Dodaj do ulubionych

kanary jak CBA

17.11.11, 21:11
też macie wrażenie, że szanownym panom kontrolerom się role pomyliły role i wydaje im się, że grają w jakimś filmie sensacyjnym? a mianowicie sceneria taka: autobus/tramwaj, ludzi nie za dużo, do środka wchodzi dwóch typów o twarzach, których nie powstydziłyby sie największe zakapiory z bojówek pseudokibiców... no i tak siadają jak przyczajony tygrys, obserwują, wzrokiem wychwytują niczego niespodziewające się ofiary... i nagle głosem doprowadzającym wszystkich pasażerów do zawału albo co najmniej arytmii serca i ogłuchnięcia: KONTROLA BILETÓW!!!!! I nawet jak mam bilet, a zawsze mam, to czuję się jak jakiś przestępca i w panice przegrzebuje czeluści mej torebki w poszukiwaniu biletu. czy nie da sie inaczej? normalnie wejść i uprzejmie ogłosić tą kontrolę, a nie przyczajać się tak na ludzi, a potem drzeć gębę na cały autobus?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: kanary jak CBA 17.11.11, 21:37
      U mnie w mieście się poprawiło, pod tym względem i kulturne som. Może miałaś pecha.
      • kotka_simona Re: kanary jak CBA 17.11.11, 21:45
        bywa i normalniej, niektórzy całkiem kulturalni, ale jednak większość przypadków jest taka :/
    • pratoka Re: kanary jak CBA 17.11.11, 21:53
      Nie mam :)
      Bilet trzymam w rece, lub kieszeni, żeby nie przetrząsać torebki.
      Niestety nie dziw sie jak wygladają. To trudny zawód :)
    • Gość: 255 kropek Dwieście pięćdziesiąt pięć kropek IP: 66.90.73.* 17.11.11, 22:36
      ...........................................................................................................................................................
      ....................................................................................................
    • voxave Re: kanary jak CBA 18.11.11, 03:37
      Zadziwiajace jest twoje przewrażliwienie, masz coś na sumieniu---wczoraj we we wrocłwskim tramwaju tez była kontrola biletów i mna to nie wstrząsnęlo, albowiem zawsze posiadam bilet.Natomiast przyłapano dobrze ubranego młodego męzczyznę na braku biletu i wreczono mu mandat, otworzył piekny portfel z wieloma kartami płatniczymi i spora gotówką----czy mu sie to oplaciło, tyle wstydu i kary za pare groszy....
      Zadziwiająca jest ludzka głupota, cwaniactwo i chciwośc.
      • jureek Re: kanary jak CBA 18.11.11, 11:55
        voxave napisała:

> Zadziwiająca jest ludzka głupota, cwaniactwo i chciwośc.

Zadziwiające są też szybkie oceny ludzkich intencji. Skąd wiesz, że kierowała nim akurat głupota, cwaniactwo i chciwość?
        W ostatnią sobotę przyjechałem do Wrocławia pociągiem o godzinie 22. Zdążyłem jeszcze zobaczyć, jak opuszczane są żaluzje w kioskach na dworcu PKS, a automat biletowy na przystanku był ciemny i głuchy. Dobrze, że miałem niedaleko, bo tylko na Plac Dominikański, więc te 3 przystanki mogłem przejść piechotą. Gdybym jednak miał dalej nie miałbym najmniejszych oporów, żeby wsiąść bez biletu i zaryzykować, że w razie kontroli zapłacę karę (tyle gotówki miałem). Czyli według Ciebie też jestem głupim i chciwym cwaniakiem?
        Jura
        • voxave Re: kanary jak CBA 18.11.11, 12:14
          W tramwajach sa zainstalowane automaty na karty platnicze i mozna kupić tam bilety./Jak nie masz biletu to nie jedziesz i juz ja,k nie masz kasy to w restauracji nic nie zjesz, to takie skomplikowane czy co ?
          Kto ma do ciebie dopłacac----trzeba zapytac w tramwaju czy ktos nie ma wolnego biletu ---ja zawsze mam jeden zapasowy.
          Nic cie nie usprawiedliwia---i słusznie dotarłes z kapcia :)
          • yoma Re: kanary jak CBA 18.11.11, 12:53
            Człek może być zbyt nieśmiały, żeby w tramwaju pytać, a w mojem mieście o biletomat w tramwaju trudno...
            • jureek Re: kanary jak CBA 18.11.11, 12:59
              yoma napisała:

> Człek może być zbyt nieśmiały, żeby w tramwaju pytać, a w mojem mieście o bilet
              > omat w tramwaju trudno...

Co tam nieśmiały - przecie wiadomo, że cwaniak i chciwiec.
              Jura
          • jureek Re: kanary jak CBA 18.11.11, 12:58
            voxave napisała:

> W tramwajach sa zainstalowane automaty na karty platnicze i mozna kupić tam bil
            > ety./

Nie mam karty płatniczej. Póki co prawnym środkiem płatniczym w Polsce jest gotówka i nie ma obowiązku posiadania plastykowego pieniądza. Poza tym te automaty w tramwajach działają tylko z jakimiś nowomodnymi dotykowymi kartami płatniczymi. Dlaczego nie mogą zrobić automatów na bilon? Bo kolesie by nie zarobili?

> Jak nie masz biletu to nie jedziesz i juz ja,k nie masz kasy to w restaura
            > cji nic nie zjesz, to takie skomplikowane czy co ?

Ale ja kasę miałem, tylko nie miałem jej jak zamienić na bilet.

> Kto ma do ciebie dopłacac----trzeba zapytac w tramwaju czy ktos nie ma wolnego
            > biletu ---ja zawsze mam jeden zapasowy.

Nikt nie musi dopłacać. Jak ktoś się do mnie zgłosi po pieniądze za przejazd, bez żadnych problemów zapłacę nawet podwyższoną opłatę za przejazd.

> Nic cie nie usprawiedliwia---i słusznie dotarłes z kapcia :)

A ja myślę, że są sytuacje, które mogą usprawiedliwiać jazdę bez biletu. Dlatego nie oceniam pochopnie, gdy widzę, że kanary kogoś złapały.
            Sam w tym roku zapłaciłem już karę za jazdę bez biletu tylko dlatego, że zapomniałem go zabrać z domu.
            Jura

• voxave Re: kanary jak CBA 18.11.11, 14:26
              Jura --a widzisz, zapomniales ,a kogo to obchodzi ,masz miec i już ,to nie poradnia dla zapominalskich za niemanie sie płaci mandat.Takie sa zasady a jak sie je narusza to spotyka cie kara.
              Ja tez nie mam karty zadnej bo nie bede doplacać do interesu bankowego-----ale zawsze mam drobne i na kabinie pana motorniczego jest napisane ---sprzedajemy bilet za wyliczone pieniadze.
              Jak jestes juz taki nieporadny to siedź w domu,lbo poruszaj sie z gramotna opiekunką/nem.
              Nie masz nic na swoje usprawiedliwienie, nikt za rączke cie nie poiprowadzi :)
              • jureek Re: kanary jak CBA 18.11.11, 17:35
                voxave napisała:

> Jura --a widzisz, zapomniales ,a kogo to obchodzi ,masz miec i już ,to nie pora
                > dnia dla zapominalskich za niemanie sie płaci mandat.Takie sa zasady a jak sie
                > je narusza to spotyka cie kara.

Chyba się nie rozumiemy. Ja nie kwestionuję zasady, że jak się nie ma biletu, to trzeba zapłacić karę (a właściwie nie karę tylko podwyższoną opłatę za przejazd).
                Ja kwestionuję tylko szybkie szufladkowanie, że jak kogoś złapał kanar, to musi to być cwaniak i chciwiec. Bo wyobraź sobie, że ja swojego biletu zapomniałem nie z chciwości, ani cwaniactwa, a tylko z powodu normalnej w moim wieku sklerozy (tu w Niemczech jest taki system, że dostaję na rok z góry 12 biletów miesięcznych i ja po prostu zapomniałem, że jest już nowy miesiąc i trzeba przełożyć odpowiedni bilet z szuflady do portfela)

> Nie masz nic na swoje usprawiedliwienie, nikt za rączke cie nie poiprowadzi :)

To jeszcze mam się usprawiedliwiać z tego, że pieszo poszedłem? Nie za wiele wymagasz?
                Jura
                • voxave Re: kanary jak CBA 18.11.11, 18:49
                  Jurek----już dobrze, tak tylko rozmawiamy ---kazdemu sie może zapomnienie przytrafi, ale tak nas beda postrzegali inni pasażerowie i kontrolerzy też.
                  I zostaniemy potraktowani jak złodzieje :)
      • kotka_simona Re: kanary jak CBA 21.11.11, 17:16
        Najbardziej zadziwiające jest to jakie dla Ciebie wszystko jest zadziwiające :P no i pochopność w ocenianiu innych... mam coś na sumieniu... ciekawy osąd - na pewno nic związanego z mpk... i jesli umiesz czytac ze zrozumieniem to dowiesz się, że bilet mam zawsze, nawet jak jadę jeden przystanek i nawet jak znajomi się z tej uczciwości śmieją... ale bywa różnie i tak jak niektórzy napisali brak biletu nie zawsze oznacza nieuczciwość i głupotę. nie wiem skąd jesteś ale u mnie w mieście automaty w autobusach są tylko na bilon i czesem jak nie wrzucisz dokładnej kwoty to biletu nie kupisz, kierowaca za niewyliczoną kwotę tez nie sprzeda - nawet jak chcesz bilet za 1,8 zł, a masz tylko 2 zł drobnych i mówisz kierowcy, żeby ci reszty nie wydawał, to ci nie sprzeda... i co wtedy? jak juz jesteś w tym autobusie i nie masz (pomimo, że pieniądze masz) jak kupić biletu, a na zewnątrz kioski pozamykane, bo święto? ja jedyny raz w życiu dostałam mandat za przejazd bez biletu - kanary obserwowały jak ja i jeszcze inne kobieta stoimy przy automacie i próbujemy kupić bilet, ale automat nie chciał przyjąć 2zł, a żadna z nas nie miała drobniej - w związku z tym, że biletu nie udało nam się kupić stwierdziłyśmy,że wysiadamy (po przejechaniu 1 przystanku) i w momencie jak trwmwaj się zatrzymał kanary do nas i nie pomogło tłumaczenie, że drobnych nie miałyśmy, a automat nie przyjął, więc postanowiłyśmy wysiąść, oczywiście wlepili nam mandaty... i gdzie ta chciwość, cwaniactwo i głupota się objawiły? moim zdanie tylko po stronie kanarów :/
        • voxave Re: kanary jak CBA 21.11.11, 19:12
          Kotka---cokolwiek powiesz może byc uzyte przeciwko tobie------jak nie mozesz mieć biletu jedź taksowka albo z bambosza.
          Nikt nie bedzie analizowal co nie mogłas, to tylko praca kotrolerow i tyle.
          Kontrolerzy powinni wydac ksiazke z usprawiedliwieniem na brak biletu a wszystko zasadne----
          Komunikacja by splajtowala.....:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka