Dodaj do ulubionych

Chcę emerytury dla córki

01.04.12, 23:07

Od wielu tygodni trwa dyskusja na temat emerytur. Argumentem przeciwników podniesienia wieku emerytalnego jest miedzy innymi twierdzenie, że jeśli ułatwi się kobietom warunki urodzenia i wychowania to Polki będzą rodzić więcej niż jedno dziecko. A te zarobią na nas.

Pis Czy Solidarna Polska często jako przyklad pokazują Wielką Brytanię gdzie Polki rodzą po kilkoro dzieci.

Po pierwsze. Czy wiadomo jak wykształcone są Polki, które w Anglii rodzą po kilkoro dzieci? Czym się zajmowały przed ciążą? Czy zajmują się ich partnerzy(mężowie) i ile zarabiają?

Czy aby dziecko nie było tylko po to by uzyskać zasiłek?

Po drugie. Niech będzie tak jak chce opozycja. Niech Polki do 2040 mają żłobki, przedszkola, ulgi podatkowe i inne udogodnienia, o których nie mam pojęcia.

Dla jakich kobiet te udogodnienia moga być zachętą do macierzynstwa?

Czy wasze dzisiejsze nastoletnie córki zachęcacie do nauki? Zakładam, że tak. Chcecie aby studiowały i miały konkretny zawód. A później pracę za godziwe pieniądze.

A teraz wyobraźcie sobie, że po 4-5 latach studiów, zaczynają pracę. Załóżmy, że po roku zachodzą w pierwszą ciążę.

I teraz są dwie wersje.

Rodzą jedno dziecko i wkrótce wracają na stanowisko przed ciąży. Wspinają się po szczeblach kariery.

I wersja druga. Wasza córka kończy studia, ma dobrą pracę. Zachodzi w ciążę. Po kilku miesiącach wraca na kolejną chwilę i znów zachodzi w ciążę i po kilku miesiącach znów i potem kolejny raz. Rodzi 5 dzieci.

Jakie ma szanse na karierę?

Oczywiście są wyjątki, gdzie wielodzietne matki zrobiły karierę. Ale przed urodzeniem, albo dzięki urodzeniu.

Jeśli kobieta kształci się, chce zrobić karierę to państwo może trochę pomóc, ale nie tyle aby wpłynąc na jej wybór.
Obserwuj wątek
    • albwu Re: Chcę emerytury dla córki 01.04.12, 23:23
      jaki z tego wniosek
      - trzeba zrobić przymus rodzenia dzieci - na przykład "trójki" kontrolujace i zachecajace co wieczor wszystkie kobiety w wieku rozrodczym (a moze nawet przymus by to robiono w ich obecności - dla lepszej gwarancji)
      - a państwo powinno tylko płacic ich składki emerytalne, a potem tylko wyplacać godziwe emerytury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka