Dodaj do ulubionych

16 października Dniem Papieża?

01.07.05, 16:16
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • mangold Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:18
      Jeszcze jeden dzień wolny ?? Czemu nie ?? A stać nasz kraj na to ??
      • yoma Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:24
        Mnie tam nie przeszkadza, i tak mam nienormowany czas pracy ;))
        • mangold Łeeeee 16 października w tym roku w niedzielę 01.07.05, 16:26
          wypada... wypchajcie się z takim dniem wolnym od pracy :-(((
          • yoma Re: Łeeeee 16 października w tym roku w niedzielę 01.07.05, 16:28
            A poza tym, co to za data, październik?

16 sierpnia to rozumiem, środek lata itepe, i ładnie się łączy z 15 sierpnia
            też wolnym od pracy.
            • mangold Październik miesiącem papieskim ( wolnym od 01.07.05, 16:31
              pracy..... To rozumiem ....dalej Senacie, głosuj, zgłaszam projekt obywatelski i
              jak chcecie to zaraz tu będzie 100 tys podpisów, bo chyba tyle jest wymagane, co
              ?? Ludzie !!! podpisujta się ....hehe po coś ich wybraliśmy przeca....
              większe głupoty juz głosowali ...!!!

yoma napisała:

> A poza tym, co to za data, październik?
              >
              > 16 sierpnia to rozumiem, środek lata itepe, i ładnie się łączy z 15 sierpnia
              > też wolnym od pracy.
              • yoma Re: Październik miesiącem papieskim ( wolnym od 01.07.05, 16:33
                Mangold, nie, sierpień! To miesiąc maryjny, a papież też był maryjny.
                • Gość: kim ir sen NAWET W ZSRR NIE BYŁO "DNIA LENINA"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:57
                  W europejskich krajach totalitarnych absurdalnie czczono "wodzów", ale jednak w
                  ich dokonaniach. Były dni "Rewolucji", "Partii", "Rasy", etc.

A papież jest w Polsce czczony za to po prostu, że był papieżem. I teraz mają
                  to jeszcze zinstytucjonalizować!

Ustawa deklarująca, że ktoś był "Wielkim Humanistą" i "Największym Autorytetem
                  XX wieku" brzmi jakoś dalekowschodnio.
                  • Gość: Bazyl CO? niekwestionowanym autorytetem dla całego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.05, 18:08
                    Cały świat rozpoznaje wprawdzie fenomen i nadzwyczajny talent medialny JP2 ale
                    leje na niego równo i szczerze mówiąc ma w d. jego nauczanie. Ale babcie z
                    kółka różańcowego i tak wiom lepi... Także "senatorowie" i "posłowie" z bożej
                    łaski.
                  • Gość: nawiedzona Re: NAWET W ZSRR NIE BYŁO "DNIA LENINA"!!! IP: *.telia.com 01.07.05, 20:13
                    My przeciez wschod i to bardzo dziki wschod, wiec dlaczego takie zdziwienie.
                    • Gość: Leszek wystarczuy napisac o Papiezu IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.07.05, 20:43
                      i zaraz sabat kretynow sie odbywa!
                      • Gość: trudno zrozumieć? Sabat Lizusów Dewocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 22:57
                        Taki sabat się odbywa, "niekretynie". I to w skali kraju. Ludzie już są
                        wkur.ieni.
                        • Gość: Erazm CZY NASZE PAŃSTWO MUSI BYĆ WYZNANIOWE? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.05, 07:48
                          A możeby tak nareszcie rozdzielić kościół od Państwa.
                          Państwo ma być świeckie bo jest dla wszystkich obywateli a nie dla
                          grupy "bardziej rónych od innych". A
                          grupa prywatnie i oficjalnie może sobie wyznawać, czcić, wyświęcać i uwielbiać
                          cokolwiek i kogokolwiek chce. Tylko bez nachalnego ekshibicjonizmu.
          • Gość: adalbercik Re: Łeeeee 16 października w tym roku w niedzielę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:30
            Ledwie senat uchwalił, że 16 października ma być wszechświatowy dzień zachwytu
            z powodu, że w 1978 roku konklawe wybrało na 264 (lub 265)papieża kardynała
            Karola Wojtyłę z Polski - juz się ten dzień okazał być niedzielą - TOŻ TO CUD
            JAWNY!!!
        • Gość: erg samowzbudnik Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 09:48
          A co mi tam i tak pracodawca zapłaci .To jakby dodatkowy podatek.
      • pandada Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:35
        Czy to ma jakiś związek z wyborami?

A w ogóle to żadnego kultu jednostki-organizatora kultu! Co oni odwalają? Może jeszcze w piątki zakaz sprzedaży mięsa wprowadzą,

Klerykały Z SLD.
        • yoma Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:37
          Wprowadzą, wprowadzą... I jeszcze przez miesiąc przed Wielkanocą.
        • mangold Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:40
          pandada napisał:

> Czy to ma jakiś związek z wyborami?
          >
          > A w ogóle to żadnego kultu jednostki-organizatora kultu! Co oni odwalają? Może
          > jeszcze w piątki zakaz sprzedaży mięsa wprowadzą,
          >
          > Klerykały Z SLD.

Kiedyś w Wielki Piątek pani sprzedawczyni w sklepie Społem nie chciała mi
          kawałka kiełbasy do skosumowania na miejscu sprzedać, motywowała to tym ,że
          dzisiaj jest najważniejszy post w roku hehe... musiałem kierowniczkę wołać ...
          :-))
          • Gość: lot Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:50

kłamczuch
            • mangold To zdarzyło się naprawdę 01.07.05, 20:35
              Ja wiem, że brzmi to nieprawdziwie, ale qźwa taki kraj mamy... to czysta
              prawda..mam świadków...hehe... kumple którzy stali za mna też o kiełbache i
              kaszane prosili...z czystej złośliwości... :-))
      • Gość: Glupi Antek Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:13
        Jak mialem 18 lat to juz prosilem boga zeby bylo duzo swiat-a tak wlasciwie to
        nie wazne jaki czyj dzien ,powinno byc 6 dni wolnych -swieta ,a 1 pracujcy.
        Tych swietych jest tak duzo ze mozna kazdy dzien wolny nazwac czyj on
        jest .Glupota w polsce przekroczyla wszystkie normy.PRECZ Z ROBOTA-NIECH ZYJE
        BEZROBOCIE TAKIE JAK W POLSCE!!!!!!!!!!! KLERYKI NIE PRACUJA A ZYJA JAK W RAJU
        W TYM KREAJU.
      • ar.co Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 19:12
        A czy ktoś podliczył, ile nas kosztował "tydzień cudów" po śmierci papieża?
        Nie? no to masz odpowiedź.
      • Gość: Aśka Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.05, 21:08
        A kto powiedział, że miałby to być dzień wolny od pracy? Czy Dzień walki z
        rakiem albo Dzień dziecka są dniami wolnymi od pracy? Nie zauważyłam...
        Takich "dni" jest dużo i przypominają nam o różnych ludziach i wydarzeniach.
        Czy to źle?
        • Gość: observateur France Re: 16 października Dniem Papieża? IP: 80.125.98.* 02.07.05, 01:00
          Bravo Aska la première reponse laquelle on a plaisir entendre. Merci. Pourquoi
          pas
          • sclavus Re: 16 października Dniem Papieża? 02.07.05, 14:42
            Gość portalu: observateur France napisał(a):

> Bravo Aska la première reponse laquelle on a plaisir entendre. Merci. Po
            > urquoi
            > pas

Gdzieś ty się tego francuskiego uczył???????????
      • Gość: pmkowski Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 02:26
        ha ha ha, ale laickie państwo
    • Gość: Jack Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.05, 16:37
      z tym kultem papieza to powoli przesada !!!
      Wszedzie place im JP i pomniki !!
      Skad jest to nam juz znane ??!!!
      • Gość: Stefan Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.ekadry.com 01.07.05, 16:44
        Podobno po 53 roku była identyczna histeria...
      • Gość: PRUSZKOWIAK Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:36
        U NAS PRZY KOSCIELE UL. KRASZEWSKIEGO POSTAWILI POMNIK -MIAL TO BYC PAPIEZ A
        WSZYSCY JAK WIDZA TO MÓWIA ZE TO HOLUBEK -CZYZBY POMYLIL SIE TEN CO RZEZBIL
        preyjedzcie powiecie to samo !!!!Pan Holubek nie zasluzyl na pomnik w
        Pruszkowie.
        • Gość: antek Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:52
          U NAS PRZY KOSCIELE UL. KRASZEWSKIEGO POSTAWILI POMNIK -MIAL TO BYC PAPIEZ A
          > WSZYSCY JAK WIDZA TO MÓWIA ZE TO HOLUBEK -CZYZBY POMYLIL SIE TEN CO RZEZBIL
          > preyjedzcie powiecie to samo !!!!Pan Holubek nie zasluzyl na pomnik w
          > Pruszkowie

No a niby w czym zasługi pana Holubka dla Pruszkowa ustępują zasługom Wojtyły
          dla tegoż Pruszkowa?? Pan Holubek jest nieporównanie lepszym aktorem i nie
          słyszałem nigdy aby komukolwiek ubliżał!!
          • yoma Re: 16 października Dniem Papieża? 05.07.05, 16:48
            No bo rzeźbiarz miał Holoubka, którego nikt nie chciał, to wsadził mu w łapę
            pastorał i sprzedał jako papieża...
    • Gość: Werter-6 Nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 01.07.05, 16:37
      Jeszcze tego brakowalo, to nie jest państwo wyznaniowe!
      • Gość: BumBum Re: Kolejne swieto w "Katolandzie"??? IP: 129.81.192.* 01.07.05, 16:46
        To nie jest panstwo wyznaniowe? Przecie Polska
        od pewnego czasu (konkordacik, konkordacik!)
        krok po kroku zamienia sie w panstwo typowo
        WYZNANIOWE... Do "Katolandu" juz blisko!!!
      • katolik_polski1 A KYSZ SILO NIECZYSTA ! PASZOL WON ! 01.07.05, 17:10
        To dyskusja o Papiezu,nie o dniu homoseksualisty !
        • sclavus Re: A KYSZ SILO NIECZYSTA ! PASZOL WON ! 01.07.05, 19:45
          katolik_polski1 napisał:

> To dyskusja o Papiezu,nie o dniu homoseksualisty !

A skąd wiadomo, że on nie był homoseksualistą?
          Procentowo, wśród księży i zakonników, jest największy wskaźnik homoseksualizmu
          (ciągle oprócz zboczeń takich jak pedofilia czy zoofilia)
          • Gość: H56 poganie wyznajacy mitologię afroazjatycką IP: *.comnet.krakow.pl 02.07.05, 07:29
            nie pozwalają Polsce wyrwać się z III świata.
            • Gość: rodzimowierca Re: poganie wyznajacy mitologię afroazjatycką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:59
              Gość portalu: H56 napisał(a):

> nie pozwalają Polsce wyrwać się z III świata.

Od pogan to ty się odwal, jesteśmy porządnymi ludźmi prześladowanymi, lżonymi i
              wykpiwanymi przez katolików (wszystkich, nie tylko tych spod znaków ojca
              Rydzyka). A działalność jp2 była skrajnie wroga rodzimym wiarom wszystkich ludów!!
        • Gość: Werter.6 Katolu przeklęty nie będzie dnia Papieza po IP: *.aster.pl 02.07.05, 09:36
          po naszym trupie!!
    • Gość: xxx hej szczekacze kto powiedzial ze bedzie on WOLNY?? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 16:42
      Kto powiedzial ze bedzie to dzien wolny od pracy??

Przeciez codziennie ustanowione jest jakis dzien:
      dzien walki z AIDS
      dzien pomocy Afryce
      dzien energetyka
      itp. itd.

Zurzywajcie energie na cos pozytywnego a nie yntelygentny inaczej belkot!
      • mangold A chcesz się założyć...hehe... Musi być czas na 01.07.05, 16:44
        uroczyste akademie i modły ku czci....

"Zużywać" pisze się inaczej...hehe

Gość portalu: xxx napisał(a):

> Kto powiedzial ze bedzie to dzien wolny od pracy??
        >
        > Przeciez codziennie ustanowione jest jakis dzien:
        > dzien walki z AIDS
        > dzien pomocy Afryce
        > dzien energetyka
        > itp. itd.
        >
        > Zurzywajcie energie na cos pozytywnego a nie yntelygentny inaczej belkot!
    • po_godzinach Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:44
      Ale moze Dzień Papieża być potraktowany jak Dzień Dziecka, Dzień Matki, czy
      Dzień Bez Papierosa. Nie przesadzajacie - jest do rozdania 365 dni (minus te
      juz zajęte).
    • Gość: VV hej szczekacze a kto powiedzial ze bedzie on WOLNY IP: *.crowley.pl 01.07.05, 16:44
      Kto powiedzial ze bedzie to dzien wolny od pracy??

Przeciez codziennie ustanowione jest jakis dzien:
      dzien walki z AIDS
      dzien pomocy Afryce
      dzien energetyka
      itp. itd.
    • Gość: 122$ Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.piotrkow.net.pl 01.07.05, 16:53
      ale czy miałby to być dzień wolny od pracy - czyli jedno ze świąt narodowych?
      nie znalazłem w artykule żadnej informacji na ten temat.
      a jeśli nie dzień wolny - to czym miałby się wyróżniać?
      • mangold Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 16:55
        Gość portalu: 122$ napisał(a):

> a jeśli nie dzień wolny - to czym miałby się wyróżniać?

Dostojeństwem chwili... i podwójną zrzutką na tacę..buahahaha
    • jajko69 Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 17:03
      milo, ze zwracasz na to uwage, sama tez o tym pisala wielokrotnie. w afryce
      jedna trzecia ludzi umiera na aids, ale kosciol nadal uwaza prezerwatywy za
      szatanski wynalazek. patologia. ponadto papiez nie byl autorytetem dla
      wszystkich, nawet w polsce. a jesli dla kogos byl, to niech sobie pali swieczki
      w kosciele - mnie to nie dotyczy.
      • sclavus Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 19:48
        jajko69 napisała:

> milo, ze zwracasz na to uwage, sama tez o tym pisala wielokrotnie. w afryce
        > jedna trzecia ludzi umiera na aids, ale kosciol nadal uwaza prezerwatywy za
        > szatanski wynalazek. patologia. ponadto papiez nie byl autorytetem dla
        > wszystkich, nawet w polsce. a jesli dla kogos byl, to niech sobie pali
        swieczki
        >
        > w kosciele - mnie to nie dotyczy.

Masz rację! Trzeba to tylko ująć tak: Nie moje małpy, nie mój cyrk...
        Pozdro
    • Gość: v glupis!!! IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:03
      Poczytaj statystyki gosciu!!!
      A nie lewackie gadzinowy.

W krajach Afryki gdzie rozdawano prezerwatywy darmowe...wzrosla zachorowalnosc
      na AIDS bo ludzie generalnie zaczeli sie dzieki tej akcji pieprzyc na lewo i
      prawo rowniez bez kondonow!!!
      • Gość: Jaro Re: glupis!!! IP: *.fnet.pl 01.07.05, 18:01
        Rozumiem, że brak umiejętności poprawnego napisania słowa "kondom" to również
        efekt katolickiego wychowania?
        • Gość: x [...] IP: *.crowley.pl 01.07.05, 18:03
          • Gość: lot Re: glupis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:06
            Z lewakami nie warto dyskutować, bo zaraz pojawiają się takie tematy jak
            inkwizycja, nawracanie Indian, holokaust... Lewactwo tak już ma i trzeba się z
            tym pogodzić.
            • Gość: levy Re: glupis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:17
              Historia się nie podoba? To napisz inną. Masz rację nie jest ładna. Ale ona
              taka jest za sprawą tobie podobnych.
              • Gość: lot Re: glupis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:27
                "Ale ona taka jest za sprawą tobie podobnych"- ten fragment jest najlepszy! Czy
                może próbowałeś skończyć jakąkolwiek szkołę?
                • Gość: levy Re: glupis!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:22
                  A właśnie, że "za sprawą tobie podobnych"! Tam, gdzie była rewolucja i reakcja,
                  zawsze reakcja była okrutniejsza i pociągała za sobą o wiele więcej ofiar
                  (Komuna Paryska, nieudane rewolucje w Europie w 1919 roku, Wojna Domowa w
                  Hiszpanii).

Jestem gotów zaliczyć na konto krwawych czynów lewicy dokonania Czeka za Lenina
                  (mimo, że Lenin w wielu miejscach całkowicie rozminął się z marksizmem. Marks
                  pisał: "Państwo to aparat ucisku" i nie przewidywał czegoś takiego,
                  jak "państwo socjalistyczne", nie mówiąc już o "dyktaturze proletariatu".
                  Pisał, że próba zastosowania jego teorii w Rosji skończy się katastrofą.
                  Autentyk.)

Ale Stalina i jego naśladowców można zaliczyć de facto do prawicy.

Ideolog Pinocheta, niejaki Correa de Oliveira, napisał ze wstrętem o lewicy, że
                  do jej natury należy organiczna nienawiść do munduru ("Rewolucja i
                  kontrrewolucja" - wydały Arcana).

Nacjonalizm, militaryzm + wyzysk pracujących pokazują reakcyjny i w gruncie
                  rzeczy zbliżony do faszyzmu charakter "czerwonego caratu".

To ani trochę nie przypomina czegokolwiek, co można by nazwać socjalizmem.
      • Gość: Zeno O jakie statystyki ci chodzi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.05, 07:52
        Zapewne te rozgłaszane z ambony. Jak te, że srodki antykoncepcyjne powodują 15%
        powikłań. Jak zwykle pod amboną, sama prawda ("Ona was wyzwoli") tyle tylko że
        z lat 50-tych.
        Nie musisz czytac pisemek lewackich, to taka sama zgroza jak
        pisemka "prawackie". Czytaj różne źródła i myśl. Wtedy nie będziesz musiał
        nazywać innych głupimi. Ani siebie.
    • jajko69 Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 17:08
      co za patologia. mamy panstwo koscielne! pewnie cala polska zostanie
      sparalizowana, jak po smierci papieza, gdy normalny czlowiek nie mogl isc do
      sklepu czy kina, bo wszystko zamkniete - ludzie zapewne biczowali sie w domach.
      kosciol niech sobie ustala swoje swieta, ale nie parlament! nalezy zmniejszac
      ilosc swiat koscielnych, zwlaszcza jesli to dni wolne - co by bylo, gdyby
      judaisci, swiadkowie jehowy etc tez chcieli miec swieta? katolicy moga sobie
      chyba swietowac po pracy?
      • Gość: x Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:12
        Czlowieku nie plec glupstw!!!!!

Codziennie w kalendarzu przypadaja jakies swieta
        Czy ktos zabrania ci wtedy pracowac?? Czy ktos kaze ci swietowac??
        • barder Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 17:23
          Wiem! od jutra zacznę świętować śmierć jp2. W końcu moherowe berety trochę się
          uspokoją a papomania i zboczone pielgrzymowanie się ukróci.
          • Gość: x nie wiesz co mowisz... IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:25
            • barder Re: nie wiesz co mowisz... 01.07.05, 17:28
              Ja wiem co mówię, w przeciwieństwie do waszego kościelnego giertycha i spółki
              • Gość: x kto lub co to jest giertych? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:33
                • barder Re: kto lub co to jest giertych? 01.07.05, 17:41
                  Na wielką literę w nazwisku nie zasługuje - jeś o to chodzi. Jeśli nie wiesz
                  jest to idol każdego zagorzałego katolika, pogromca heretylów "bezbożnych
                  pogan" takich jak ja. Muszę się szykować bo gdy LPR dojdzie do władzy to w tym
                  kraju zapłoną stosy. Ale żywcem się nie dam!
                  • Gość: x jestem katolikiem i nie lubie giertycha IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:48
                    jestem katolikiem i nie bede glosowal na LPR.

Strasznie bladzisz kolego:
                    Jesli potrzebujesz doradztwa finansowego-idziesz do najlepszego agenta
                    jesli potrzebujesz dobrego komputera -idziesz do najlepszego eksperta
                    ...
                    jesli potrzebujesz wiedziec cos o chrzescijanstwie-dlaczego idziesz do Giertycha
                    • mangold Re: jestem katolikiem i nie lubie giertycha 01.07.05, 17:50
                      Gość portalu: x napisał(a):

> jestem katolikiem i nie bede glosowal na LPR.

A ja jestem mądry i dlatego nie będę głosował na LPR .... hehe
                      • Gość: x to za malo by okreslic sie "jestem madry" IP: *.crowley.pl 01.07.05, 17:59
        • ar.co Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 19:17
          Niestety, w pewnym zakresie każe - choćby w ten sposób, że zamyka instytucje,
          które są do tej pracy niezbędne, jak choćby archiwa czy biblioteki, jedynie na
          marginesie wspominając o miejscowym proboszczu, który święci dzień święty w ten
          sposób, że wystawia przed kościół głośniki zmuszając całą okolicę do
          wysłuchiwania swoich wątpliwej jakości popisów retorycznych.
          • Gość: ooo Nie martw sie IP: *.crowley.pl 01.07.05, 19:24
            Nie martw sie juz niedlugo z tych glosnikow kilka razy dziennie poplynie
            nawalujacy cie na modlitwe glos mezzuina...jak np w umilowanej pewnie przez
            ciebie lewackiej Francji czy Holandii (przede wszyskim Holandii)
            • sclavus Re: Nie martw sie 01.07.05, 19:29
              Gość portalu: ooo napisał(a):

> Nie martw sie juz niedlugo z tych glosnikow kilka razy dziennie poplynie
              > nawalujacy cie na modlitwe glos mezzuina...jak np w umilowanej pewnie przez
              > ciebie lewackiej Francji czy Holandii (przede wszyskim Holandii)

Przyjdzie kryska na Matyska, w końcu bóg ten sam i będzie się łatwiej
              dogadać... a może pobić
              To mogłoby być wspaniałe taka wojna Mahometa z Chrystusem na scenie polskiej...
            • ar.co Re: Nie martw sie 01.07.05, 19:34
              Nie będę się martwić wtedy, kiedy nie będzie mnie budził ani ksiądż, ani
              muezzin, ani rabin, którzy swoje występy wokalno-recytatorskie powinni odbywać
              w pomieszczeniach zamkniętych i dla chętnych.
    • Gość: pogromca idiotow Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.05, 17:45
      Dlatego wynocha z tego forum !
      Papiez byl Polakiem ,i tylko Polacy moga
      decydowac o jego swiecie !
      Mordy w kubel i dostosowac sie do prawa !
      • r7778 Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 17:50
        Chrystusowi tez kazal bys sie zamknoc toc przecie tyz Zyd.
        • mangold Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 17:51
          r7778 napisał:

> Chrystusowi tez kazal bys sie zamknoc toc przecie tyz Zyd.

i buractwo ze świątyni pogonił, lewak jeden... :-))
      • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 17:53
        Gość portalu: pogromca idiotow napisał(a):

> Dlatego wynocha z tego forum !
        > Papiez byl Polakiem ,i tylko Polacy moga
        > decydowac o jego swiecie !
        > Mordy w kubel i dostosowac sie do prawa !

1.Nie wyniosę się bo tak chcę.
        2.Swiat wg. papy. Ha! ale wymyślałeś.
        3.Stajesz się wulgarny, czyżby brak słownictwa?
        I jeszcze jedno - nie jestem żydem i ty nie wiesz co piszesz ponieważ to
        krzyżacy mordowali niewiernych jedynej słusznej wierze. Ja poczuwam się jako
        przyszła ofiara.
        • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:54
          Ofiara losu?
          • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 18:06
            Nie, nie losu lecz ofiara tego, że żyję w tym pięknym kraju z takimi
            zaślepionymi tą religią (a raczej instytucją) jak ty. Ale napisałem, że żywcem
            się nie dam, czyż nie? ofiara losu nie walczy, ja walcze do końca o swoje
            • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:10
              W czym problem? Zamiast płakać, że Ci tak źle i czujesz się teroryzowany przez
              Koścół Katolicki, jedź do jakiegokolwek kraju, gdzie dostaniesz azyl, ze
              względu na prześladowania... Obawiam się, że do wyboru pozostaje Korea Pn, albo
              inne, równie piękne państwo...
              • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 18:16
                Nie, niestety muszę cię zawieść, ale ja się nie poddaję. Jestem patriotą, swój
                kraj kocham i będę walczył z kościołem i klechami które wnoszą do niego tylko
                straty i ciemnotę co widać po tobie.
                • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:24
                  Nie, niestety muszę cię zawieść, ale ja się nie poddaję.

O! Chyba zostaniesz bohaterem jakiegoś błyskotliwego eseju w Przeglądzie
                  Tygodniowym. Swego szasu czytałem takie opowiadanie o nastolatku, prawdziwym
                  komuniscie, który doniósł na swoich rodziców. Miodzio.

Jestem patriotą, swój
                  kraj kocham i będę walczył z kościołem i klechami które wnoszą do niego tylko
                  straty i ciemnotę co widać po tobie.

Spóźniłeś się mój drogi, mógłbyś to sobie na pochodach i wiecach
                  pierwszomajowych wykrzykiwać. Może napisz sobie taką rotę przysięgi i ze łzami
                  w oczach powtarzaj przed zdjęciem towarzysza Bieruta?
                  • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 18:32
                    I tu widać twoje ograniczenia. Nie jestem komunistą, nie jestem ateistą,ani
                    żydem, ani satanistą. Potrafię wierzyć bez religii, modlić się bez gadżetów
                    jakimi są krzyże i posążki świętych. Bo po co mi one do modlitwy? Do uprawiania
                    miłości wszelkie gażety też są zbędne. Boga mam wszędzie, nie tylko w kościele
                    i pod kaplicą.
                    • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:37
                      "będę walczył z kościołem i klechami które wnoszą do niego tylko
                      straty i ciemnotę co widać po tobie" - a jednak jest coś, co Cię kręci!
                      Ograniczenie, to przekonanie, że katolicy nie mogą żyć bez posążków.
                      • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 18:46
                        To nie ograniczenie, to prawda. A co ze śmiercią papieża. Stawiacie mu posągi
                        pod kyórymi palą się świece, wydajecie książki(jaki bogaty asortyment!), ulice
                        imieniem jp2/wojtyły, szkoły o jego imieniu, wszelkiej maści "pamiątki po ojcu
                        św."(niezła z tego kasa nawisem mówiąc).Wy uwielbiacie to co namacalne.
                        • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:53
                          To jest pewien znak pamieci. W pewien sposób budzący skojarzenia z dniem 1
                          listopada. Czy zmarła rodzina pana Bardera zajmuje kopiec na cmentarzu, lub
                          miejsce w kącie ogródka? Z całą pewnością nie, ponieważ żyjący członkowie
                          rodziny pana Bardera zainwestowali w nagrobek (niezła z tego kasa nawiasem
                          mówiąc), kto wie, czy też czasem w rocznię śmierci bliskich osób rodzina pana
                          Bardera również nie zapala świec? Być może nie dlatego, że uwielbia to, co
                          namacalne, prawda?
                          • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 19:06
                            Nie interesuje mnie kto i kiedy z mojej rodziny chodzi na cmentarz i z jakiego
                            powodu. Ciało owszem, pogrzebać gdzieś trzeba - ale tylko w miejscu do tego
                            wyznaczonym, czyli na cmentarzu bo gdzie indziej zabrania prawo(no i jest
                            jeszcze krematorium). Tego,że moi bliscy chodzą na cmentarz nie zmienię ale i
                            nie potępię - ich sprawa. Powidasz ładna z tego kasa, o ile mi wiadomo nikt z
                            mojej rodziny nie zajmuje się prodikcją nagrobków - są to pieniądze wydane nie
                            zarobione jak na tych pamiątkach.
                            • Gość: lot Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:10
                              Mój drogi, część mojej wypowiedzi to cytaty z Twojego postu! Poniekąd, juz bez
                              złośliwości, staram się Ci wytłumaczyć, że nie o gadżetu tu chodzi.
                              • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 19:30
                                Wiem, że chodzi o pamięć po zmarłym ale co za dużo to niezdrowo. Nie sądzisz że
                                społeczeństwo popadło w poważny fanatyzm w zw. z jego śmiercią? Gdy to
                                nastąpiło przeglądałem kanały w TV - niemieckie, angielskie no i polskie.Ty jak
                                przypuszczam też błądziłeś przez jakiś czas po telewizji. To co się odwalało w
                                TV polskiej toż to żenada. po 3 dniach chciało mi się śmiać, po 5 dosłownie
                                sr... Rozumiem podać smutną dla narodu informację, podsumować ją i życie toczy
                                się dalej ale nie u nas.
                                • Gość: bbc Nie dorosles IP: *.crowley.pl 01.07.05, 19:37
                                  Jakie ty telewizje ogladales?
                                  Bo np CNN czy BBC na okraglo podawaly relacje z tego co sie dzialo w Watykanie
                                  przez klika dni.
                                  To ze w Polsce bylo wiecej to nie dziwota, Wojtyla byl przeciez Polakiem.

Rozumiem ze za fanatykow uwazasz tez np trzech kolejnych prezydentow USA z
                                  ktorych przynajmniej jeden byl lewakiem, ktorzy kleczeli przed cialem papieza i
                                  wielu innych prezydentow (nie mowie o dniu pogrzebu).
                                  Tak nie bylo wsrod nich twojego Kwacha no coz - nie dorosliscie
                                  (nie mowie o dniu pogrzebu)
                                  • barder Re: Nie dorosles 01.07.05, 19:40
                                    nie, nie na okrągło, były też inne informacje ze świata bez żałobnego teatru.
                                    • Gość: BBC NA OKRAGLO !!!! IP: *.crowley.pl 01.07.05, 19:48
                                      Na CNN i BBC NA OKRAGLO inne wiadomosci byly tylo przerywnikami.
                                      Nie wiem jak bylo na niemieckich.
                                  • barder Re: Nie dorosles 01.07.05, 19:44
                                    A tak wogóle to ty mnie znasz i tych których lubię? Kwach to dla mnie
                                    marionetka na pokaz. Nie mówię że modlisz się do stalina więc liczę na wzajemne
                                    traktowanie.
                                  • ar.co Re: Nie dorosles 01.07.05, 19:45
                                    Jest takie słowo, które dość dokładnie wyjaśnie "trzech prazydentów" -
                                    polityka. Poza tym CNN czy BBC skończyły z tematem "papież" po dwóch dniach,
                                    wracając do normalnego życia i programu. Chociaż w Polsce, trzeba przyznać, też
                                    były plusy - do dziś z sentymentem wspominam ten tydzień bez reklam.
                                    • Gość: yls Re: Nie dorosles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:39

> Jest takie słowo, które dość dokładnie wyjaśnie "trzech prazydentów" -
                                      > polityka. Poza tym CNN czy BBC skończyły z tematem "papież" po dwóch dniach,
                                      > wracając do normalnego życia i programu. Chociaż w Polsce, trzeba przyznać, też
                                      >
                                      > były plusy - do dziś z sentymentem wspominam ten tydzień bez reklam

no tak, chociaż szkoda że tv nie tylko reklam nie puszczała ale i wogóle niczego
                                      co nie miało bezpośredniego związku z karolkiem-człowiekiem który został bogiem
                                  • Gość: 122$ Re: Nie dorosles IP: *.piotrkow.net.pl 01.07.05, 21:23
                                    jak zobaczyłem Busha roniącego krokodyle łzy po JP II - pomyślałem: hipokryta.
                                    jakim prawem prezydent USA gada, jakim to autorytetem był dla niego Papież?
                                    kiedy Bush kierował się nauką Papieża? Podpisując wyroki śmierci? Papież mówił
                                    NIE ZABIJAJ, apelował o zniesienie kary śmierci, a Bush żadnemu skazanemu nie
                                    darował życia...
                                    "SPISANE BĘDĄ CZYNY I ROZMOWY"
                        • sclavus Nie ma wątpliwości 01.07.05, 18:55
                          TUMAŃSTWO bez najmniejszych wątpliwości trzyma górę nad Rzeczypospolitą...
                          Brakuje jeszcze: dnia Kaczorów, dnia Giertychów (Jędrzeja, Macieja i Romana)
                          oraz dnia ojca Rydzyka...
                          Przykre, ale Macierewicz się nie załapie...
                • Gość: yls Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:31
                  barder napisał:

> Nie, niestety muszę cię zawieść, ale ja się nie poddaję. Jestem patriotą, swój
                  > kraj kocham i będę walczył z kościołem i klechami które wnoszą do niego tylko
                  > straty i ciemnotę co widać po tobie.

masz rację, szkoda tylko że jest nas tak mało :-( , ale spoko tym łatwiej będzie
                  się w lesie schronić
              • sclavus Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 19:18
                Gość portalu: lot napisał(a):

> W czym problem? Zamiast płakać, że Ci tak źle i czujesz się teroryzowany
                przez
                > Koścół Katolicki, jedź do jakiegokolwek kraju, gdzie dostaniesz azyl, ze
                > względu na prześladowania... Obawiam się, że do wyboru pozostaje Korea Pn,
                albo
                >
                > inne, równie piękne państwo...

Jest Francja, doszła Hiszpania a może jedzcze jaki piękny kraj by się znalazł w
                Europie...
                • barder Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 19:31
                  Dokładnie
              • Gość: bruno Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.aster.pl 02.07.05, 00:50
                A może dla równowagi wyślemy wszystkich katolików do Watykanu? Niech się
                gniotą :-P
            • Gość: abba14 [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.07.05, 23:59
          • Gość: pogromca idiotow Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.05, 18:08
            Jedni i drudzy zostali przez nas zaproszeni
            i naduzyli naszej goscinnosci !
            Pierwszych sie juz prawie pozbylismy.
            Przyszedl czas na tych drugich !
            I mam szczera nadzieje ,ze nie skonczy sie tylko
            na kilku tysiacach jak w 68 !
      • ar.co Re: Krzyzacy i zydzi w tej kwestii glosu nie maja 01.07.05, 19:18
        A Chrystus był Żydem (no, co najmniej półkrwi) - i co z tego?
      • Gość: stachu hey, pollack, dlaczego.. IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 02.07.05, 08:44
        ..dlaczego piszesz z niemieckiej domeny? (*.dip.t-dialin.net )

Czyżbyś nie mieszkał w Polsce? Nieobecni głosu nie mają.
      • Gość: Werter.6 [...] IP: *.aster.pl 02.07.05, 09:52
    • Gość: domk1 I CO NIBY MAMY ROBIĆ TEGO 16 PAŹDZIERNIKA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:52
      Leżeć bykiem? Płodzić życie poczete? Pić wódkę? Modlić się ?
      Na czym ma to polegać?
      • barder Re: I CO NIBY MAMY ROBIĆ TEGO 16 PAŹDZIERNIKA?? 01.07.05, 18:07
        Oglądać mszę w TV na żywo - ot atrakcja!
      • sclavus Re: I CO NIBY MAMY ROBIĆ TEGO 16 PAŹDZIERNIKA?? 01.07.05, 19:32
        Gość portalu: domk1 napisał(a):

> Leżeć bykiem? Płodzić życie poczete? Pić wódkę? Modlić się ?
        > Na czym ma to polegać?

KRZYŻEM, kochanieńki leżeć, krzyżem i to cały dzień, bo jak nie to 17go pod
        pręgierz...
      • Gość: Werter-6 Co mamy robić 16-go Pazdziernika? IP: *.aster.pl 02.07.05, 09:49
        Dzień wolny od pracy,i wszycy maszerują do kościola,dzieci, mlodzież i dorosli!
        będzie Katoland!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
    • Gość: Jaro OK IP: *.fnet.pl 01.07.05, 17:57
      Dobra, niech uchwalają, będę miał co roku wolne w urodziny.
      • piotr7777 [...] 01.07.05, 18:30
        • Gość: adalbercik Re: nie ma nic o dniu wolnym. Będzie przymus?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:46
          I jaki ten nasz senat szybki! Proces beatyfikacyjny dopiero się rozpoczął, jak
          dotąd (mimo procedowania ekstracugiem) - Jana Pawła II nie ogłoszono
          błogosławionym. Jeszcze przed Dostojnym Cudotwórcą dwa szczeble awansu w
          katolickim panteonie - na świętego i na świętego męczennika)- a polski senat
          już ogłasza ŚWIĘTO!!! To się nazywa "wybieganie przed orkiestrę".
          A tyle ważnych ustaw czeka....
          • Gość: H56 Re: nie ma nic o dniu wolnym. Będzie przymus?!! IP: *.comnet.krakow.pl 02.07.05, 07:32
            rozwiazać senat ! nie pozwólmy poganom mitologii afroazjatyckiej aby trzymała
            nas w III świecie.
        • sclavus [...] 01.07.05, 19:16
      • sclavus Re: OK 01.07.05, 19:26
        Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Dobra, niech uchwalają, będę miał co roku wolne w urodziny.

Nie łudź się! Dzień papieża będzie ale nie wolny... tylko ty będziesz mniej
        wolny przez to...
        Zniewolenia już się dokonują
        Najpierw komuniści zawzorowali się na chrześcijanach (pierwszych) - przejęli od
        nich kupę doświadczeń, udoskonalając to wszystko. Teraz kościół przejmuje
        doświadczenia komunistów i przesiewa na swoje poletko...
    • Gość: ida 16 października Dniem Papieża? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 01.07.05, 18:41
      Jaki spów senacie skoro "Za jego przyjęciem opowiedziało się 48 senatorów,
      przeciwnych było 2, a trzech wstrzymało się od głosu" ?? Przecież tu miażdząca
      większość była po jeden stropnie?? Gdzie tu jaki spór??
    • henryk.log "My" chcemy więcej papieży! - dni wolnych!:) n/t 01.07.05, 18:46
      "Polska psześcigła Japonię papierzem"
    • ar.co jak nie zachwyca, kiedy zachwyca... 01.07.05, 19:11
      Twierdzenie, że papież był niekwestionowanym autorytetem dla całego świata jest
      co najmniej naiwne i świadczy jedynie o dobrym samopoczuciu - "niekwestionowany
      autorytet" w najlepszym wypadku odnosił się do Europy (a i to nie całej),
      Ameryki Południowej (bo już Północnej w wyborze) i niewielkich fragmentów na
      pozostałych kontynentach). W takich choćby Stanach Zjednoczonych - poza
      skupiskami polonijnymi i najwyższymi władzami, którym nie wypadało inaczej -
      śmierci papieża po prostu nie zauważono, a jego decyzje i poglądy były
      wielokrotnie kwestionowane.
    • Gość: upierdliwy Senat kłamie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:17
      Senatorzy uznali, że JP II jest autorytetem dla całego świata. Otóż kłamią. Dla
      mnie nie jest. A więc jest cały świat-1. A może jeszcze dla kogoś JP II nie jest
      autorytetem?
      • ar.co Re: Senat kłamie 01.07.05, 19:22
        Dla mnie też nie jest. Możesz liczyć cały świat -2.
        • Gość: vvv buhahahaha IP: *.crowley.pl 01.07.05, 19:25
          dzieci wiem ze macie wakacje i mie musicie odrabiac zadan, ale idzcie sie gdzies
          pobawic co?
          • ar.co Re: buhahahaha 01.07.05, 19:27
            Nie musimy. Ale skoro "prawda nas wyzwoli" to ktoś musi zacząć tę wojnę
            (narodowo)wyzwoleńczą.
          • Gość: upierdliwy Re: buhahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:30
            Dzieci? Dziecinna jest postawa większości naszych rodaków, dla których papież
            rzekomo jest autorytetem. Ale gdybyś zapytał dlaczego, to większość odpowie ci
            "bo tak". Niewiele wiedzą o tym człowieku, nie przeczytali żadnego jego dzieła,
            ale jest autorytetem. Natomiast decyzja senatu, to zwykła gierka wyborcza, gest
            pod publiczkę, której wmówiono, że JP II jest geniuszem ludzkości. Poza tym w
            chrześcijaństwie na pierwszym miejscu powinien być Bóg, a u nas z człowieka
            uczyniono bożka.
            • Gość: mikex6 Re: buhahahaha IP: 82.177.10.* 01.07.05, 21:02
              Śmiej się póki możesz.
              Tak. Człowiek został stworzony na podobieństwo Bóga.

• sclavus Re: Senat kłamie 01.07.05, 19:27
          ar.co napisała:

> Dla mnie też nie jest. Możesz liczyć cały świat -2.

No to się dołączyłem, więc już cały świat - 3
          • katolik_polski1 JAK JA CI POZWOLE NIEWOLNIKU ! 01.07.05, 19:38
            Najpierw musisz sie katolika polskiego spytac ,
            czy ci wolno !
            • sclavus Re: JAK JA CI POZWOLE NIEWOLNIKU ! 01.07.05, 19:40
              katolik_polski1 napisał:

> Najpierw musisz sie katolika polskiego spytac ,
              > czy ci wolno !

Jak to wspaniale, że już jesteś, baaaaardzo tu ciebie brakowało...
            • Gość: @ Re: JAK JA CI POZWOLE NIEWOLNIKU ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:50
              hej katolik, ty sado maso jesteś??
        • barder Re: Senat kłamie 01.07.05, 19:35
          u mnie raczej podobnie - świat-3
          • barder Re: Senat kłamie 01.07.05, 19:36
            sorry świat-4
            • Gość: taka-sobie-pancia Re: Senat kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:48
              "Wicemarszałek Ryszard Jarzembowski (SLD-UP) kwestionował określenie "cały
              świat". - Miałem sposobność oglądać te wydarzenia z perspektywy Filipin [chodzi
              o śmierć papieża - red.] - powiedział. Jak podkreślił, z tamtej perspektywy
              twierdzenie, że cały świat pogrążył się wtedy w żałobie, jest nieuprawnione."

Ciekawe, bo Filipiny są jedynym krajem Azji z dominującą liczba katolików i
              jednym z ostatnich bastionów tradycyjnej wiary (chodzi o ilość praktykujących
              katolików) - 83% obywateli tego kraju jest katolikami.
              Poza tym, drodzy pieniacze z forum, w treści ustawy nie ma nic o ustanowieniu
              Dnia Jana Pawła II dniem wolnym od pracy... .
        • Gość: ja Re: Senat kłamie IP: *.astral.lodz.pl 01.07.05, 20:02
          Dla mnie nie był i nie jest. Chociaż bardzo współczułem mu z powodu długiego
          konania. No, ale taki to już czasem los ludzi i zwierząt. Z woli dobrego Boga.
      • Gość: Leszek A moze to Ty jestes calym swiatem? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.07.05, 21:08
        Byl taki pan Hume, co tak twierdzil
      • Gość: ant-anty-anty Czupiradlo Szyszkowska IP: *.onlink.net 02.07.05, 01:28
        niech za to oglosi dzien pedala i lesby bo to sa napewno wielkie autorytety.
        • Gość: Uczesany [...] IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 02.07.05, 05:14
      • Gość: Jan Pawel 666 Dorysuj wagonik ;) IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 02.07.05, 05:03
        To jest juz "caly swiat" - (2 + reszta swiata, ktorej katole nie zauwazaja).

Kto uwaza, ze JPII byl bucem niech dorysuje wagonik

<[___]
      • Gość: yls Re: Senat kłamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:09
        cały świat-4, ja, moja dziewczyna i conajmniej jeden mój kumpel. Poza tym
        spośród wszystkich ludzi których znam zaledwie parę osób przejmowało się tym co
        mówił ten stary pryk. Większości to zwisało i nawet nie czuli potrzeby
        zapoznania się z tym co on mówił na dany temat a nawet jak wiedzieli to im to
        zwisało!
    • Gość: X CHCIALBYM POSUMOWAC jesli mozna IP: *.crowley.pl 01.07.05, 19:46
      1.Karol Wojtyla byl Wielkim Czlowiekiem i swiat o tym wie.
      Wystarczy chocby przypomniec sobie prezydentow wielu panstw ktorzy przybyli
      kilka dni przed pogrzebem by oddac mu hold i sam dzien pogrzebu ktory zgromadzil
      przywodcow politycznych i religijnych nie majacych nic wspolnego Kosciolem i
      sadze ze nie predko zdarzy sie cos takiego ponownie nie tylko w historii
      Polski, ale i swiata. Oczywiscie nie wynika z tego ze wszyscy maja stac sie
      katolikami.
      (np trzej kolejni prezydenci USA ktorzy nie sa katolikami przybyli razem).
      2. Byc moze lepszym bylby dzien urodzin Wojtyly lub smierci, ale przeciez nikt
      nie uczynil z dnia jego wyboru na papieza Swieta Narodowego.

PRZESTANCIE JUZ KRZYCZEC BO NIE MA W TYM ZA GROSZ LOGIKI.
      • Gość: H56 Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.comnet.krakow.pl 01.07.05, 20:03
        wszyscy księża są Wielcy i Zasłużenni. Inaczej być nie może skoro utrzymujemy
        tych darmozjadów.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=25221576
        • Gość: wp-tek Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 20:52
          I na odprawy dla górników, i na PKP, i na kluby sportowe... Nie pracujemy na
          nie? A na emerytury dla senatorów i posłów się nie składamy???
        • Gość: Leszek Komuno, wroc! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.07.05, 21:03
          Ci wszyscy ujadajacy na tym forum beda szczesliwi. Beda czcili dzien Lenina,
          Brezniewa i wszystkich sswitych z KGB. Wreszcie pozbeda sie katolandu i
          ciemnogrodu. Czasem sobie zafunduja wczasy za drutami na Kolymie. Zyc nie umierac!
          • Gość: yls Re: Komuno, wroc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 14:53

> Ci wszyscy ujadajacy na tym forum beda szczesliwi. Beda czcili dzien Lenina,
            > Brezniewa i wszystkich sswitych z KGB. Wreszcie pozbeda sie katolandu i
            > ciemnogrodu. Czasem sobie zafunduja wczasy za drutami na Kolymie. Zyc nie umier
            > ac!

Jak rozumiem że dla przeciętnego katola ludzie dzielą się na
            jedyniesłuszniemyślących i na komuchów?? Sorki ludzie(?????) to nie tak, są całe
            masy ludzi którzy potrafią myśleć samodzielinie i nie jest im potrzebny
            drogowskaz w jakiejś ideologii, religii. BTW jeżeli naprawdę poczytacie pisma
            twórców socjalizmu, czy nawet komunizmu i chrześcijaństwa to ciężko będzie wam
            dostrzec różnice, głównie dlatego że ich nie ma. Posłuchajcie partii prawicowych
            w Polsce, przecież w sferze społecznej to komunizm w czystej postaci. Jeśli
            chodzi o historię to tu też ciężko wskazać jakieś różnice, po odrzuceniu haseł i
            sztandarów okaże się że metody są takie same.
      • Gość: bbc Re: CHCIALBYM POSUMOWAC jesli mozna IP: *.crowley.pl 01.07.05, 20:16
        nareszcie jakis rozsadny glos
      • Gość: unknown_artist Re: CHCIALBYM POSUMOWAC jesli mozna IP: *.nyc.res.rr.com 01.07.05, 22:58
        Wielcy ludzie nie maja problemu z powiedzeniem "nie wiem". Obywatel Karol
        Wojtyla mial. Na pytania "Skad sie wzielismy ?", "Co sie z nami dzieje po
        smierci ?" ten "autorytet" mial juz gotowe odpowiedzi. Myslacego czlowiek XXI
        wieku nie zadawalaja tego rodzaju tarrorysci rozumu i zaslaniajacy swoja
        proznosc i ignorancje chamska propaganda w mediach. Robiacy kariere w
        cieniu "autorytetu" umyslowe zera wiedza co robia. To Wojtylizm - Glempizm dal
        im wladze i zaszczyty. Nic wiec dziwnego, ze nadal proboja lizac reke ktora
        pomimo ze juz dawno cuchnaca wciaz daje im jesc. Ale myla sie. Imie obywatela z
        Wadowic wkrotce i tak zostanie zapomniane.
        • Gość: x Re: CHCIALBYM POSUMOWAC jesli mozna IP: *.crowley.pl 01.07.05, 23:09
          ...moze po prostu Wojtyla nie byl psedufo-intelektualista, ktorzy robia taka
          popularnosc na "...hmmm w zasadzie to nie wiem...", "...trudno mi to
          nakreslic...", "...boje sie by mnie zle nie zrozumiano..."

Zarzucasz Wojtyle ze znal odpowiedzi?
          No z takim argumentem jeszcze sie nie spotkalem.
      • Gość: (P)osiol z LPR Re: CHCIALBYM POSUMOWAC jesli mozna IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 02.07.05, 05:12
        > 2. Byc moze lepszym bylby dzien urodzin Wojtyly lub smierci, ale przeciez
        nikt
        > nie uczynil z dnia jego wyboru na papieza Swieta Narodowego.

Bracie w wierze, dobry pomysl. W sumie trzy dobre pomysly! Polobbujemy z
        kolegami z LPR`u za taka ustawa. Szykujcie sie na trzy nowe swieta!

ps. po krotkiej dyskusji stwierdzilismy jednoglosnie, ze poddamy pod glosowanie
        takze projekty nastepujacych ustaw (poza trzema podanymi przez ciebie):
        - dzien pierwszych krokow przyszlego papieza (moze byc za pomoca chodzika)
        - dzien, w ktorym papiezowi wyrosl pierwszy zabek
        - dzien, w ktorym papiezowi wypadl pierwszy zabek
        - pierwszy dzien w szkole wojtyly
        - ostatni dzien w szkole wojtyly
        - pierwszy pryszcz papieza
        - pierwszy raz papieza
        - pierwszy ustny (egzamin ;) papieza

Oczywiscie wszystkie wymienione powyzej swieta beda mialy range swieta
        narodowego i beda dniami wolnymi.

Myslimy takze nad ustawami, ktore poprzez swieta narodowe uhonoruja takie
        wydarzenia w zyciu tego wielkiego autorytetu[tm] jak np. pierwsza zupa fasolowa
        w zyciu Karola Wojtyly (swieto trwaloby odrazu 3 dni, bo zupki bylo duzo) czy
        pierwszy upadek z rowerka.

Jest takze pomysl, aby odpowiednia ustawa zmienic nazwe kraju z "Rzeczpospolita
        Polska" na "Wojtylowo".
    • faqu Idiotyzm!!! 01.07.05, 20:00
      Idiotyzm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: aaa 16 października Dniem Papieża? IP: *.Glycofi.cust.seg.NET 01.07.05, 20:21
      Znam 35 letnia Rosjanke po doktoracie, zyjaca od paru lat w USA, ktora nie miala zielonego pojecia, ze
      papiez byl Polakiem i nie potrafila zrozumiec mojej glebokiej zaloby po Jego smierci. To byl dla mnie
      prawdziwy szok, bo myslalam ze Rosjanie maja jako taka swiadomosc rzeczywistosci....
      • radik Re: 16 października Dniem Papieża? 01.07.05, 20:29
        W dzień smierci JP2 przełączyłem z ciekawości TV na kanały czeski, zobaczyć jak
        przeżywają to wydarzeni nasi sąsiedzi.TV1, TV2, Nova - film, film, talk-show.
        Drażni mnie gdy, ktoś próbuje wypowiadać się za cały Świat (znowu Polska
        Mesjaszem narodów). myślę, ze takie działania moga tylko pogrzebać autorytet
        JP2, gdyż porównania do bohaterów minionej epoki stają się wtedy zbyt oczywiste.
        • Gość: 122$ Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.piotrkow.net.pl 01.07.05, 21:26
          Czechy to najbardziej ateistyczny kraj w Europie, nigdzie komuna nie zrobiła
          takich spustoszeń jak tam. Nawet w Rosji sytuacja wygląda lepiej.
      • Gość: mikex6 Re: 16 października Dniem Papieża? IP: 82.177.10.* 01.07.05, 21:11
        O co Ci chodzi? Przecież ta Rosjanka to podwładna Aleksieja albo Władimira.
        Oto jej prawda.
      • Gość: vortex21 Mnie sie wydaje ze to ty nie masz swiadomosci ... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 21:22
        ... rzeczywistosci...
      • Gość: yls Re: 16 października Dniem Papieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:12
        Gość portalu: aaa napisał(a):

> Znam 35 letnia Rosjanke po doktoracie, zyjaca od paru lat w USA, ktora nie mial
        > a zielonego pojecia, ze
        > papiez byl Polakiem i nie potrafila zrozumiec mojej glebokiej zaloby po Jego sm
        > ierci. To byl dla mnie
        > prawdziwy szok, bo myslalam ze Rosjanie maja jako taka swiadomosc rzeczywistosc
        > i....

boję się że to świadczy raczej o twoim braku związku z otaczającym cię światem,
        czemu ta Rosjanka miałaby wiedzieć kto akurat teraz jest papieżem rzymskim?
        zastanów sie czy w tym arcykatolickim kraju przeciętny arcykatolik wiedziałby
        jakiej narodowości jest papa gdyby nie fakt że akurat ten był Polakiem?? Nie
        sądze. Wiesz może jakiej narodowości był poprzednik Wojtyły na tym stołku?? A
        wiesz może kto jest aktualnym patriarchą Moskwy? (o narodowość nie pytam bo to
        proste)
    • katolik_polski1 WYZNAWCY VOODOO NIE UZNAJA PREZERWATYW 01.07.05, 20:25
      Darmowo sa im rozdawane prezerwatywy ,a oni wode w tym nosza !
      Afryka nie uzywa prezerwatyw do seksu !
      Winienie Papieza za AIDS jest smieszne i nie odpowiada faktom !
      Gwaltowny rozwoj epidemii AIDS w Rosji i na Ukrainie albo
      w Chinach, tez Janowi Pawlowi II przypiszecie samozwanczy
      sedziowie ludzkiej moralnosci ?!
      W tych zakatkach swiata Papieza nie sluchali !
      • Gość: upierdliwy Re: WYZNAWCY VOODOO NIE UZNAJA PREZERWATYW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:01
        Toteż stary my nie rozmawiamy o wyznawcach voo doo, tylko o katolikach. Wyznawcy
        voo doo, któzy zapadli na Aids przez swoich kapłanów nich mają pretensje do
        swoich kapłanów. A za katolików, którzy przez durne tabu seksualne zapadli na
        Aids, będziemy winić papieża.
        • Gość: Leszek Kpisz, czy o droge pytasz? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.07.05, 21:06
          Gość portalu: upierdliwy napisał(a):

> A za katolików, którzy przez durne tabu seksualne zapadli na
          > Aids, będziemy winić papieża.

Moze mi wytlumaczysz przystepnie, jak to katolicy zapadaja na AIDS z winy
          Papieza? Za glupi jestem na to, zeby zrozumiec
          • Gość: upierdliwy Re: Kpisz, czy o droge pytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:23
            > Moze mi wytlumaczysz przystepnie, jak to katolicy zapadaja na AIDS z winy
            Papieza? Za glupi jestem na to, zeby zrozumiec<
            już wyjaśniam. Wielu katolików przyjmuje zakaz używania prezerwatyw, lecz nie
            repektuje przykazania "Nie cudzołóż". Tak więc podczas stosunku seksualnego z
            nosicielem HIV, może się zarazić. Myślałem, że to proste. Poza tym w wielu
            krajach wpływy Kościoła powodują, że ludność nie ma dostatecznych informacji o
            HIV i możliwości zmniejszenia ryzyka za pomocą prezerwatyw.
            • Gość: marian Re: Kpisz, czy o droge pytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:32
              Chłopie ale pierdoły piszesz.Katolik który nieprzestrzega przykazania nie
              cudzołóż nagle dostanie wyrzutów sumienia i nie użyje prezerwatywy.
              • Gość: upierdliwy Re: Kpisz, czy o droge pytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 09:17
                Nie z powodu wyrzutów sumienia, tylko już ma tak zakodowane. Przejedź się
                zresztą na wiejską dyskotekę w Polsce to też to zobaczysz. Co chwila jakaś parka
                udaje się do samochodu albo w krzaki, ale prezerwatyw używa może co 10.
                Dlaczego? Bo tak już mają w katolickich łabkach zakodowane- kondonów się nie
                używa i tyle.
      • Gość: z Re: WYZNAWCY VOODOO NIE UZNAJA PREZERWATYW IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 02.07.05, 05:31
        > W tych zakatkach swiata Papieza nie sluchali !
        Nie bluznij!!! Przeciez podobno "caly swiat pograzyl sie w zalobie". Wiec tam
        tez pajaca znali :)
    • Gość: vortex21 Niecierpierpie kiedy ktos wyraza opinie... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 21:06
      ... w imieniu wszystkich. Dla mnie JPII nie byl "autorytetem swiata", nie "siegal do zrodel chrzescijanstwa" i nie byl "najwiekszym czlowiekiem" XX w. Sorry, lecz w polsce wszyscy przywylki traktowac swiat z punktu patrzenia zascianku Kosciola Katolickiego, jakim polska jest. Dla mnie JPII byl liderem KK, do ktorego szeregow sie nie zaliczam, jakkolwiek jestem polakiem. Zatem wybaczcie, nie bede obchodzil tego dnia, mam nadzieje ze nie bedzie on dniem wolnym. Pzdr
      • Gość: mikex6 Re: Niecierpierpie kiedy ktos wyraza opinie... IP: 82.177.10.* 01.07.05, 21:14
        Oczywiście. Pracuj dalej w każdy dzień tygodnia. Wtedy nie będziesz
        wynagrodzony.
        • Gość: vortex21 Pracuje 5 dni w tygodniu, sobote czasem ... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 21:20
          ... w niedziele ide do kosciola (nie katolickiego) i swietuje dzien swiety. Czy to OK? Co masz na mysli? mozesz z laski swojej nieco rozwinac temat?
          • Gość: pan józeff Re: Pracuje 5 dni w tygodniu, sobote czasem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:22
            na kościół zawsze czas!!
        • Gość: hah Re: Niecierpierpie kiedy ktos wyraza opinie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:23
          ojciec święty jest święty podobnie jak innni ojcowie święci
          • Gość: vortex21 Bo ty tak mowisz? Uzasadnij ... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 21:24
            • Gość: vortex21 Chodzi mi o to ze mianem ojca nazywac mozna... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 21:28
              ... kogos, kto ma dzieci. Co do swietosci, proponuje spojzec do poczciwej Tysiaclatki, tam jak byk stoi napisane kto jest swiety. Cala ta heca z beatyfikacja czy wyswieceniem nie miesci sie w obrebie Pisma Swietego i jest sfabrykowana przez KK. Tyle ...
              • Gość: upierdliwy Re: Chodzi mi o to ze mianem ojca nazywac mozna.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:27
                Jan Kochanowski:
                "Świętym Cię zwać nie mogę;
                Ojcem się nie wstydzę,
                kiedy, wielki kapłanie
                syny Twoje widzę."
    • katolik_polski1 IDIOCI SLUCHAJACY ANTYPAPIESKIEJ PROPAGANDY 01.07.05, 21:26
      Cala poludniowa Afryka gdzie najszybciej rozprzestrzenia
      sie AIDS jest anglikanska !Reszta to plemienne wierzenia !
      Jak mozna byc tak bezczelnym i obrazac JP2 za
      seksualna rozwiazlosc tych ludzi !
      • Gość: H56 IDIOCI SLUCHAJACY katolackiej PROPAGANDY ! IP: *.comnet.krakow.pl 02.07.05, 07:39
        chcecie dalej żyć w III swiecie ? przecież ci poganie ze swoją mitologią
        afroazjatycką cofają nasz kraj w średniowiecze.
      • Gość: Werter.6 Brak antykoncepcji której zakazal JP-2 IP: *.aster.pl 02.07.05, 09:44
        jest przyczyną tragedii w Afryce!!!!
    • Gość: belial13 16 października Dniem Papieża? IP: *.asko / 82.177.183.* 01.07.05, 21:43
      Ot porąbany katoland.Każdy poniedzialek zrobić dniem papieskim oczywiście wolnym
      od pracy dla tych którzy ja mają.Jest to najlepszy dzien po niedzielnych
      balangach gdy męczy kac.Obowiazkowo zagnac do publicznych modłów całe to 96
      procentowo katolickie porabane spoleczeństwo no i zbierac szmal na biedny
      kościółek.Co za poje.....ny kraj.Rzygać się chce.
      • Gość: vortex21 Biedny ale katolicki, jak to ktos powiedzial... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 22:05
        ... Nie tylko tobie chce sie rzygac, te pozostale 4 procenty chyba niedlugo beda musialy wyemigrowac.
        • Gość: x dokad? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 22:09
          dokad wyemigrowac:
          -w Rosji duchowienstwo zasiada w "parlamancie" de facto rzadzi razem z Putinem
          -w Anglii biskupi anglikanscy zasiadaja w Izbie Lordow
          -w USA byc niewierzacym nalezy do bardzo zlego tonu
          -w Holandii musisz przekonwertowac sie na islam
          • Gość: vortex21 Wybieram Anglie. Biskupi anglikanscy... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 22:25
            ... to male piwo w porwnaniu na polskimi mocherami. Nie chodzi o to aby nie wierzyc, chodzi o to aby wiedziec w co/kogo sie wierzy. Nie powiedzialem ze jestem ateista - nie jestem katolikiem i ciezko zyc w tym katolandzie.
            • Gość: bbc Dlaczego ciezko? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 22:30
              Dlaczego ciezko? Podaj przyklady "przesladowania" ze wzgledu na religie w Polsce
              • Gość: belial13 Re: Dlaczego ciezko? IP: *.asko / 82.177.183.* 01.07.05, 22:38
                Jesli ty nie widzisz co wyprawia Kościół katolicki w Polsce to chyba żyjesz na
                Księżycu.
                • Gość: bbc Re: Dlaczego ciezko? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 22:45
                  Co "wyprawia"? konkrety.
                  Co robi innego niz kosciol w innych krajach?
                  • Gość: vortex21 Wiesza krzyze z przybitym wizerunkiem... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 22:56
                    ... Chrystusa w miejscach publicznych, gdzie przebywaja nie tylko katolicy. Dla manie, protestanta, jest to czyste balwochwalstwo. Ksiadz wprasza sie do domow aby zbierac kase. Przesladowania w pracy, poniewaz nie jestem katolikiem. Mam dalej wymieniac? Dzieci doznaly przykrosci poniewaz nie chodza na lekcje religii. Chcesz wiecej?
                    • Gość: leo Re: Wiesza krzyze z przybitym wizerunkiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 22:59
                      Ciekawy z ciebie protestant skoro razi cię krzyż znak całego chrześcijaństwa
                      który jest obecny w świątyniach protestanckich
                      • Gość: vortex21 Razni mnie znak krzyza z przybitym ... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 23:02
                        ... wizerunkiem Chrystusa. My, Protestanci, uznajemy krzyz za znak zwyciestwa nad grzechem, poniewaz jest pusty, Chrytus zmartwycwstal. Tak, krzyz jest w "swiatyniach" protestanckich, lecz jest pusty.
                        • Gość: leo Re: Razni mnie znak krzyza z przybitym ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:05
                          Znów bzdury.Mam kilka zdjęz niemieckich kościołow protestanckich na których jest
                          postać Chrystusa
                          • Gość: vortex21 Widzę że jesteś zajadłym Katolikiem ... IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 00:15
                            ... usiłującym wmówić mi że nie wiem na czym polegają moje własne przekonania. Mówię o kosciołąch typu Bapytuści, Zielonoświątkowcy oraz wiele innych wolnych kościołów. Ty przez protestantyzm rozumiesz wyłącznie kosciół Luterański? Nie nazywaj bzdurami wypowiedzi człowieka nawet jeśli jej nie rozumiesz. Radzę
                            • Gość: leo Re: Widzę że jesteś zajadłym Katolikiem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:43
                              Jakiś czas temu napisałeś że twoje dzieci obrażono zpowodu niechodzenioa na
                              religię natomiast ty nazywasz mnie zajdłym katolikiem co jak myślę raczej nie
                              jest komplementem.Facet szanuję twoje przekonani.Możesz sobie byś
                              babtystą,adwentystą jedyne co chciałem ci udowodnić to to że w sprawach KK
                              jesteś ignorantem.Powiedz mi na czym się opierasz swoją wiedzę mówiąc o Kościele
                              • Gość: leo Re: Widzę że jesteś zajadłym Katolikiem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:45
                                I jeszcze jedno cały czas piszezsz na tym forum jak to jesteś uciskany przez
                                Kościól.Ale w twoich wypowiedziach teżzupełnie brak szacunku wobec przekonań
                                innych...
                            • Gość: Protestant FR Re: Widzę że jesteś zajadłym Katolikiem ... IP: 80.125.98.* 02.07.05, 01:52
                              "Baptysci, Zielonoswiatkowcy..." dorzuc jeszcze Swietych dnia ostatniego albo
                              Kosciol Apostolski i znajdziesz sie w samym centrum sekt poprotestanckich - i
                              na czym ty chcesz tu budowac twoja teorie : NA SEKTACH? to tak jakbys Katolikom
                              kazal bazowac na teorii Swiadkow Jehowy ;-)
                        • Gość: bbc w takim razie jestes nietolerancyjny IP: *.crowley.pl 01.07.05, 23:06
                          W ten sposob zdradzasz ogromna nietolerancje poniewaz drazni cie symbol
                          religijny grupy z ktora sie nie identyfikujesz.
                          No coz...mnie symbole religijne nie draznia
                          • Gość: vortex21 Widze ze uzywasz slowa tolerancja... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 23:24
                            ... w dosc swobodny sposob. Ciekawe jak zareagowala by katolicka wiekszosc gdyby powiesic w szkolach gwiazde Dawida lub inne, mniej znane symbole. Powiedzmy, w klasie jest Zyd oraz Swiadek Jechowy. Czy nalezy powiesic gwiazde dawida obok krzyza oraz powiedzmy Straznicy? Czy katolicy, widzac Gwiazde Dawida czuli by sie dobrze? Znajac antysemicka postawe polakow i nienawisc do Swiadkow Jechowy mielibysmy niezla "kaszane" w takiej szkole. Co sadzisz o takiej nietolerancji?
                            • Gość: bbc a czy ty cos widzisz? IP: *.crowley.pl 01.07.05, 23:37
                              Osobisci mnie gwiazda by nie przeszkadala. Co do swiadkow Jehowy to chyba
                              raczej sekta niz religia.

Natomiast oczywistym jest ze gdybym byl w Izraelu i na scianie klasy w ktorej
                              uczyloby sie moje (chrzescijanina-katolika) dziecko przyjabym to jako cos
                              absolutnie oczywistego. Goscie jesli sa kulturalni powinni przestrzegac regul
                              panujacym w domu do ktorego sa zapraszani.

A co do rzekomego "antysemityzmu polskiego" nie nie chce mi sie juz pisac
                              oczywistych faktow by i tak nie przyjmiesz takich jak np:
                              -co dziesiaty Polak w Warszawie pomagal Zydom
                              -tylko w Polsce za podanie Zydowi szklanki wody na smierc skazywana byla cala
                              rodzina pomagajacego
                              -rzad francuski (Vichy) sprawujacy wladze na 3/4 Francji wyslal
                              bez "pomocy "Niemcow ponad 70tys Zydow na smierc
                              (www.bbc.co.uk/history/war/genocide/jewish_deportation_01.shtml)

ale czy ty to zrozumiesz?
                              • Gość: vortex21 Mister, ja nie jestem goscie w swoim kraju... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 23:43
                                ... jestem tak samo polakiem jak ty! O czym ty mowisz? A szmalcownicy, slyszales o niech? Co jezeli chodzi o kazania pewnych ksiezy, z Gdanska? Z Torunia? To wszysko to nic? Ale czy ty to zrozumiesz?
                                • Gość: bbc jestes mniejszaoscia IP: *.crowley.pl 01.07.05, 23:49
                                  Kolego oczywiscie ze istnieli szmalcownicy podobnie jak istnieli Zydzi ktorzy
                                  po zajeciu Kresow przez bolszewikow denuncjowali ukrywajacych sie Polakow.
                                  Bydlo istnieje w kazdym narodzie. I w polskim i w zydowskim.

Naczelny rabin Polski M Sudrich po uroczystosciach w Jedwabnem powiedzial:
                                  "...Zydzi tez musza kiedys przeprosic Polakow za zbrobnie komunistyczne..."

ale tego tez pewnie nie slyszales
                                  • Gość: vortex21 Ale jestem u siebie, nie jestem gosciem... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 23:54
                                    ... co do "bydla" prawda, istnieje w kazdym narodzie.

Czy ten wątek typu "pewnie nie zrozumiesz" "pewnie nie slyszales" jest wewnego rodzaju zakładanym przez ciebie niedowaładem umysłowym z mojej strony? Czy jak mam to rozumiec?
                                    • Gość: bbc spokojnie... IP: *.crowley.pl 02.07.05, 00:00
                                      Oczywiscie ze jestes u siebie!! Nie wiem czymu to zrozumiales inaczej...
                                      W kazdym razie nie bylo moja intencja cie obrazac, tylko podkreslic ze podobnie
                                      jak nalezy szanowac uczucia mniejszosci tak samo nalezy szanowac
                                      uczucia...wiekszosci . W tym przypadku religijne

Co do tego "niedowladu" to przesadzasz. Po prostu tak twoich mysli wskazywal mi
                                      ze powtarzasz bezmyslnie w duzym stopniu falszywe opinie.
                                      Ciesze sie ze powiedziales ze jestes Polakiem.
                                      • Gość: vortex21 Jestem Polakiem, NIE jestem Katolikiem... IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 00:06
                                        ... JESTEM u siebie, zatem nie wolno Polski nazywać katolicką ponieważ to wyklucza mnie z kręgu polaków. Można powiedzieć że Polska jest w większości katolicka, lecz wolałbym aby podkreślano raczej że jest to kraj o skomplikowanej, chrześcijańskiej przeszłości. Tyle...
                                        • Gość: bbc zgadzam sie IP: *.crowley.pl 02.07.05, 00:12
                                          Calkowicie sie z toba zgadzam.
                                          Tradycja do ktorej ja sie najchetniej odwoluje to tradycja
                                          Rzeczpospolitej Wielu Narodow o roznych wyznaniach.
                                          Zygmunt August ostatni Jagiellon powiedzial: "...nie chce byc krolem wszych
                                          sumien...",przeciez to w Warszawie w 1572 podpisano niezwykly na owe czasy
                                          dokument ktory zapewnial rowne prawa wszyskim wyznaniom i o tm trzeba
                                          przypominac swiatu!
                                          i... papiez to robil wiec chocby dlatego zasluguje na szacunek
                                          • Gość: vortex21 O tak, zatem szanujmy się ... IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 00:19
                                            ... uznajmy nasz kraj za ojczyznę nie tylko katolików lecz też ludzi o innych światopoglądach. Nie każ mi zatem obchodzić kolejnego katolickiego święta. Szanuj JP2, twoje prawo. Ja również mogę szanować go jako człowieka, lecz czy jest to powód aby tworzyc kolejne katolickie święto narodowe?
                                            • Gość: bbc Re: O tak, zatem szanujmy się ... IP: *.crowley.pl 02.07.05, 00:21
                                              ...a gdzie masz napisanie ze bedzie to "katolickie i "narodowe" swieto?
                                              • Gość: vortex21 Zatem jakie? IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 00:22
                                                • Gość: bbc Re: Zatem jakie? IP: *.crowley.pl 02.07.05, 00:28
                                                  ...jest to forma oddania szacunku czlowiekowi ktory bedac Polakiem i katolikiem
                                                  nie byl do tych pojec zamkniety, lecz przede wszyskim wszedzie podkreslal
                                                  godnosc KAZDEGO czlowieka.
                                                  ...jest to forma oddania szacunku temu wielkiemu czlowiekowi przez narod z
                                                  ktorego sie wywodzil.
                                                  • Gość: vortex21 OK. Lecz panujmy nad tym, nie wpadajmy w ... IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 10:03
                                                    ... shizmę.
                        • Gość: Protestant FR Re: Razni mnie znak krzyza z przybitym ... IP: 80.125.98.* 02.07.05, 01:48
                          Nie mowiac juz o twojej tolerancji nie za bardzo chce mi sie wierzyc w twoja
                          przynaleznosc do kosciola skoro "w twoim" na krzyzu nie ma miejsca dla
                          Chrystusa, skoro tutaj we wszystkich naszych kosciolach mamy krzyze z pasja
                          (Chrystus na krzyzu)
                          • Gość: vortex21 Tak, nie ma tam miejsca dla żywych! IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 10:01
                            Chrystus zmartwychwstał i to właśnie jest sednem ewangelii. On żyje, siedzi w niebie po prawicy ojca. Stał się ofiarą która pokonała śmierć. Jeżeli zmartwychwstanie Chrystusa jest dla nas mniej istotne niż jego śmierć, czym jest nasze chrześcijaństwo zatem? Na Krzyżu można powiesić każdego. Tysiące ludzi podczas rzymskiej okupacji poniosło taką karę. Przywykliśmy mówić o ukrzyżowaniu jako o domenie Chrystusa, nie jest to jedak prawda. Tysiące ludzi poniosło taka karę. Lecz tylko jeden krzyż stał się szczególny - krzyż Chrystusa, dlatego że jest pusty. Ten, który został do niego przybity, nie jest już na nim ponieważ zmartwychwstał. Krzyż jest pusty i to właśnie jest sedno ewangelii. Jeżeli Jezus jest na krzyżu, wspominamy Jego śmierć, ofiarę, która dokonała się. Smutno jest nam że umarł, lecz na tym koniec. Cierpienie i to wszystko. Pogrzebane nadzieje. Kiedy patrzymy na pusty krzyż - radujemy się z tego właśnie powodu. Krzyż jest przejściem, bramą przez którą pierwszy przeszedł Chrystus, lecz istnieje druga strona krzyża, chwalebna, ta któa daje nam radość ze zmartwychwstania. Pusty krzyż jest dwojakim symbolem - śmierci i zmartwychwstania. Krzyż z przybitym wizerunkiem Chrystusa jest jedynie symbolem śmierci. Pzdr
                    • Gość: Protestant Francja Re: Wiesza krzyze z przybitym wizerunkiem... IP: 80.125.98.* 02.07.05, 01:42
                      Jakis niedouczony z ciebie protestant ze takie brednie opowiadasz i masz bardzo
                      wielki problem z twoja wlasna tozsamoscia i to nie tylko religijna
                      • Gość: vortex21 Łatwo przychodzą ci słowa takie jak - niedouczony. IP: *.server.ntli.net 02.07.05, 09:52
                        ... oraz brednie. Zaczynasz analizować człowieka co do jego tożsamości oraz wiary, jakbyś znał go latami. Czy anonomowość internetu upoważnia cię do wystawiania takich ocen? Ja piszę tylko o tym, co jest moją codzinnością. Ty nazywając sektami Baptystów, Zielonoświątkowców czy Adwentystów powinienieś najpierw zastanowić sie czy przypadkiem nie należysz do jednej z największych sekt na świecie? Jaka jest definicja sekty?
            • Gość: leo Re: Wybieram Anglie. Biskupi anglikanscy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 22:55
              Widzę bracie że marniutki masz poziom wiedzy na temat KK ikojażysz go tylko z
              tzw mocherowymi beretami.Może zamiast prezentować na forum swoje ignoranctwo
              jeżeli chodzi o religięwarto było by cośprzeczytać i to nietylko o KK ale o
              innych Kościołach Chrześcijańskich.W Prawosławiu również otacza się czcią świętych.
              • Gość: vortex21 Zle trafiles, nie krytykuj czlowieka, jezeli nie.. IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 22:59
                znasz ani poziomu jego wiedzy, ani rozumienia. Nie mow o ignoranctwie, jezeli sam chrzescijanstwo nazywasz "religia". Tak, prawoslawie nie rozni sie wiele od KK pod tym wzgledem, dlatego nie wybieram Rosji jako kraju do ktorego chce wyemigowac.
                • Gość: leo Re: Zle trafiles, nie krytykuj czlowieka, jezeli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:01
                  Proponuję Kubę tam napewno w miejscu publicznym nie powieszą ci krzyża
                  • Gość: vortex21 Ale tam je Fidel! Blagam, wymysl cos bardziej... IP: *.server.ntli.net 01.07.05, 23:25
                    ... dla ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka