Dodaj do ulubionych

Co Murzyn ma bialego?

21.04.12, 20:57
Radny PO opublikowal w internecie dowcip pt. "Co Murzyn ma bialego". Wpis wisial tylko godzine, ale radny wylatuje z partii. Wg mnie za malo jest w Polsce zajec uwrazliwiajacych na granice wolnosci slowa. Czy uczy sie o tym w szkolach? Dla kazdego powinno byc oczywiste, ze wypowiedzi ponizajace czy osmieszajace kogolwiek sa sprzeczne z prawem. Powinno sie za to zreszta z automatu karac grzywna.
Obserwuj wątek
    • andrzej256 Link 21.04.12, 20:57
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,11578187,Za_rasistowski_zart_radny_PO_ma_byc_wyrzucony_z_partii.html

• karbat Re: Link 21.04.12, 21:12
        no i... w czym problem .... radny Po powiedzial co wiedziel i juz nie jest radnym .

myslisz , ze jak w szkole jest matematyka , biologia , to wszyscy sie orientuja
        o co na tych lekcjach biega ...
        myslisz , ze jak bedzisz tluc do glowy uczniom o wolnosci slowa , nie znajdzie sie idiota
        ktory nie bedzie bzdurzyc ... mylisz sie .
        • andrzej256 Re: Link 21.04.12, 21:20
          karbat napisał:

> no i... w czym problem .... radny Po powiedzial co wiedziel i juz nie jest radn
          > ym .

Tak sie zastanawiam, czy to wystarczajace. Czy tego typu wypowiedzi nie powinne byc scigane z urzedu i karane grzywna. Przynajmniej byloby wiecej kasy do podatkowo-panstwowej puli.

> myslisz , ze jak w szkole jest matematyka , biologia , to wszyscy sie orientuja
          > o co na tych lekcjach biega ...
          > myslisz , ze jak bedzisz tluc do glowy uczniom o wolnosci slowa , nie znajdzie
          > sie idiota
          > ktory nie bedzie bzdurzyc ... mylisz sie .

Mysle, ze bedzie wtedy mniej bzdurzacych idiotow.
    • Gość: ka_p_pa Re: Co Murzyn ma bialego? IP: *.interwan.pl 21.04.12, 21:28
      Koledzy partyjni dostrzegli zawoalowany antyklerykalny podtekst. Niedopuszczalne, by czarny kogoś słuchał.
    • black-emissary Re: Co Murzyn ma bialego? 21.04.12, 21:46
      Mylisz dwie kwestie - polityczną odpowiedzialność radnego i karną obywatela.
      Co do tej pierwszej pełna zgoda - jeżeli partia uznaje, ze dana wypowiedź - bez względu na to jaka by nie była - nie licuje z wyznawanymi przez nią wartościami ma pełne prawo członka wyrzucić.
      Jest jednak kompletnym absurdem, by za takie wypowiedzi nakładać sądowe kary np. grzywny. Jakiś obłęd, to obsesyjne karanie za każdą obrazę, jeszcze chwila, a strach będzie cokolwiek powiedzieć, bo jeszcze się ktoś obrazi.
      • k_a_p_p_a zmień nick 21.04.12, 22:02
        bo Cię ktoś pozwie
      • andrzej256 publiczne ponizanie 22.04.12, 00:12
        black-emissary napisała:

> Mylisz dwie kwestie - polityczną odpowiedzialność radnego i karną obywatela.

Wlasnie nie myle, uwazam, ze powinno0 sie poniesc obie te odpowiedzialnosci.

> Co do tej pierwszej pełna zgoda - jeżeli partia uznaje, ze dana wypowiedź - be
        > z względu na to jaka by nie była - nie licuje z wyznawanymi przez nią wartościa
        > mi ma pełne prawo członka wyrzucić.

Nie tylko o wartosci chodzi, lecz o przepisy prawa. On nie tylko sprzeniewierzyl sie wartosciom. On wg mnie zlamal prawo.

> Jest jednak kompletnym absurdem, by za takie wypowiedzi nakładać sądowe kary np
        > . grzywny. Jakiś obłęd, to obsesyjne karanie za każdą obrazę, jeszcze chwila, a
        > strach będzie cokolwiek powiedzieć, bo jeszcze się ktoś obrazi.

Nie wiem. Publiczne ponizanie kogos, np. ogolnie czarnoskorych, czy Polakow w Wlk. Brytanii, jest przeciez zabronione i powinno byc karane. W Wlk. Brytanii byla przeciez niedawno sprawa, kiedy Angielka wymyslala glosno, ze pieprzeni Polacy zabieraja Anglikom prace, i dostala za to grzywne, mimo ze goraco potem przepraszala.
    • Gość: inkwizytor Propozycja IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.12, 22:18
      andrzej256 napisał:

>Dla kazdego powinno byc oczywiste, ze wypowiedzi ponizajace czy osmieszajace kog
      > olwiek sa sprzeczne z prawem. Powinno sie za to zreszta z automatu karac grzywna.

Jestem za. Zacznijmy od uczestników forum. Wyznaczmy kwotę grzywny. Ja mogę być skarbnikiem. Uzyskaną kwotę przekazujemy poszkodowanej osobie. Oszołom będzie bogaty...
      • andrzej256 Re: Propozycja 22.04.12, 00:16
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> andrzej256 napisał:
        >
        > >Dla kazdego powinno byc oczywiste, ze wypowiedzi ponizajace czy osmieszaja
        > ce kog
        > > olwiek sa sprzeczne z prawem. Powinno sie za to zreszta z automatu karac
        > grzywna.
        >
        > Jestem za. Zacznijmy od uczestników forum. Wyznaczmy kwotę grzywny. Ja mogę być
        > skarbnikiem. Uzyskaną kwotę przekazujemy poszkodowanej osobie.

Nie chodzilo mi o ponizanie pojedynczej osoby lecz calych grup spolecznych. Czy powinno byc wolno np. pisac bezkarnie na forum w Wlk. Brytanii, ze Polacy to pieprzona postkomunistyczna holota?

> Oszołom będzie
        > bogaty...

Oszolom sie raczej nie wyplaci...
        • Gość: inkwizytor Re: Propozycja IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 00:38
          andrzej256 napisał:

> Nie chodzilo mi o ponizanie pojedynczej osoby lecz calych grup spolecznych.

Sugerujesz zatem, że obrażanie czy poniżanie konkretnej osoby ma pozostać bezkarne....
          Swoiste pojęcie sprawiedliwości....

> Czy powinno byc wolno np. pisac bezkarnie na forum w Wlk. Brytanii, ze Polacy
          > to pieprzona postkomunistyczna holota?

Takiego typu sformułowania są po prostu naganne i powinny spotkać się z negatywną reperkusją. Podobnie, jak nazywanie katolików "kartoflami", czy osoby niewierzące "lewackimi postempakami".

> > Oszołom będzie
          > > bogaty...

> Oszolom sie raczej nie wyplaci...

Niby czemu? Czytam jego wątki, niektóre z nich rozpatrują ważne, społeczne zagadnienia, a mimo to gros wypowiedzi to wycieczki osobiste pod jego adresem, okraszane niewybrednymi epitetami. Nie wnoszą absolutnie nic do meritum wątku, są tylko prymitywnymi zaczepkami.
          • Gość: ka_p_pa Re: Propozycja IP: *.interwan.pl 22.04.12, 00:42
            > Nie wnoszą absolutnie nic do meritum wątku, są t
            > ylko prymitywnymi zaczepkami.

Wątki oszoła, enia, miligrama nie mają meritum, a są prymitywnymi zaczepkami.
            • Gość: inkwizytor Re: Propozycja IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.04.12, 00:47
              Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Wątki oszoła, enia, miligrama nie mają meritum, a są prymitywnymi zaczepkami.

Nie podzielam tej opinii.
              • Gość: ka_p_pa Re: Propozycja IP: *.interwan.pl 22.04.12, 00:53
                Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                >
                > > Wątki oszoła, enia, miligrama nie mają meritum, a są prymitywnymi zaczepk
                > ami.
                >
                > Nie podzielam tej opinii.

To też ja nie przekonuję, jeno poprawiam.
      • lidka449 Re: Propozycja 22.04.12, 01:08

> Jestem za. Zacznijmy od uczestników forum. Wyznaczmy kwotę grzywny. Ja mogę być
        > skarbnikiem. Uzyskaną kwotę przekazujemy poszkodowanej osobie. Oszołom będzie
        > bogaty...
        nie wpadlam tu jak Filip z konopi
        tez jestem za .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka