Dodaj do ulubionych

Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwencje?

11.03.12, 17:55
Od jakiegoś czasu jestem nękany wizytami policji. W mieszkaniu panuje spokój, powodów do wizyt nie ma, więc proszę sobie darować wszelkie "yntelygentne" komentarze. Podejrzewam, że źrodłem donosów jest sąsiad, z którym mam na pieńku.

Niestety, policja odmawia podania danych tego człowieka. Chciałbym wszcząć wobec niego kroki prawne i oskarżyć go o zniesławienie, ale nie mam jak tego zrobić. Czy tak powinno być? Czy koleś może na mnie nasyłać policję, a ja się nawet nie dowiem, kto to robi, bo policja będzie chronić jego anonimowość? Dobry sposób, żeby utrudnić komuś życie, ale co ja mam zrobić? Proszę o jakąś radę, wizyty były już trzy i to naprawdę przestało być zabawne.
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 11.03.12, 18:04
      De facto to nie ma prawa odmawiać podania danych donosiciela. Masz prawo poznać zarzuty i kto ci je stawia. Adwokat powinien podać podstawę prawną. A kontakt z przełożonym powinien załatwić sprawę. Chyba że "życzliwy" jest anonimowy.
      • Gość: anonim Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 21:03
        tanebo, Policja ma obowiazek nie ujawniac nazwiska swoich informatorow lub ludzi zglaszajacych zaklocenie spokoju lub porzadku publicznego. Ponial?
        • kalllka Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 21:17
          zle informujesz anonimie

policja ma obowiazek poinformowac czego dotyczy i przez kogo wniesiona zostala sprawa (dotyczaca zaklocenia porzadku publicznego)wiec nie myl instytucji ' swiadka koronnego' i nie nadawaj sprawie waznosci
          poza tym jesli juz uzywasz ( jezyka) sasiadow nie uzywaj grypsery bo sie na Ciebie obraza

poprawnie jest 'paniatna'
          • kol.3 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 07:35
            "Poniał?" zostało użyte poprawnie. Twoja propozycja jest także poprawna.
    • kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 11.03.12, 18:07
      Jest coś takiego jak nieuzasadnione wezwanie policji , to jest karane chyba mandatem .
      • tanebo Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 11.03.12, 18:15
        I to grzywną 1500 PLN www.serwisprawa.pl/porady_prawne,33,1261,nieuzasadnione-wezwanie-policji-stanowi-wykroczenie
    • karkowiak2plus Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 11.03.12, 18:31
      Koleś Cię może posądząć o wszelkie niecne czyny i policja będzie interweniowała bo musi. Ty zaś masz dalece ograniczone pole manewru. Potrzebujesz mnóstwo czasu,energii,nerwów i dobrego adwokata,a i to nie gwarantuje sukcesu.Daj sobie spokój-wiem,wiem,nie na taką radę czekałeś,gdyż gra nie jest warta świeczki.Jeśli ktoś Cię tak podle atakuje to ma nierówno pod sufitem. Wejdziesz na jego domenę to przegrasz z jego doświadczeniem. Policja też się któregoś dnia zdenerwuje i go oleje. Wtedy on zacznie walczyć z policją . Póki co rekomenduję zakup notesu i zapisywanie wszelkich symptomów jego działalności.Dla psów bądź grzeczny i myśl o nich co chcesz. Takie właśnie mamy prawo do doopy.
      • Gość: takisobie Re: krakowiak2plus!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 21:08
        Musi byc powod wzywania policji, inaczej by nie przyjezdzala to po pierwsze. Po drugie, nie rozumiem dlaczego wszyscy wierza temu skarzacemu sie na "donosy"sasiada. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze ludzie potrafia umilac zycie sasiadom i udawac ze nie znaja powodu wzywania policji. Mam takiego ananasa-sasiada, halasuje o 5 rano, wlazi na moja nieruchomosc, uzywa wulgarnych slow i oczywiscie jak wzywam policje to mowi "sasiad doniosl". Takich mamy sasiadow i nalezy brac wiele skarg z pewna rezerwa.
        • karkowiak2plus Re: krakowiak2plus!!!!! 13.03.12, 00:02
          Podaj mi swój adres a udowodnię Ci ponad wszelką wątpliwość,że nie mając żadnego powodu zaszczuję Cię policją.Na początek z niskiego c zacznę. Nie wiedząc czy masz psa poinformuję,że Twój pies pogryzł moją teściową ,a Ty jesteś po kielichu i szczujesz psem przechodniów.
          • Gość: takisobie Re: krakowiak2plus!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 20:15
            Ty chyba jestes nastolatkiem. Mam psa i nigdy nie naslesz na mnie Policji. Mam posesje wlasciwie oznakowana znakami ostrzegawczymi o zlym psie to po pierwsze. Po drugie moj pies nigdy nie wychodzi poza obreb posesji, a jak juz to w kagancu i na smyczy. Nie pije alkoholu i nie szczuje ludzi. Mam swiadkow, ze tak wychowuje psa, wiec dorosnij prosze.
            • yoma Re: krakowiak2plus!!!!! 14.03.12, 16:44
              Nie pije, nie szczuje, dobry pies!
    • lepian4 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 16:21
      To zloz anonimowy donos na sasiada. Najlepiej podaj te same zarzuty
      • kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 16:42
        lepian4 napisał:

> To zloz anonimowy donos na sasiada. Najlepiej podaj te same zarzuty

Lepik nigdy nie wątpiłem ze jesteś podstępną gnidą :)))
        • voxave Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 16:55
          Po pierwsze to nie wiadomo który to sasiad.Po drugie,nie wpuszcaj policji do domu bez nakazu bo im wejśc nie wolo--nie rozmawiaj z nimi,jak nie podaja kontretnych powodów i osoby która te skarge złożyla.
          Powiedz policji że na anonimy nie reagujesz.
          • kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 17:13
            voxave napisała:

> Po pierwsze to nie wiadomo który to sasiad.Po drugie,nie wpuszcaj policji do do
            > mu bez nakazu bo im wejśc nie wolo--

Wolno , wystarczy ze Policjant powie ze widział jak wchodził do tego domu poszukiwany przestępca , i koniec.

nie rozmawiaj z nimi,jak nie podaja kontret
            > nych powodów i osoby która te skarge złożyla.

No gadać nie musi , to mu dadzą 72 godziny w celi :))

> Powiedz policji że na anonimy nie reagujesz.

No ale oni na nie reagować muszą
            • voxave Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 04:17
              Kolter--juz nie te czasy---policjant stoi u progu i pyta czy może wejśc,jak sie nie zgodzię to nie wejdzie.
              Nikt mnie nie zamknie, najwyżej dostane prośbe o stawienie sie na policji w celu wyjasnienia.
              Znaj swoje prawa i nie daj sie zastraszyć----ja sie nie daje i dzielnicowy mówi mi dzień dobry jak sie mijamy i pyta czy czyje sie bezpiecznie i czy wszystko w porządku.
              Ale ja mam czysta kartę, to fakt...:)

• kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 14.03.12, 12:16
                voxave napisała:

> Kolter--juz nie te czasy---policjant stoi u progu i pyta czy może wejśc,jak sie
                > nie zgodzię to nie wejdzie.
                > Nikt mnie nie zamknie, najwyżej dostane prośbe o stawienie sie na policji w cel
                > u wyjasnienia.
                > Znaj swoje prawa i nie daj sie zastraszyć----ja sie nie daje i dzielnicowy mówi
                > mi dzień dobry jak sie mijamy i pyta czy czyje sie bezpiecznie i czy wszystko
                > w porządku.
                > Ale ja mam czysta kartę, to fakt...:)

Mylisz się , jedyne co możesz zrobić to zadzwonić na komendę i zapytaj czy to faktycznie policjant u twych drzwi stoi .
                • voxave Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 14.03.12, 13:27
                  Kolter---policjanci sa na ogól grzeczni to juz nie te czasy.Jeszcze bez mojej zgody żaden nie przekroczył mojego progu.Stojąc u drzwi pokazuja odznakę--ale to ja moge strzelić focha i nie wpuścić ich do mojego domu.
                  • kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 14.03.12, 14:00
                    voxave napisała:

> Kolter---policjanci sa na ogól grzeczni to juz nie te czasy.Jeszcze bez mojej z
                    > gody żaden nie przekroczył mojego progu.Stojąc u drzwi pokazuja odznakę--ale to
                    > ja moge strzelić focha i nie wpuścić ich do mojego domu.

Nie wiem czy są grzeczni .bo ze 25 lat nie było ich u mnie w domu .
        • lepian4 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 07:38
          Dlugo nad tym myslales?
    • znj2 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 12.03.12, 21:09
      Musisz też nasyłać na niego, pod byle pretekstem. Widocznie sąsiad jest psychiczny i tyle. Policja będzie przychodzić, bo ma takie zgłoszenie. Facet, chce cię sprowokować, np. do dania mu po mordzie i wtedy zacznie działać.
      • wojskowe_sluzby_informacyjne Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 20:19
        nasraj mu psem na wycieraczke
    • piwi77.0 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 13:48
      Nic nie musisz robić. Nawet nie musisz otwierać policji drzwi. Dopiero gdyby pojawiły się zarzuty, dowiesz się kto je stawia i możesz przystąpić do ich odparcia.
    • lidka449 Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 13.03.12, 20:43

www.youtube.com/watch?v=5fJ79zvagRE&feature=player_detailpage
    • kolter Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 14.03.12, 12:27
      kodeks-p-karnego.ovh.org/postepowanie-przygotowawcze/wszczecie-sledztwa.html
      Art. 308.

§ 1. W granicach koniecznych dla zabezpieczenia śladów i dowodów przestępstwa przed ich utratą, zniekształceniem lub zniszczeniem, prokurator albo Policja może w każdej sprawie, w wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia, przeprowadzić w niezbędnym zakresie czynności procesowe, a zwłaszcza dokonać oględzin, w razie potrzeby z udziałem biegłego, przeszukania lub czynności wymienionych w art. 74 § 2 pkt 1 w stosunku do osoby podejrzanej, a także przedsięwziąć wobec niej inne niezbędne czynności, nie wyłączając pobrania krwi, włosów i wydzielin organizmu. Po dokonaniu tych czynności, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa przez prokuratora jest obowiązkowe, prowadzący postępowanie przekazuje sprawę niezwłocznie prokuratorowi.

§ 2. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, w szczególności wtedy, gdy mogłoby to spowodować zatarcie śladów lub dowodów przestępstwa, można w toku czynności wymienionych w § 1 przesłuchać osobę podejrzaną o popełnienie przestępstwa w charakterze podejrzanego przed wydaniem postanowienia o przedstawieniu zarzutów, jeżeli zachodzą warunki do sporządzenia takiego postanowienia. Przesłuchanie rozpoczyna się od informacji o treści zarzutu.

§ 3. W wypadku przewidzianym w § 2, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa jest obowiązkowe, najpóźniej w ciągu 5 dni od dnia przesłuchania wydaje się postanowienie o przedstawieniu zarzutów albo, w razie braku warunków do jego sporządzenia, umarza się postępowanie w stosunku do osoby przesłuchanej.

§ 4. W sprawach, w których obowiązkowe jest prowadzenie śledztwa przez prokuratora, postanowienie przewidziane w § 3 wydaje prokurator.

§ 5. Czynności, o których mowa w § 1 i 2, mogą być dokonywane tylko w ciągu 5 dni od dnia pierwszej czynności.

§ 6. W wypadkach określonych w § 1 i 2 czas trwania śledztwa lub dochodzenia liczy się od dnia pierwszej czynności.
      • rossdarty Re: Anonimowy donosiciel - jak wyciągnąć konsekwe 14.03.12, 16:31
        Kolter, co Ty tworzysz?
        Po co te artykuły i paragrafy?

To, co Ty przytaczasz to zabezpieczenie dowodów przestępstwa.
        Jeśli w takiej sprawie interweniują - muszą podać odpowiedni artykuł, choćby taki jaki Ty przytoczyłeś.
        Jednak jeśli nic nie stwierdzą - można skarżyć policję o bezpodstawne nachodzenie i niech oni martwią się "ochroną danych" "informatora".
        Protokół, a przynajmniej notatkę z interwencji muszą sporządzić.
        Nie muszą podawać danych osoby zgłaszającej, bo mogą ich nie znać.
        Tak. Nie ma już obowiązku by zgłaszający podawał swoje dane.
        To policja ma obowiązek na każde doniesienie reagować, choćby okazało się nieprawdziwe, a interwencja nie uzasadniona.
        I w takim przypadku osoba zgłaszająca ponosi odpowiedzialność karną. Oni ją szukają, a nie osoba na którą policja została "nasłana".

Przypuszczam, że jeżeli są interwencje u założyciela wątku to spowodowane jedynie skargami na zakłocanie porządku, typu burdy, zbyt głośne słuchanie muzyki, zakłócanie ciszy nocnej.
        Jeśli ma np. psa - można zasugerować że słyszy się wycie psa jakby był katowany... Czy nawet, jeśli kawał sq..la z sąsiada - sugestie o dochodzących odgłosach znęcania sie nad rodziną, dzieckiem...

Tak naprawde to autor wątku nie podaje przyczyn jakie policja jest obowiązana podać. Tak samo jak przy zatrzymywaniu aut.
        Drogówkę oglądasz? Dałeś się namierzyć na suszarkę???
        To chyba znasz procedurę postępowania.

Przedstawienie się, przedstawienie powodu interwencji, i tak jak wspomniała Voxi - zapytanie czy mogą wejść do mieszkania by spokojnie sprawę wyjaśnić.
        Jednak bez nakazu oficera dyżurnego (w nagłych przypadkach, a w normalnym postępowaniu - nakazu sądu), nie mają prawa wejścia do mieszkania bez zgody lokatora, a nawet na jego posesję, jeśli zamieszkuje w indywidualnym domku.

Jako przykład moge podać własne doświadczenia gdy miałem "zabawowych" sąsiadów mieszkających bezpośrednio pode mną, i przy którejś z rzędu interwencji lokatorzy nie otworzyli drzwi do mieszkania, za drzwiami słychać było głośną muzykę i głośne rozmowy, śmiechy, a panowie policjanci stali pod zamkniętymi drzwiami, rozkładali bezradnie ręce i przekonywali mnie że w takim przypadku to JA muszę założyć sprawę z powództwa cywilnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka