Dodaj do ulubionych

w jakim kraju jest najlepsza edukacja ?

09.10.12, 15:13
witam,
w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły ??? Myślę o edukacji wczesnoszkolnej. Moje dziecko ma 5 lat, zaczęło teraz przygodę ze szkołą i już pojawił się problem - czyta, a nie powinno.... Za dużo wie, a też nie powinno.... Co za wyrodna matka ze mnie, że z nią rozmawiam, kąpię marchewkę w ogródku, przygotowuję obiady i latam po całym świecie, więc pytanie o flagę UE nie jest dla niej zdziwieniem...Jak myślicie w jakim kraju dziecko, które wie trochę więcej od innych dzieci w swoim wieku nie będzie dziwolągiem???
Obserwuj wątek
    • krytyk_systemu_edukacji Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 15:19
      > w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły ???

W jakimś innym, na pewno nie w tym.

> Moje dziecko ma 5 lat, zaczęło teraz przygodę ze szkołą i już
      > pojawił się problem - czyta, a nie powinno.... Za dużo wie, a też nie powinno.

Inna rzecz, że umiejętność czytania w wieku 5 lat to chyba nie jest znów aż taki ewenement, żeby trzeba było szukać akceptacji za granicą. :)
      • ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 15:47
        oczywiście, że czytanie w wieku 5 lat nie jest jakieś niezwykłe, jednak jeżeli tylko jedna osoba w klasie nie zna literki o, to cała reszta musi się dopasować. Skutek jest taki, że po miesiącu dziecko nie chce chodzić do szkoły....Zaproponowano nam I klasę (dla 5 latki). Szukam takiego systemu w którym moja córka mogłaby coś innego robić, poza pomaganiem pani w pilnowaniu dzieci :(.
        • krytyk_systemu_edukacji Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 15:57
          > Szukam takiego systemu w którym moja córka mogłaby coś innego robić, poza pomaganiem
          > pani w pilnowaniu dzieci :(.

System tym jest chyba jedynie edukacja domowa. Natomiast posyłanie dziecka wcześniej do szkoły to kwestia mocno dyskusyjna.
        • k_a_p_p_a Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 16:01
          Możesz uczyć dziecko sama w domu, ale odradzam taki system. Szkoła to nie tylko, a nawet nie przede wszystkim nauka.
    • Gość: inkwizytor Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.12, 15:38
      ppon napisała:

> w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły ???

W każdym kraju europejskim, przynajmniej należącym do UE, istnieje obowiązek szkolny, więc musisz dziecko posłać do szkoły, niezależnie od tego czy Ci się to podoba, czy nie.
      > ... Co za wyrodna matka ze mnie, że z nią rozmawiam, kąpię marchewkę w ogródku,

Nie tyle wyrodna, co dziwaczka...
      Po co kąpiesz marchewkę? I dlaczego w ogródku? Nie możesz w domu?
      • ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 15:52
        pewnie mogłabym w domu (przy odrobinie dobrej woli...). A że dziwaczka, to fakt :)
      • k_a_p_p_a Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 15:59
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> ppon napisała:
        >
        > > w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły ???
        >
        > W każdym kraju europejskim, przynajmniej należącym do UE, istnieje obowiązek sz
        > kolny, więc musisz dziecko posłać do szkoły, niezależnie od tego czy Ci się to
        > podoba, czy nie.

Posłanie dziecka do szkoły nie jest jedną możliwą formą wypełnienia obowiązku szkolnego. W Polsce i wielu innych krajach Unii uczenie dzieci w domu jest jak najbardziej możliwe.
        • Gość: inkwizytor Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.12, 16:07
          k_a_p_p_a napisał:

> > ppon napisała:

> > > w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły ???

> Posłanie dziecka do szkoły nie jest jedną możliwą formą wypełnienia obowiązku s
          > zkolnego. W Polsce i wielu innych krajach Unii uczenie dzieci w domu jest jak
          > najbardziej możliwe.

To nie jest odpowiedź na pytanie autorki wątku. Czytaj uważnie, zanim coś napiszesz, gapo jedna.
          • Gość: ka_p_pa Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.interwan.pl 09.10.12, 16:52

> k_a_p_p_a napisał:
            >
            > > > ppon napisała:
            >
            > > > > w jakim kraju najchętniej wysłalibyście dziecko [b]do szkoły[
            > /b] ???
            >
            > > Posłanie dziecka do szkoły nie jest jedną możliwą formą wypełnienia obowi
            > ązku s
            > > zkolnego. W Polsce i wielu innych krajach Unii uczenie dzieci w domu jest
            > jak
            > > najbardziej możliwe.
            >
            > To nie jest odpowiedź na pytanie autorki wątku. Czytaj uważnie, zanim coś napis
            > zesz, gapo jedna.

Nie zauważyłeś, że nie odpowiedziałem autorce wątku, ale tobie na oczywiście błędną tezę:
            W każdym kraju europejskim, przynajmniej należącym do UE, istnieje obowiązek szkolny, więc musisz dziecko posłać do szkoły, niezależnie od tego czy Ci się to podoba, czy nie.
            PS
            W tym poście popełniłeś typowe dla ciebie błędy logiczne:
            Ignoratio elenchi
            argumentum ad personam
            uniknąłbyś takich żenujących wpadek, gdybyś kierował się logiką, a nie emocjami.
            • Gość: inkwizytor Awanturniku, IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.10.12, 18:03
              uspokój się wreszcie!
              • Gość: kappa Re: Awanturniku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 18:15

> uspokój się wreszcie!

petitio principii
                argumentum ad personam
                argumentum ad baculum
    • 10iwonka10 Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 16:02
      >>>Szukam takiego systemu w którym moja córka mogłaby coś innego robić, poza pomaganiem pani w pilnowaniu dzieci :(.

A czy twoja corka czasem sie bawi....bo piszesz jakby miala conajmniej lat 50 nie 5.
      • ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 16:37
        uczy się przede wszystkim przez zabawę :). Musielibyście zobaczyć kuchnię po jej eksperymentach :). Jest ciekawym, myślę, że szczęśliwym dzieckiem i chciałabym, żeby tak zostało.... dlatego nie dam jej do I klasy, czy III, bo chciałabym, żeby dalej uczyła się przez zabawę, eksperymentowanie i tworzenie (buduje z klocków, pudełek i czego tylko można). Stąd moje pytanie, które ponawiam: gdzie najchętniej wysłalibyście dziecko do szkoły??
        I jeszcze jedno, nie chcę jej uczyć wyłącznie w domu (znany jest mi aspekt rozwoju społecznego w szkole). Z drugiej strony, szkoła nie powinna oferować tylko rozwoju społecznego.
        • Gość: ka_p_pa Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.interwan.pl 09.10.12, 16:58
          Twoje dziecko nie zawsze będzie dzieckiem. Nie dorośnie za rok czy dwa, ale kiedyś przyjdzie taki moment, że nie będziesz w stanie zdmuchnąć z jej drogi każdego pyłku. I co w tedy?
          I druga kwestia- rozmawiałaś z dzieckiem czy ono chce iść do szkoły, takiej normalnej, z koleżankami i kolegami, czasem coś wygrać, czasem coś przegrać, a czasem zwyczajnie, jak to dziecko, ponudzić się, pomyśleć o niebieskich migdałach?
          • ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 17:10
            tak, rozmowa z 5 letnim dzieckiem, czy chce iść do szkoły i do jakiej jest jak najbardziej rzeczowa. Oczywiście moja córka bardzo chciała iść do szkoły, mieć koleżanki i móc z nimi porozmawiać, ale...
            koleżanki bawią się w kociaczki, kucyki (moja córka bawiła się w to jakieś dwa lata temu), dlatego jej odpowiedź, na pytanie co robiła w szkole i w co się bawiła brzmi: dziewczynki bawiły się w to i to, ale mnie to nudzi, chłopcy w samochody, ale na szczęście były klocki, więc budowałam z klocków. Przy czym nie jest dzieckiem, które nie umie bawić się z innymi - po 3 minutach na placu zabaw ma zespół z którym szaleje. To, że nasz system edukacji jej nic nie oferuje to wiem, pytanie w jakim kraju mogłaby poczuć się normalnym dzieckiem, a nie jakimś odmieńcem, tylko dlatego, że od rówieśników jest trochę lepsza, a z kolei wśród starszych, pomimo, iż jest jedną z lepszych jest najmłodsza.
            :(. Znacie inne systemy edukacyjne??? Ich wady, zalety...
            • Gość: kappa Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.interwan.pl 09.10.12, 17:30
              ippon napisała:

> tak, rozmowa z 5 letnim dzieckiem, czy chce iść do szkoły i do jakiej jest jak
              > najbardziej rzeczowa

Idź na jakiś banalny kurs pod nazwą "jak mówić, by dzieci nas słuchały i jak słuchać, by dzieci do nas mówiły"
              Kuriozalna jest wypowiedź o swoim genialnym dziecku negująca możliwość rzeczowej rozmowy z nim.
              • ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 18:05
                fakt, muszę iść na kurs.......... po pierwsze nie piszę, że moje dziecko jest genialne, daleko mi do tego stwierdzenia. Umie więcej niż jej rówieśnicy, to tyle. Po drugie dziś mówi, że lubi taką koleżankę i chce iść do jej klasy, a jutro lubi inną z którą też chętnie pójdzie do klasy. Po trzecie pytanie jest nie o moje dziecko, genialne, czy nie, a o system edukacji. A na kurs muszę iść bo wdałam się w nierzeczową rozmowę, bo jak to Polacy mają w zwyczaju, jak o czymś nie mam pojęcia, to i tak podyskutować można. Dziękuję za posty, i za czas poświęcony na ich "wystukanie".
                • Gość: kappa Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 18:23
                  ppon napisała:

> fakt, muszę iść na kurs.......... po pierwsze nie piszę, że moje dziecko jest g
                  > enialne, daleko mi do tego stwierdzenia.

Nie napisałaś wprost "moje dziecko jest genialne", ale jednak napisałaś, że jest genialne.

>dziś mówi, że lubi taką koleżankę i chce iść do jej klasy, a jutro
                  > lubi inną z którą też chętnie pójdzie do klasy.

Nie potrafisz odróżnić dziecięcej paplaniny od tego, co dziecko ci komunikuje. Nie wiem, czy zwykły kurs pomoże...

>Po trzecie pytanie jest nie o moje dziecko, genialne, czy nie, a o system edukacji.

A tu mieszasz sprawy.
                  Faktycznie nie pytasz, czy masz genialne dziecko, gdyż o tym komunikujesz na forum ale pytasz, co z tym genialnym dzieckiem zrobić. A ja radzę z dobroci serca jak umiem.
    • angelfree Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 18:43
      Szczerze mówiąc, nie rozważałabym emigracji dlatego, że dziecko w wieku pięciu lat biegle czyta. Sporo dzieci znakomicie czyta w tym wieku.
      Nie sądzę, abyś znalazła szkołę, która oferuje program dla dzieci uzdolnionych. Ale możesz znaleźć szkołę, która jest nieco bardziej skłonna rozwijać indywidualne zdolności i nauczyciela, który zgodzi się nieco czasu poświęcić na przygotowanie dodatkowych zadań dla twojego dziecka.

Nie wiem, skąd jesteś, ale w wielu dużych miastach działają Uniwersytety Dziecięce z naprawdę dobrymi zajęciami, jest mnóstwo spotkań dla dzieci w ramach Festiwalu Nauki. W Warszawie działa też Centrum Konsultacyjne d/s Dzieci Zdolnych, jesli nie jesteś z Warszawy, poszukaj czegoś podobnego koło siebie.
    • zentis Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 18:50
      w pl jest najlepsza! hoduje takie mamusie, jak ty! .?))
    • 10iwonka10 Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 19:09
      >>>ale...
      koleżanki bawią się w kociaczki, kucyki (moja córka bawiła się w to jakieś dwa lata temu), dlatego jej odpowiedź, na pytanie co robiła w szkole i w co się bawiła brzmi: dziewczynki bawiły się w to i to, ale mnie to nudzi, chłopcy w samochody, ale na szczęście były klocki, więc budowałam z klocków. Przy czym nie jest dzieckiem, które nie umie bawić się z innymi - po 3 minutach na placu zabaw ma zespół z którym szaleje. >>>

Mnie by to martwilo. Chcesz ze swojej corki zrobic 'geniusza' ktory bedzie sie czul samotnie wsrod ludzi?

• ippon Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 09.10.12, 20:06
        słuchajcie, dziękuję za wszystkie wypowiedzi, niestety nie na temat. Nie napisałam, że mam opinię z poradni psychologiczno-pedagogicznej, pracuję na uczelni (nauki ścisłe), zamierzam wyemigrować (co nie jest trudne przy mojej specjalności). Chciałam poznać Wasze zdanie na temat innych systemów edukacji. Ale trudno, dyskusja potoczyła się nie w tym kierunku, o który mi chodziło. Może pytanie było zbyt trudne, albo nie na to forum, nie wiem. Co do szczęścia mojego dziecka, wierzcie lub nie: jest najradośniejszym dzieckiem w klasie (może dlatego, że jeździ do szkoły rowerem, ma czas dla siebie, spędza czas z rodziną bawiąc się i ucząc jednocześnie). Co do słuchania dzieci, to oczywiście należy je słuchać, czytać to co chcą nam przekazać, ale nie chciałabym obarczać je następstwami decyzji: jak szkoła? To są jednak dzieci, więc nich decydują w sprawach, które mogą zrozumieć i których następstwa ich nie przytłoczą. To jednak my dorośli powinniśmy decydować, oczywiście słuchając dzieci, wczytując się w ich słowa, emocje. I jeszcze jedno, uważam się za dobrą matkę, nie chcę żeby moje dziecko było geniuszem, ale szczęśliwym człowiekiem, bez kompleksów. pozdrawiam
        • 10iwonka10 Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 10.10.12, 10:02
          >>>>jest najradośniejszym dzieckiem w klasie (może dlatego, że jeździ do szkoły rowerem, ma czas dla siebie, spędza czas z rodziną bawiąc się i ucząc jednocześnie). >>>>

Przerazasz mnie.....troche
          • angelfree Re: w jakim kraju jest najlepsza edukacja ? 10.10.12, 10:25
            Ippon ma problem, który ma wielu rodziców dzieci ponadprzeciętnie zdolnych - niekoniecznie geniuszy, ale dzieci wcześnie czytających, z zainteresowaniami naukowymi. Szkoła jej nie pomoże. Musi sama zadbać o zaspokojenie głodu wiedzy swojej córki, a szkołę traktować jako miejsce, gdzie dziecko chodzi w celach towarzyskich i uczy się pracować w grupie - a z tym wiele zdolnych dzieci ma spore kłopoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka