juive1 25.05.05, 12:31 Dlaczego tak celebruje się w Gazecie fakt, że Papież powiedział zdanie po polsku? Może lepiej byłoby, gdyby zapoznano czytelników z treścią homilii wygłoszonej do wszystkich zebranych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyta Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 5.5R* / *.ford.com 25.05.05, 12:38 Dlatego, gdyz Polacy uwazaja sie za Narod Wybrany, wszsycy inni sie nie licza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macinek [...] IP: 195.136.36.* 25.05.05, 12:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.adsl.solnet.ch 25.05.05, 13:09 Gość portalu: zyta napisał(a): > Dlatego, gdyz Polacy uwazaja sie za Narod Wybrany, wszsycy inni sie nie licza Tja, widze, ze nienawidzisz Polakow jak zarazy. Narodem Wybranym sa Zydzi. A Polacy sa rzeczywiscie chyba najbardziej katolickim narodzie w Europie. Papiez Benedykt zostal rowniez zaakceptowany przez Polakow duzo bardziej niz przez Niemcow. Nic dziwnego zreszta, ze papiez stara sie dodac odwagi Polakom po 25 latach pontyfikatu JPII. Dziekuje nowemu Papiezowi za Jego pamiec o Polakach. A zolzy i zyty beda w ... czyscu smazone. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 14:19 Gość portalu: fritz napisał(a): > A zolzy i zyty beda w ... czyscu smazone. Amen. ????? B16 nie pochwalił by tego tekstu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyZyta [...] IP: 212.160.123.* 25.05.05, 12:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el comendante Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 195.149.124.* 25.05.05, 13:08 zaraz się rozpłaczę ze wzruszenia... wiadomość dnia papa przemowił po polsku... wyborcza się ośmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 13:28 Wydaje mi się, że Ratzinger co tydzień będzie czytał ze dwa zdania po polsku. Ciekawy jestem tylko, dlaczego on to robi. 1. Był blisko Jana Pawła II; 2. Chce powstrzymać zmiany w Polsce, chce obronić uprzywilejowaną pozycję Kościoła w Polsce. 3. Chce aby Polacy zmienili Unię Europejską i poddali ją we władanie jedynie słusznej ideologii. Jak to dobrze, że papa ma już swoje lata, gdyż stwarza to nadzieję na szybkie opróżnienie jego urzędu. ps. czy to prawda, że Benedykt XVI ma problemy z sercem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indianski Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.adsl.hansenet.de 25.05.05, 13:34 zaden papiez nie poblogoslawi malzenstw homoseksualnych . Nie musisz byc obrazony na kazdego kto mysli inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 13:54 Przecież mi nie chodzi o błogosławieństwo Kościoła dla małżeństw homoseksualnych i nie mam złudzeń co do postawy KK. Chodzi o wpływy Kościoła na życie w Polsce, w szczególności na prawodawstwo oraz Telewizję "Publiczną", która w rzeczywistości przeorientowała się już na prawo. Czasem wydaje mi się, że w tym kraju panuje ideologiczna dyktatura. Kolejny przykład polityki Watykanu, to wtracanie się w wewnętrzne sprawy innych państw np. Watykan wzywa urzędników do niewykonywania ustawy o małżeństwach homo - wzywa do niewykonywania prawa świeckiego. W tej sprawie ma miejsce konflikt dyplomatyczny pomiędzy Hiszpanią a Watykanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duszek Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:00 > i nie mam złudzeń co do postawy KK. Chodzi o wpływy Kościoła na życie w Polsce, > w szczególności na prawodawstwo oraz Telewizję "Publiczną", która w > rzeczywistości przeorientowała się już na prawo. Czasem wydaje mi się, że w tym > kraju panuje ideologiczna dyktatura. Proponuję ci wycieczke, do któregoś z krajów ortodoksyjnie islamskich, gdzie za pokazanie się na ulicy z krzyżykiem na szyi, cię ukamieniują. :-) > Kolejny przykład polityki Watykanu, to wtracanie się w wewnętrzne sprawy innych > państw np. Watykan wzywa urzędników do niewykonywania ustawy o małżeństwach homo > - wzywa do niewykonywania prawa świeckiego. W zasadzie zawsze można odmówić wykonania czynności sprzecznej ze swoimi przekonaniami :) W polskim kodeksie pracy też to jest :)) PS - co do małżeństw homo, to Panu Bogu się to nie podoba - patrz historia o Sodomie i Gomorze :P Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 14:10 1. Oczywiście, że w porównaniu z islamskim fundamentalizmem, katolicy to aniołki ;-) Ale mi chodzi o atmosferę i presję społeczną. Nie trzeba być ukamienowanym fizycznie aby czuć presję ze strony otoczenia. 2. Co do klauzuli sumienia. Jeśli ktoś nie chce wykonywać swoich obowiązków, niech się zwolni. Prawo uchwalone winno być egzekwowane niezależnie od tego czy jakiemuś urzędnikowi nie podoba się ono. Poza tym jak do tej pory jedynie Słowacja przyjeła wyraźne zapisy o "klauzuli sumienia". 3. Państwo neutralne światopoglądowo nie może kierować się jakąś świętą księgą (w tym wypadku Biblią). W Polsce żyją również ateiści, którzy nie muszą podporządkowywać się jakiejkolwiek doktrynie religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 25.05.05, 19:33 shygay napisał: > 1. Oczywiście, że w porównaniu z islamskim fundamentalizmem, katolicy to aniołki -------------------------------------------------------------------------------- Widac ze Katolicyzm i Islam sa ci sola w oku. A co myslisz o Judaizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 26.05.05, 05:25 Sprzeciwiam się tworzeniu religii państwowej. Jakiejkolwiek, bo państwo powinno być neutralne światopoglądowo. Do samych religii nic nie mam, nawet więcej, uważam, że odgrywają one pozytywną rolę dla swoich wyznawców, tworząc dla nich wspólnotę. Tyle, że wspólnota religijna to jedno, a pluralistyczne społeczeństwo to coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duszek Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:42 > Wydaje mi się, że Ratzinger co tydzień będzie czytał ze dwa zdania po polsku. > Ciekawy jestem tylko, dlaczego on to robi. > 1. Był blisko Jana Pawła II; > 2. Chce powstrzymać zmiany w Polsce, chce obronić uprzywilejowaną pozycję > Kościoła w Polsce. > 3. Chce aby Polacy zmienili Unię Europejską i poddali ją we władanie jedynie > słusznej ideologii. A dlaczego to jest "jedynie słuszna ideologia"? Akurat jest to człowiek, który chyba w tym momencie ma największą wiedze o sprawach Kościoła i o tym, co jest zgodne/sprzeczne z nauczaniem wiary. Małżeństw tej samej płci, eutanazji czy aborcji na pewno nie pobłogosławi, bo to po prostu narusza przykazania. > Jak to dobrze, że papa ma już swoje lata, gdyż stwarza to nadzieję na szybkie > opróżnienie jego urzędu. Żebyś się nie zdziwił :) > ps. czy to prawda, że Benedykt XVI ma problemy z sercem? A to coś nowego. Kto ci naopowiadał takich głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wruszka Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.cso.uiuc.edu 25.05.05, 14:16 Być może fakt iż przemówił 1) w języku bliskim naszemu sercu 2) w języku poprzednika 3) na temat tradycyjnej polskiej uroczystości 4) kontynuując myśl JP2 dotyczącej roku Eucharystii 5) ... jest bardziej złożony niż mógłbyś/mogłabyś przypuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! 25.05.05, 14:18 Co ja dzisiaj kumplom przy piwie puszczę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duszek Re: A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:24 Ale masz problem, sam sie nagraj :))) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: A gdzie mp3 ?? Zawsze było mp3 !!!! 25.05.05, 14:37 Nie mam cierpliwości, żeby na gadkę po polsku czekać... Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 Benedykt pierdnął 25.05.05, 15:18 Czy to nie wymaga chociaż krótkiej wzmianki w wybiórczej??? Jesteście zakompleksieni polaczkowie - "powiedział po polsku..." to już jakaś zbiorowa schizofrenia!!!!! A jak by ni w ząb po polsku to co???? wiara w gruzach ???? Chcę Normalnej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Benedykt pierdnął IP: *.server.ntli.net 25.05.05, 16:23 Wstyd mi za ludzi, ktorzy mysla w ten sposob. Jezeli chcesz, zeby ktos szanowal Twoje (domyslam sie, ze ateistyczne) przekonania, to szanuj tez przekonania innych. Tak samo jak o Benedykcie mogles dzis tez w Wyborczej przeczytac o paradzie gejow. Wszystko jest dla ludzi. I nie ma, na szczescie, jedynie slusznej ateistycznej ideologii. Nie bardzo rozumiem jaki mialby miec zwiazek opisywany fakt z kompleksami Polakow a tym bardziej z ich wiara. Dla Twojej wiadomosci: wiare w Boga buduje sie na czymc zupelnie innym. Ps.jak Ty raczysz pierdnac, to zapewniam Cie, ze nikt o tym nigdzie nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Benedykt pierdnął 25.05.05, 17:34 I nie ma na szczęście jedynie słusznej katolickiej ideologii (teoretycznie, bo w praktyce polskiej takowa istnieje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa jest to forma balwochwalstwa IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 25.05.05, 19:08 Czasami mam watpliwosci co do "religijnosci" Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała 26.05.05, 12:46 Najwyraźniej papież już się przyzwyczaja, że co jakiś czas MUSI coś powiedzieć po Polsku... Polacy nia darują. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mann Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 14:11 Ludzie, litości, po co wy czytacie takie wiadomości. Przecież one nie są dla was, tylko was denerwują. Jestem poza Kościołem, nikt mnie z tego powodu nie sekuje, wiadomości kościelnych nie czytam, bo mnie nie interesują, chyba że o Josephie Ratzingerze, który zana 10 języków, a jak widać ćwiczy 11-ty, co mi cholernie imponuje. Z sercem problemy zdaje się, ma, jak wiekszość ludzi w tym wieku, co nie powód, żeby mu życzyć bez powodu rychłej śmierci. Mann Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROM!!! Re: Benedykt XVI po polsku o święcie Bożego Ciała IP: 81.210.75.* 28.05.05, 17:18 www.drogadoprawdy.republika.pl Dla poszukiwaczy prawdy którzy bezpośrednio pragną rozmowy z Bogiem. GROM Odpowiedz Link Zgłoś