02.04.12, 11:43
Czy to jest etyczne?

Kolejny po przemeldowywaniu problem etyczny.
Krwiodawcy oddają krew bezpłatnie, czyli honorowo.
W kwestionariuszach jest zapis, że krew może zostac przekazana do szpitali (jak zrozumiałam za pewną odplatnością pokrywającą koszty stacji krwiodawstwa) lub sprzedana (nie wiem, za jaką cenę) firmom (nie piszmy od razu brzydko koncernom) farmaceutycznym, które produkują z nich leki. Leki sa póxniej sprzedawane.
Nie można oddać krwi nie zgadzając się na przekazanie jej firmom farmaceutycznym.
Częsc krwiodawców uważa to za nieuczciwe. Gdyby chcieli krew sprzedawać, sami by to zrobili. Nie podoba im się, że ktoś zarabia na oddanej przez nich bezpłatnie krwi.

No ale ta krew jest niezbędna do wytworzenia leków krwiopochodnych, które też ratują życie chorym. Więc słusznie się buntują krwiodawcy, czy nie? I gdzie jest tu problem etyczny?
Obserwuj wątek
    • Gość: inkwizytor Re: Krew IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.04.12, 11:59
      Mam dosyć rzadką grupę krwi 0 rh -.
      Nie oddaję krwi w stacjach krwiodawstwa, ale nie pozostaję obojętny na apel ratowania życia konkretnej osoby, posiadającej dokładnie tę samą grupę krwi i ten sam czynnik rh. Kilka razy już moja krew uratowała czyjeś życie. Jeśli mogę pomóc, to pomagam.
      • voxave Re: Krew 02.04.12, 14:17
        Inkwizytor--nie masz rzadkiej grupy krwi----bo 0 rh- ma mój mąż,teśc ,moi synowie-----jest to krewe uniwersalna dla wszystkich grup i dlatego cenna.
        Rzadziej spotykana to AB i B.
        • Gość: inkwizytor Re: Krew IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.04.12, 14:42
          Korelacje grup krwi w Polsce Grupa występowanie [%] biorca ma dawców [%] voxave napisała:

> Inkwizytor--nie masz rzadkiej grupy krwi----bo 0 rh- ma mój mąż,teśc ,moi synow
          > ie-----jest to krewe uniwersalna dla wszystkich grup i dlatego cenna.
          > Rzadziej spotykana to AB i B.

W Polsce najrzadziej jest spotykana krew AB Rh - (1%),
          B Rh - (2%),
          a na trzecim miejscu jest grupa
          0 Rh - (6%).
          A wiec jest ro raczej rzadka grupa krwi, co powiedziałem w poprzednim poście.

• andrzej256 0 Rh- 02.04.12, 19:29
            Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Korelacje grup krwi w Polsce Grupa występowanie [%] biorca ma dawców [%] vox
            > ave napisała:
            >
            > > Inkwizytor--nie masz rzadkiej grupy krwi----bo 0 rh- ma mój mąż,teśc ,moi
            > synow
            > > ie-----jest to krewe uniwersalna dla wszystkich grup i dlatego cenna.
            > > Rzadziej spotykana to AB i B.
            >
            > W Polsce najrzadziej jest spotykana krew AB Rh - (1%),
            > B Rh - (2%),
            > a na trzecim miejscu jest grupa
            > 0 Rh - (6%).
            > A wiec jest ro raczej rzadka grupa krwi, co powiedziałem w poprzednim poście.

Grupa 0 Rh- jest dosc rzadka, to tzw. uniwersalny dawca. Taka krew moze byc przetoczona dowolnej osobie (w pewnym uproszczeniu, bo sa tez slabsze uklady antygenowe krwi niz uklad A-B-0 i uklad Rh, na ktore tez czasem trzeba zwracac uwage, A ma np. podtypy A1 i A2). Czlowiek z ta grupa ma jednak przechlapane jak sam potrzebuje krwi - mozna mu przetoczyc TYLKO krew tez grupy 0 Rh-. Inaczej jest z takim AB Rh+, to tak zwany uniwersalny biorca. Mozna mu przetoczyc dowolna krew ludzka (w podobnym uproszczeniu jak wyzej), ale jego krew nadaje sie tylko dla innej osoby z AB Rh+, czlowiek z jakakolwiek inna grupa takiej krwi nie przyjmie, tzn. moze i przyjmie, ale szybko przeprowadzi sie na tamten swiat.
            pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi
    • misiu-1 Re: Krew 02.04.12, 12:19
      Słusznie się buntują, bo nieuczciwe to za mało powiedziane. To jest oczywista hucpa.
    • Gość: yag Re: Krew IP: 173.208.197.* 02.04.12, 13:00
      Czy to jest etyczne?
      Nie!
      Jesli honorowy krwiodawca nie dostaje za swoja krew wynagrodzenia
      to sprzedanie tej krwi komukolwiek nie jest etyczne.
      Leki mowisz tez sa wazne i ratuja chorym zycie? To takie male pytanko...
      a czy w ramach tego ze sa one produkowane z krwi pozyskanej za darmo
      sa one wydawane w aptekach za darmo? Nie? To caly prodecer nie jest etyczny i tyle
      to zwykle oszustwo!
      • Gość: marbor1 Re: Krew IP: *.aster.pl 02.04.12, 13:42
        Oddaną krew magazynuje się w banku krwi. Czy jest etyczne, niszczenie tej krwi po terminie przydatności???
      • angelfree Re: Krew 02.04.12, 14:59
        Wytworzenie leku, a nawet jego sprzedaż kosztuje.
        Cena leku nie powinna jednak uwzględniać pozyskanego za darmo cennego surowca.
        Ale nawet przy takim założeniu - cos jest tutaj bezwzględnie denerwującego. Chyba po prostu to, ze nie można o przeznaczeniu zadecydowac. Przynajmniej dla mnie.
      • andrzej256 produkcja kosztuje 02.04.12, 19:40
        Gość portalu: yag napisał(a):

> Czy to jest etyczne?
        > Nie!
        > Jesli honorowy krwiodawca nie dostaje za swoja krew wynagrodzenia
        > to sprzedanie tej krwi komukolwiek nie jest etyczne.
        > Leki mowisz tez sa wazne i ratuja chorym zycie? To takie male pytanko...
        > a czy w ramach tego ze sa one produkowane z krwi pozyskanej za darmo
        > sa one wydawane w aptekach za darmo? Nie? To caly prodecer nie jest etyczny i t
        > yle
        > to zwykle oszustwo!

Krew nie moze byc przekazywana dalej za darmo, a tym bardziej preparaty krwiopochodne, ktorych produkcja przeciez duzo kosztuje. Nawet zwykla ciepla krew prosto od krwiodawcy nie bedize za darmo, mimo ze za darmo daje ją dawca - do pobrania krwi trzeba uzyc sprzetu, ktory kosztuje, trzeba oplacic personel, ktory krew pobiera, te krew trzeba gdzies magazynowac i przechowywac w chlodni, (a zaklad energetyczny tez nie daje pradu za darmo), trzeba ja tez zbadac chocby pod katem grupy krwi, a odczynniki i sprzet do tego badania kosztuja, ktos przeciez odczynniki i sprzet do tego badania produkuje, a w zakladzie produkujacym te odczynniki ludzie o dziwo chca miec wynagrodzenie za swoja prace itp., itd.
    • 8macek Re: Krew 02.04.12, 14:01
      jestem honorowym krwiodawcą więc się wypowiem.

jeśli oddaję krew to nie robię tego dla zysku ani innych korzyści osobistych (kilka czekolad i wolny dzień od pracy pomijam jako niewspółmiernie niską gratyfikację wobec wartości mojej krwi, prawa do bezkolejkowej wizyty u lekarza nie wykorzystuję).
      krew oddaję po to aby ktoś mógł przeżyć a nie dlatego aby ktoś mógł na tym zbijać fortunę.

i jeśli cena specyfików ratujących życie, wyprodukowanych z mojej krwi wynika z kosztów produkcji i dystrybucji to jest wszystko OK bo mogę to potraktować jako "niewspółmiernie niską gratyfikację".
      jeśli natomiast okaże się, że wyprodukowanie i dystrybucja jednej ratującej życie dawki specyfiku mieści się w cenie 1zł a sprzedawana jest za 100zł to już mojej zgody na to nie ma i nigdy nie będzie.
      • angelfree Re: Krew 02.04.12, 15:45
        Na jakiej zasadzie zatem powinny pozyskiwać krew firmy farmaceutyczne?
        Jeśli odpłatnie, to czy nie zniszczy to honorowego krwiodawstwa?
        • wuzet21 Re: Krew 02.04.12, 18:18
          angelfree napisała:

> Na jakiej zasadzie zatem powinny pozyskiwać krew firmy farmaceutyczne?
          > Jeśli odpłatnie, to czy nie zniszczy to honorowego krwiodawstwa?
          >
          Jak zwykle zawodzi prawo i rzetelna informacja społeczna. Moim zdaniem, krwiodawca powinien otrzymywać zniżkę na leki dla siebie i najbliższej rodziny - to zapewne spowodowało by zwiększenie liczby oddających krew, ale również zapobiegło by dzikiemu handlowi i plotkom na te tematy.

Tak do końca nie wiemy, za ile kupują naszą krew firmy farmaceutyczne, nie wiemy również, czy poprzez takie pozyskiwanie surowca, ceny leku wyprodukowane są niższe itd.
    • andrzej256 To niech dawcy sami wyprodukuja leki krwiopochodne 02.04.12, 19:32
      angelfree napisała:

> Czy to jest etyczne?
      >
      > Kolejny po przemeldowywaniu problem etyczny.
      > Krwiodawcy oddają krew bezpłatnie, czyli honorowo.
      > W kwestionariuszach jest zapis, że krew może zostac przekazana do szpitali (jak
      > zrozumiałam za pewną odplatnością pokrywającą koszty stacji krwiodawstwa) lub
      > sprzedana (nie wiem, za jaką cenę) firmom (nie piszmy od razu brzydko koncernom
      > ) farmaceutycznym, które produkują z nich leki. Leki sa póxniej sprzedawane.
      > Nie można oddać krwi nie zgadzając się na przekazanie jej firmom farmaceutyczny
      > m.
      > Częsc krwiodawców uważa to za nieuczciwe. Gdyby chcieli krew sprzedawać, sami b
      > y to zrobili. Nie podoba im się, że ktoś zarabia na oddanej przez nich bezpłatn
      > ie krwi.
      >
      > No ale ta krew jest niezbędna do wytworzenia leków krwiopochodnych, które też r
      > atują życie chorym. Więc słusznie się buntują krwiodawcy, czy nie? I gdzie jest
      > tu problem etyczny?

To niech dawcy sami wyprodukuja leki krwiopochodne - niech sami zaloza swoje firmy, niech produkuja np. mase erytrocytarna albo osocze, i niech sami na tym zarabiaja.
      Wyjsciem bylyby zreszta 2 rozwiazania:
      1. regulacja prawna, gdzie firmom nie wolno byloby zysku z preparatow krwiopochodnych, takie firmy dzialalyby na zasadzie organizacji non-profit.
      2. regulacja prawna, gdzie firmy musialyby sie dzielic zyskiem z krwiodawcami.
    • seth.destructor Ale krew juz dawno sprzedawano. 02.04.12, 19:47
      Juz jakies dwadziescia lat temu Polska sprzedawala krew m.in do Szwajcarii.
      • andrzej256 Re: Ale krew juz dawno sprzedawano. 02.04.12, 21:39
        seth.destructor napisał:

> Juz jakies dwadziescia lat temu Polska sprzedawala krew m.in do Szwajcarii.

A kto na tym zarabial? Ile placili i komu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka