oszolom-z-radia-maryja
19.05.11, 09:50
przedwczoraj na kanale planete widziałem bardzo ciekawy film dokumentalny o testach IQ. Wyszło z nich ze mają one podtekst.. rasistowski! Dlaczego ? ponieważ wyszło że najinteligentniejszymi ludźmi sa Azjaci z dalekiego wschodu czyli rasa żólta, skośnooka, potem byli biali a na kończu murzyni. srednie IQ dla Azjaty 104 dla białego Równe 100 a dla murzyna z 92 albo 94, nie pamietam juz dokładnie ile to było. Wyszło ze najbardziej pilnymi i zdycypliowanymi uczniami byli znów azjaci a najgorszymi murzyni. Autorzy starali sie obalic ze to jest wynik genów ale tego w 100% wykluczyc nie mozna! Choc wpływ genów i rasy na inteligencję nie jest tu aż tak duzy by uważac to za istotny czynnik. Wyszło jednak co innego, że na inteligence wybitnie wpływ ma srodowisko w ktorym człowiek sie obraca a więc wychowanie w domu w szkole i to jakie wzorce widzi w swoim najblizszym otoczeniu w sąsiedztwie i dlatego mało murzyńskich dzieci kończy studia, Skoro obracaja siew sferze gangów i dzielnic nedzy? Filmzadaje kłam teoriom rasowym i pokazał też przypadku czarnych ktorzy odniesli zyciowy sukces zostając profesorami biznesmenami itd. OK. Tylko jeszce jedna kwestia została tu do roztrzygnięcia. Dlaczego żaden kraj Afryki nie nalezy do swiatwoej czołówki pod wzgl rzwoju cywilizacyjnego i godspodarczego? I ch przywódcy dzis sa już dobrze wykształceni? Oglądał z ktos z was ten film? jakie sa wasze spostrzeżenia? posze tylko o merytoryczne wpisy tzn takie które nie będa sie odnosic do mojej osoby