21.10.04, 21:49
Imigracja do niektórych krajów europejskich przyjęła monstrualne rozmiary.
Francja, Belgia, Holandia, Wielka Brytania, Niemcy mają z tego mnóstwo
kłopotów o kosztach niewspominając. Ilość zamachów islamskich, ilość
przestępców ze środowisk imigrankich, nieszanowanie praw zwyczajowych kraju
pobytu, olbrzymie koszta socjalne, niechęć imigrantów do asymilacji
to "pożytek" z takiej imigracji jest.
Polska jeszcze nie ma tych kłopotów. Wiedząc czym skończyło sie przyjmowanie
imigrantów z Bliskiego Wschodu czy Afryki, czy my powinniśmy ich przyjmować?
Obserwuj wątek
    • ijaw Re: Imigranci 21.10.04, 22:23
      Nie wiem, czy powinniśmy, wiem, że będziemy. Bo to jest nieuchronne. Nie sądzę,
      że nastąpi masowy zalew Azjatów, Afrykanów do Polski, ale im więcej zła na
      tamtych kontynentach, im wiecej biedy, tym bardziej prawdopodobne są te zdarzenia.
      Niestety, nie możemy odciąć się od świata, żyć poza nim. My bylismy w podobnej
      sytuacji nie raz na przestrzeni wieków, chyba musimy zwrócić nasz dług, ktory
      zaciągnęliśmy w swoim czasie?. Ile polskich nazwisk jest na świecie, ile jest
      polskich dzielnic w wielu miastach zachodnich? Polacy byli tym "trzecim
      światem"? Dziś gdy stajemy się zamożniejsi mamy powiedzieć rzeczywistym
      nędzarzom i prześladowanym - u nas nie znajdziecie posiłku? Dla was nie ma
      miejsca w naszym domu?
      Zastanów się, czy to humanitarne?
      Oczywiscie troskę Twą pojmuję. Więc trzeba będzie wypracować jakieś metody
      pomocy, współpracy, ale jeszcze mamy trochę czasu.
      • perla Re: Imigranci 21.10.04, 22:40
        Ja nie czuję abym miał jakikolwiek dług wzgledem innych nacji. To ich sprawa,
        że przyjmowali Polaków. Zresztą, ci Polacy nie podkladali im bomb, nie mieli
        zamiaru nikogo nawracać na "właściwą" religię, dzieci polskie nielekceważyły
        tamtejszych nauczycielek tylko dlatego, że to kobieta jest, etc.
        Czeka nas zalew Czeczenów. To UE wymusiła. Nakazali aby oni w Polsce zostali.
        Ale myśmy mieli juz kilka lat temu napływ Czeczenów. W mig przelieli struktury
        mafii, mordując przy tym tak, że rodzimi mafiozi bledli na samą myśl.
        Wypompowali miliony dolarów z Polski do banków w Czeczeni. Ledwo to opanowało
        się a juz znów będą. I oczywiście musimy płacić podatki na nich jakbyśmy
        własnych kłopotów nie mieli.
        Islamiści przyjeżdżaja do Europy w jednym celu. Tu kiedys ma Islam panować. W
        Belgii muzułmanie wygrają demokratyczne wybory za kilkanaście lat. Wiedza o tym
        wszystkim, wpusczanie ich to samobójstwo jest. Bo my jesteśmy gotowi aby ich
        przyjąć. Ale oni nie sa gotowi aby u nas być.
        • ijaw Re: Imigranci 21.10.04, 22:47
          Rozpatrywać w kategoriach jednostki, to pewnie, ja też nie mam zobowiązań. Jako
          calość, narod, społeczenstwo, bo tak występujemy.
          Nie będzie tu w Polsce islamizmu, nie bój się i niech nie boją się inni.
          Powiedzmy, że jestem tego pewna, aż!
          Chyba lubisz sie obawiać na wszelki wypadek?
          • jofin Re: Imigranci 22.10.04, 22:53
            Sprawa uchodzcow w Polsce nie jest znowu wcale takia nowa. Pare lat temu mialam
            okazje odwiedzic takie "miasteczko dla ucjhodzcow" gdzies pod Warszawa i
            zobaczyc w jakich warunkach tam zyja. Zapewniono im dach nad glowa, bardzo
            skromne pozywienie i w zasadzie tyle. I "miasteczko" ukryte bylo gdzies w
            lesie, zdecydowanie oddzielone od obszrow zamieszkanych, z bardzo kiepskim
            rowniez dojazdem. Ale do czego zmierzam. Bylismy / my Polacy/ tak goscinni dla
            nich, ze w zadzie wszyscy ci, ktorych spotkalam w przeciagu miesiaca, czy dwoch
            pouciekali do NIemiec. Zostal tylko jeden, ktory zdecydowanie czekal na
            otrzymanie statutu uchodzcy i ubiegal sie o pobyt w Kanadzie. Z tego, co
            pamietam, dostal to na co czekal.
            Po jakims czasie dosc glosna byla sprawa, bardzo rozdmuchana przez media, ze
            Polska ma przyjac jakas tam grupe uchodzcow bodajze z Kosowa. Przyjechali i ...
            nie wiem czy pamietacie, ale nastepnego dnia juz ich w Polsce nie bylo.

Sorry, ale mam wrazenie w takich przypadkach, ze ta oslawiona "polska
            goscinnosc" jest po prostu tylko dla wybranych.

Problem imigrantow rzeczywiscie jest w krajach Unii i sa specjalne dla nich
            programy, i jak bede mniej zmeczona to jeszcze troche o tym popisze. Na razie
            pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka