jursky 07.04.05, 18:00 Jakie macie zdanie o protestantach ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuuba Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 18:10 o protestach? Przeciwko czemu? lub komu? Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 18:18 Jeżeli lecimy stereotypami to: 1) etos pracy, czyli pracowici, 2) mniej dogmatów, więcej zawierzenia sumieniu, a) brak spowiedzi indywidualnej, b) nie wnikanie w sprawy antykoncepcji, c) bezcelibatowość, czyli rodzina pastora (oraz sam pastor) ma pojęcie o życiu rodzinnym sensu stricto. A tak w ogóle nie znam żadnego protestanta i to są luźne skojarzenie nie poparte doświadczeniem, Myślę, że porządnym człowiekiem może być każdy, ale w moim myśleniu stereotypowym protestant jawi mi się jako uczciwy i prawy człowiek w przeciwieństwie do stereotypowego (polskiego) katolika lekce sobie ważącego dogmaty i przykazania. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:12 A ja miałam kiedyś okazję poznać szwedzkiego pastora i miło to wspominam. Przez kilka miesięcy mieszkałam w Szwecji i z braku możliwości dojazdu do kościoła katolickiego chodziłam w niedzielę do protestanckiego. Po nabożeństwie rozmawiałam czasem z pastorem, a któregoś dnia zaprosił mnie do domu na kawę. Trochę mi smutno, że przez tyle lat nigdy nie wypiłam kawy ze swoim proboszczem, a tam tak szybko nawiązałam znajomość. Zachwyciła mnie też rodzinna sielanka na pastorskiej plebanii - żona i trójka dzieci biegających po ogrodzie. Tak więc protestant to w moim wyobrażeniu sympatyczny pastor po trzydziestce, z żoną i gromadką dzieci. A wymienione przez Ciebie stereotypy chyba mniej więcej się zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasyl Re: Jakie macie zdanie o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 19:15 Takie samo jak o plemieniu Akrakuku z wyspy Hulagula. Albo się jest człowiekiem albo ch..em nie zależnie od koloru skóry, wyznania, przynależności partyjnej etc. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:14 Masz na myśli jakichś konkretnych ludzi, czy tak ogólnie pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 20:15 Ja jestem przeciwnikiem protestów. Destabilizują gospodarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 20:20 O nie... kolejna...) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:25 To był krótki protest. Juz się skończył. Cel osiągnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
agent_towarzyski Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:32 Ech.. te związki zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:36 No nie. Tym razem protest był wyrazem buntu wewnętrznego, związek nie był więc zawodowy. Być może dlatego protest był któtki i skuteczny. Się zaparłam nogami i rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
agent_towarzyski Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:41 Ja nadal twierdzę, że jesteś zawodową protestantką i buntowaniczką. Można wiedzieć o co się tak skutecznie zaparłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jakie macie zdanie o 07.04.05, 20:44 O biurko. Ono jest wielkie, solidne i drewniane. Wytrzymało. Czy "zawodowo" to od "zawód" (coś kogoś zawiodło)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 20:50 Ano.. Mnie cuś zawiodło, bo mnie w krzyżu łupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 20:55 Raczej zasiedziałem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 21:00 Świetny pomysł.) Zrobiłem. Najpierw "mostek", potem "koci grzbiet". Pomogło.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Towarzyski Re: Jakie macie zdanie o IP: *.echostar.pl 07.04.05, 21:14 )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam z wichury Re: Jakie macie zdanie o IP: 83.238.200.* 07.04.05, 20:33 protestantów jest bardzo wielu więc nie wiem o których ci konkretnie chodzi... popieram protestantów takich jakich czasami widzę w filmie usa: murzynów śpiewających psalmy w stylu 'gazpl' (gospel) gdyby w polsce były takie kościoły, z takimi wesołymi, pięknie śpiewającymi i radosnymi murzynami którzy tak entuzjastycznie podchodzą do religii i są tak naturalni to chodziłbym do kościoła ps być może to jest tylko filmowa kreacja i w USA naprawdę czegoś takiego nie ma ale mówię na wypadek gdyby było na prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hare Krishna Re: Jakie macie zdanie o IP: *.dynamic.qsc.de 07.04.05, 23:05 protestantach, buddystach... widze, ze przerabiamy religioznastwo. tesknie za normalnymi swieckimi watkami a tu zadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
jtb Re: Jakie macie zdanie o 08.04.05, 00:03 jursky napisał: > Jakie macie zdanie o protestantach ?????? Stanowią prawdziwą wspólnotę religijną a nie są tacy anonimowi jak katolicy w naszych parafiach. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem202 Re: Jakie macie zdanie o 08.04.05, 01:04 Ze mną na roku jest jeden, spoko gość, inteligent. Ogólnie myślę, że protestanci są O.K. Odpowiedz Link Zgłoś