Dodaj do ulubionych

czy masturbacja to grzech ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:44
czy masturbacja to grzech ? mam sie z tego spowiadac w kosciele ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hehehe Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.block.alestra.net.mx 09.02.05, 20:49
      No pewnie,ze grzech ! Ksiadz robi to samo ale ciebie op.. przy spowioedzi za
      sama mysl,ze moglas chociazby o tym pomyslec, a co dopiero to zrobic !
      Dostaniesz z dziesiec zdrowasiek za pokute !
      • Gość: error Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:56
        wg starego testamentu to grzech wg Kościoła TEORETYCZNIE także ejst
        grzechem...ale gadać sobie mooożna
        • Gość: ? wedlug ST? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.05, 23:06
          A gdzie w Starym Testamencie jest napisane, ze masturbacja jest grzechem?
          • Gość: Paweł Z. Re: wedlug ST? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.02.05, 23:40
            I Mojż. 38: 9-10
            • Gość: ? To chyba nie to. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 00:52
              Oczywiście można się spierać o interpretację, ale według mnie w tym fragmencie
              nie jest potępiona sama masturbacja, tylko to, że Onan nie chciał dać potomstwa
              swemu bratu (wylewał nasienie na ziemię) - krótko mówiąc: Bogu nie spodobał się
              stosunek przerywany.
    • Gość: Hubert Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.chello.pl 09.02.05, 20:56
      Z tego co wiem, to wg nauczania Kosciola - tak.
      Na szczescie mnie to nie dotyczy.
      • Gość: Hehehe Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.block.alestra.net.mx 09.02.05, 21:02
        Serio ?
        • Gość: Hubert Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.chello.pl 10.02.05, 10:52
          Nie dotyczy mnie ze to grzech.
          Pomasturbowac sie lubie od czasu do czasu.
          Takie to przyjemne i niewinne.

Pozdrawiam Hubert
    • Gość: wikary Bez masturbacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:05
      żadna rewolucja nie ma racji
      • Gość: Badacz Re: Bez masturbacji IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 09.02.05, 21:12
        Skad sie wzielo powiedzenie o najlepszej kochanicy i wlasnej prawicy ? Skad sie
        wziely zarty o pokrojonych marchewkach dla zakonnic itd ?
    • Gość: tempus Pranie mózgów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:14
      Co te religie robia z mózgami swoich wyznawców?! Przecież to najnormalniejsza
      rzecz na swiecie! A jacyś zakompleksieni ludzie kiedyś uznali "że to złe".

Z drugiej strony patrząc, jeżeli jesteś religijny/a, wierzący/a a Twoja religia
      zabrania tego, to masz faktycznie problem.
    • Gość: Dorota Re: czy masturbacja to grzech ? NIE IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:34
      Absolutnie nie jest to grzech i nie spowiadaj sie z tego nikomu. To twoja
      osobista sprawa.
      • snajper55 Re: czy masturbacja to grzech ? NIE 10.02.05, 02:12
        Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Absolutnie nie jest to grzech i nie spowiadaj sie z tego nikomu. To twoja
        > osobista sprawa.

Niestety, ale jest. A więc jak i o innych grzechach na spowiedzi trzeba o niej
        opowiedzieć.

S.
    • amelia1 Re: czy masturbacja to grzech ? 10.02.05, 00:32
      > czy masturbacja to grzech ?

Oczywiscie. Jak kazda inna przyjemnosc zreszta.

>mam sie z tego spowiadac w kosciele ?

Mysle, ze ksiadz chetnie poslucha.
      • Gość: KMK trafilas w sedno- kazda przyjemnosc to grzech IP: 5.3.1R* / *.bezeqint.net 10.02.05, 02:21
        Ksiadz ci powie w konfesjonale,ze pan jezus dla ciebie cierpoal,a ty soboe
        robisz przyjemnosc zamiast cierpiec i plakac, jak przystalo bogobojnej owieczce
        czy baranowi.
    • annddiik Re: czy masturbacja to grzech ? 10.02.05, 15:17
      W każdym razie nie jest to jeszcze karalne. Chyba że robisz to w miejscach
      publicznych. Zdarzyło sie kiedyś mojej znajomej (Bardzo porządnej, bogobojnej i
      ładnej osobie.) że poszła się pomodlić do pustego kościoła. Wychodzi, zamyślona
      a tu nagle ciach wyskakuje zza filaru jakiś pan z dużym fiutkiem w dłoni.
      • Gość: Hehehe Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.sheraton / 148.223.194.* 10.02.05, 15:25
        Twoja bogobojna znajoma,jak sie wydaje,dokladnie obejrzala jego narzedzie,bo
        skdzeby inaczej wiedziala,ze jest ponadnormatywne ?
        • szul12 Re: czy masturbacja to grzech ? 10.02.05, 15:36
          A z połykiem to tez grzech?
    • Gość: ll A przeciw któremu przykazaniu? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.05, 20:21
    • Gość: Błękitny Skalar Re: czy masturbacja to grzech ? IP: 80.51.233.* 10.02.05, 21:53
      Jeśli ja ci to zrobię - to nie.
    • Gość: * Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 11:20
      Według Wirtualnego Katolicyzmu, to chyba nawet grzech śmiertelny
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=19089761
    • Gość: fan Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 12:24
      Tylko przed ślubem.
    • agatka-m Re: czy masturbacja to grzech ? 15.02.05, 21:01
      6 Juda wziął dla swego pierworodnego syna, Era, żonę imieniem Tamar. 7 Ponieważ
      Er, pierworodny syn Judy, był w oczach Pana zły, Pan zesłał na niego śmierć. 8
      Wtedy Juda rzekł do Onana: «Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku
      szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo»2. 9 Onan wiedząc,
      że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał
      zapłodnienia3, aby nie dać potomstwa swemu bratu. 10 Złe było w oczach Pana to,
      co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć4.

I gdzie w tym fragmencie jest mowa o masturbacji?? :| Bez kitu! Tu chodzi o
      stosunek przerywany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mirrax Re: czy masturbacja to grzech ? 15.02.05, 22:01
        Z tego co cytujesz wynika, że Pan kazał Onanowi...cudzołożyc, a Onana wiedząc że
        jest to grzech z 10 przykazań wybrał stosunek przerywany i wtedy Pan zesłał na
        niego smierć. Wniosek taki: nie wolno marnowac nasienia i trzeba brać wszystko
        co sie rusza.
      • Gość: ? Właśnie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.05, 22:09
        Skąd się wzięło przekonanie, że masturbacja to grzech? Mam wrażenie, że
        przynajmniej w okresie dojrzewania powstrzymywanie się od takich odruchów może
        być wręcz szkodliwe dla zdrowia, przynajmniej u płci brzydkiej. W tej chwili
        masturbacja jest przede wszystkim szkodliwa dla psychiki o ile się pozostaje pod
        wpływem kościoła. Przeciętny nastolatek i tak robi ze swoim popędem to, co może,
        a ponieważ mówi mu się, że to zło, więc popada we frustrację - co może skończyć
        się później ciężkimi kompleksami, nerwicami, psychozami, itp.
        Czytałem ostatnio książkę Kałużyńskiego "Do czytania pod prysznicem". Jest tam
        relacja z jego spotkania ze znajomym, proboszczem. Pada tam z ust tegoż
        proboszcza między innymi zdanie: "Prawda jest taka, że kler się globalnie
        onanizuje i to wszyscy bez wyjątku". Czy trzeba coś więcej mówić?

Ale się rozpisałem!
    • Gość: Edek Re: czy masturbacja to grzech ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:54
      ala.snhs.uz.zgora.pl/~casha/swf/masturbater.swf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka