Dodaj do ulubionych

waloryzacja 2012

20.12.11, 19:31
Czy można wprowadzić waloryzację kwotową w zgodzie z prawem?
www.idn.org.pl/sonnszz/emeryturyfus.htm (patrz art. 88 pkt.2 2)
oraz dla przypomnienia
www.trybunal.gov.pl/OTK/teksty/o ... 024r01.pdf
Jeśli jednak można, to czy Polska jest jeszcze krajem praworządnym?
Obserwuj wątek
    • globerr Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 19:33
      www.trybunal.gov.pl/OTK/teksty/otkpdf/2001/ts024r01.pdf
    • etta2 Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 20:19
      Jasne, bardziej praworządne było nie waloryzowanie świadczeń, prawda? A byli tacy, którzy nie waloryzowali.
      • globerr Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 20:30
        ok.... możemy tak sobie gadać, co lepsze dżuma, czy cholera?
        A może trzeba dziękować decydentom, że jeszcze płacą pensje, emerytury itp.
        Jeśli używasz argumentów, to proszę o rzeczowe. Odpowiedź na to, kto bardziej łamie prawo rzeczowa nijak nie jest.
        • etta2 Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 20:39
          "...A może trzeba dziękować decydentom, że jeszcze płacą pensje, emerytury itp. ..."

A jak w ogóle nie płacą, to też dziękować? Czy to tak trudno zrozumieć, że waloryzacje rent i emerytur, to WYDATKI Z BUDŻETU, a budżet nie z gumy i czasem brakuje, gdy kryzys nadchodzi. Waloryzacja procentowa, to dla agenta Tomka kupa szmalu, a dla innej babci parę groszy. Nie starcza ci rozumku do objęcia takich "skomplikowanych" spraw? Klasa uprzywilejowana przez PRL i jej następców nie musi nas doić w nieskończoność, może już starczy?
          • globerr Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 21:08
            www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/577809,mamy_kryzys_a_poslowie_dostana_wiecej_pieniedzy_o_500_zlotych_maja_wzrosnac_ryczalty_na_biura_poselskie.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
            praca.gazetaprawna.pl/komentarze/577423,andrysiak_rzad_sie_bawi_emeryturami.html
            Widzę, że takich "którym brakuje rozumku" jest chyba większość. No tak, ale twój nadmiar rozumku tego chyba nie łapie?
    • trevik Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 21:11
      Oczywiście, że to wał, który jest konsekwencją wału polegającego na wcześniejszych emeryturach w wieku lat 50 albo i wcześniej dla jednych w czasie gdy drudzy będą rąbali do 67. Jak ktoś chce pomstować na rewaloryzacje kwotowe to najpierw proponuję cofnąć skutki wałka ze wcześniejszymi emeryturami i kasa na rewaloryzację sama się znajdzie - ja nie mam ochoty być jeszcze bardziej dojonym, bo komuś się rewaloryzacja ubzdurała, choć jedną solidną już dostał na skutek zmian ustrojowych,

T.
      • globerr Re: waloryzacja 2012 20.12.11, 21:20
        Masz rację, o tyle, że waloryzacja Ci wałem wisi, bo najprawdopodobniej ciebie nie dotyczy.
        Gdybyś poczytał, okazało by się, że czy kwotowo, czy procentowo to suma z budżetu jest ta sama.
        Chyba, że nasz Pinokio znowu ma coraz dłuższy nos?
        • albwu tylko procentowo 20.12.11, 21:35
          waloryzacja powinna byc tylko procentowa, bo inflacja jest procentowa, podwyzki cen tez sa procentowe. jeżeli miałem możliwość kupna 1000 bochenków chleba albo 1000 flaszek to dalej mam zachować prawo zakupu takiej samej ilości chleba lub flaszek.
    • voxave Re: waloryzacja 2012 21.12.11, 02:38
      A ja się cieszę, bo dostane tyle samo co bogaci emeryci.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka