Dodaj do ulubionych

Halloween zaraz

29.10.11, 06:21
Polskie tradycyjne święto HALLOWEEN, zupełnie jak inne tradycyjne pt Walentynki..
Ciekawe kiedy tradycją polską stanie się Dzień Dziękczynienia i każą nam żreć indyki.
A potem już z górki - Dzień Niepodległości przeniesiemy na 4 lipca.
Nie ma to jak typowa, polska, historyczna TRADYCJA...
Obserwuj wątek
    • stefcia41 Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:24
      oj tam smile
      za parę dni juz będą dekoracje bożonarodzeniowe w sklepach big_grin
      zastanawiam sie tylko czy juz przed 11 listopada...czy jednak po...
      • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:28
        Marketingowcy samych siebie przechodzą.
        Nowy rok szkolny zaczął się już w lipcu, znicze we wrześniu, Boże Narodzenie tylko czeka na 2 listopada smile
        PS. A dynie już wystrugane sprzedawali?
        • stefcia41 Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:33
          no ba smile
          dynie straszą juz od miesiąca smile
          a Młody juz pisze list do Mikołaja...
          ożesz...
          • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:40
            Pewnie pisze już na przyszły rok. W tym już za późno smile
            • stefcia41 Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:42
              no pewnie, ze za późno
              nie dam rady worka pieniędzy zarobić na te wymarzone prezenty wink
              • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 06:45
                A co chce? Takie błeee niepolskie jak konik na biegunach lebo drewniane klocki?
                Czy typowe tradycyjne? I-pad (i już się nie podniósł)wink
                • stefcia41 Re: Halloween zaraz 29.10.11, 07:01
                  I-pad to jeszcze nie smile
                  bo ja bym się nie podniosła wink
                  wersja listu jest codziennie zmieniana smile
                  ale jak na 6-latka przystało - militaria...
                  i psa...i telefon...
                  • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 07:12
                    Jak militaria to model do składania Królewskiego Tygrysa.
                    Taki czołg wink
                    • stefcia41 Re: Halloween zaraz 29.10.11, 07:17
                      Kapitanie smile
                      Tygrys jest tylko jeden smile Zielony wink
                      • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 07:33
                        Nieprawda1111
                        Królewski pancerny tygrys jest tylko jeden1111
                        • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 29.10.11, 10:16
                          cicho dzieciaki
                          Tygrysów jest ohohoho i jeszcze trochę
                          niektóre nawet dają się oswoić, ale nie tak łatwo

tradycyjne polskie Halloween pierwszy raz uczczę w ten sposób, że mam uszykowane cukierki dla dzieciaków. do tej pory nigdy nie pamiętałam i narażałam się na psikusy
                          a co do Dnia Niepodległości, to nie miałabym nic przeciwko świętowaniu po hamerykańsku, na wesoło bo w końcu jest się z czego cieszyć. bo te nasze polskie smuty to doprawdy...smutne są
                          całe szczęście że Poznań ma św Marcina i rogale, tam nie ma smutów
                          • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 10:41
                            Jakże ja się cieszę, że prawdziwe polskie tradycje są u nas pielęgnowane...
                            Ja się postaram z kolei, prawdziwie po polsku, kilka razy dziennie rozkładać sobie taki mały dywanik i modlić się na czworakach w znanym kierunku.
                            Jak już polskie tradycje to na całego.
                            Braminem też będę. Święte krowy i słonie jak najbardziej. Staropolska tradycja...
                            • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 29.10.11, 14:57
                              bardzo śmieszne
                              nie zapomnij o uczczeniu Wielkiego Manitou
                          • old.bear Re: Halloween zaraz 29.10.11, 11:58
                            Smutów w Poznaniu może i nie ma, ale za te rogale marcińskie poznańscy cukiernicy winszuja sobie że ho, ho.
                            Wiem bo raz się skusiłem smile
                            • tetika Re: Halloween zaraz 29.10.11, 13:28
                              ja tam wole tradycyjny dzien zaduszny po polsku niz haloween po hamerykansku
                              lubie zadume i cieple wspominki od pokazowego krzyku i zamieszania
                            • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 29.10.11, 14:51
                              ceny faktycznie kosmiczne, ale co tam, to tylko raz w roku jest. a smak wspaniały
                              • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 29.10.11, 15:59
                                Co to są te rogale marsjańskie?
                                Do Poznania jeździłem tylko na targi dwa razy do roku. Teren targowy znam doskonale.
                                I raz widziałem tę bijącą się rogaciznę na takiej wieży..
                                • oblocznosc Re: Halloween zaraz 29.10.11, 16:06
                                  Ja nie z Poznania, ale rogale marcinskie uwielbiam, a moze znowu dostane jednego UPSemsmile
                                  To rogale z masa z bialego maku i bakalii - przepyszne.
                                  • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 29.10.11, 22:05
                                    tradycja zawistnych nie-Poznaniaków mówi, że Poznańscy cukiernicy, jako bardzo oszczędni, cały rok chowają skrzętnie wszystkie okruszki i niedojedzone resztki, potem to mielą i z tego nadzienie do rogali, dlatego jest niepowtarzalne.
                                    już mi ślinka leci na samą myśl mmmmm

Marchewo, czy zauważyłeś może jak pięknie mi strzeliły przecinki?
                                    • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 17:57
                                      tygrysgreen napisała:

> tradycja zawistnych nie-Poznaniaków mówi, że Poznańscy cukiernicy, jako bardzo
                                      > oszczędni, cały rok chowają skrzętnie wszystkie okruszki i niedojedzone resztki
                                      > , potem to mielą i z tego nadzienie do rogali, dlatego jest niepowtarzalne.
                                      > już mi ślinka leci na samą myśl mmmmm
                                      >
                                      > Marchewo, czy zauważyłeś może jak pięknie mi strzeliły przecinki?

Nooo, ależ hmmm, wytrysk przecinków wink

A co do okruszków to w Łodzi na co dzień robią z nich tzw "bajaderki". Ci cukiernicy nieoszczędni łódzcy...
                              • kaga9 Re: Halloween zaraz 30.10.11, 00:44
                                tygrysgreen napisała:

> ceny faktycznie kosmiczne, ale co tam, to tylko raz w roku jest.

Zaś tam. We w sierpniu tego roku spożywałam, ponoć w tej jednej cukierni okrągły rok som. A zapłaciłam jak za zboże.
                          • panda_zielona Re: Halloween zaraz 03.11.11, 12:35
                            Ja niestety nie pomyślałam o cukierkach i mi dzieciaki klamkę od furtki jakimś smarem wymazały, rano se rekawiczki utytłałanm smile
      • oblocznosc Re: Halloween zaraz 29.10.11, 16:02
        W niejakim Obi swiateczne ozdoby juz kroluja. Paranoja jakas.
        • niezmiennick Re: Halloween zaraz 30.10.11, 00:53
          Jeszcze tylko przekonać, że zaprzęg Mikołaja ciągną zajączki i można ekspozycję trzymać okrągły rok.
          • drzejms-buond Re: Halloween zaraz 02.11.11, 16:55
            dzwonek u źwi.myślę, jak zwykle :"-pizza czy jezus?"
            - zerkam przez judasza.-dziewcze jakieś z czarnemi ustyma...łypie na mnie.

skoro nie jehowi to pewnie znowu jakaś "fundacja na rzecz..."?- nie chciało mi się z kolejną babą kłócić więc nie otworzyłem...
            Dopiero dziś do mnie dotarło, że to HELOŁINOWE DZIEWCZE BYŁO!!!
            • stefcia41 Re: Halloween zaraz 02.11.11, 17:09
              tam kłócić
              sie przyznaj, że wszystkie cukierki zeżarłeś big_grin

a u mnie z miesiąc temu kominiarze chodzili...
              kominów ani widu a oni chodzą smile
              i kalendarze "na szczęście"sprzedają smile
              u Was tez ?
              • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:01
                W 2007 kalendarz kominiarski=jedna karteczka, był co łaska, ale dają po 5 złotych wink
                Do fabryki przyszli...
                Dawno już ich nie widziałem
                • dzidzia_bojowa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:17
                  U mnie nie było ani kominiarza ani halołinowych straszydeł ale był za to pan inkasent od prądu. Dzisiaj obudził mnie natrętnym dzwonkiem skoro świt. Z niego taki ranny ptaszek i co drugi miesiąc mnie tak budzi, drań. I chyba specjalnie skoro świt, żeby zobaczyć mnie saute i w negliżu...
                  • stefcia41 Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:21
                    <koro świt, żeby zobaczyć mnie saute i w negliżu...>
                    ja tak miałam z listonoszem..
                    jak mnie spotkał ubraną i w charakteryzacji na dworze to nie poznał...big_grinbig_grin
                    • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:45
                      Opowiedz o tej charakteryzacji Stefcia smile
                      Jakieś szczegóły...
                      Jak Mrs Doubtfire? wink
                      • stefcia41 Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:48
                        No cóz Kapitanie...
                        od pewnego wieku to nie makijaż ale charakteryzacja winkbig_grin
                  • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:46
                    dzidzia_bojowa napisała:

> U mnie nie było ani kominiarza ani halołinowych straszydeł ale był za to pan in
                    > kasent od prądu. Dzisiaj obudził mnie natrętnym dzwonkiem skoro świt. Z niego t
                    > aki ranny ptaszek i co drugi miesiąc mnie tak budzi, drań. I chyba specjalnie s
                    > koro świt, żeby zobaczyć mnie saute i w negliżu...

Dzidzia, Ty akurat saute i w negliżu i z bronią to jesteś w wielu grach komputerowych smile
                    Sprzedałaś wizerunek????11111
                    • dzidzia_bojowa Re: Halloween zaraz 02.11.11, 20:21
                      kapitan_marchewa napisał:
                      > Sprzedałaś wizerunek????11111

No basmile Oczywista oczywistośćbig_grin
                  • kaga9 Re: Halloween zaraz 02.11.11, 20:09
                    I otworzyłaś? No weśśś. Ja nie otwieram, gdy natręt dzwoni zbyt wcześnie.
              • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:24
                u mnie za to kominów w bród a kominiarza niet

halołynowe stwory przyszły, cukierki rozdałam, tradycja zaspokojona ;>
                • tetika Re: Halloween zaraz 02.11.11, 18:28
                  mnie pewnie niedlugo dopadna ci co lataja i kaza kupowac gabke na biedne dzieci a owa gabka ( zwykla z rossmana) u nich za dyche.Kiedys sie ulitowalam , kupilam, adres zapisali i teraz katuja. w ubieglym roku powiedzialam ze jak raz dalam to mialam dobra wole, co roku nie musze , odczepic sie nie chcieli wogole....
                  • drzejms-buond Re: Halloween zaraz 03.11.11, 13:45
                    ja to powiem głośno i wyraźnie.

STRRRRRRRRRRASZNIE wkurzają mnie te "fundacje"
                    które żebrać raczą po blokach- wiadomo że to nie są żadne fundacje
                    bo fundacje MUSZĄ mieć zezwolenie na zbieranie "po mieście"
                    a takich fundacji jest kilka w Polsce ( WOŚP, Caritas itp)
                    i wiadomo że ci co łażą to zwykli ZŁODZIEJE
                    a mimo to ludzie dają im drobne, czasem grube!
                    U nas przynajmniej raz w miesiącu jest jedna "fundacja"
                    Ale jak któregoś razu panie próbowały mnie naciągnąć na TPD ( tu miałem 100% pewności,
                    że to nie TPD) to powiedziałem że dzwonię na policję!

Któregoś dnia miałem "fundację", kominiarza z kalendarzem, pana z administracji, ale jak się godzinę później trafił facet z dywanami to mi żyłka pękła i zrobiłem kolesiowi awanturę...
                    - biedny miś- dostało mu się za wszystkich !

Co najciekawsze- u nas jest DOMOFON!!!
                    • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 03.11.11, 15:09
                      akurat ten z dywanami był najuczciwszy
                      • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 03.11.11, 15:42
                        A może to był latający dywan?
                        Taką okazję stracić111111
                        • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 06.11.11, 07:38
                          Zjadłam twoje wszystkie halołinowe cukierki. Wstrząsające:
                          www.youtube.com/watch?v=_YQpbzQ6gzs&feature=player_embedded#!
                          smile
                          • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 06.11.11, 18:11
                            a mi nie dali!
                            • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 06.11.11, 18:32
                              Też Ci zjedli? Szloch i awantura1111
                              • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 06.11.11, 18:38
                                była, a jak
                                więcej się nie ośmielą
                                • stefcia41 Re: Halloween zaraz 06.11.11, 18:50
                                  a ja ogłaszam, ze coca-cola juz z mikołajem na obrazku
                                  świeta ida suspicious
                                  • kapitan_marchewa Re: Halloween zaraz 06.11.11, 19:29
                                    Dziwne, że jeszcze nie z kurczaczkiem wielkanocnym.
                                    Jacyś spóźnieni w tym roku1111
                                    • stefcia41 Re: Halloween zaraz 06.11.11, 20:18
                                      no żeby juz wczuć się w klimaty świateczno-noworoczne to piżamkę z reniferem zapodałam sobie wink
                                      • old.bear Re: Halloween zaraz 06.11.11, 20:23
                                        smile
                                        • tygrysgreen Re: Halloween zaraz 06.11.11, 21:22
                                          czas ulepić bałwana z piasku
                                          • drzejms-buond ty podstępna mamo! 08.11.11, 11:30
                                            www.youtube.com/watch?v=_YQpbzQ6gzs
                                            dla tych co nieangielscy

dzieci zrobione w bambooko! rodzice mówią dzieciom że zjedli im ichnie helołinowe cukierki.Wszystkie!
                                            najdziwniejsze dziecko wypowiada się jako ostatnie- to na pewno jest dziecko?

• tygrysgreen Re: ty podstępna mamo! 08.11.11, 12:59
                                              Kapitan wrzucał wcześniej
                                              i zniesmacza mnie tak samo
                                              bawienie się cudzym kosztem jakoś mnie nie bawi
                                              • drzejms-buond Re: ty podstępna mamo! 08.11.11, 17:23
                                                O! spóźniłem się?

mnie też nie bawi. ale przesadnie rozsądna wypowiedź ostatniego dzieciaka już tak
                                                • tygrysgreen Re: ty podstępna mamo! 09.11.11, 08:42
                                                  a przetłumaczysz? bo nie łapię
                                                  • drzejms-buond Re: ty podstępna mamo! 09.11.11, 10:14
                                                    chodzi o sposób w jaki dziecko reaguje...mimika, gesty..ogólnie. no a do tego mama filmuje całość więc ten rzuca...-o świetnie, to teraz jeszcze możesz mnie upokorzysz bo już nie możesz zjeść więcej cukierków ...
                                                    -zjadłem jednego cukierka- bądźże poważna (do matki)
                                                    a na koniec mama mówi że szczególnie smakowały jej Peanut Butter Cups
                                                    a drugi dzieciak rzuca
                                                    -oooo, ty podstępna mamo! ( dosłownie wężowa "sneaky") u nas byśmy powiedzieli podstępna żmijo!
                                                    to będzie HIT tak jak "Charlie bite me..."
                                                    www.youtube.com/watch?v=HE4FJL2IDEs
                                                  • tygrysgreen Re: ty podstępna mamo! 09.11.11, 10:19
                                                    reakcje dzieci w tym filmiku to w ogóle dwie kategorie
                                                    maluchy dla których to dramat
                                                    starsze rozwydrzone bachory które zwyczajnie się wściekają
                                                    a ten ostatni fakt, zachowuje się jak zimny psychopata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka