Gość: ancymonka IP: 195.116.95.* 27.12.04, 11:25 Bardzo proszę o informację, gdzie (strona www) znaleźć mogę określenie, jak się zwą różni członkowie rodziny (coś dalej niz ciotka i wujek :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.g.r.e.s.t Re: Powiązania rodzinne 27.12.04, 12:47 Strony nie znalazłam, ale mogę podac wg "Słownika mitów i tradycji kultury" Kopalińskiego, wg M.Szymczaka. stryj = brat ojca stryjna,stryjenka = zona stryja lub siostra ojca świekier,świekr i swiekra = ojciec i matka męża teść i tesciowa =ojciec i matka żony zięć = mąż córki sneszka,niewiastka =synowa dziewierz =brat męza (późniejszy szwagier) zełwa,zołwa,zełwica,zołwica =siostra męza (szwagierka) szurza = brat żony (tez szwagier) świeść =siostra żony (czyli znowu szwagierka) jątrew = żona brata (bratowa) swak = mąż siostry (blisko tej nazwie do szwagra) Nie wiem, Ancymonko, czy dokładnie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: Powiązania rodzinne IP: 195.116.95.* 27.12.04, 12:50 przyznam, że konkternie chodzi mi o to, jak (jeśli w ogóle) zwie się mąż siostry ciotecznej? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Powiązania rodzinne 27.12.04, 15:57 Chyba w ogole sie nie zwie! Ja mowie: maz mojej siostry ciotecznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Powiązania rodzinne IP: *.e / 213.25.195.* 27.12.04, 16:01 Co do męza siostry ciotecznej, to nie wiem, czy taki termin się ukuł, bo nazewnictwo pokrewienstwa było potrzebne do określania praw dziedziczenia (dlatego jest bogate), a taki powinowaty rzadko zapewne dziedziczył. Ale może tu będą wiedzieli <a href = "https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10102">Języki</a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Powiązania rodzinne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 03:02 Może znajdziesz coś na stronie www.yakipl.republika.pl/wiezy.gif Odpowiedz Link Zgłoś