Dodaj do ulubionych

Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane

31.03.12, 22:23
Zastanawiam sie dlaczego nigdzie nie moge znalezc jakiegos/jakiejs celebryt(k)i z widoczna niepelnosprawnoscia. Ladnej, atrakcyjnej osoby niepelnosprawnej (w skrocie ON), ale takiej od urodzenia, nie po wypadku. Jesli juz pokazuje sie ON to jako placzace, brzydkie kaleki albo potrzebujace dzieci albo! jako tzw. "supermeni", grzeczni, wielcy godni podziwu. Podam moze przyklady o co mi chodzi:
- sliczna dziewczyna na wozku jako kochanka rockmana
- aktor tez z czyms tam, super cool, bozyszcze kobiet, powiedzmy niech ma za soba przygode z narkotykami (zeby dodac pikanterii, z reszta w showbiznesie to normalka)
- niesprawna modelka/aktorka cokolwiek na okladce playboya
- co jeszcze? moze jakies propozycje??? ;)))
Osobiscie poznalam sliczna dziewczyne na wozku, blondyneczke a'la (mlodziutka) Pamela Anderson i jedynie gdzie zaszla to jako twarz promujaca fundacje dla niepelnosprawnych, a moim zdaniem powinna byc gwiazda Playboya.
O co chodzi? Czy to sprawne osoby nie akceptowalyby takich osob, czy ON wychowywane sa tak, ze ten "kolorowy swiat showbiznesu" nie jest dla nich???
Brakuje mi takiej niepelnosprawnej Dody, Paris Hilton itd. Albo w meskiej wersji: Kuba Wojewodzki.
Moim zdaniem jak juz robi sie programy o niepelnospr. to wyglada to jak jakies zbiorowisko kalek i oczywiscie zadne z nich do showbiznesu sie nie przebilo. Moze tu tkwi problem, zeby w showbiznesie osoby takie dzialaly w pojedynke, a nie w grupy sie laczyly??? Nikt nie chce ogladac "zlotu kalek", ale wydaje mi sie, ze atrakcyjna/y ON moglaby prowadzic jakis program rozrywkowy czy cos albo po prostu powiedziec pare slow w programie np. o modzie. Oczywiscie sami ON nie wychodza z taka inicjatywa, czego po prostu nie moge pojac.
Np. wyobrazacie sobie sliczna dziewczyne na wozku w videoklipie zespolu rockowego/heavy metalowego? Oczywiscie nie zeby robic z niej jakas seksbombe i sztucznie cos tworzyc, ale ukazac ja jako ladna, usmiechnieta?

Podzielcie sie swoimi pogladami. Tylko szczera i brutalna prawda nas wyzwoli ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.12, 22:34
      u boku gogusia Krasko bywa czasem na wizji komentator na wozku z "nabialem"
      • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 31.03.12, 22:44
        konkretniej?
        • Gość: Jojo Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.12, 22:49
          widze czasem w TVPolonia sympatycznego redaktora o (teraz ) 20:00 na wozku
    • Gość: inkwizytor Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 22:37
      demi1977 napisała:

> Osobiscie poznalam sliczna dziewczyne na wozku, blondyneczke a'la (mlodziutka)
      > Pamela Anderson i jedynie gdzie zaszla to jako twarz promujaca fundacje dla nie
      > pelnosprawnych, a moim zdaniem powinna byc gwiazda Playboya.

Fiu fiu gwiazda rozkładówki, ale kariera.
      Pokręciło Cię?
      • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 31.03.12, 22:45
        Oj chodzi mi o troche pikanterii, czy wszyscy ON musza byc tacy grzeczni, nudni i "kulturalni"?
        • Gość: inkwizytor Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 22:50
          demi1977 napisała:

> Oj chodzi mi o troche pikanterii, czy wszyscy ON musza byc tacy grzeczni, nudni
          > i "kulturalni"?

A co jest atrakcyjnego i frapującego w pozowaniu nago do rozkładówki?
          • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 31.03.12, 22:54
            widocznie cos jest skoro ma to wziecie. Oprocz rozkladowki podalam tez inne przyklady. Chodzi o taka adrenalinke, dreszczyk emocji
          • demi1977 a co jest atrakcyjnego i frapujacego w tym? 31.03.12, 23:11
            ze az placa 100 000 dol.?
            www.wiadomosci24.pl/artykul/paris_hilton_przyleciala_do_katowic_zdjecia_214834.html
            • Gość: inkwizytor Re: a co jest atrakcyjnego i frapujacego w tym? IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 23:17
              Kiepski przykład. Paris Hilton jest sprawna fizycznie. A my tu mówimy o osobach niepełnosprawnych.
              • demi1977 Re: a co jest atrakcyjnego i frapujacego w tym? 31.03.12, 23:40
                tak, ale tez o tym, co jest atrakcyjne, tu akurat nawiazywalam do twojej wypowiedzi o atrakcyjnosci rozkladowek.

Co powiesz o tej pannie? www.goldenline.pl/angelika-chrapkiewicz-gadek
                Ona jest na wozku a uroda dorownuje P.H.
                www.google.pl/search?hl=pl&q=Angelika%20Chrapkiewicz-G%C4%85dek&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1333&bih=677&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=S3l3T8TXB8XitQaz0fWNBA
    • Gość: inkwizytor Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 22:54
      Do każdego zawodu trzeba mieć predyspozycje. Do showbiznesu również. I spełniać określone kryteria. Nawet do reklamy szamponu nie zaangażują łysego jegomościa. To chyba oczywiste.
      • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 31.03.12, 23:05
        Czy masz na mysli, ze gdyby to byla osoba z charakterem, z tym czyms, co sprawialoby, ze umialaby sie poruszac w showbiznesie, bylaby taka charakterna to istnialaby, czy cecha fizyczna to rowniez predyspozycja tutaj?

Jest taka modelka na wozku Agata Jabłońska
        • Gość: inkwizytor Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.03.12, 23:16
          demi1977 napisała:

> Czy masz na mysli, ze gdyby to byla osoba z charakterem, z tym czyms, co sprawi
          > aloby, ze umialaby sie poruszac w showbiznesie, bylaby taka charakterna to istn
          > ialaby, czy cecha fizyczna to rowniez predyspozycja tutaj?

W szeroko rozumianym showbiznesie, cechy fizyczne odgrywają decydującą rolę. Nie zatrudnią przecież grubej, niskiej, brzydkiej i zezowatej dziewczyny jako modelki. Choćby była bardzo sprawna fizycznie. Nie będzie tańczył w zespole pieśni i tańca chłopak bez nóg. Osoba na wózku inwalidzkim nie będzie showmanem. Co nie znaczy, że nie może pracować w showbiznesie, może np być kompozytorem lub autorem tekstów piosenek. Jako piosenkarz/piosenkarka ma znikome szanse by mogła na dobre zaistnieć. Taka jest brutalna prawda.
          • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 31.03.12, 23:30
            Gdzie stoi przeszkoda? Jesli jest atrkcyjna osoba? Co o tym powiesz?
            www.myspace.com/mikscarlet/photos/46759417
            www.mikscarlet.co.uk/gallery.html
            www.youtube.com/watch?v=h3pQK53qwv4&feature=related
            I facet naprawde mama JAJA ;)
            • tomekjot Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 14:49
              Załaożyciel wątku myśli stereotypowo, takie osoby są- choćby niesłysząca miss z lublina

czy np. ta:

www.google.pl/search?q=Joana+Zimmer&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=W054T_eTFeHk4QTKmoCaDw&biw=1024&bih=543&sei=X054T5TPJ_L04QSznLiqDw
              • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 15:01
                no jest, szkoda, ze nie Polka
    • demi1977 Mik Scarlet 31.03.12, 23:48
      • demi1977 Re: Mik Scarlet 01.04.12, 00:48
        www.myspace.com/mikscarlet/photos/46759414#%7B%22ImageId%22%3A46759652%7D
    • demi1977 Roznica miedzy programem TV w PL i WB 01.04.12, 00:38
      PL www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/potrzebni
      Wlk. B. www.youtube.com/watch?v=4X_ANQ7-NkE&feature=relmfu

Przepasc koszmarna!
    • rossdarty Ale o co Ci chodzi? 01.04.12, 11:59
      Osoby niepełnosprawne to promil społeczeństwa.
      Oczywiście też piszę wybiórczo, bo mam na myśli część osób niepełnosprawnych, ale tylko fiżycznie, a nie umysłowo.
      Wyobrażasz sobie ON z zespołem Downa w roli Wojewódzkiego?...
      (choć może to niezbyt trafny przykład, bo Wojewódzki czasami zachowuje się jak ONU, U-umysłowo).
      I jak w skali/proporcjach wśród osób sprawnych w 100%, ON mają takie samo "przebicie medialne".
      Myślę, że nie jest to ukryta między wierszami dyskryminacja ON, (nie sposób takiej myśli odrzucić definitywnie, prawda?), a po prostu selekcja indywidualności.
      Przecież na kilkadziesiąt milionów Polaków, sprawnych i niepełnosprawnych, (razem), jaki promil wybija się na celebrytów, czy choćby ludzi popularnych?
      Fakt, że ze znanych ON nie mogę odnaleźć w tej chwili w swojej pamięci więcej niż dwie:
      Wspomniany wyżej w tym wątku Marcin Szewczak, czy Janina Ochojska.

Porównaj chociaż te dwa przykłady do garski celebrytów, (w skali całej Polski), a może się okazać że stosunek celebrytów niepełnosprawnych do celebrytów sprawnych jest wyższy niż stosunek wszystkich Polaków do wszystkich celebrytów.

Kwestia proporcji.
      • Gość: demi Re: Ale o co Ci chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 14:37
        racja, mowimy o osoba tylko z fizyczna niepelnosprawnoscia i oczywiscie proporcje sa b. wazne. O kogos takiego jak Janina Ochojska raczej mi nie chodzi, jesli juz to predzej Jurek Owsiak, ktory sie jaka.

A tu brytyjski przyklad:
        www.myspace.com/mikscarlet/photos/46759652#%7B%22ImageId%22%3A46759652%7D
        • rossdarty Re: Ale o co Ci chodzi? 01.04.12, 15:27
          Gość portalu: demi napisał(a):

> racja, mowimy o osoba tylko z fizyczna niepelnosprawnoscia i oczywiscie proporc
          > je sa b. wazne. O kogos takiego jak Janina Ochojska raczej mi nie chodzi, jesli
          > juz to predzej Jurek Owsiak, ktory sie jaka.
          >
          Jeśli oceniamy także osoby jąkające się to - Michnik!
          Ten ON ma jaja!!!
          Co prawda nie widziałem, ale oceniając po jego całokształcie... jak u byka!!!
          • demi1977 Re: Ale o co Ci chodzi? 01.04.12, 15:29
            hahah, tzn. mam nadzieje, ze piszac 'jaja" mamy na mysli to samo? ;) Czyli charakter, ale fakt, gosc ma charakter.
    • znj2 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 15:10
      Jeżeli Paris Hilton , czy niejaki Wojewódzki mają być wzorcem, to gratuluję gustu!
      • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 15:27
        Tak, sa jakims przykladem celebrytow. Trudno takie zycie. Nie gratuluj mi gustu bo nie o to chodzi. Czy ON musza byc grzeczni, ulozeni, potulni?
    • demi1977 O tym to juz nawet nie marze!!! 01.04.12, 18:24
      www.youtube.com/watch?v=32RSurP-SJI
      www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=lbdEjvqn2_w
      www.youtube.com/watch?v=32RSurP-SJI&feature=relmfu
      • demi1977 Re: O tym to juz nawet nie marze!!! 01.04.12, 18:28
        www.youtube.com/watch?v=57UIIPskEWc&feature=endscreen&NR=1
        • demi1977 k*rwa mać 01.04.12, 18:37
          www.youtube.com/watch?v=lPpaiBC-60o&feature=relmfu
    • Gość: inkwizytor Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.04.12, 19:08
      Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko” organizuje Festiwal Zaczarowanej Piosenki im. Marka Grechuty gdzie występują bardzo utalentowane osoby niepełnosprawne. Ich występy rejestruje i radio i telewizja. Ogląda to mnóstwo osób. A mimo to nikt z nich nie zrobił kariery w świecie showbiznesu. Polski showbiznes rządzi się swoimi prawami, jak widać. Jest hermetyczny i nie widzi u siebie miejsca dla niepełnosprawnych. Takie są realia, i choćbyś podawała tysiące linków, to zawsze one będą przykładami spoza Polski.
      • demi1977 Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 19:41
        NIESTETY masz racje. Podaje je po to by pokazac, ze w swiecie sie da, a wlasciwie to je na biezaca znajduje i po prostu jestem w szoku i ryczec mi sie chce, gdy to wszystko porownuje. Zastanawiam sie sie ile jeszcze tak polski showbiznes zamierza trzymac drzwi zamkniete na klodke. Co do "Zaczarowanej piosenki" to pelnoletnie osoby sprawne umyslowo nie owiny tam wystepowac, bo to je osmiesza. Ale na poczatek dobre i to, gdyby jakis producent/manager chcial wylapac taka osobe, to by ja wylapal. Celnie to ujales. Smutne.
    • black-emissary Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 01.04.12, 23:15
      demi1977 napisała:
      > - sliczna dziewczyna na wozku jako kochanka rockmana
      > - aktor tez z czyms tam, super cool, bozyszcze kobiet, powiedzmy niech ma
      > za soba przygode z narkotykami
      > - niesprawna modelka/aktorka cokolwiek na okladce playboya
      > Brakuje mi takiej niepelnosprawnej Dody, Paris Hilton itd.
      > Albo w meskiej wersji: Kuba Wojewodzki.

Jest sporo prawdy w tym, że niepełnosprawnych widzi się zwykle jako miłych, grzecznych i z pokorą niosących swój krzyż, ale dlaczego chcąc obalać jeden stereotyp jednocześnie tak gładko ulegasz innym? Jak dziewczyna, to ma być ładna (najlepiej blondyna z cycem) i dla facetów (jako kochanka czy rozbierając się), a jak facet to niegrzeczny i inteligentny. Dlaczego nie wskazujesz na rockmankę na wózku czy niepokorną i pyskatą komik?
      I dlaczego ma być "od urodzenia, a nie po wypadku"? Żeby się Kuszyńska nie załapała? Czy Ochojskiej brakuje jaj? A... no tak, nie jest blod i nie ma cyca... :)
      • demi1977 wola promowac chlopcow przebierajacych sie i... 02.04.12, 14:06
        hehehe slusznie prawisz i bardzo ciekawe przyklady podajesz: rockmanka na wozku - swietne. Fakt, latwo ulegac stereotypom i sama sie im poddalam, dzieki za ta uwage. Co do Kruszynskiej, absolutnie nie, zeby sie nie zalapala, tylko juz na starcie "tam" jest, przez to, ze kiedys zaznala tego innego swiata sprawnych i przeniosla go do swiata niepelnosprawnych, tak samo jak Rick Alen z Def Leppard (perkusja, zespol lat 80-tych i 90-tych, kto zna?). Ci po prostu sie nie poddali, bo poprzednie zycie ich uksztaltowalo. A mnie tez interesuje kto/co ksztaltuje psychike, charakter i osobowosc osob niesprawnych od urodzenia i dlaczego choc jedna (naprawde wystarczy 1, ale tak porzadnie i widocznie - wspomniane proporcje) nie zaistniala w polskim showbiznesie. Nie moge uwierzyc, ze wola promowac chlopcow przebierajacych sie i malujacych jak dziewczyny, z komentarzem "poszukujemy czegos nowego w showbiznesie", a tu (ON) obszar tak dziewiczy.
        Co do Ochojskiej, ona nie jest w showbiznesie.
        • rossdarty Re: wola promowac chlopcow przebierajacych sie i. 02.04.12, 18:16
          Demi.
          W którymś tam wpisie podkreślałaś szczerość, czyli nawet niech boli - byle szczerze.

Szczerze więc Ci odpowiem:
          Rockmanka na wózku...

Zastanów się jak samo określenie brzmi...?

Show to jest show. Ludzie mają się bawić, cieszyć, być nieskrępowanymi.
          No własnie. To jest podswiadome, niezależne dla większości uczucie, że w obecności osoby na wózku czujemy się skrępowani... Czasem jest nawet głupie poczucie winy że możemy swobodnie się przemieszczać, tańczyć, podskakiwać.
          To jakieś irracjonalne uczucie, trudne do wytłumaczenia, ale tak jest, niestety...

I czego Ty oczekujesz od animatorów showbiznesnu?
          Że będą ryzykować wprowadzanie w zakłopotanie setki, jeśli nie tysiące ludzi na koncercie niepełnosprawnej rockmenki?
          Kapela towarzysząca ON będzie pląsać i podskakiwać na scenie, rockmenka w nieruchomym wózku będzie tylko podrygiwać? Jeśli jej na to stan zdrowia pozwoli?
          A może będą przepychać między sobą wózek z rockmenką jak odbijanie piłki?
          Niesmaczne mam wyobrażenia???
          No właśnie...
          Na szczęście to tylko moja wyobraźnia...

ON mogą doskonale realizować się w wielu różnych dziedzinach. Nie wymagaj jednak aby niewidomy zagrał w darta, a okulały wystartował na setkę...

P.S.
          Def Leppard znam i była to jedna z moich ulubionych kapel w okresie młodzieńczym.
          Np. tutaj słychać że Rick Alen znalazł zwoje miejsce. (doskonałe wyczucie rytmu)
          • demi1977 Re: wola promowac chlopcow przebierajacych sie i. 02.04.12, 19:48
            Tzn. szczerosc jak najbardziej, tylko, ze ja chce obcowac z ta szczeroscia, dawac kontrargumenty, celowo nie zgadzac sie, a nie: aha ok dzieki....

Tez nie moglam uwierzyc, ze to mozliwe po tym jak zobaczylam Bobbiego Style'a (porazenie mozgowe, gothrock lat 80-tych). Wlasnie tu w Polsce to brzmi zle i niesmacznie, bo przez lata ON ukazywani sa tak a nie inaczej. Porazka. To, co piszesz o skakaniu po scenie, to nie widze przeszkody, aby reszta sie poruszala, a ona po prostu w wozku cos tam sie ruszala, zreszta ona ma glownie spiewac. Mysle, ze genialne by to sie udalo w przypadku ballad albo wlasnie w gothrock/gothmetal, bo tam sporo tych operowych spiewow stojac w miejscu (w przypadku siedzac). No, jak ktos na to patrzy i mu smutno, to, co zespol ma wywalic laske, pomimo, ze pieknie spiewa? A co jesli to ona zalozyla go? Oczywiscie Bobbi przyznal, ze wiele wytworni go odrzucilo z tego powodu. Nie beda jej sobie podrzucac, bo oni sa teamem, a nie maja sobie z niej jaja robic.

II.
            Zostawny rocka. Tance na wozkach. Nigdzie absolutnie nigdzie w zadnej tv nie ma relacji z takich imprez. A tance takie sa piekne, co stoi na przeszkodzie, aby taki "Co za tydzien" wyemitowal kilkusekundowa relacje? Czy ludzie na hihphurra przelacza kanal?

A dlaczego sprawny czlowiek nie czuje sie zaklopotany robiac cos znacznie gorszego, czyli wlasnie wykluczanie ON z zycia spolecznego i co gorsza pod plaszczykiem "bo mi glupio, ze ja chodze, a ty nie, wiec cie nie chce ogladac"? Przeciez to absurd.

:)
    • demi1977 Dlaczego ich nie ma I str. Onet, Wp i interii? 02.04.12, 15:09
      www.youtube.com/watch?v=Ho2EDUmsGtg
    • Gość: 373 kropki Trzysta siedemdziesiąt trzy kropki IP: 66.90.73.* 02.04.12, 20:46
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ...............................................................
    • wilma.flintstone Re: Os. niepelnosprawne z JAJAMI poszukiwane 02.04.12, 23:32

Slusznie ktos napisal, ze jakis pewnie promil spoleczenstwa staje sie celebrytami. No aze niepelnosprawnych jest w ogole stosunkowo niewielka liczba w spoleczenstwie, to i prawdopodobienstwo ze znajdzie sie wsrod nich taki Wojewodzki, jest na pewno nizsze. Ale przykladem osobowosci medialnej i jedniczesnie niepelnosprawnosci byl Brytyjczyk Jeremy Beadle. Poza tym PaulMcCartney mial tez zone po amputacji nogi.

Ale prawda jest tez ze showbiznes ma swoje prawa i nie bez powodu popularne sa Britney Spears czy Pamela Anderson. Zreszta wszytsko zalezy od targetu - trudno bowiem nazwac pieknymi Arethe Franklin czy naszego Wojciecha Manna, a jednak im sie udalo. Jednak niepelnosprawnosc to inna para kaloszy niz uroda.
      • demi1977 "Bohaterowie tylko jednego tematu" - swietny art. 03.04.12, 19:47
        www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/20977
    • demi1977 role sie odwrocily 04.04.12, 12:06
      www.youtube.com/watch?v=iTyg7p5_ZaI&feature=player_embedded
    • demi1977 wprawdzie po wypadkach, ale... 04.04.12, 12:07
      www.sundancechannel.com/push-girls/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka