Dodaj do ulubionych

ciężko myślący

08.10.12, 23:23
niedawno w pierwszym programie radiowym pani redaktor mówiąc o budżecie unijnym powiedziała w pewnym momencie, że ciężko przewidzieć że coś tam ... to stało się niemal regułą, że osoby wypowiadające się publicznie zamiast np trudno o tym mówić, trudno policzyć i t.p. w tym samym kontekście używają słowa "ciężko". nie jestem humanistą ale to chyba nie tak?
zajrzałem do słownika: ciężar, ciężki, ciężarna, ciężarowy to wiadomo. jest jeszcze słówko ciężko - naładowany, ociężały, gruby, ciężko myślący, ciężko chory i t.p. a więc w tym sensie np ciężki budżet nie ciężki od nadmiaru pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • wuzet21 Re: ciężko myślący 09.10.12, 11:24
      Jest jeszcze gorsze sformułowanie - "strasznie", "strasznie się cieszę, że Cię widzę..." itp.
      • Gość: przestraszony Re: ciężko myślący IP: *.xdsl.centertel.pl 09.10.12, 22:30
        strasznie zamiast bardzo, jednak strasznie, że to się słyszy w mediach. może z tym słownictwem jest jak z kaligrafią - przestali uczyć?
    • Gość: pies bulgot Re: ciężko myślący IP: *.versanet.de 09.10.12, 11:53
      Hi androsak!

W pelni sie z Toba nie zgadzam!
      Bo naprawde ciezko jest monitorowac fleksybilnosc dilera, etapujacego obligatoryjne obroty.
      Pozdrawaiam!
    • Gość: inkwizytor Re: ciężko myślący IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.12, 23:17
      androsak napisał:

> niedawno w pierwszym programie radiowym pani redaktor mówiąc o budżecie unijnym
      > powiedziała w pewnym momencie, że ciężko przewidzieć że coś tam

Tego typu sformułowanie mnie nie razi.
      Razi mnie wiele błędów językowych, a najbardziej:
      - nagminnie stosowany liczebnik zbiorowy dwoma, zamiast dwiema, gdy dotyczy to rzeczowników rodzaju żeńskiego. Stale więc słyszę: dwoma siostrami, dwoma porami roku, dwoma zimami...
      Np w zdaniu: Poza dwoma siostrami mam jeszcze brata.
      - Przecudnej urody jest też słowo: półtorej stosowane do rzeczowników rodzaju męskiego, np za półtorej roku dostanę awans.
      - tą, zamiast tę stosowaną w bierniku liczby pojedynczej rzeczownika ta,
      - zaczynanie zdania od więc,
      itd, itd.
      • Gość: franek Re: ciężko myślący IP: *.xdsl.centertel.pl 10.10.12, 11:47
        co mnie razi a więc są takie zwroty niegdyś często używane przez partyjnych dygnitarzy i do dziś używane przez niektórych: na dzień dzisiejszy, w tym temacie, coś tam jeszcze
        jest jeszcze taka, moim zdaniem, głupia maniera wciskanie co drugie słowo - dokładnie, dokładnie .....
        • Gość: Pijany jak Polak Re: ciężko myślący IP: *.versanet.de 11.10.12, 16:52
          Hi Franek!
          Myslisz, ze nawyki wyssane z mlekiem Matki Partii, moga byc zapomniane po nawroceniu sie na prawdziwa wiare? Ta generacja nadal swym wodolejstwem realizuje podswiadomie program czteroliterowki (PZPR).
          A niedouczona nowa generacja znajduje takie wodolejstwo slowne jako cool!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka