Dodaj do ulubionych

masaż Shantala

03.08.11, 22:15
Witam serdecznie!
Poszukuję osób które stosują masaż Shantala u swoich pociech by podzielić się wrażeniami. Dostaliśmy nakaz masowania naszego szkraba ze względu na stwierdzoną nadwrażliwość dotykową. Z tej racji zostaliśmy przeszkoleni z masażu jednak martwią mnie reakcje na masaż mojego dziecka... Jak zachowują się Wasze dzieci podczas masażu? Stają się odprężone? spokojne?
Byłabym wdzięczna za wymianę doświadczeńsmile
Dritta
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: masaż Shantala 03.08.11, 22:25
      Ja stosuję odkąd synek miał jakieś dwa miesiące (teraz ma prawie rok). Nie bylo żadnych wskazań medycznych, robię to, bo sprawia to nam przyjemność. Tak, odpręża się i widać, że to lubi - tzn. teraz nie jest tak latwo, bo jest bardzo ruchliwy, ale jak był młodszy był bardzo spokojny. Ile miesięcy ma Twoje dziecko? I jakie to są reakcje, ktore Cię martwią?
      • dritta Re: masaż Shantala 03.08.11, 22:33
        Witam!
        Dziękuję za tak szybki odzew. Moja córeczka ma obecnie 5 miesięcy i od 3 tygodni stosujemy ten masaż, wcześniej masowałyśmy się "po swojemu". Masujemy ją na zmianę- jednego dnia tata, drugiego mama. I nam też sprawia to wielką przyjemność ale zaczynamy się martwić czy tylko nam... Nasza córeczka strasznie się podczas tego masażu ukatywnia- pręży się, próbuje się przewracać, krzyczy, wygina się... Musimy grać na instrumentach by odwrócić jej uwagę i by do końca masaż przetrwała. Instruktor za każdym razem kazał mi ją przytulać gdy marudzi ale to nic nie daje i dodatkowo ją rozdrażnia. Wydaje mi się że jej reakcje są nieprawidłowe. Jednak dzięki temu masażowi zaczęła przesypiać noc i uregulował jej się rytm spania w dzień. I zaczynam się zastanawiać czy robię coś nie tak....
    • malgosiek2 Re: masaż Shantala 03.08.11, 22:58
      Polecam forum
      forum.gazeta.pl/forum/f,1017,Opieka_i_pielegnacja_a_rozwoj_dziecka.html
      Tam masz dużo wiadomości n/t masaży
      • ciastolina84 Re: masaż Shantala 04.08.11, 09:55
        U nas masowalismy w ten sposób córeczke jak miała 3 miesiące (trwało to ok tydzień, bo pediatra podejrzewała wzmożone napięcie mięsniowe i kazała iść na rehabilitacje, tam nam pokazano ten masaż, w koncu poszliśmy do neurologa i okazało sie ze jest ok i nie trzeba reh). Rehabilitant mówił że masaż musi trwać przynajmniej 30 min i trzeba było powtarzać 3 x dziennie. Ja masowałam w 20 min bo dziecko nie wytrzymywało. Moja nie znosiła tego i było to bardzo trudne aby wymasowac dziecko poprawnie.
    • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 10:26
      maluch z nadwrażliwością nie da ci sie wymietosic od razu
      nauka masazu zarowno dla was jak i dla dziecka to proces
      dziecko tez musi sie nauczyc tego dotyku i swoich reakcji
      kazde dziecko bedzie zachowywalo sie inaczej
      zacznij od kilku powtorzen kazdej sekwencji, pierwsze sesje trwaja czesto tylko kilka minut
      zadbaj o to zeby bylo bardzo cieplo i zeby nikt wam nie przeszkadzal, mow do dziecka i patrz tylko na nie
      jesli dziecko zaczyna plakac nie masuj dalej, tylko przytul
      to ma mu sie kojarzyc wylacznie z przyjemnoscia
      ale nie licz na to ze sie polozy i bedzie lezec i mruczec bo to masaz wink
      nie bedzie
    • dritta Re: masaż Shantala 04.08.11, 10:41
      Dziękuję za odpowiedzi. Specjalne warunki mamy- przygaszone światło, ciepłe pomieszczenie, rozgrzane dłonie, spokój na duszysmile Tylko ten mój mały skrzat z tego masażu robi sobie "zapasy" i traktuje to jako okazję do siłowania się... Kopie, klepie się po udach, wierci się... Prawie co drugi ruch muszę ją zgarniać, przesuwać, przyciągać do siebie. Poza tym jęczy, brzęczy i krzyczy i jego aktywność podczas masowania sięga zenitu. Mamy wrażenie że odbiera ten masaż jako komunikat "kto silniejszy?". Jestem ciekawa czy wasze dzieci też tak miały... I czy z czasem przyszła kolej na odprężenie i z relaksowanie. Po masażu moja córeczka w wodzie wyprawia cuda i wcale nie jest wyciszona.
      • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 11:08
        to jesli czujesz ze to silowanie to musisz cos zmienic i przestac brnac bo sobie to dziecko zakoduje ze to przemoc jest, a to niedopuszczalne wink
        zasada masaz shantala jest to ze odbywa sie w zgodzie z dzieckiem i to ono jest podmiotem
        moze rob mniej i krocej do zdecydowanego prostestu, jak sie wierci to nie szkodzi
        jak krzyczy nie powinans masowac dalej
        pewnie ten czas bedzie sie wydluzal jak dziecko sobie ten dotyk oswoi
        • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 11:14
          a od jakich ruchow zaczynasz masaz?
          od tych na klatce piersiowej wg schematu?
          kiedy dziecko zaczyna protestowac?
      • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 11:08
        to jesli czujesz ze to silowanie to musisz cos zmienic i przestac brnac bo sobie to dziecko zakoduje ze to przemoc jest, a to niedopuszczalne wink
        zasada masaz shantala jest to ze odbywa sie w zgodzie z dzieckiem i to ono jest podmiotem
        moze rob mniej i krocej do zdecydowanego prostestu, jak sie wierci to nie szkodzi
        jak krzyczy nie powinans masowac dalej
        pewnie ten czas bedzie sie wydluzal jak dziecko sobie ten dotyk oswoi
        • gris_gris Re: masaż Shantala 04.08.11, 11:48
          Zgadzam się, z tym, co pisze moofka. Ja właśnie zmieniam czasem sekwencję ruchów, i zaczynam od nóżek, bo przy tym jest zawsze zadowolony. Obecnie najmniej lubi masaż klatki piersiowej i rączek, bo w nim zawsze coś trzyma i ja mu przeszkadzam smile

Przyszło mi jeszcze do głowy, że może pora nie ta? Może wcześniej/później by było lepiej?
    • dagmara-k Re: masaż Shantala 04.08.11, 13:45
      nogi i plecy ok, ale dla mojej corki masaz rak i szyi to bylo cierpienie i o ile szyje polubila to rak do dzis niecierpi. ma 16m. masowana byla od 3 m.
    • dritta Re: masaż Shantala 04.08.11, 15:06
      Strasznie Wam dziękuję za te wskazówki!! Nie przyszło mi do głowy by zmieniać sekwencje ruchów bo myślałam że ta kolejność jest niezmienialna. Na pewno spróbuję zastosować się do rad i wskazówek, które są dla mnie bardzo cenne!!!
      A dziecko podczas masażu może się bawić i trzymać coś w rączkach? Nam instruktor to odradzał ale łatwo jest radzić kiedy nie trzyma się aktywnego dziecka na nogachsmile
      A robicie masaż twarzy i czy wasze dzieci to lubią? My kończymy masaż gimnastyką bez masowania twarzy-wg instruktora jest to dla dzieci nieprzyjemne i na razie mamy tego nie stosować.
      • dritta Re: masaż Shantala 04.08.11, 15:14
        Mam jeszcze jedno pytanie. Czy posiadacie płytę z muzyką do masażu i czy warta jest zakupu?
        • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 15:24
          tak,
          muzyke powinnas byla dostac od instruktora podczas warsztatu
          jesli nie masz moze sprobowac jakakolwiek muzyke bobasa, lagodne kolysanki albo cos z klasyki
      • moofka Re: masaż Shantala 04.08.11, 15:18
        moje starsze dziecko lubilo dotyk buzi, mlodsze niespecjalnie
        jesli masz malego nadrwazliwca to nie forsuj na razie nic na twarzy
        ten dotyk na klatce moze byc draniacy, moze cos mu nei pasuje
        zazwyczaj dzieci akceptują masaz plecow
        sprobuj od tego zaczac, nogi zloz w bezpieczne gniazdko i sprobuj plecy, a potem coraz wiecej na ile dziecko pozwoli i oswoi sie z dotykiem
        a jak z przylozeniem? pilnujesz zeby bylo mocne?
        taki delikatny miziajacy dotyk moze tez byc nieprzyjemny o dziwo smile
    • dritta Re: masaż Shantala 04.08.11, 15:25
      Tak masuję ją dość mocno z dociskaniem. Takie zalecenie dała nam też rehabilitantka bo ma dodatkowo asymetrię napięcia. Delikatnego masowania nie lubiła nigdy bo odbierała to jako łaskotki. Spróbuję zacząć od nóg i pleców dzisiaj. Rzeczywiście masowanie klatki i rąk to horror.
      Poza tym dostaliśmy nakaz masowania ją przedmiotami o różnej fakturze- futerko, szczotka chirurgiczna, maskotka. I tak się zastanawiam co jeszcze nadaje się do odrważliwenia? Może macie jakieś sprawdzone sposoby?
      • gris_gris Re: masaż Shantala 04.08.11, 22:31
        Może moofka Ci więcej podpowie, bo sie kobitka zna, a ja nie wiem nic na ten temat (tzn. kiedy masaż jest formą rehabilitacji). Mój synek masaż buzi bardzo lubi, rączki najmniej (fajnie przeczytać wyżej, że to się częściej zdarza, nie wiedziałam), a pleców teraz mi się prawie nie udaje masować, bo od razu wstaje! Ale przy masażu frontu leży spokojnie i zupełnie nie protestuje.
      • moofka Re: masaż Shantala 05.08.11, 08:36
        www.shantala.pl/instruktor/AgnieszkaP%C4%99kala/Weronika_z_nadwrazliwoscia_calego_ciala/
        tu mozesz poczytac relacje z masazy innych dzieci, jak widac ile dzieci tyle reakcji
        nie wiem, jakie etapy zaproponowala Wam terapeutka
        czy shantala jako przygotowanie do dalszej terapii i innych stymulacji
        czy jednoczesnie?
        mnie prywatnie wydaje sie ze szczotowanie wrazliwca, ktore nawet na dotyk rąk matki reaguje obronnie brzmi jak tortura i zostalabym poczatkowo przy samym masazu, az oswoi dotyk
        ale jesli ma to jakis sens terapeutyczny, to omow szczegolowo z terapeutka co, po co i kiedy wprowadzac i konsekwentnie wykonuj smile
    • dritta Re: masaż Shantala 05.08.11, 08:59
      Jeszcze raz dziękuję za pomoc, szczególnie Tobie moofkasmile bo poświęciłaś mi najwięcej czasu. Jesteśmy z małego miasta i masaż Shantala mieliśmy przy okazji wyjazdu w dużym mieście i nie mamy już kontaktu z terapeutą, dlatego napisałam z nadzieją tutaj. Uzyskałam masę ważnych wskazówek i wczoraj udało mi się wymasować szkraba bez protestu (zmieniając kolejność). Co do masowania ją przedmiotami to akurat to bardzo lubi- jak wcześniej pisałam toleruje mocny dotyk i uścisk, także przy masowaniu szczotką się śmiejesmile Mam jeszcze jedno pytanie czy kąpiecie swoje dzieci w zalecanym wiadrze? I czy sprawia im to przyjemność?
      Jeszcze raz dziękuje za życzliwość, czas i radysmile
      • gris_gris Re: masaż Shantala 05.08.11, 09:43
        Cieszę się, że Wam się wczoraj udało!

ja wiaderka nie używałam nigdy, bo miałam wanienkę, a nie lubię mieć dużo gadżetów smile
    • dritta Re: masaż Shantala 06.08.11, 09:47
      Chciałabym polecić Wam książkę z którą właśnie się zapoznaję- Masaż niemowląt, Joanna Kaczara. Znajdują się w niej wierszyki do masowania poszczególnych części ciała oraz piosenki a także instrukcje wykonania masażu. Zainteresowanym mogę przesłać książkę na e-maila.
      • gris_gris Re: masaż Shantala 06.08.11, 11:36
        o, to ja bym była chętna (wierszyki mnie zainteresowały!) - może być na gazetowy. Pozdrawiam!
        • dritta Re: masaż Shantala 06.08.11, 13:42
          Proszę podać adres o większej pojemności bo plik jest dość duży i poczta go odrzuca.
          • gris_gris Re: masaż Shantala 06.08.11, 17:25
            na jaki adres mogę do Ciebie napisać?
            • dritta Re: masaż Shantala 06.08.11, 17:47
              diwalia@o2.pl
    • patix67 Re: masaż Shantala 19.02.16, 20:22
      Mój syn był masowany bez wskazań był bardzo szczęśliwy masowa łam go ponad rok . Do tego na YouTube jest dużo fajnych filmów przedstawiających ćwiczenia dla dzieci przez rehabilitantow odpowiednie do wieku (jak poprawnie uczyć przewracania , siadania itd.) Mój syn mając bardzo szybko dzięki temu szstko opanował miał 4m jak ładnie wysoko tułów trzymał uniesiony na rękach 5.5m zaczął raczkowac a 6 m. Jak stanął na nogi w łóżeczku . 8m jak zaczął chodzić wokół mebli i 12m. Pierwsze samodzielne kroki. Nie używaliśmy chodzika. Bardzo polecam masaż , łączy więzi. I pomaga się odprężyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka