Dodaj do ulubionych

Chodzi o konkubinat

14.09.04, 16:40
Ciekawi mnie jedna rzecz....mam koleżanke,która żyje bez ślubu ze swoim
konkubinem i figuruje wszędzie jako samotna matka...nie ujawnia tego, że ma
faceta i z nim żyje i jest to ojciec dziecka,na które pobiera wszystkie
świadczenia w osrodku pomocy społecznej....ZASTANAWIAM SIĘ: czy i w jaki
sposób ośr.pomocy sopłecz.może jej udowodnić, że nie jest samotną matką?i czy
może odebrać jej pieniadze, które do tej pory otrzymywała od nich?napiszcie
proszę...może ktoś był w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: maszka Re: Chodzi o konkubinat IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 14.09.04, 16:45
      Pracownicy opieki społecznej mogą przeprowadzić wywiad środowiskowy i zależy na
      ile sytuacja będzie jasna - dojść do określonych wniosków - włącznie z ządaniem
      zwrotu pieniędzy
      • Gość: olala Re: Chodzi o konkubinat IP: *.chello.pl 16.09.04, 18:14
        nie jestem psychologiem, ale kontakt z nim polecam ci. zdecydowanie jak
        najszybciej
    • pia.ed Re: Chodzi o konkubinat 14.09.04, 19:10
      Pytanie kogo podala jako ojca przy rejestracji dziecka?
      Jesli "ojciec nieznany", to musieliby kazac jej partnerowi zrobic badania na
      ojcostwo aby udowodnic ze to jego, a tego przeciez nie zrobia...
    • Gość: gandalf Re: Chodzi o konkubinat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 09:44
      konkubinat jest świetnym wyjściem ekonomicznym ale do czasu. Samotnym rodzicom
      przysługują pieniądze, ale później są problemy ze świadczeniami
      alimentacyjnymi, z prawem spadkowym, z roszczeniami materialnymi...

A w ogóle to Twoja koleżanka nie jest odosobniona w tym co robi. Dziurawe
      przepisy umożlwiają jeszcze lepsze przekręty.
      Pozdrawiam
      • kobieta2 Gandalf... 15.09.04, 10:05
        powiedz mi: czy może ośrodek pomocy społecz.udowodnić komuś że żyje w
        konkubinacie?jak oni to mogą zrobić?skoro w mieszkaniu nie ma rzeczy faceta na
        wierzchu(gdyby ktoś przyszedł)po szafach szukać chyba nikt nie może wkońcu to
        własność prywatna...a to, że ma sie np.współwłasność mieszkaniową, to można
        ciężkie czasy i jedna osoba by nie dała rady kupić mieszkania....a to,że ojciec
        jest znany to przecież jest takie prawo, że można ujawnić jeśli się tego
        chce...matka tak zdecydowała w tym przypadku....pozdrawiam
        • Gość: bernard niestety, nie rzadkie to w kraju kretactwo. IP: *.arcor-ip.net 15.09.04, 12:42
          sam znam dokladnie taki przypadek.
          zyja razem, a podane jest, ze ojciec nieznany.
          osrodek pomocy spolecznej nie bardzo moze cos zrobic.
          musialby udowodnic, ze ten facet z ktorym ona mieszka, jest ojcem tego dziecka.
          a tego sie przeciez nie da!
          testy podaja przeciez tylko , ze ten facet MOZE byc ojcem dziecka.
          jezeli kobieta powie, ze wtedy go jeszcze nie znala - to nikt nigdy niczego nie
          udowodni.

I tak to naciaga sie na pieniazki...
          wiem to dokladnie, ale przeciez nie nie jestem swinia,
          abym o tym formalnie donosil.
          Chlopak ow przynajmniej stara sie znalezc stala prace (a o to trudno)
          wiec staram sie to jakos zrozumiec.
    • Gość: gosc Re: Chodzi o konkubinat IP: 217.17.35.* 16.09.04, 14:43
      no prawa w Polsce prorodzinnym nazwać nie można. wcale sie nie dziwię, że wiele
      par nie bierze ślubu, bo inaczej się nie da. Przy dochodach niewiele ponad 500
      zł na osobę w rodzinie, matce nie należy się ani zasiłek wychowawczy ani
      rodzinny. Więc jeśli zdecyduję sie kiedyś na dziecko to tylko nieślubne!

I niech autor wątku tak nie zazdrości, bo aż niemiło.
      pozdrawiam
      • Gość: olala Re: Chodzi o konkubinat IP: *.chello.pl 16.09.04, 16:56
        oj oj oj, nie wiem czy mam rację ale moim zdaniem chcesz komuś "uprzyjemnić"
        życie. Lepiej nie rób takich rzeczy bo kto pod kim dołki kopie ..... a skąd
        wiesz czy nie stoi teraz ktoś za twoimi plecami i za kilka minut nie powie
        szefowi że zamiast pracować zabawiasz się na forum?
    • Gość: sol_bianca Re: Chodzi o konkubinat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:49
      ZASTANAWIAM SIĘ: czy i w jaki
      > sposób ośr.pomocy sopłecz.może jej udowodnić, że nie jest samotną matką?i czy
      > może odebrać jej pieniadze, które do tej pory otrzymywała od nich?napiszcie
      > proszę...może ktoś był w takiej sytuacji?

Chcesz żeby jej odebrali, czy chcesz ją ostrzec? Bo nie rozumiem...
      • Gość: olala Re: Chodzi o konkubinat IP: *.chello.pl 16.09.04, 18:22
        A o co ci chodziło? Za którymś razem piszesz, to Ty że chcesz zrobić coś
        takiego, ale najważniejsze pytanie padło na samym początku. (czy mogą odebrać
        pieniądze. Czyli ktoś coś już dostał? Coś co cie w oczy kole. Wstyd, tym
        bardziej KOBIETO (jak szumnie się nazwałaś) bo te zasiłki są naprawdę niewielkie
    • kobieta2 Nikomu nie zazdroszczę.... 16.09.04, 17:02
      Dziewczyna nie ma dostepu do internetu....a ja siedze w domu i nie pracuje,
      dlatego mam czas na net...poprosiła mnie żebym się zorientowała jak to wygląda
      w kraju i tyle....:)
    • Gość: olala Re: Chodzi o konkubinat IP: *.chello.pl 16.09.04, 17:15
      to,że chcesz ją wrobić wynika z formy postawionych pytań i sporej niewiedzy.
      Osoba która wykonuje tego typu manewr,to osoba myśląca logicznie, przewidująca,
      więc zdająca sobie doskonale sprawę z tego, że jako osoba niezamężna jest
      według prawa polskiego osobą samotnie wychowującą dziecko. I nikt nie może jej
      nic zrobić. Mimo twoich, (wielkich jak widzę) chęci ....
      • kobieta2 Nie jestem świnią... 16.09.04, 17:49
        Źle mnie rozumiesz ja chce może wziąść przykład i dlatego się dopytuję...a tego
        nie wzięłaś pod uwagę...a taki psycholog z Ciebie....dobrze dedukujesz...ale
        się pomyliłaś co do mnie i to BAAARDZO!
    • Gość: olala Re: Chodzi o konkubinat IP: *.chello.pl 16.09.04, 18:02
      i właśnie mnie ostatecznie przekonałaś co do swoich zamiarów . Wiesz czym?
      Brakiem konsekwencji. Raz mówisz ,że koleżanka nie wie, potem chcesz brać z
      niej przykład, nie będąc pewna. może powinnaś najpierw przemyśleć do czego może
      cie zaprowadzić własna głupota?
    • kobieta2 Nie oto mi chodziło.... 16.09.04, 18:14
      Sorry, ale ten wątek rozpoczęłam nie po to, żeby ktoś wyrażał opinię na mój
      temat...zadałam tylko pytanie a tu dochodzi do oszerstw...przykro, ale nie o to
      chodziło...
      • Gość: olala Re: Nie oto mi chodziło.... IP: *.chello.pl 16.09.04, 18:28
        A o co ci chodziło? Za którymś razem piszesz, że to Ty chcesz zrobić coś
        takiego, ale najważniejsze pytanie padło na samym początku. (czy mogą odebrać
        pieniądze?). Czyli ktoś coś już dostał? Coś co cie w oczy kole. Wstyd, tym
        bardziej KOBIETO (jak szumnie się nazwałaś) bo te zasiłki są naprawdę niewielkie
    • ivy26 Re: Chodzi o konkubinat 16.09.04, 18:38
      kobieta2 napisała:

> Ciekawi mnie jedna rzecz....mam koleżanke,która żyje bez ślubu ze swoim
      > konkubinem i figuruje wszędzie jako samotna matka...nie ujawnia tego, że ma
      > faceta i z nim żyje i jest to ojciec dziecka,na które pobiera wszystkie
      > świadczenia w osrodku pomocy społecznej....ZASTANAWIAM SIĘ: czy i w jaki
      > sposób ośr.pomocy sopłecz.może jej udowodnić, że nie jest samotną matką?i czy
      > może odebrać jej pieniadze, które do tej pory otrzymywała od nich?napiszcie
      > proszę...może ktoś był w takiej sytuacji?

w zasadzie nie ma realnej mozliwosci, zeby udowodnic, ze jest inaczej niz
      kolezanka twierdzi, poniewaz pracownik socjalny bierze pod uwage przy
      udzielaniu pomocy oswiadczenie(druk), na ktorym widnieje deklaracja, ze jest
      samotna matka i prowadzi 2-osobowe gospodarstwo domowe i chociaz oswiadczenie
      jest pod odpowiedzialnoscia karna to i tak nijak to sie ma do rzeczywistosci
      niestety. Nie moze postapic inaczej jezeli nie ma dowodow a jedym wiarygodnym
      byloby zapzreczenie pisemne samotnego rodzicielstwa przez partnera tej
      kolezanki. I nawet jezeli pracownik podejrzewa to i tak ma zwiazene rece

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka