Dodaj do ulubionych

Włoska prasa o o. Hejmo

28.04.05, 10:50
Myślę, że tak właśnie było - gadał dużo i chętnie podstawionemu agentowi, nie
podejrzewając go przez całe lata... inne wytłumaczenie odbiera sens całej
sprawie, bo ani nie dysponował jakimiś wiadomościami naprawdę ważnymi
operacyjnie ( podzielam pogląd bp Pieronka w tym względzie ), a całe lata
intensywnej pracy nie sprawiają wrażenia udawanego zaangażowania... a on sam
wygląda rzeczywiście na gadułę, brata-łatę, a nie agenta, człowieka o
podwójnej moralności...
chcę się nie mylić...
Obserwuj wątek
    • werter-6 Bardzo fajnie coraz lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.04.05, 10:50
      • roksana76 Re: Bardzo fajnie coraz lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.04.05, 12:41
        Już nie jesteś Niemcem?
        • Gość: Tajemnica to .... Kieres to gó..arz z tytułem profesora? Chyba tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 19:19
          Przez tyle lat prawie żaden SB i milicjant nie paplał języczkiem, a ten jak
          chłopczyk co się dowiedział i zaczął paplać. Pewnie lubi się paprać w ludzkim
          gó..e, ale jak to bywa przy tego typu sprawach smrodek się rozchodzi. Ten co
          to rozgrzebie czasami też się w tym upapra.
          Życzę mu tego by ten smrodek który wyciągnął snuł się za nim długimi latami.
          Ludzie nie lubią tych za którymi ciągnie się nieprzyjemny zapaszek.

Takie rzeczy powinien osądzić wcześniej sędzia lub kilku sędziów i powinni
          wydać wyrok.
          NIECH TECZKI ZOSTAWIĄ DLA HISTORYKÓW a nie gó..arzy takich jak...

• speedway Zapytam tak... 28.04.05, 10:54
      Skoro przekazywał prawdziwe informacje, to obojętnie komu, ale głosić prawdę to
      rzecz "święta"!!]
      P.S. Dystans ;)
    • Gość: Rafał Gemella? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.04.05, 11:07
      Ta klinika chyba nie została nazwana od nazwiska "Gemella", tylko "Gemelli" - klinika Agostino Gemellego.
      • Gość: nat Re: Gemella? IP: *.chello.pl 28.04.05, 13:02
        a nie Gemelli czyli Bliźniaki (gwiazdozbiór)?
        • Gość: Krzysztof Re: Gemella? IP: 5.6.2D* / *.nokia.com 28.04.05, 14:14
          To chyba raczej Gemini.
          • Gość: Krzysztof Re: Gemella? IP: 5.6.2D* / *.nokia.com 28.04.05, 14:15
            I Bliznieta, nie Blizniaki.
    • szoppracz1 Dziwi mnie... 28.04.05, 11:17
      Faceci z IPN wciąż powołują się na mającą się wkrótce ukazać publikację dr
      Marka Lasoty, a on sam we wczorajszej "Kropce nad i" mówił, że w kręgu jego
      zainteresowań badawczych pozostawali jedynie osobnicy donoszący na Karola
      Wojtyłę od 1946 do 1978 r. i że nie zna szczegółów sprawy "Hejnała-Dominika".
      Zgodnie z dostępnymi powszechnie informacjami o.Hejmo donosił od lat 80. O co w
      tym wszystkim chodzi?
      • Gość: ach te Polaki Re: Dziwi mnie... IP: 81.219.184.* 28.04.05, 16:28
        Lasota wczoraj powiedział, że te przekazy Hejmy to były plotki, żadne ważne
        informacje. Lenert w radio też mówił, że był dobrze poinformowany w sprawach
        organizacyjnych i że był gadułą, co cenili sobie dziennikarze. Chyba zdechłe
        Stasi i inne wcielenia Ałganowa zaordynowały nam burzę w szklance wody w
        przededniu wielkiego show 9 maja. A tu Kim Dzong Il (czy jak mu tam) nie
        przyjedzie...Biedny Kwach.
    • Gość: betsy Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:21
      Swietnie, ze IPN opublikowala te informacje ukazujac cale dno moralne kk.

Zastanawia mnie fakt, ze podaje sie pseudonimy, HEJNAL. DOMINIK, a prasa przed
      kilkoma dniami pisala o JURKU...
      Co robil Glownodowodzacy Dominikanin na posiedzeniu Komisji IPN?
      • r202 Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 11:28
        > Swietnie, ze IPN opublikowala te informacje ukazujac cale dno moralne kk.

Jak niewiele ci potrzeba, by wyciągnąć jedynie słuszne wnioski :) Rozumiem, że podobnie informacja o
        donoszącym Oleksym obnażyła w twojej opinii całe dno moralne polskiej lewicy a przy okazji również
        ukazała dno moralne narodu polskiego, którego tak Hejmo jak i Oleksy, jak i pozostali ujawnieni
        donosiciele byli członkami?
        • Gość: betsy Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:29
          slusznie rozumujesz - szambo jest zawsze szambem...
      • Gość: maggie Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 16:28
        No właśnie. Rozumiem, że jeśli współpracownikiem SB okaże się podekretarz w
        jakimś ministerstwie, to przy ogłaszaniu tej informacji i oglądniu
        przedstawionych materiałów będzie obecny minister, któremu podlega???
    • joannamk Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 11:41
      Myślę, że ślad podejrzeń mógł mieć - ale niepotwierdzonych, w końcu o taką
      rzecz trudno kogos podejrzewać bez jasnych dowodów. Człowiek się wręcz stara
      nie myśleć, nie podejrzewać, nie oskarżać. Zresztą - pomysleć, że ktos komu w
      zaufaniu wiele powiedziałem przekazuje to SB jest szalenie trudno - każdemu
      człowiekowi. Nie podpisał niczego - stanowił "kontakt informacyjny" - to podał
      IPN...

Zresztą - poczytajcie "Spokojne niedzielne popołudnie" Hanny Krall - jeden z
      reportaży/opowiadań pokazuje i ten problem...
    • Gość: Artur Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.aster.pl 28.04.05, 11:44
      ... i do tego całkiem bezwidenie brał za to pieniądze ...
      • Gość: 44 Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:43
        skąd ta informacja?
        • Gość: Krzysztof Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: 5.6.2D* / *.nokia.com 28.04.05, 14:18
          Chyba bral, ale nie jest pewien i nie pytal za co byly, bo go to nie
          interesowalo. Sam tak mniej wiecej powiedzial.
    • Gość: Geysir Donośmy na donosicieli! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:49
      Nawet jeśli donosił, nawet jeśli robił to intencjonalnie, z premedytacją, to
      nie przeszkodził JPII w realizacji jego dziejowej misji. A może dopomógł... nie
      wiemy tego.
      Dlaczego ujawnia się takie informacje? Czemu to służy? W jaki sposób pomnaża to
      dobro na świecie? W jaki sposób wzmacnia to nas, jako Polaków i jak służy to
      polskiej racji stanu?
      Czy kogoś w ogóle interesują konsekwencje takich czynów?
      • Gość: jacek Re: Donośmy na donosicieli! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:56
        Czemu to ma służyć? odpowiem Ci człowieku... Bo prawda jest tu najważniejsza a
        zaniechanie wyjawiania jej, chocby była trudna prowadzi do tego iż "kanalie"
        czuja sie dobrze i cieszą sie zyciem , zamiast "pokutować", mają byc karani i
        pietnowani tak jak każdy co cokolwiek przeskrobie, czy to jest dla ciebie
        jasne!!!
      • the_dzidka Re: Donośmy na donosicieli! 28.04.05, 12:11
        > Nawet jeśli donosił, nawet jeśli robił to intencjonalnie, z premedytacją, to
        > nie przeszkodził JPII w realizacji jego dziejowej misji.

I dlatego należy go pogłaskać po główce i odpuścić?
        Weź się człowieku zastanów, co mówisz.
        Jakby to nie był zakonnik, tylko członek SLD, zaraz byś się darł, że nalezy go
        na gałęzi obwiesić. Przecież większość donosów była nieszkodliwa, bo nie miała
        de facto znaczenia.
    • Gość: gadułaSB Tak, tak, identycznie jak Oleksy .............. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 11:55
      gadał bo po prostu jest gadułą, taki ma charakter, czy to coś złego ????
      • Gość: ex Re: Tak, tak, identycznie jak Oleksy ........... IP: 217.98.64.* 28.04.05, 12:18
        On się zachowuje jak rasowy bolszewik:nigdzie nie był,nic nie widział,nic nie
        mówił czyli idzie w zaparte.Nieżle go esbecy wyszkolili.Ja tam myślę że on to
        robił świadomie a że jest duchownym o niczym nie świadczy,nie każdy jest jak
        ks.Popiełuszko.
      • Gość: MM Re: Tak, tak, identycznie jak Oleksy ........... IP: *.proxyconn.net / *.proxyconn.net 28.04.05, 15:43
        No i wlasnie dlatego ta sprawa zostala tak rozdmuchana wlasnie teraz. Mysle, ze
        pan Kieres odkryl sie zupelnie, ze jest to paskudne pomowienie i ze w walce
        wyborczej wszystkie chwyty sa juz dozwolone i ze bedziemy swiadkami nie lada
        skandali i pomowien. Obecna wladza zaczyna tracic grunt pod nogami. To
        niebezpieczne.
        Majac ogromnie duzo szacunku do Papieza, jakos nie udalo mi sie go wykrzesac w
        stosunku do wielu ksiezy. To pomowienie kazalo mi sie zastanowic nad
        zakonnikami. Nad ich zyciem, sluzba i poslannictwem. Osobowosc ojca Hajno
        absolutnie nie wskazuje na to, zeby byl szpiegiem lub wspolpracowal swiadomie
        ze szpiegami - na pewno starajacymi sie dotrzec do papieza drzwiami i oknami.
        Mysle, ze p. Kieres stracil wszelkie podstawy do zajmowania stanowiska, ktore
        jeszcze piastuje, mysle , ze nie skonsultowanie i nawet nie powiadomienie o
        oskarzeniu czlowieka przeciez znanego i to takze za granica, jest po prostu
        skandalem !!!!!!! Skandalem na skale miedzynarodowa i chyba tego wlasnie
        chciano. polska zaczynala sobie wyrabiac dobre imie dzieki zyciu i dzialalnosci
        Papieza, zaczela zyskiwac miedzynarodowy szacunek, a jej obywatele zrozumienie
        i uznanie. No to czemu nie wepchnac nas raz jeszcze w ten swiat polcienie,
        gdzie prawda jest nieznana, a kazdy Polak jest potencjalnym zdrajca. Wstyd
        profesorze Kieres. Dla mnie przestal Pan istniec - nie tylko jako autorytet !
        Zaszczul Pan nie tego co trzeba. Trzeba bylo opublikowac nazwisko tego, kto te
        rozmowy nagrywal oraz nazwiska wszystkich swiadkow w tej sprawie, a nie "
        wybranca". Po prostu paskudna akcja.
        • Gość: wszywa1 Re: Tak, tak, identycznie jak Oleksy ........... IP: 134.159.124.* 28.04.05, 18:46
          "No i wlasnie dlatego ta sprawa zostala tak rozdmuchana wlasnie teraz. Mysle,
          ze
          > pan Kieres odkryl sie zupelnie, ze jest to paskudne pomowienie i ze w walce
          > wyborczej wszystkie chwyty sa juz dozwolone i ze bedziemy swiadkami nie lada
          > skandali i pomowien. Obecna wladza zaczyna tracic grunt pod nogami. To
          > niebezpieczne."

www.polonica.net/JedwabneGeszefty_2.htm

Przypadkowo znam osobiscie Konrada Hejmo i znam "grube nici" bezpieki.Ponadto
          przewozilem materialy z Corda Cordi do Kurii Wroclawskiej i do dzisiaj nikt z
          SB za mna nie chodzi. Bo jezeli Hejmo kapowal,to powinienem dsciedziec chociaz
          z 2 latka.
    • Gość: cogito Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:10
      Jakkolwiek by nie było, rzygać się chce oglądając gębę profesora
      Kieresa.Myślę,że żadne szanujące się państwo ani organizacja nie dopusciłaby
      do postawienia się w takiej sytuacji
      • Gość: inwalida umysłowy Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:27
        Uważam, że ogłoszenie tego komunikatu w taki sposób, w jaki dokonał tego IPN
        psługując się osobą prof. Kieresa, przed dokładnym przeanalizowaniem całej tej
        sprawy przez komisję, która powinna składać się z przedstawicieli obu obozów
        tzn. strony rządowej oraz strony kościoła, jest zagraniem nie fer. No bo komu
        podlega IPN? i co z tego można wywnioskować? jaki skutek ma dać cała ta afera?
        To widać wyraźnie! Ale najgorsze to jest to, że w oczach całego świata, takie
        posunięcia wyglądają jak sranie do własnego gniazda! jest to poniżanie obrazu
        kościoła a tym samym poniżanie obrazu JANA PAWŁA II. A ja sram na nich, za to
        że tak dużo dobrego robią dla szarych obywateli. podpisał: Ateista ps.To samo
        dotyczy ataków na osobę Prezydenta Kwaśniewskiego! Świat odbiera takie zagrywki
        nie inaczej jak tylko: SRANIE DO WŁASNEGO GNIAZDA! poprostu wstyd.
        • ree-j-bie Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 15:07
          duchowni się przexcież wypowiadali - dowody są nie do poważenia.
    • Gość: Alex Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.zep.com.pl 28.04.05, 12:16
      Więc mówię, niech Duch Święty mnie oświeci... Kara powinna nastąpić w terminie
      najbardziej zbliżonym do popełnionego czynu. Inaczej czas zaciera kontury,
      zdarzenia malując je w niewyraźny obraz. Wychodzą z tego widma, strzygi i
      potwory. Mnie do wiadomości te rewelacje Profesora Kieresa nie są do niczego
      potrzebne. Władzy Kościelnej i tym, którzy mieli kontakt z ojcem, być może są
      potrzebne aby mogli WYBACZYĆ i ZWERYFIKOWAĆ. Mnie interesuje nadal sprawa
      trzymania władzy przez GW z Millerem i Kwaśniewskim w czasach tworzenia ustawy
      medialnej. Mnie interesują zasoby kont naszych polityków ulokowane w bankach
      austriackich i źródła tego olbrzymiego majątku. Mnie interesuje kiedy w Polsce
      zniknie bezrobocie, zostanie wprowadzony podatek liniowy np. 22% lub 19%, mnie
      interesuje kiedy powstaną co najmniej 2 autostrady w Polsce(Wschód Zachód i
      Północ -Południe). Mnie interesuje dlaczego wyborów nie będzie w czerwcu i kto
      częstował Posła Gruszkę sokiem malinowym. Interesowało mnie kiedyś kto jest
      agentem ale po rozniesieniu teczek przez Michnika i towarzyszy już mnie to nie
      interesuje...INTERESUJE MNIE TU I TERAZ!!! Interesuje mnie kiedy zaczniecie
      myśleć . Dokumenty zgromadzone w IPN spalić , zaoszczędzone pieniądze
      przeznaczyć dla ofiar PRL. Nie utrzymywać czegoś co jest kolejną zemstą PRL zza
      grobu. Skończyć ze sztucznością działań...
      • Gość: sydneyczyk Re: czs zaczac dzialac, bo znow przegapicie IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 28.04.05, 12:55
        i mafia zlodzieji utrzyma wladze, macie znakomta okazje do przejecia wladzy i
        rozpoczecia demokracji od nowa - tysiace mlodych po szkole bezrobotnych powinno
        byc wciagnietych do akcji, komitety spoleczne jak kiedys w kolejce po pralke-
        organizowac, agitowac-listy zlodzieji lokalnych i krajowych rozwieszac na
        kazdym rogu, no i oglosic program, tylko PiS daje jakas gwarancje ze moze sie
        cos zmienic, zrozumcie ze pokrzywdzeni przez nature blizniaki maja genue chec
        wykazania sie dobra robota, chyba sa jedynymi z politykow ktorzy sie nie
        zeszmacili. No i kwas ten powinien bys zniszczony, zadac ujawnienie
        bestialskich morderstw na mlodych polakach starego stolcmana, wytoczyc proces o
        odszkodowania mlodemu stolcmanowi, naglosic sprawe zeby cala europa huczala,
        nie tylko hitler mordowal, zyd mordowal polakow no i tak lubicie pomniki to
        postawcie pomnikofiarom zyda stolcmana.
        • Gość: kazio Re: czs zaczac dzialac, bo znow przegapicie IP: 217.111.68.* 28.04.05, 13:56
          to u was w australii nie ma psychiatrow?
          • Gość: zbycho Re: czs zaczac dzialac, bo znow przegapicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 16:16
            Tam nawet w szpitalach pacjenci mają Internet.
    • Gość: ja Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:35
      to by sie nawet trzymalo kupy tylko jest jeden problem - pobieranie kasy. Za
      odbieranie wynagrodzenia zainformacjie, nie jest sie juz gadula ale
      konfidentem. Smutne to ale PRAWDA jest wazniejsza niz klamstwo.
      • Gość: 44 Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:48
        Chyba, że tą kasą były fundowane obiady lub kolacje dla rozwiązania języka
        zakrapiane winem (np).
        • Gość: ja Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:09
          tak to jest z dozowaniem prawdy... Pelna jawnosc lekarstwem na wszystko.
    • Gość: prawnik Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:50
      Niech sie ten Kieres opamięta.Za ciepło mają te profesorki w IPN-nie za nasze
      pieniądze.Jak można robić zadymę tuż po śmierci Ojca Swiętego?Mało tego,to ten
      prof nie zna przepisów.Co robili ci IPN-owcy do tej pory?Publikacje za
      kasę>Promotorstwa?No czasu mają mnóstwo i sowite wynagrodzenia.Czy nad tym
      towarzystwem jest jakiś nadzór?Co jeden to większy mądrala i nie ma co się
      dziwić.A kompetencje???????!Bardzo mądze wypowiedział się bkp Pieronek.A jestem
      ciekaw co myśli/o ile myśli/nasz prymas zaspany.
      • Gość: polonus3 Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: 70.109.224.* 28.04.05, 18:30
        Oj glupie Polaki, Polaki. Ale zydy wami mieszaja!I jeszcze placicie im grube
        pieniadze w tym IPN-ie.
    • Gość: Baron I Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:01
      Uważam że ten problem powinien rostrzygnąc Episkopat Polski a nie prasa czy
      ludzie czekający na sensacje .
    • Gość: olo431 Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:21
      Oj żałosny ten "Ojciec".Pewnie jak wielu duchownych miał romanse i tak jak
      to "SB. robiła,już był w sieci.Trzeba się przyznać a nie rżnąć głupa.
      • Gość: de la Fuente Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 16:43
        Zgadzam się z Tobą.Rżnie głupa.
    • danwar1 Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 14:41
      żenująca sprawa...
    • kozaczek3 Przekazywał prawdę a szmal na chwałę Bożą!!!!!!!!! 28.04.05, 15:03
      Nie rozumię o co tyle krzyku.
      Kościołowi zależy na przekazywaniu prawdy, on to czynił i w ten sposób uszczuplał budżet SB-ecki.
      Poza tym na hierarchów Kościoła rzymskokatolickiego (wzorce moralne) nie da się donieść nic złego.
      Te szatańskie pomioty SB-eckie czytały i czytałytę prawdę i opadały im szczęki uwiądły uszy i zesztywniały języki i dyktatura zła upadła (PRL).
      Proponuję dla o Hejmy kanonizację.
      Amen
    • Gość: phd A czym sobie zasłużył o. Hejmo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 16:22
      "Włoska prasa o o. Hejmo"

Czym sobie zasłużył o. Hejmo, że jego nazwisko w GW nie podlega odmianie?
      Myślałem, że tylko Pan Poseł Ziobro może liczyć na takie traktowanie.
      • Gość: ekszha Re: A czym sobie zasłużył o. Hejmo ? IP: *.warn1201.mi.comcast.net 28.04.05, 17:20
        Pewno mieli na niego haka (pedofilia, zlodziejstwo)
    • Gość: Wilh Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: 195.136.112.* 28.04.05, 17:20
      Niewinny:-) A świstak siedzi i zawija w sreberka...
      Trudno byłoby chyba znaleźć SB lepszego kapusia niż Hejmo - facet mógł na
      bieżąco informować ich o tym, z kim spotyka się papież, a sami spotykający się,
      kiedy wracali na noc do domu pielgrzyma zapewne wzruszeni dzielili się tematami
      rozmowy z takim miłym księdzem staruszkiem - ojcem Hejmo.
      • hiker05 Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 18:48
        facet mógł na
        > bieżąco informować ich o tym, z kim spotyka się papież, a sami spotykający
        się,
        >
        > kiedy wracali na noc do domu pielgrzyma zapewne wzruszeni dzielili się
        tematami
        >
        > rozmowy z takim miłym księdzem staruszkiem - ojcem Hejmo.

DOKŁADNIE TAK, tak musiało być. Hejmo nie musiał znać tajemnic Watykanu aby być
        cennym dla uboli.
    • tomaszmatyjewicz Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 18:32
      Cóż, pieniądze również odbierał prawdopodobnie mimochodem, jakby przy okazji,
      niueświadomie- ot jakies kwity podpisywał, za które ktos mu mimochodem banknoty
      do kieszeni wciskał
    • boykotka Re: Włoska prasa o o. Hejmo 28.04.05, 18:41
      Proponuję włoskiej prasie temat ciekawszy do dyskusji. Może najpierw rozliczono
      by kler za to co wyczyniali podczas i po drugiej wojnie światowej ?? A potem
      mogą się zająć Bankiem Watykańskim. Jak im tematów zabraknie, coś jeszcze
      znajdę ciekawszego.
    • Gość: Won Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 28.04.05, 18:41
      Nie rozumie jak mozna takiemu idiocie jak Keres powierzyc kierownictwo IPN.
    • Gość: gb Re: Włoska prasa o o. Hejmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:45
      O ojcu Hejmo kraza w Rzymie legendy . Tajemnica poliszynela bylo dawanie kopert
      w zamian za doprowadzenie do papieza . Tym bardziej nie wierze w zadne jego
      tlumaczenie . Zal mi tylko Dominikanow , bo darze ten zakon duza sympatia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka