Dodaj do ulubionych

Europejska stolica kultury

17.06.11, 12:11
5 polskich miast walczy ponoć o to miano, zatrudniaja po to urzędników zapraszają gości, organizuja różne rzeczy, wszystko oczywiscie za pieniadze których brakuje na dziurawe drogi i to w sytuacji kiedy wszystkie maja długi.
Bulanda to naprawde bogata kraj oj bogata bogata, tylko ludzie tam durnowate.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 12:13
      Wydawało mi się, ze wczoraj mieli konkurs rozstrzygnąć. Pomyśleć, że właśnie pracuję w mieście ogrodów. :)))
      • qqazz Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 12:19
        No tak co familok to ogródek warzywny;) a rozstrzygnać maja jakos w przyszłym tygodniu, oczywiście taka organizacja też kosztuje, wszystko po to żeby organizujacy takie cyrki mogli sobie jeździć na imprezki za pieniadze podatników i jeszcze pobierać za to pensje.

pozdrawiam
        • strikemaster Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 12:41
          Ogrody miały być, wiszace na Superjednostce, ale to tylko projekt artystyczny był. Za to w Poslce nam cudów świata ostatnio przybywa, mamy Kolosa w Świebodzinie, Taddż Mahal Opaczności Bożej, jeszcze jakieś piramidy na Krakowskim Przedmieściu na pewno postawią. :)
          • qqazz Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 13:15
            A niech stawiają, centrum Warszawy juz od dawna omijam z daleka. Drogo tłoczno i głośno.

pozdrawiam
    • klosowski333 Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 12:51
      Znowu lecisz demagogia, Qqazz. Jakby sie sluchalo Kaczynskiego albo innego skrajnego populisty. Pieniadze sa potrzebne na drogi, na przedszkola, na dozywianie dzieci bla bla bla - to jest takie bezmyslne walenie pustymi sloganami.
      Na swiecie, Qqazz, to funkcjonuje inaczej niz Ci sie wydaje. Tam, gdy miasto walczy np o tytul stolicy kultury, to zatrudnia sie specjalistow, zaprasza gosci, organizuje rozne rzeczy, ze tez posluze sie Twoimi okresleniami. I nikt sie temu nie dziwuje, bo jest to zupelnie czyms naturalnym, ze promocja, marketing, reklama etc. sa elementami tej skomplikowanej ukladanki jaka jest poprawa koniunktury, przyciaganie inwestorow i turystow, walka z konkurencja...
      Moze komuna Cie tak ulepila, ze dla Ciebie panstwo czy gmina to jest tylko od łatania doraznie dziur w asfalcie i w ogole wylacznie od doraznych spraw. A Polska to naprawde kraj o duzym potencjale, zgodze sie jednak z Toba w jednym - wciaz czesc Polakow to ludzie durnowaci i jakby zakleszczeni mentalnie w poprzedniej epoce.
      • qqazz Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 13:12
        A naturalną konsekwencją takiego postępowania jest to co widzimy w Grecji. Gmina jest własnie od łatania tych dziur w drogach w pierwszej kolejności, jak sobie z tym nie radzi to nie ma się co brać za sprawy które do jej scisłych zadań nie nalezą, a jak ma za duzo pieniedzy w kasie, to niech zrobi jakąś potrzebną inwestycję publiczna albo po prostu obniży podatki lokalne.
        Tyle tylko, że zadne z tych miast nie ma nadwyżki budzetowej za to niektóre jak np. Wrocław toną w długach po uszy.

pozdrawiam
    • paco_lopez Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 13:58
      weź przestań z tymi dzurawymi drogami. nie samym wygodnym wożeniem tyłka w samochodzie człowiek żyje. a polska zarąbista kraj. nikt jej nie obchodzi dookoła jak śmiedzącego dziadka w tramwaju.
      • kalllka Re: Europejska stolica kultury!!!!!!!!!!! 17.06.11, 15:33
        rozmowy o dziurach w polskich drogach sa potrzebne pako. chocby po to by wypracowac w reszcie wspolne standardy dla:
        -latania dziur
        - i prowadzenia rozmow.
        ale , ze masz pejoratywne nastawienie (przez nierowne walcowanie tematu?) to krzywe drogi wydaja sie zwykle bo w porownaniu ze "strasznie" pachnacym dziadkiem. idac tym tropem myslenia mozna sie nadal zapetlac bo w trybie rozkazujaco- nadawczym- podszeptujac tylko kierunek. wciaz obowiazuje w Polsce :jak nie kijem go to palka , badz uziemienie- wsiadziawszy go w tramwaj do petli!

-
      • qqazz Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 18:29
        Ale od tego przede wszystkim sa samorządy, łatania dziur w drogach etc... jak tego nie sa w stanie zrobic to niech nie marnotrawia publicznych pieniędzy na igrzyska.

pozdrawiam
        • paco_lopez Re: Europejska stolica kultury 18.06.11, 05:46
          ty jak jedziesz w polske, to sobie najpierw Iwaszkiewicza Podróze do Polski poczytaj jak w latach trzydziestych amerykańskim samochodem sąsiad mojego dziadzia do sandomierza się wybrał. sto lat nie minęło. ukraińcy mówią, że na euro z drogami problemu nie mają, bo wzmiankowanych nie posiadają w jakiej takiej ilości. ja powtarzam. najwięcej o drogach pruka ten co raz na ruski rok 200 km ciurkiem zrobi.
          • qqazz Re: Europejska stolica kultury 18.06.11, 12:07
            Chyba o sobie piszesz ;)
            I wali mnie ile dróg bedzie zbudowanych na euro na które i tak nie beda potrzebne bardziej niz na przeciętny wakacyjny łikend, aż tak durny to nie jestem zeby łykac kity o tym jak to na euro potrzebujemy lotnisk, kolei i autostrad, potrzebujemy, owszem ale na co dzień.
            Za to interesuje mnie to jak wygladają polskie drogi na co dzień, kiedy się jeździ po miescie.
            Ciebie pewnie nie bardzo bo jak sam piszesz raz na ruski rok moze z 200 km zrobisz. A wiedze czerpiesz z ksiązek sprzed 100 lat, co jest o tyle ciekawe, ze w tym kraju sa regiony gdzie ponad 100 letnie drogi sa w lepszym stanie niz te niedawno zbudowane.

pozdrawiam
            • paco_lopez Re: Europejska stolica kultury 19.06.11, 10:38
              no i widzisz piszę o sobie tyle , że ja mam szersza perspektywe niż ty zapewne, zato mniej zgreda w sobie. licytowac się nie mam zamiaru. za tydzień lecę do sztokholmu a potem do hamburga , to ci potem opowiem czy mi lotniska starczyło. ty zaś zrzymaj się na dni kultury vs stan dróg w mieście. a propos górczewską glansują ostatnio weekendami.
    • Gość: krucabomba Re: Europejska stolica kultury IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.11, 20:54
      W związku z czym w Warszawie bufet podniósł ceny wody o 30% na dzień dobry. Już w ogóle do autobusu wejść nie będzie można ze względu na odór bijący od mieszkańców europejskiej stolicy in spe, którzy już dziś stronią od wody z mydłem. O braku sraczy publicznych nie wspomne - przerobione na miejscowe chinatown gastronomiczne...
      • qqazz Re: Europejska stolica kultury 17.06.11, 21:10
        W przyszłym roku jeszcze euro ma być a stadion w samym centrum, na szczęście mieszkam na obrzeżach ale i tak pewnie postaram się zorganizowac w tym czasie urlop i wyjechać, knajpiarze zarobia gdzie indziej.

pozdrawiam
        • Gość: krucabomba Re: Europejska stolica kultury IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.11, 22:05
          Już widzę te tabuny Niemców, Holendrów i Wielkobrytańczyków z dodatkiem stosownym ludności tubylczej uraczone piwem na i po meczu i sikające we wszystkich bramach Śródmieścia. Mam nadzieję, że ze szczególnym uwzględnieniem siedziby bufetu.

P.S. Też planuję czasową emigrację w okresie euro.

Pozdrawiam wzajemnie
    • krzyc_h Re: Europejska stolica kultury 19.06.11, 11:22
      Ale gdzie, jak? Kto w Polsce widział jakąś kulturę?
      W Polsce zamiast kultury mamy katolicyzm.
      W innych krajach chrześcijańskich mają jakąś przeciwwagę dla religii.
      Norwegowie mają swoich wikingów, valhalle itp, włosi mają całe starożytne imperium rzymskie a my polacy poza katolicyzmem nie mamy nic.
      Zamiast kultury mamy religię :(
      • karbat Re: Europejska stolica kultury 19.06.11, 17:23
        qqazz napisał:
        > Ale od tego przede wszystkim sa samorządy, łatania dziur w drogach etc... jak t
        > ego nie sa w stanie zrobic to niech nie marnotrawia publicznych pieniędzy na ig
        > rzyska.

dokladnie podobnie to wiedze . zaloza pare klombow ,
        zrobia parte imprez -typu foklor zenada kase skasuja i po igrzyskach .

akcjonizm na zasadzie , dziury w drodze jakie sa , pozostana ... bedzie impreza ..

• qqazz Re: Europejska stolica kultury 19.06.11, 17:45
          bedzie impreza i o to chodzi, a niedługo kolejne wybory, ludziska lepiej zapamietają festyn niz łatanie dziur w drogach.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka