Dodaj do ulubionych

Zrodla przemocy

18.12.12, 18:20
Zrodlami przemocy wg episkopatu są religia, tradycja i kultura. Chyba po raz pierwszy episkopat ma racje...
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13073423,Episkopat_oburzony__Wedlug_konwencji_zrodlem_przemocy.html#BoxSlotII3img
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Zrodla przemocy 18.12.12, 19:23
      Na ilu klasach szkoły podstawowej zakończyłaś swoją edukację?
      • 8ar8ara Re: Zrodla przemocy 18.12.12, 21:31
        misiu-1 napisał:

> Na ilu klasach szkoły podstawowej zakończyłaś swoją edukację?

A co?
    • Gość: inkwizytor Naucz się czytać! IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.12.12, 19:38
      I nie pisz bzdur!
      • mg2005 Re: Naucz się czytać! 18.12.12, 20:07
        Basia ma z tym problemy :)
      • 8ar8ara Re: Naucz się czytać! 18.12.12, 21:31
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> I nie pisz bzdur!

Sprecyzuj o co ci chodzi.
        • Gość: smok Re: Naucz się czytać! IP: *.jjs.pl 18.12.12, 22:59
          znowu nie czytasz tego co linkujesz uważnie i w pośpiechu zakładasz tek. Szkoda, że stawiasz na ilość postów, a nie ich jakość, no i teraz dostajesz baty. Nikt nie będzie precyzował tego co jest dla każdego oczywiste, że nie czytasz ze zrozumieniem, a ty się dopytujesz, zamiast się zreflektować, że babola wstawiłaś.
          • 8ar8ara Re: Naucz się czytać! 19.12.12, 01:03
            Gość portalu: smok napisał(a):

> znowu nie czytasz tego co linkujesz uważnie i w pośpiechu zakładasz tek. Szkoda
            > , że stawiasz na ilość postów, a nie ich jakość, no i teraz dostajesz baty. Nik
            > t nie będzie precyzował tego co jest dla każdego oczywiste, że nie czytasz ze z
            > rozumieniem, a ty się dopytujesz, zamiast się zreflektować, że babola wstawiłaś
            > .

A tak naprawde o co ci chodzi? Moze cos na temat?...
            • Gość: smok Re: Naucz się czytać! IP: *.jjs.pl 19.12.12, 10:32
              o to samo o co chodzi przedmówcom.
              • Gość: smok Re: Naucz się czytać! IP: *.jjs.pl 19.12.12, 10:56
                Ok skoro to jednak za trudne zadanie dla ciebie to wyjaśnię cie to co jest zrozumiałe dla każdego kto posiada umiejętność czytania ze zrozumieniem. To nie "według episkopatu" (tak jak wywnioskowałaś z nagłówka. Ty oprócz nagłówków czytasz coś jeszcze, czy tylko linkujesz bezmyślnie?)
                " Według konwencji źródłem przemocy są religia, tradycja i kultura" czyli nie według "episkopatu", a według konwencji o zapobieganiu przemocy wobec kobiet. Episkopat akurat z tą opinią zdecydowanie się nie zgadza i zwołał Prezydium Konferencji Episkopatu Polski.
                "W opinii KEP konwencja zbudowana jest na ideologicznych i nieprawdziwych założeniach, a także zobowiązuje sygnatariuszy do walki z dorobkiem cywilizacyjnym, traktowanym jako zagrożenie i źródło przemocy."
                To, że tobie nie wstyd, że się ośmieszasz twoja sprawa,ale nie zaśmiecaj forum bo nie jesteś jego jedynym użytkownikiem.
    • magda.magda9 przemoc domowa 18.12.12, 20:43
      Zawsze denerwowało mnie sformułowanie "przemoc domowa", bo...jeśli użyje przemocy fizycznej w domu to jest przemoc domowa, a jak poza domem to jaka to jest przemoc?
      • 8ar8ara Re: przemoc domowa 18.12.12, 21:32
        magda.magda9 napisała:

> Zawsze denerwowało mnie sformułowanie "przemoc domowa", bo...jeśli użyje przemo
        > cy fizycznej w domu to jest przemoc domowa, a jak poza domem to jaka to jest p
        > rzemoc?

Chodzi chyba o przemoc w rodzinie...
      • bimota Re: przemoc domowa 18.12.12, 22:26
        DWORSKA ;)
        • magda.magda9 Re: przemoc domowa 19.12.12, 08:22
          bimota napisał:

> DWORSKA ;)

....dobre
    • misiu.jeden Pierwsze źródło 19.12.12, 09:03
      Pierwszym źródłem przemocy i okrucieństwa jest tolerowanie krzywdzenia, zabijania i zjadania zwierząt.
    • propanstwowiec Tkwią w nas 19.12.12, 18:01
      W naszej obecnej rzeczywistości głównym źródłem nie jest ideologia. Dzisiaj podstawowym źródłem przemocy jest wadliwe rozumienie wolności jako swobody bez ograniczeń, bez odpowiedzialności, bez liczenia się z innym człowiekiem. Samorealizacja jednostki za wszelką cenę, nawet kosztem ograniczenia praw innych. Współczesny człowiek jakby nie rozumiał, iż wolności absolutnej nie ma! Jego wolność musi być ograniczona ze względu na dobro innych, wspólnotę itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka