Dodaj do ulubionych

IDA nagrodzona i słusznie...

24.02.15, 08:34
...w końcu ktoś musiał powiedzieć Światu kim był Polak i kim pozostał.
Antysemicki skrytobójca,szmalcownik,złodziej,najgorszy bandyta,gdyby nie on,ten Polak,większość Żydów by z życiem uszła.
No cóż,takie to życie,zawsze potrzebny był i jest chłopiec do bicia,tylko jakoś to śmiesznie samemu doopę nadstawiać i jeszcze się z tego cieszyć.

cytat:

Nie mogę jednak po seansie "Idy" nie odnieść wrażenia, że czegoś mi w tej historii zabrakło. Czegoś, co obecne było choćby w "Róży" Wojciecha Smarzowskiego. Tej rzeczy na imię perspektywa. Bez dwóch zdań, dziełem tym wystawiamy przed całym światem nie tylko wizytówkę stanu polskiego kina, ale również polskiego sumienia i naszej przeszłości. Niestety, "Ida" z powodzeniem może się przyczynić do utwierdza na zachodzie szkodliwego stereotypu Polaka-antysemity. I sam fakt, że zdobyła Oscara nie sprawia, że wszelka krytyka pod jej adresem jest nieuprawniona. Wręcz przeciwnie - od zwycięzców zazwyczaj wymagamy więcej.

Prawdę mówiąc śmieszy mnie, kiedy niektórzy recenzenci i publicyści w obronie "Idy" stawiają ją w jednym rzędzie ze "Zniewolonym". Przecież i tam i tu, twórcy nawiązują do niewygodnej przeszłości. W obu filmach pokazana jest tylko zwykła historia poszczególnych ludzi - pozbawiona komentarza. Czy zatem ze "Zniewolonego" można wyciągnąć wniosek, że Afroamerykanie nadal pracują w USA na plantacjach bawełny - pytają. Cóż, porównywanie powszechnej znajomości dziejów Stanów Zjednoczonych do meandrów XX-wiecznej Polski, jest jak zestawienie popularności historii Krzysztofa Kolumba z Jakubem z Kolna, który rzekomo zamiast genueńczyka odkrył Nowy Świat. W pewnych sytuacjach należy się postscriptum.

Słyszałem, że po zdobyciu Oskara nie można się już Idą nie zachwycić. I faktycznie, film sam w sobie porusza i urzeka zdjęciami. Bez kontekstu historycznego, to jednak zbiór pięknych pocztówek. A niestety, właśnie kontekstu w Idzie brakuje najbardziej.
Obserwuj wątek
    • adam111115 Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 08:40
      erka_46 napisał:

> ...w końcu ktoś musiał powiedzieć Światu kim był Polak i kim pozostał.
      > Antysemicki skrytobójca,szmalcownik,złodziej,najgorszy bandyta,gdyby nie on,ten
      > Polak,większość Żydów by z życiem uszła

Wejdź sobie na forum Onetu pod pierwszy z brzegu artykuł który w jakikolwiek sposób dotyka tematykę żydowską i poczytaj co piszą prawdziwi Polacy. Jak czytałem to myślałem że ktoś spisał marzenia senne Hitlera, a nie. To byli polacy AD 2015
      • erka_46 Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 08:49
        adam111115 napisał:

> Wejdź sobie na forum Onetu pod pierwszy z brzegu artykuł który w jakikolwiek sp
        > osób dotyka tematykę żydowską i poczytaj co piszą prawdziwi Polacy. Jak czytał
        > em to myślałem że ktoś spisał marzenia senne Hitlera, a nie.

To byli polacy A D 2015

- a nie pomyslałeś,że to mogą być,ja nawet jestem tego pewien,że to są agenci wybiórczej.

• kotek.filemon Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 08:51
          erka_46 napisał:

> adam111115 napisał:
          >
          > > Wejdź sobie na forum Onetu pod pierwszy z brzegu artykuł który w jakikolw
          > iek sp
          > > osób dotyka tematykę żydowską i poczytaj co piszą prawdziwi Polacy. Jak
          > czytał
          > > em to myślałem że ktoś spisał marzenia senne Hitlera, a nie.
          >
          > To byli polacy A D 2015

>
          > - a nie pomyslałeś,że to mogą być,ja nawet jestem tego pewien,że to są agenci w
          > ybiórczej.

Koniecznie opowiedz o tym ordynatorowi przy następnym obchodzie.
          I przestań chować leki po kątach, bo pielęgniarki myślą, że jednak łykasz...
          • erka_46 Michnikowszczyzna się kłania... 24.02.15, 09:00
            ...jak trudno zwalczyć adwersarza to do psychiatry się go wysyła.
            Spadaj na drzewo.

kotek.filemon napisał:

> Koniecznie opowiedz o tym ordynatorowi przy następnym obchodzie.
            > I przestań chować leki po kątach, bo pielęgniarki myślą, że jednak łykasz...

- tak właśnie działają agenci z wybiórczej.
            • kotek.filemon Re: Michnikowszczyzna się kłania... 24.02.15, 09:01
              erka_46 napisał:

> ...jak trudno zwalczyć adwersarza to do psychiatry się go wysyła.

Nie mam zamiaru zwalczać niczyich urojeń - od tego jest farmakoterapia...
    • 13kisiel Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 08:41
      kolejny antypolski gniot...Niemcy się cieszą a sowieci gratulują
      • erka_46 śmiać się nie wypada... 24.02.15, 08:56
        ...nad polską głupotą można jedynie zapłakać.

13kisiel napisał:

> kolejny antypolski gniot...Niemcy się cieszą a sowieci gratulują
        >

- wczoraj jak słuchałem wiadomości i te ohy i ahy pani spiker na temat tej nagrody to myślałem,że pęknę ze śmiechu patrząc na ten jej idiotyzm,żal mi jej taka fajna babka a tak się szmaci.
        No cóż,wiele można zrobić dla pieniędzy,tacy to są ci POlacy.
    • kotek.filemon Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 09:17
      Matka wie że ćpiesz?
      • profil_anonima Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 09:36
        kotek.filemon napisał:

> Matka wie że ćpiesz?

o, to jeszcze inne schorzenia psychiczne cie nękają
        też genetyczne ?
    • erka_46 stereotyp 24.02.15, 09:22
      Komunistyczna k*rwa

Według Heleny Datner z Żydowskiego Instytutu Historycznego "Ida" to film bardzo przeciętny, w którym postaci charakterologicznie przypominają marionetki z kukiełkowych spektakli – są przedstawiane bardzo schematycznie, a główna bohaterka nie ma żadnego życia wewnętrznego. – Produkcja Pawlikowskiego od strony przekazu jest po prostu kiepska - sylwetki obydwu bohaterek są ukształtowane na zasadzie stereotypów: żydowskiej, komunistycznej k*rwy, której "przydarzył się" Holocaust i dziewicy, "zmywającej" swoje niekatolickie pochodzenie w klasztorze – mówi nam Datner.

– To przedstawienie bohaterek według prostej zasady - co Polacy chcieliby myśleć o Żydówce, budującej powojenny socjalizm: k*rwa, alkoholiczka, która od dwudziestu lat nie miała kontaktu ze swoją własną siostrzenicą. Pierwowzorem "krwawej Wandy" z Idy była przecież znienawidzona przez polską opinię publiczną prokurator Helena Wolińska, komunistka z przekonania i Żydówka z pochodzenia, oskarżona po 1989 roku za "zbrodnie komunistyczne"! – tłumaczy.

Datner dodaje, że przekaz filmu jest po prostu szkodliwy: doskonale pasuje do obiegowych wyobrażeń na temat Żydów, ale to filmowe "science fiction" – krytyka może zachwycać się tym filmem, bo przecież pojawia się postać "złego Polaka", który odkrywa "brutalną prawdę" – nie zmienia to faktu, że całość polega na refleksji o tzw. sensie życia, a jego polityczna podstawa jest tylko dekoracją z papier mâché. Podobne zdanie na ten temat ma również Agnieszka Graff, według której "Ida" to "powtórka z najgorszych antysemickich klisz oraz nieudolna próba chrystianizowania Zagłady".

W wielu recenzjach "Idę" łączy się z brutalnym "Pokłosiem" Pasikowskiego, które z kolei oburzało swoim dosłownym, bezpośrednim, bardzo bolesnym przekazem. Jednak "Ida" zachwyca część krytyków i widzów. Być może Polacy są gotowi jedynie na oniryczną, metaforyczną opowieść o nawróconej Żydówce?
      • kotek.filemon Re: stereotyp 24.02.15, 12:08
        Dla PiSdaków - przyzwyczajonych albo do hagiografii, albo do obrzucania g*wnem treści nie po linii i nie po bazie - idea, że jakiś film (względnie inne dzieło) może "zachwycać część krytyków i widzów", a jednocześnie być "filmem bardzo przeciętnym" (tj. w skrócie - budzić kontrowersje) jest trudna do przełknięcia - jak tu ująć tak złożony przekaz w prostym SMS z centrali?
        • erka_46 no popatrz kotku... 24.02.15, 12:56
          kotek.filemon napisał:

> Dla PiSdaków - przyzwyczajonych albo do hagiografii, albo do obrzucania g*wnem
          > treści nie po linii i nie po bazie - idea, że jakiś film (względnie inne dzieło
          > ) może "zachwycać część krytyków i widzów", a jednocześnie być "filmem bardzo p
          > rzeciętnym" (tj. w skrócie - budzić kontrowersje) jest trudna do przełknięcia -
          > jak tu ująć tak złożony przekaz w prostym SMS z centrali?

... ta pani wystawia ocenę dla IDY taką:
          Według Heleny Datner z Żydowskiego Instytutu Historycznego "Ida" to film bardzo przeciętny

Czyżbyś zamierzał twierdzić,że ona jest członkiem P i S - u ?
    • a74-7 Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 12:07
      Powtarzam sie bo to juz cytowalam na forum za Telegraphem ,
      ktory napisal o kontrowersjach wokol filmu :
      "His film has opened old wounds, with his critics accusing the director of blaming Poles for the genocide of their own people during the Second World War. No Germans appear in Ida - there are no flashbacks - and it’s never explicitly stated that Poland was under occupation by the Nazis during the war (a fact that might seem so screamingly obvious as to negate the need for its inclusion). "
      Znamienne ostatnie zdanie:-)
      A potem dziwimy sie ze po obejrzeniu takiego filmu mowi sie o polskich obozach koncentracyjnych.Wiec nie dziwmy sie :-/
      • lauriane Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 12:20
        a74-7 napisał:

> Powtarzam sie bo to juz cytowalam na forum za Telegraphem ,
        > ktory napisal o kontrowersjach wokol filmu :
        > "His film has opened old wounds, with his critics accusing the director of bla
        > ming Poles for the genocide of their own people during the Second World War. No
        > Germans appear in Ida - there are no flashbacks - and it’s never explici
        > tly stated that Poland was under occupation by the Nazis during the war (a fact
        > that might seem so screamingly obvious as to negate the need for its inclusion
        > ). "
        > Znamienne ostatnie zdanie:-)
        > A potem dziwimy sie ze po obejrzeniu takiego filmu mowi sie o polskich obozach
        > koncentracyjnych.Wiec nie dziwmy sie :-/
        L. Hehe, a to dopiero Pi...cy:"obrzucaja g*wnem nie po linii i nie po bazie".......
        J.C.
    • tw_wielgus Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 12:18
      aTo o tym jest ten film!?
      Patrz Pan, a ja słyszałem inne opinie, że to film o biograficzny o Felicji Danielak.
      Żydowskiej prokurator, która miała (miała, bo już biedaczce się zmarło na wygnaniu podzielajmy nadzieję, że przed śmiercią cierpiała równie długo jak jej ofiary) krew tych, którzy walczyli o niepodległość Polski. No i oczywiście o nieudanym eksperymencie jakim była próba konwersji Żydów na wiarę chrześcijańską.
      www.pch24.pl/kim-byla-ciotka-idy-,34158,i.html
      Ps. A jaka tam u was na Brooklinie pogoda?
      • erka_46 Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 13:13
        tw_wielgus napisał:

> aTo o tym jest ten film!?

No i oczywiście o nieudanym eksperymencie jakim była próba konwersji Żydów na wiarę chrześcijańską.

- konwersja ta jak to mówisz,dla wielu Żydów stała się ostatnią deską ratunku w tej faszystowskiej polsce.
        Obecnie można to wszystko odwrócić i powrócić do swych korzeni,wielu już to uczyniło.
        Ciekawe co się w tej Polsce zmieniło,ja tam zmian żadnych nie widzę,a Żydzi Polaków już się nie boją.
        • lauriane Re: IDA nagrodzona i słusznie... 24.02.15, 14:42
          erka_46 napisał:

. > - konwersja ta jak to mówisz,dla wielu Żydów stała się ostatnią deską ra
          > tunku w tej faszystowskiej polsce.
          L. Faszystowskiej, tzn 1939-45 ?
          > Obecnie można to wszystk
          > o odwrócić i powrócić do swych korzeni,
          wielu już to uczyniło.
          > Ciekawe co się w tej Polsce zmieniło,ja tam zmian żadnych nie widzę,a Żydzi Pol
          > aków już się nie boją.
          L. A dlaczego mieliby sie bac ?
          A coz to za etykieta ?
          J.C.
    • brum.pl1 Re: Zamknij się. 24.02.15, 15:25
      erka_46 napisał:

> > Powiedziałem jasno i konkretnie, nie obrażaj chamie Polaków. Jasne?
      > > A zasady ortografii mam chamie w małym palcu.>

- ty w obronie Polaków czy tylko się tak chwalisz w sprawie tej ortografii.

Nie potrafisz, chamie, czytać ze zrozumieniem?
      Trzeba ci to wielokrotnie tłumaczyć?

• erka_46 otworzyłem wątek... 24.02.15, 17:19
        brum.pl1 napisał:

> erka_46 napisał:
        >
        > > > Powiedziałem jasno i konkretnie, nie obrażaj chamie Polaków. Jasne?
        > > > A zasady ortografii mam chamie w małym palcu.>
        >
        > - ty w obronie Polaków czy tylko się tak chwalisz w sprawie tej ortografii.
        >
        > Nie potrafisz, chamie, czytać ze zrozumieniem?
        > Trzeba ci to wielokrotnie tłumaczyć?
        >

... z takim nagłówkiem:

...w końcu ktoś musiał powiedzieć Światu kim był Polak i kim pozostał.
        Antysemicki skrytobójca,szmalcownik,złodziej,najgorszy bandyta,gdyby nie on,ten Polak,większość Żydów by z życiem uszła.
        No cóż,takie to życie,zawsze potrzebny był i jest chłopiec do bicia,tylko jakoś to śmiesznie samemu doopę nadstawiać i jeszcze się z tego cieszyć.

- jak ci się zdaje,kto to napisał,czy to Cham czy raczej polski cham,skoro umiesz czytać ze zrozumieniem nie winieneś mieć jakichś większych problemów.
        Czy może są jakieś błędy ortograficzne ?
        • brum.pl1 Lepiej zamknij się. 24.02.15, 18:13
          erka_46 napisał:

> > Nie potrafisz, chamie, czytać ze zrozumieniem?
          > > Trzeba ci to wielokrotnie tłumaczyć?
          > > [/i]
          >
          > ... z takim nagłówkiem:
          >
          > ...w końcu ktoś musiał powiedzieć Światu kim był Polak i kim pozostał.
          > Antysemicki skrytobójca,szmalcownik,złodziej,najgorszy bandyta,gdyby nie on,ten
          > Polak,większość Żydów by z życiem uszła.
          > No cóż,takie to życie,zawsze potrzebny był i jest chłopiec do bicia,tylko jakoś
          > to śmiesznie samemu doopę nadstawiać i jeszcze się z tego cieszyć.

>
          > - jak ci się zdaje,kto to napisał,czy to Cham czy raczej polski cham,skoro umie
          > sz czytać ze zrozumieniem nie winieneś mieć jakichś większych problemów.
          > Czy może są jakieś błędy ortograficzne ?

Jeśli cytujesz czyjąś wypowiedź to masz obowiązek podać jej autora.
          Inaczej splendor wypowiedzi lub jej blamaż przyjmujesz na siebie.
          W tym przypadku blamaż. Widocznie identyfikujesz się z autorem tego tekstu, skoro podajesz go jako swój. WSTYD.
          • erka_46 Re: Lepiej zamknij się. 25.02.15, 07:37
            brum.pl1 napisał:

> > ... z takim nagłówkiem:
            > >
            > > ...w końcu ktoś musiał powiedzieć Światu kim był Polak i kim pozostał.
            > > Antysemicki skrytobójca,szmalcownik,złodziej,najgorszy bandyta,gdyby nie
            > on,ten
            > > Polak,większość Żydów by z życiem uszła.
            > > No cóż,takie to życie,zawsze potrzebny był i jest chłopiec do bicia,tylko
            > jakoś
            > > to śmiesznie samemu doopę nadstawiać i jeszcze się z tego cieszyć.

> >
            > > - jak ci się zdaje,kto to napisał,czy to Cham czy raczej polski cham,skor
            > o umie
            > > sz czytać ze zrozumieniem nie winieneś mieć jakichś większych problemów.
            > > Czy może są jakieś błędy ortograficzne ?
            >
            > Jeśli cytujesz czyjąś wypowiedź to masz obowiązek podać jej autora.
            > Inaczej splendor wypowiedzi lub jej blamaż przyjmujesz na siebie.
            > W tym przypadku blamaż. Widocznie identyfikujesz się z autorem tego tekstu, sko
            > ro podajesz go jako swój. WSTYD.

- to co powtórzyłem ci ponownie jest cytatem założonego mojego wątku i nie mam powodu do wstydu skoro sam to wymysliłem.
            Zatem raz jeszcze cię zapytowuję konkretnie czy JA jestem chamem polskim czy Chamem.
            Jak sądzisz.
            Ciekawy jestem czy potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    • propanstwowiec Zapytanie do ogółu 24.02.15, 18:55
      Co do wartości artystyczno-estetycznych się nie wypowiadam, bo każdy ma swoje preferencje.

Przesłanie jest takie: Żydzi zamordowani przez Polaków – w domyśle katolików, Żydówka komunistka po przejściach. Świat mało lub zupełnie nieobeznany z niuansami naszej historii, czyli większość, mało z tego wszystkiego zrozumie. Albo obawiam się zrozumie tyle, że Polacy-katolicy mordowali Żydów (może masowo), a funkcjonariusze państwa terroru sami przeszli ciężkie doświadczenia życiowe, co w pewnej mierze ich tłumaczy.

Na koniec mam pytanie, myślę iż kluczowe dla filmu i pewnie też Was (którzy film widzieli) gnębiące, dlaczego Ida – posmakowawszy życia i poznawszy fakty o swojej rodzinie – wraca do klasztoru dokończyć nowicjat?
      • piwi77.0 Re: Zapytanie do ogółu 24.02.15, 19:24
        Tego filmu nikt nie jest w stanie zrozumieć, bo w nim nie ma nic do rozumienia. Bohaterki włóczą się bez celu, od miejsca syfiastego do jeszcze bardziej syfiastego. Coś do siebie rozmawiają, ale to nie jest ani ciekawe, ani istotne, ani niczemu nie służy. Wszystko jest tak skomplikowane, żeby największy intelektualista się nie połapał, a jako, że żaden się do tego nie przyzna, kiwał głową z uznaniem. Zupełnie nie wiem czego Kulesza wyskoczyła przez to okno. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nie wytrzymała, tak ją to filmowe przedsięwzięcie wkurwiło.
        Dlaczego Ida wróciła do klasztoru? Nie wiem. To pytanie trzeba by zadać reżyserowi, ale nie łudźmy się, nie powie, lecz będzie kręcił coś o spełnieniu, duchowości, poszukiwaniu. Taki bełkot dla inelektualistów z niespełnionymi ambicjami.
        • propanstwowiec Re: Zapytanie do ogółu 24.02.15, 20:07
          piwi77.0 napisał:

> Zupełnie nie wiem czego Kulesza wyskoczyła przez to okno. Jedyne co mi
          > przychodzi do głowy to to, że nie wytrzymała, tak ją to filmowe przedsięwzięci
          > e wku...ło.

To jeszcze można wyłumaczyć: uświadomiła sobie, iż służyła złej sprawie, ruszyło ją sumienie... Są to lata 50/60.
          Dzisiaj faktycznie nikt by sobie krzywdy nie zrobił. Wszystko robi się raczej dla pieniedzy niż z przekonania...
          • piwi77.0 Re: Zapytanie do ogółu 24.02.15, 20:47
            propanstwowiec napisał:

To jeszcze można wyłumaczyć: uświadomiła sobie, iż służyła złej sprawie, ruszyło ją sumienie... Są to lata 50/60.

To sumienie musiało ją zadręczyć tuż przed wyskokiem, bo do tego momentu oznak, że sumienie daje się we znaki, nie było żadnych.
            Wszystko jedno, wyskoczyła to jednej mniej w tym blamażu, ten wyskok ani nie otwierał żadnego wątku, ani nie zamykał, w ogóle do niczego nie pasował.

• erka_46 Re: Zapytanie do ogółu 25.02.15, 07:54
        propanstwowiec napisał:

dlaczego Ida – posmakowawszy życia i poznawszy fakty o swojej rodzinie – wraca do klasztoru dokończyć nowicjat ?

- zapewne zrozumiała,że w takim świecie nie ma dla niej miejsca.
        Tragedia,trzeba być Żydem,trzeba się przechrzcić ,żeby to zrozumieć.
        • piwi77.0 Re: Zapytanie do ogółu 25.02.15, 10:52
          O biedzie tego filmu świadczy to, że musimy zgadywać, aby chcieć odpowiedzieć na pytanie, dlaczego Ida wróciła do klasztoru. Jest tak dlatego, że do końca nic o Idzie nie wiemy. Nie poznaliśmy jej, bo ona na to nie pozwoliła. Cały czas była zamknięta i pozbawiona uczuć, prawie jak nieczłowiek. Nie sądzę jednak, aby takie było zamierzenie autorów filmu, raczej efekt nędzy warsztatowej, braku pomysłu, wizji, brku wszystkiego, co czyni film dobrym.
          • erka_46 Re: Zapytanie do ogółu 25.02.15, 14:03
            piwi77.0 napisał:

Nie sądzę jednak, aby
            > takie było zamierzenie autorów filmu, raczej efekt nędzy warsztatowej, braku p
            > omysłu, wizji, braku wszystkiego, co czyni film dobrym.

- no to za co te całe ohy i ahy,czyżbyśmy my,ty i ja mieli rację w swoich domysłach ?
            • propanstwowiec Re: Zapytanie do ogółu 25.02.15, 19:13
              erka_46 napisał:

> piwi77.0 napisał:
              >
              > Nie sądzę jednak, aby
              > > takie było zamierzenie autorów filmu, raczej efekt nędzy warsztatowej, b
              > raku p
              > > omysłu, wizji, braku wszystkiego, co czyni film dobrym.
              >

>
              > - no to za co te całe ohy i ahy,czyżbyśmy my,ty i ja mieli rację w swoich domys
              > łach ?

Nikogo myślącego trzeźwo takie laury nie zaskoczyły :)
    • piwi77.0 Re: nic mi to nie mówi... 25.02.15, 12:23
      brum.pl1

Ale tylko prymityw i pospolity cham pluje jadem publicznie, jak ty w swoim poście inicjującym wątek. Plujesz chamie na Polaków i dlatego masz przerąbane!

Widocznie to kwestia odbioru, bo ja słowa erka_46 odebrałem jako obraz, który o Polakach usiłuje rozpowszechnić film. I z tym można dyskutować, nie dlaczego erka_46 tak myśli, bo z jego słów nie wynika, że podziela pogląd forsowany przez film.
      • brum.pl1 Re: nic mi to nie mówi... 25.02.15, 13:01
        piwi77.0 napisał:

> [i]Ale tylko prymityw i pospolity cham pluje jadem publicznie, jak ty w swoim p
        > oście inicjującym wątek. Plujesz chamie na Polaków i dlatego masz przerąbane![/
        > i]

> Widocznie to kwestia odbioru, bo ja słowa erka_46 odebrałem jako obraz, który o
        > Polakach usiłuje rozpowszechnić film.

Sam stwierdza, że jest autorem tych obraźliwych słów i na domiar złego jest z nich dumny, a w każdym razie się ich nie wstydzi.
        forum.gazeta.pl/forum/w,29,156744951,156758185,Re_Lepiej_zamknij_sie_.html
      • erka_46 otóż to... 25.02.15, 13:05
        piwi77.0 napisał:

> brum.pl1
        >
        >
        > Ale tylko prymityw i pospolity cham pluje jadem publicznie, jak ty w swoim p
        > oście inicjującym wątek. Plujesz chamie na Polaków i dlatego masz przerąbane!
        >
        > Widocznie to kwestia odbioru, bo ja słowa erka_46 odebrałem jako obraz, który o
        > Polakach usiłuje rozpowszechnić film. I z tym można dyskutować, nie dlaczego e
        > rka_46 tak myśli, bo z jego słów nie wynika, że podziela pogląd forsowany przez
        > film
        .

...są jednak tacy co umieją myśleć logicznie.
        Toteż mam taką uwagę do bluma:
        zanim pluniesz,pomyśl logicznie,czy polski cham,mógłby oczerniać Polaków.

No cóż,ja pluł na bluma nie będę,bo to swój chłop,to że nieco głupi,cóż więcej nas jest takich.
    • erka_46 przepraszam za ... 25.02.15, 14:10
      brum.pl1 napisał:

> erka_46 napisał:
      >
      >
      > > No cóż,ja pluł na bluma nie będę,bo to swój chłop,to że nieco głupi,cóż w
      > ięcej
      > > nas jest takich.
      >
      > BRUMA, jełopie!
      > Nie dość, żeś cham to jeszcze tuman.

...za przejęzyczenie,ale czy to jest powód do dalszego plucia,chyba nie chcesz abym zmienił o tobie zdanie i przestał cię nazywać swoim chłopem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka