Dodaj do ulubionych

Nowy taryfikator

04.04.12, 19:20
Pewnie jedyna szansa, by wpływy z mandatów osiągnęły zapowiedziany poziom. Generalnie nie mam nic przeciw, i tak staram się, by mandatów nie placić, ale...

- Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0)

Ja tu widzę szerokie pole do nadużyć. Co oznacza termin "wjazd na skrzyżowanie bez możliwości zjechania"? Skrzyżowania bywają duże i musiałoby to oznaczać, że wolno na nie wjeżdżać tylko gdy jest całkowicie puste. To z kolei oznacza poważny spadek przepustowości i tak już zakorkowanych dróg. Nie raz zdarzało mi się, że wjeżdżałem na skrzyżowanie na "wczesnym zielonym" przede mną ze dwa auta i nagle stop, bo okazuje się, że droga za skrzyżowaniem stoi. Taki układ kończy się utknięciem i w nowym taryfikatorze mandatem wraz z punktami, a uniknąć go można tylko blokując ruch, czasem na długo, bo na dużych i ruchliwych skrzyżowaniach często nie ma możliwości zobaczenia, co dzieje się po jego drugiej stronie.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalka Re: Nowy taryfikator IP: *.bb.sky.com 04.04.12, 19:28
      rozwiazanie to zasada ograniczonego zaufania i wyobraznia prowadzacego do skrzyzowania z rondem

aha , mialam ci jeszcze odpowiedziec na zalgly post na mezczynie,
      strike napisala:
      >
      >

nigdy nie latalam via (Rzeszow) ani inna radiowa droga
      • ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 19:32
        > rozwiazanie to zasada ograniczonego zaufania i wyobraznia prowadzacego do skrzy
        > zowania z rondem

Ronda są bardzo skutecznym rozwiązaniem na skrzyżowaniach mniej więcej równorzędnych o średnim natężeniu ruchu. Nie wyobrażam sobie np. ronda na skrzyżowaniu w Tychach pod browarem albo w Piotrowicach przy Famurze, to by była komunikacyjna katastrofa. A to na takich skrzyżowaniach istnieje największe prawdopodobieństwo popełnienia wykroczenia mimo woli.
        • Gość: kalka Re: Nowy taryfikator IP: *.bb.sky.com 04.04.12, 20:05
          nie znam sie na Twojej woli ale przedstawianie przykladow na niewyobrazanie ( Sobie) ronda jest bledem w sztuce (budowy komunikacji- drog i mostow i poszerzania wiedzy)

dyskusja na mezczyznie byla jak zwykle wysokich lotow
          mnie dotyczyl Twoj wpis do tumariuszag, dlatego sprostowalam
          • ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 20:09
            > nie znam sie na Twojej woli ale przedstawianie przykladow na niewyobrazanie
            > ( Sobie) ronda jest bledem w sztuce

Nie jest. Rondo nie ma racji bytu, gdy występują znaczne dysproporcje między natężeniem ruchu z poszczególnych kierunków (wtedy okazuje się, ze niektóre wjazdy są permanentnie zablokowane, tam lepsze są odpowiednio ustawione światła) oraz przy skrzyżowaniach o dużym natężeniu ruchu, bo rondo, nawet trzypasmowe ma właściwości kryzy zmniejszającej przepustowość (nawet gdy kierowcy przestrzegają zasad korzystania z tego typu obiektów, muszą przed zjazdem zmienić pas i blokują "niesłusznie" któryś z wjazdów).
            • Gość: kalka Re: Nowy taryfikator IP: *.bb.sky.com 04.04.12, 20:48
              Motto:
              Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy - 2 pkt (dotychczas 0)

> , bo rondo, nawet trzypasmowe ma właściwości kryzy
              > zmniejszającej przepustowość (nawet gdy kierowcy przestrzegają
              > zasad korzystania [z tego typu obiektów] , muszą przed zjazdem zmienić pas i blok
              > ują "niesłusznie" któryś z wjazdów).

strike nie rozumiejac-lamiesz zasady
              • ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 21:01
                Sorry, cytowany fragment nie ma nic wspólnego z mottem. Motto odnosi się do dużych skrzyżowań ze światlami, cytat do rond, na których świateł się nie stosuje i w związku z tym punktów tam dawać nie będą, zwłaszcza, że blokują się przeważnie wjazdy, a nie samo skrzyżowanie.
                • Gość: kalka Re: Nowy taryfikator IP: *.bb.sky.com 04.04.12, 21:31
                  no wiec o ta wyobraznie- ronda ze swiatlami ( rondo to tez skrzyzowanie) chodzi

a zupelnie przy okazji sasiedztwa( ktores byl podniosl w innym watku na mezczyznie)
                  przypomne, ze w UK ronda projektuje sie (ze wzgledu na ich bezkolizyjnosc i oszczednosc wykonania) na wiekszosci skrzyzowan ( zwlaszcza w polaczeniu ze swiatlami)

• ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 21:35
                    Ale te ronda w UK to bardzo skomplikowane konstrukcje, do nas jeszcze nie dotarły. Do tego spotkałem się z opiniami, że takie sprawdzają się dobrze przy ruchu lewostronnym, a w prawostronnym jakby mniej, nie wiem, czy są one prawdziwe, nie mam możliwości weryfikacji.
      • ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 19:33
        > nigdy nie latalam via (Rzeszow) ani inna radiowa droga

To Ty pytałaś o sposoby na naprawę błędu? :)
    • paco_lopez Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 22:18
      czyli, że strasznie często mnie wnerwiasz. to się da załatwić w jeden sposób. żeby nie wiem jakie było natęzenie ruchu twój ruch nadejdzie. jeśli widzisz, że nie masz miejsca za ostatnim , który stoi za skrzyzowaniem, to stoisz mimo zielonego. nie panikuj , ze tam za tobą stoją inni. kazdego czeka to samo, aż się korek rozładuje sam po dwudziestej pierwszej.
      • ultimate.strike Re: Nowy taryfikator 04.04.12, 22:32
        > jeśli widzisz, że
        > nie masz miejsca za ostatnim , który stoi za skrzyzowaniem,

Nie zrozumiałeś. Znam skrzyżowania, na których ruch blokuje się w sposób nagły i się utyka mimo, że przy wjeżdżaniu żadnych utrudnień nie było widać. Rozwiązaniem jest oczywiście czekanie, aż skrzyżowanie się opróżni i będzie widoczność i pewność, że się z niego szybko wyjedzie. Problem w tym, że wtedy korek sięgnie kilkunastu km a stojący za mną postanowia oddać sprawę pod jurysdykcję sędziego Lyncha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka