home.aster.pl 16.04.11, 06:46
      No ale kt
      > o ma czyste internetowe sumienie, nie powinien sie lekac ewentualnych zmian.
      >

Bzdura. Nie mówię wszystkim o każdym aspekcie mojego życia, bo po prostu lubię pewne rzeczy mieć dla siebie. Mój facet może wiedzieć o jakimś moim problemie, ale niekoniecznie chciałabym, żeby wiedział, że rozmawiam o nim na jakimś forum lub to czytał, mimo że tak naprawdę nic co się tam znajduje nie wpłynęłoby na nasz związek.
      Przykłady można mnożyć.
      • Gość: att Re: Zle wiesci dla trolli IP: *.home.aster.pl 16.04.11, 06:48
        Oczywiście nie mówię tu o sytuacji, gdy wciąż możnaby pisać pod nickiem, którego prawdziwa tożsamość nie została ujawniona.
    • fajny_pan_mieczyslaw Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 06:58

>
      > Powoli nadchodzi koniec zlotej ery trolli. The Economist informuje, ze szef Fac
      > ebooka pragnie zrobic porzadek z trollami. Na razie zacheca do uzywania prawdzi
      > wych imion, ale wyraznie widac, ze nie chce na tej dobrowolnosci poprzestac i b
      > yc moze jakies zmiany wisza w powietrzu. Inicjatywe Zuckerberga podchwycilo wie
      > lu uzytkownikow Facebooka zmeczonych wszechobecnoscia natretnych trolli. Facebo
      > ok da przyklad innym.
      >
      > Brak anonimowosci w zasadzie rozwiazalby klopoty z trollami. Fakt, ujawninie da
      > nych osobistych stanowi wysoka cene, ale ja jestem za. Sam wielokrotnie padlem
      >

Jak hakerzy podpierdzielą ci prawdziwe dane z konta to też będziesz za nakazem ich podawania? Ja na przykład wolę, żeby dysponowali informacją o Janie Kowalskim z Sianożęt Górnych.

Wybierając między internetową inwigilacją, a trollami - wybieram trolle.
    • jarkoni Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 10:30

>
      > Powoli nadchodzi koniec zlotej ery trolli. The Economist informuje, ze szef Fac
      > ebooka pragnie zrobic porzadek z trollami. Na razie zacheca do uzywania prawdzi
      > wych imion, ale wyraznie widac, ze nie chce na tej dobrowolnosci poprzestac i b
      > yc moze jakies zmiany wisza w powietrzu. Inicjatywe Zuckerberga podchwycilo wie
      > lu uzytkownikow Facebooka zmeczonych wszechobecnoscia natretnych trolli. Facebo
      > ok da przyklad innym.

Zadam naiwne może pytanie: z jakiego kraju piszesz?
      Dlaczego nie używasz polskich znaków diakrytycznych?
      Z nieuctwa, z lenistwa? Nie nauczono Cię pisać po polsku?
      Czniać innych, popatrz na siebie.
      Rośnie epoka dzieci Neostrady, którzy o języku polskim zapominają. Już jest masa takich co to stawiają kropkę i nowe zdanie rozpoczynają z małej litery.
      Może skupmy się na obronie polszczyzny zamiast bronić Facebooka..

• three-gun-max Re: Ale problem 16.04.11, 12:36
      Założe sobie konto Jasio Kowalski i będe dalej trollował
    • santoallora Re: Zle wiesci dla trolli 16.04.11, 12:56
      >No ale kto ma czyste internetowe sumienie, nie powinien sie lekac ewentualnych zmian.

Oczywiście, oczywiście, hasło wszystkich totalitariuszy.
      Tylko dlacczego władza ma tyle tajnych służb a różni ważniacy
      odbywają swoje randes vous na cmentarzach i mają po 10 komórek?
      Czyżby mieli nieczyste sumienie internetowe?

Naprawdę tak Cię korci, żeby rózni złodziejszkowie i bandziorki
      (ludzie spod krzyża, kibole i tp) mogli sobie bez problemu gromadzić Twoje dane?
      Szefowie i żony to małe piwo.
      Potrzebujesz może by różne chińskie, kubańskie czu ruskie szpicle gromadziły dane Tobie,
      wiedziały gdzie mieszkasz, co robisz i ile jest warty Twój dom?
      Ty o nich danych nie zgromadzisz, a wielki szef Facebooka też im może podskoczyć.

Ty będziesz działać jawnie, ale oni nie.

Poza tym, Facebook niech sobie nie myśli, że jest jedyny lub oficjalny
      Napisanie programu takiego serwisu to nie jest żadna magia i ktoś inny może
      go szybko zastąpić.
    • Gość: nix Re: Zle wiesci dla trolli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 14:04
      > Brak anonimowosci w zasadzie rozwiazalby klopoty z trollami. Fakt, ujawninie da
      > nych osobistych stanowi wysoka cene, ale ja jestem za. Sam wielokrotnie padlem

Zawsze możesz podpisywać się imieniem, nazwiskiem i numerem PESEL zamiast nicka. Dlaczego tego nie robisz?

Dla mnie główną zaletą Internetu jest jego anonimowość. Nie interesuje mnie, kto pisze, ale co pisze. Polemizuję z jego myślami, poglądami i słowami. Jego osoba mnie nie interesuje, chyba że pisze o sobie, ale wtedy też zdaję sobie sprawę, że opisany człowiek może być wymyślony, jak w książce lub filmie.

Jesli ktoś mi napisze, że jestem kretynem, to rozumiem, że ma na myśli moje poglądy albo sposób, w jaki je wyraziłem, i nie uważam tego za obrazę. Anonimowość sprzyja szczeremu wyrażaniu myśli, a tzw. agresja słowna jest tego skutkiem ubocznym. Coś za coś.

Nie mam kont na portalach społecznościowych. Nie mam zamiaru wprowadzać dobrowolnie do Internetu prawdziwych informacji o sobie ani podpisywać się pod komentarzami. Moje nazwisko istnieje w necie tylko na stronach związanych z moją pracą. Gdyby wprowadzono obowiążek podawania prawdziwych danych osobowych, przestałbym pisać na forach.
    • Gość: wix Niestety IP: *.compower.pl 16.04.11, 15:50
      prezes Jarosław K. już w ubiegłym roku o tym trąbił.
      • strikemaster Re: Niestety 16.04.11, 15:57
        POPIS i jego IV RP wciąż trwa, mogą temat podchwycić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka