Dodaj do ulubionych

Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie

24.12.12, 13:46
moto.wp.pl/kat,89554,title,Nieoznakowane-radiowozy-ITD-zarabiaja-krocie,wid,15192901,wiadomosc.html
A poza tym obliczenia efektywności są naciągane. Nie ma możliwości by zrobienia jednej operacji złapania delikwenta,zrobienia mu zdjęcia,zatrzymania go i wypisania mandatu w czasie poniżej dwudziestu minut.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: proste jak budowa cepa IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.12, 13:55
      Jak delikwent przestrzega przepisy nie bedzie kasy nawet z miliona radiowozow i z biliona fotoradarow ,ooooo,za to bedzie bezpiecznie!
      • jureek Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 14:09
        Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Jak delikwent przestrzega przepisy nie bedzie kasy nawet z miliona radiowozow i
        > z biliona fotoradarow ,ooooo,za to bedzie bezpiecznie!

Otóż to. Jeśli o mnie chodzi, to tych wszystkich wideo-rejestratorów, fotoradarów może być nawet 10 razy tyle co obecnie. Na mnie nie zarobią.
        Jura
        • migreniasta Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 14:14
          Brak logiki. Przecież to jest za Twoją krwawicę.
          Nie lepiej za swoją działkę pójśc na piwo?
          • jureek Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 14:18
            migreniasta napisała:

> Brak logiki. Przecież to jest za Twoją krwawicę.
            > Nie lepiej za swoją działkę pójśc na piwo?

Co jest za moją krwawicę? Te fotoradary? Przecież koszty inwestycji w fotoradary są prawie pomijalne w porównaniu do dochodów, jakie generują. Dzięki frajerom przekraczającym prędkość i płacącym mandaty nie trzeba podnosić podatkom wszystkim. Dzięki temu zostaje mi na piwo (którego zresztą nie piję).
            Jura

• migreniasta Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 14:27
              Mandatów nie płacisz,w akcyzie nie partycypujesz.
              Ty aspołeczny wałkoń jesteś. Ha ha.
              • jureek Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 14:34
                migreniasta napisała:

> Mandatów nie płacisz,w akcyzie nie partycypujesz.
                > Ty aspołeczny wałkoń jesteś. Ha ha.

Yes.
                J.
          • Gość: Jojo Re: proste jak budowa cepa IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.12, 14:21
            Brak logiki ,jak te cuda beda "bezrobotne" znika
      • bimota Re: proste jak budowa cepa 24.12.12, 15:24
        > Jak delikwent przestrzega przepisy nie bedzie kasy nawet z miliona radiowozow i
        > z biliona fotoradarow ,ooooo,za to bedzie bezpiecznie!

PERNAMENTNA (DLACZEGO NIE PERNAMĘTNA ??) BZDURA
    • piwi77.0 Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 14:06
      Z zalinkowanego artykułu -

Kierowca ma przeświadczenie, że w każdej chwili może zostać skontrolowany, więc zdejmuje nogę z gazu.

Pomijam już, że jakość jakość języka w tym zdaniu jest marna, to nie zgodzę się na zrównanie kierowcy z przestępcą, a takie coś nastąpiło w tym zdaniu. Nigdy niczego nie postuluję, ale tym razem zrobię wyjątek i zaapeluję o całkowity zakaz ruchu w Polsce. Bandyci niech siedzą w domu i niech nie pokazują się na oczy. A pedałowi gazu nie będzie zagrażać bliskość nogi kryminalisty z prawem jazdy.
      • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 14:10
        piwi77.0 napisał:

> Z zalinkowanego artykułu -
        >
        > Kierowca ma przeświadczenie, że w każdej chwili może zostać skontrolowany, w
        > ięc zdejmuje nogę z gazu.

>
        > Pomijam już, że jakość jakość języka w tym zdaniu jest marna, to nie zgodzę się
        > na zrównanie kierowcy z przestępcą, a takie coś nastąpiło w tym zdaniu.

Jesteś najwyraźniej przewrażliwiony, jeśli coś takiego dostrzegłeś w tym zdaniu.
        Jura
        • migreniasta Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 14:20
          A ja tam dostrzegam syndrom: " Na złodzieju czapka gore". Jakby wszyscy kierowcy byli przestępcami.
          No i coś jakby dziwniejszego.
          Wygląda jakby kara była ważniejsza od bezpieczeństwa.

To jest filozofia represji Panie Jureek. I Pan ją popierasz .
          • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 14:26
            migreniasta napisała:

> A ja tam dostrzegam syndrom: " Na złodzieju czapka gore". Jakby wszyscy kierowc
            > y byli przestępcami.

A ja niczego takiego nie dostrzegam. Może dlatego, że stosuję się do przepisów?

> To jest filozofia represji Panie Jureek. I Pan ją popierasz .

Owszem, popieram karanie za wykroczenia. Nie popieram głaskania chuliganów po główkach i dobrotliwego przekonywania, żeby się nawrócili.
            Jura
            • piwi77.0 Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 15:37
              jureek napisał:

Owszem, popieram karanie za wykroczenia.

Te wykroczenia, o których tu mowa już są karane, a kary sa nieustannie zwiekszane. Więc konkretnie, ile za przekreczenie o 20 km/h - 1000 zł, 5000, 100000, przepadek mienia, prawa jazdy, kara smierci na miejscu? Niech już będzie docelowo, żebysmy już przestali ciągle zwiekszać i narzekać, że kary ciągle sa zbyt niskie.
              • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 16:23
                piwi77.0 napisał:

> Te wykroczenia, o których tu mowa już są karane, a kary sa nieustannie zwieksza
                > ne. Więc konkretnie, ile za przekreczenie o 20 km/h - 1000 zł, 5000, 100000, pr
                > zepadek mienia, prawa jazdy, kara smierci na miejscu? Niech już będzie docelowo
                > , żebysmy już przestali ciągle zwiekszać i narzekać, że kary ciągle sa zbyt nis
                > kie.

Dyskutujesz z rzeczami, których nie napisałem. W którym miejscu proponowałem zwiększanie kar? Największe kary na niewiele się zdadzą, jeśli wykroczenia nie będą wyłapywane. Poza tym nie podoba mi się fiskalne podejście polskich władz. Lepszy skutek przynosi eliminowanie piratów z ruchu, ale wygląda na to, że naszym władzom bardziej zależy na kasie niż na utrudnieniu życia piratom i władza ta działa w myśl zasady, że nie zabija się krowy, którą można doić. Stąd pewnie takie niespotykane w innych krajach rozwiązania, że jeśli się zapłaci więcej, to można wymigać się od punktów.
                Podoba mi się rozwiązanie niemieckie, gdzie za znaczne przekroczenie prędkości (w zabudowanym o więcej niż 30 kmh, a poza zabudowanym o więcej niż 40 kmh) od razu traci się prawo jazdy na okres od miesiąca do trzech, a w przypadku recydywistów nie odzyska się prawa jazdy bez zaliczenia tzw. idiotentestu, czyli badań medyczno-psychologicznych sprawdzających, czy delikwent nadaje się do kierowania pojazdami na drogach publicznych.
                Jura
    • Gość: kappa Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie IP: *.interwan.pl 24.12.12, 14:39
      Ciekawym komu jeszcze władza nasza przyzna prawo do kontrolowania nas w sposób tajny lub widny.
      A swoją drogą- kanar powinien choć czapkę mieć z jakimś swoim logo. Takie są zasady gry, a nie tak, czaić się jak jakiś czajnik.
      • Gość: Jojo Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.12, 15:20
        zasady gry sa proste :jedziesz-placisz
        • k_a_p_p_a Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 15:24
          Gość portalu: Jojo napisał(a):

> zasady gry sa proste :jedziesz-placisz

Guzik prawda. A w zasadzie to masz rację- nie da się w tym kraju jechać i nie płacić wuj wie za co i komu.
          • Gość: Jojo Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.12, 15:28
            podobno w Kuwejcie obywatel nie placi za komunikacje panstwowa ale turysta owszem
            • k_a_p_p_a Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 15:55
              Nic mnie Kuwejt nie obchodzi. Szlag mnie trafia tu na miejscu, jak jadę dystans 40 kilometrów dwie godziny, cały czas "drogą szybkiego ruchu". Chooj mnie strzela, jak widzę zajebiste ściany "ekranów dźwiękochłonnych" przy pięknych estakadach za miliardy, a ktoś kto to projektował nie pomyślał, że połączenie ośmiu pasów w jeden musi powodować gigantyczny korek. Za te niepotrzebne nikomu ekrany można by wybudować kilka wiaduktów, a nie pchać cały ruch na wschód od wsi zwanej Warszawą przez jeden zasrany wiadukt w Aninie. Krew mnie zalewa, jak widzę na dwupasmowej jezdni ograniczenie do 60 czy 50 km/h tylko po to, by tuż za znakiem stanął żółty radar- maszynka do robienia kasy. Bez związku z bezpieczeństwem, bo nie ma żadnego przejścia ani skrzyżowania w tym miejscu. I teraz te złamasy krokodyle z nową zabawką. A chooj z takim krajem. Ku...japie...!
              Uff, ulżyłem sobie.
              • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 16:27
                Kiedyś w rozmowach towarzyskich każdy był lekarzem, teraz widzę, że każdy jest super organizatorem ruchu.
                Jura
                • karkowiak2plus Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 18:34
                  Że niby kto tu aspiruje do takiej funkcji?
                  • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 25.12.12, 08:49
                    karkowiak2plus napisał:

> Że niby kto tu aspiruje do takiej funkcji?

Wszyscy ci, którzy wiedzą lepiej, że powinno się pozwolić jeździć szybciej.
                    Jura
                • Gość: kappa Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie IP: *.interwan.pl 24.12.12, 22:16
                  jureek napisał:

> Kiedyś w rozmowach towarzyskich każdy był lekarzem, teraz widzę, że każdy jest
                  > super organizatorem ruchu.

W dupie mam nową organizację ruchu. Ja chcę nowych dróg budowanych z sensem.
                  • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 25.12.12, 08:50
                    Gość portalu: kappa napisał(a):

> W dupie mam nową organizację ruchu. Ja chcę nowych dróg budowanych z sensem.

Strasznie histeryzujesz.
                    Jura
          • cudzyznajda Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 15:57
            Niedługo Miś Coralgol,Bolek i Lolek , oraz Reksio dostaną fotoradary na wyposażenie.
            I nawet dzieci na malutkich rowerkach będą czuły na sobie piętno ciężkiego żywota w tej policyjnej krainie.
          • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 16:24
            k_a_p_p_a napisał:

> Guzik prawda. A w zasadzie to masz rację- nie da się w tym kraju jechać i nie p
            > łacić wuj wie za co i komu.

To dziwne, bo jeżdżę w tym kraju, dojeżdżam na miejsce (kurde, co za określenie) i nie płacę.
            Jura
            • karkowiak2plus Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 24.12.12, 18:33
              Jak Ci znienacka walną fotę zza winkla to się obudzisz z letargu.

A może Ty jesteś tym "regulatorem " co tamuje ruch na drodze ?
              • jureek Re: Ani słowa o bezpieczeństwie-tylko o kasie 25.12.12, 08:47
                karkowiak2plus napisał:

> Jak Ci znienacka walną fotę zza winkla to się obudzisz z letargu.

Gdy się nie przekracza dozwolonych prędkości, to nie ma znaczenia, czy fotoradar jest za winklem, czy na prostej.

> A może Ty jesteś tym "regulatorem " co tamuje ruch na drodze ?

Pudło.
                Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka