Dodaj do ulubionych

Co robic z uchodzcami?

06.09.14, 16:43
Maz sluzbowo jest przy granicy z Ukraina. Dzwonil,ze po stronie polskiej pelno uchodzcow zza wschodniej granicy. Z tobolkami,bagazami,dobytkiem zyciowym. Czy jestesmy w stanie ,jako kraj, tych wsyzstkich ludzi przyjac? Moim zdaniem powinnismy, bo niedlugo my,Polacy,zaczniemy uciekac na Zachod i tez bedziemy oczekiwali wsparcia i pomocy.
Czy jestescie na to gotowi?

Tak naprawdę nic nie ma sensu, tymczasem my szukamy go we wszystkim.
Obserwuj wątek
    • wuzet21 Re: Co robic z uchodzcami? 21.09.14, 19:40
      Temat trudny, jednak pomoc potrzebującym, zrozpaczonym "sąsiadom", jest jak najbardziej nieodzowna. Trudno dyskutować o skutkach takich decyzji, ale pomóc trzeba - nam też wiele narodów udzieliło pomocy, kiedy tego potrzebowaliśmy.
    • karkowiak2plus Re: Co robic z uchodzcami? 21.09.14, 20:41
      Ciężki orzech do zgryzienia.
      Trzeba rozpatrywać ów problem wieloaspektowo.
      Pierwsze co nasuwa mi się na myśl,to to,że Ukraińcy powinni walczyć u siebie o swoje. Jeśli wyjadą to Donbas już nigdy nie będzie ich. Jeśli kiedykolwiek kiedyś był.....
      Na organizowanie obozów dla uchodźców w tej chwili nie zdecydowałbym się.
    • sclavus 1951 21.09.14, 20:58
      Genewa - konwencja genewska w sprawie uchodźców...
      Zastosować!!!
    • piwi77.0 Re: Co robic z uchodzcami? 21.09.14, 21:31
      Prawdziwa fala uchodźców dopiero przed Polską. Fala uchodźców i przestępców. Przecież Ukraina pada na pysk, także za sprawą inteligentnej polskiej polityki. Gdy Ukraińcy, ci z zachodniej jej części, w końcu zrozumieją, że żyją w kraju upadłym, okrojonym, za stan rzeczy obwinią Polskę, co zagrzewała ich do walki obiecując Bóg wie co. Znienawidzą Polske i Polaków. Bedziemy jeszcze mieli z tym kłopot. I zostaniemy z nim sami, bo na UE, a tym bardziej na Rosję, nie będziemy mogli liczyć. To się źle skończy, ale przecież mozna było to przewidzieć. Można było, bo teraz jest już za późno. Fakty już zaszły, a przydatne mosty zostały spalone.
      • karkowiak2plus Re: Co robic z uchodzcami? 21.09.14, 21:39
        Demonizujesz. Problem wcale nie jest tak nabrzmiały. Głos Polski na Ukrainie jest ledwie słyszalny.Ledwie słyszalny i zniekształcony. W zachodniej części nas nie lubią,a we wschodniej nas nie znają.
        A nasza polityka wobec Ukrainy nie istnieje.
        Na Majdanie kilku naszych polityków z bożej łaski uczyniło sobie fotę i czym prędzej wróciło udając bohatera.
        W kwestiach kluczowych nie zaproszono nas do stołu,o czym jak pamiętam nawet pisałeś zna tym forum.
        A gdy kilku rzezimieszków z Ukrainy trochę u nas poharcuje to przynajmniej policja będzie miała co robić bo aktualnie się nudzi.
        • wuzet21 Re: Co robic z uchodzcami? 24.09.14, 18:56
          Nie chciałbym doczekać czasów, kiedy dzicz ze wschodu mogłaby masowo harcować po naszym kraju. Nasza policja nie ma doświadczenia w zapasach z tymi osobnikami - nie potrafią nawet zatrzymać szaleńca zza kierownicy... brak procedur...prawo broni przestępców itd.
          • karkowiak2plus Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 00:38
            wuzet21 napisał:

> Nie chciałbym doczekać czasów, kiedy dzicz ze wschodu mogłaby masowo harcować p
            > o naszym kraju. Nasza policja nie ma doświadczenia w zapasach z tymi osobnikami
            > - nie potrafią nawet zatrzymać szaleńca zza kierownicy... brak procedur...praw
            > o broni przestępców itd.

Też nie chciałbym doczekać tych czasów,ale one nieuchronnie nadchodzą i w związku z tym dobrze by było gdyby policja nabrała trochę doświadczenia.
        • truten.zenobi Re: Co robic z uchodzcami? 28.09.14, 16:06
          Głos Polski na Ukrainie je
          > st ledwie słyszalny.
          no nie wiem... przez parę lat polska prowadziła dość aktywną politykę by wciągnąć Ukrainę w kręgi wpływów UE ... od deklaracji politycznych bez pokrycia po organizację wspólnych imprez.
          to raz a dwa pamiętaj o psychologii tłumu - czasem sama obecność gapiów może być odbierana jako wsparcie, dawać poczucie siły i prowokować do ostrych (by nie powiedzieć agresywnych) wystąpień.
      • truten.zenobi Re: Co robic z uchodzcami? 24.09.14, 20:02
        dodać należny że polska nie jest wstanie przyjąć uchodźców, po prostu gospodarka leży i nie jesteśmy w stanie realizować jakąkolwiek politykę imigracyjną. efekt może być taki iż gro imigrantów by zapewnić sobie jakiekolwiek środki do życia będzie musiała popełniać przestępstwa co wywoła eskalację nienawiści po obu stronach podsycaną przez polityków (polski rosji, ukrainy, buałorusi, litwy czech niemiec francji usa...) wykorzystujących historię (a ciemnych stron naszej wspólnej historii jest niemało)

tak więc masz rację Piwi - można było przewidzieć, można było prowadzić rozsądną politykę i występować obecnie w roli "mediatora"... ale można też było rozwijać gospodarkę, budować obywatelskie państwo itp. można było wiele ale woleliśmy budować kościoły i wymachiwać w pijanym widzie szabelką...
        mleko sie rozlało...
    • mjot1 Re: Co robic z uchodzcami? 24.09.14, 22:08
      > niedlugo my,Polacy,zaczniemy uciekac na Zachod
      Hm… Znaczy jest nadzieja, że zostanę tu sobie sam…

Z najniższymi ukłony! rozmarzony M.J.
      • wuzet21 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:34
        Nie zostaniesz sam - ja też zostaję !
      • marta595 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:41
        mjot1 napisał:

> > niedlugo my,Polacy,zaczniemy uciekac na Zachod
        > Hm… Znaczy jest nadzieja, że zostanę tu sobie sam…

płonna jest twoja nadzieja...tyż się nigdzie nie wybieram, a jest nas - takich nieruchawych - znacznie więcej ;)
        • mjot1 Co robic... 25.09.14, 20:26
          wuzet21 napisał:
          > ja też zostaję!
          marta595 napisała:
          > tyż się nigdzie nie wybieram

Was zniosę. Chyba… ;-)
          • marta595 Re: Co robic... 25.09.14, 20:36
            z powierzchni, egoisto?
            niedoczekanie twoje ;)
    • bling.bling Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:43
      Podobno w Polsce jest za mało ludzi. A ci chcą mieszkać w Polsce. Jakie IQ jest potrzebne żeby zauważyć ten związek?
      • piwi77.0 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:47
        Ci przybysze nie nadaja sie najczęściej do chrztu, komunii, bierzmowania, czy ślubu, a nawet w razie pogrzebu też pewnie polecą po usługę do swoich, więc co miałby mieć z nich episkopat?
    • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:49
      Widzę to inaczej trochę:
      Sam na początku lat 80' pomagałem rozładowywać TIR-y z Niemiec i Szwecji. Nadejszła wiekopomna chwila: możemy się odwdzięczyć, nie Szwedom czy Niemcom, ale Ukraińcom chociażby!
      • piwi77.0 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 19:55
        No wiem, czy rozładowywanie TIRów to aż taka przyjemność, że chcieć się za nią odwdzięczać.
        • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 20:14
          nie wiem ile masz lat, ale rozładowywanie TIR-ów na początku lat 80' to odpowiednik pomocy Niemców i Szwedów dla nas. To była żywność, której brakowało. To były lekarstwa, o których na rynku mogliśmy tylko marzyć. To była odzież, o której w PRL można było tylko marzyć.
          • piwi77.0 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 20:22
            O, to ciekawe. I gdzie wędrowało to jedzonko i te medykamenty po rozładowaniu? Jak znam nasz kochany kraj, to na pewno na plebanię.
            • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 20:29
              Twoje wypiski wywołują u mnie tzw. "damską chorobę". Podaruję sobie komentarze.

Poza jednym:
              mało w życiu widziałeś dzieciaku.

nie pozdrawiam
            • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 21:51
              żałuję, że podjąłem dyskusję z niedorostkiem, cholera jeszcze mnie pierdofila wezmą.......
              • piwi77.0 Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 22:04
                Zupełnie niepotrzebne te newy. Miałeś jedynie rozładować tamte TIRy, a reszta to już nie był Twój interes. Pomacałeś sobie trochę fajnych rzeczy i pewnie było to miłe. Przecież nikt Ci niczego nie wyrzuca.
                • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 22:06
                  bez komentarza
    • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 25.09.14, 22:02
      tak sobie myślę, że pogranicznicy w Ystad też kiedyś tak myśleli.....
      • karbat Re: Co robic z uchodzcami? 28.09.14, 02:26
        ot_mrau napisał:
        > Sam na początku lat 80' pomagałem rozładowywać TIR-y z Niemiec i Szwecji. Nadej
        > szła wiekopomna chwila: możemy się odwdzięczyć, nie Szwedom czy Niemcom, ale Uk
        > raińcom chociażby!

widzialem te dary tylko raz .. . widzialem jak, je dostawali katolicy
        z ksiazeczka partyjna, odbierali je na plebani u ksiedza . cale stosy
        duzach kolorowych puszek z mlekiem w proszku i inne kolorowe rzeczy .
        Dziwilem sie, po co komu, az tyle tych duzych puszek z mlekiem w proszku .

nie wiem o czym wy pier. olicie. o jakiejs pomocy kosciola, o jakis darach,
        zadnych darow w zyciu nie widzialem . moja liczna rodzina tez ich nigdy
        nie widziala , moi sasiedzi tez nie , koledzy ze szkoly tez nie , wiec .... o czym ... p .....

inna sprawa, ze wolabym nie jesc niz isc do wielebnego katola, rozdajacego dary ,
        aby mi cos mial dac, brzydzilbym sie,
        albo mi sie cos nalezy, albo idz sie pieprzyc laskawco , dobroczynco rozdajacy nie swoje .
        • kot_mrau Re: Co robic z uchodzcami? 29.09.14, 16:25
          a kto pisze o pomocy kościoła? Przynajmniej ja nie pisałem nic na ten temat. Pisałem o pomocy jakiej udzielili nam ludzie z Niemiec, Szwecji czy Holandii
          wypraszam sobie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka