Dodaj do ulubionych

dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne??

21.07.05, 15:36
A to pory jedzenia nie europejskie,
a to zachowanie nie europejskie
a to picie ze szkalne nie dobre, bo nie takie jak w innych krajach,
a to ludzie nie tak sie witaja

CZY ci podroznicy od 7 bolecji nie mogli by w koncu zauwazyc, ze Polsa to
inny kraj? Moze wlasnie w Polsce sa normalne pory jedzenia, moze wlasnie w
szklankach powinno sie poc herbate, inni sie moga mylis. I moze na powitanie
mezczyzna powinien pocalowac kobiete w reke, a w innych krajach tego nie
robia bo sa zle wychowani. Moi znakjomi (choc ludzie po studiach) nawet nie
podniasa swoejej dziewczynie rekawiczek, jak przepadkiem upusci..
Obserwuj wątek
    • yoma Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 15:38
      Ja jestem w Polsce i jestem normalna ;))))
      • po_godzinach Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 15:40
        no, a ja to nawet zadowolona)

choc klimat trochę niezazbytnio ...
        • yoma Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 16:15
          No ale popatrz, jak pięknie pochłodniało.
    • antediluvian Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 16:38
      Ja mam nadzieje, ze nigdy nie bede normalny..
    • jakfajnie Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 18:54
      eeetam, tylko tak Ci się wydaje.
      Ja oszczypki jadam dopiero od czasu wejścia do UE, bigos min. raz w miesiącu,
      ogórki już kiszę, nad śliwowicą rozmyślam non stop. Nasz polskie jedzonko jest
      super i nigdzie go nie znajdziesz. A co nasze to i po naszemu trzeba zajadać -
      czyli śniadanko rano, obiadek w południe, kolacje wieczorem.
      U nas, jak w większości polskich domów, jest ogromny wybór kapci. Dla każdego
      gościa zawsze sie dobierze i rozmiar i kolor, z pomponikiem czy bez, jaki kto
      lubi taki dostanie. Chyba w żadnym innym kraju tak sie nie dba o gości jak w
      Polsce :)
      Picie ze szklanki jest nie dobre? no no no
      Przecież my Polacy wyznajemy zasadę "zastaw się a postaw się" szklanki są o
      wiele bardzej pojemne niż filiżanki. To co, mam herbaty (kawy) żałować
      ukochanym gościom? No nie, ze wstydu bym sie spaliła.
      Witanie również się nie podoba?
      Przeciez higieniczniej w rękę niż w buźkę, nawet powodów do zazdrości nie ma.

camelku 3d - nasze naprawdę jest wspaniałe i na 100% europejskie.
      • Gość: Aplus Nie schlebiaj sobie ta polska "goscinnoscia " IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.07.05, 19:35
        Nie schlebiaj sobie ta polska " goscinnoscia". Swoich gosci wielu Polakow chce
        przyjmowac w domu kogos innego. Wiec dzwonia i mowia ;przyjechal ten i owen
        przyjdziemy do was wtedy albo wtamtedy razem z nim. Gosci z daleka
        rowniez "przyjmuje " sie w domu gospodarza (bardzo bliska rodzina, mama, tata
        itp, inaczej nikogo sie nie zaprasza).Nikt nawet juz nie pomysli, aby zaprosic
        do siebie. Czesto nawet bez telefonicznego zaproszenia. Ot tak w porze
        obiadowej, albo w Sobote w trakcie sprzatania. Sami oczywisci ubrani i
        pachnacy, a wiec cool, a ze inni czuja sie zazenowani i wsciekli to nic nie
        znaczy. Zastaw sie a postaw sie??? to chyba znasz juz tylko z bajek i to
        starych w dodatku. Nikt nikogo w buzki na Zachodzie nie caluje. Po prostu
        mowisz dzien dobry, albo czesc.
        • Gość: Lidka Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy mit. IP: *.cybernet.ch 21.07.05, 21:07
          Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy mit.

Polacy sa zbyt autorytarni, nachalni i ostentacyjni.

z cyklu:
          "Jak to ? przeciez to ci MUSI smakowac !!!"

"Jak to ? Herbaty nie slodzisz, to ja ci poslodze !"

czy dalej:
          "Dlaczego stoisz, a nie siedzisz ?"

"Dlaczego tak malo jesz ?"

"Dlaczego nic nie mowisz ?"

lub (my favorite one):
          "Po co ci siedziec w ogrodzie, chodz do domu na telewizje !"

Gosc czuje sie jak zakladnik pod nieustanna obserwacja !!!

Totalny dyskomfort psychiczny !!!

P. S.
          Nie wspominajac tu juz o takich smakolykach, jak przypalony bigos,
          zapocone nudne kanapki, czy lekkostrawny chleb ze smalcem.

Nie mowiac juz o pretensjach do wielkiego swiata...
          • eisman Re: Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy 21.07.05, 21:36
            i kto tu ma pretensje?
            • Gość: Lidka Wiem, wiem...Goscie i ryby glosu nie maja... IP: *.cybernet.ch 22.07.05, 14:50
              Ja na przyklad chce, by goscie sie u mnie dobrze czuli.

Halo ! Czy to tak trudno zrozumiec ?!

Zwlaszcza, gdy chodzi o ludzi, na ktorych mi zalezy !

Powszechny w Polsce psychoterror, totalny brak obycia, nachalne zachowanie,
              niezdrowy brak dystansu budzi antypatie.

Taki gosc przyjedzie raz i nigdy wiecej...

• Gość: . Re: Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 00:45
          • po_godzinach Re: Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy 22.07.05, 00:58
            Bigos musi byc przypalony. Tak mówi przepis. Nie znasz się.
            • camel_3d e tam przypalony... 22.07.05, 11:57
              lidka lubi pewnietaki ze swiezej kapusty i kawalkami lekko podgotowanego miesa:)
          • baszi Re: Polska goscinnosc to jest niestety szkodliwy 22.07.05, 08:23
            a ja lubie chlebek ze smalczykiem i do tego ogóreczek, mniam pycha
            cudze chwalicie swego nie znacie, kazdy kraj ma swoje lesze i gorsze strony,
            naszą najgorszą stroną jest polityka a reszta ... ja bym się nie zamieniła
        • jakfajnie Re: Nie schlebiaj sobie ta polska "goscinnoscia " 21.07.05, 21:36
          nie schlebiam sobie tylko szanuje to co nasze i nie wpadam w zachwyt nad tym co
          obce, tylko dlatego, że obce.

> Nikt nikogo w buzki na Zachodzie nie caluje. Po prostu
          > mowisz dzien dobry, albo czesc.
          - wygląda na to, że się od nas nauczyli polskich zwrotów powitalnych ;)
        • po_godzinach Re: Nie schlebiaj sobie ta polska "goscinnoscia " 22.07.05, 00:57
          "Nikt nawet juz nie pomysli, aby zaprosic
          do siebie."

Co za bzdury. Widocznie obracasz się w jakims wybrakowanym towarzystwie.
          • Gość: Aplus Piszesz bzdury twierdzac ze nie masz brakow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.07.05, 05:48
            Mysle ze niektorzy Polacy sa wlasnie tacy wybrakowani jak piszesz Co do mojego
            towarzystwa ;pelna kultura i wyzsze wyksztalcenie, ale rowniez i wybrakowanie
            co poniektorych (nie wszystkich rzecz jasna). Podam przyklad. Kolezanka -lekarz
            z podwojna specjalizacja chciala wpadac i odwiedzac mnie w domu moich rodzicow.
            Kombinowala, ze jej po drodze itp. Bardzo pieknie, ale ja wolalabym aby to ona
            postawila mi kawe u siebie a nie ja jej w nie swoim przeciez domu, albo zebysmy
            sie spotkaly na neutralnym gruncie. Dlugo trwalo umawianie ale w koncu mimo
            licznych problemow z odnowa mieszkania itp zdecydowala sie mnie zaprosic.
            Przyjela mnie ladnie nie powiem, nawet umowilysmy sie na nastepny raz, ale
            zaraz kazala sobie pozyczyc moja kamere, bo mieli jakas uroczystosc rodzinna, a
            kupowanie kamery na kilka okazji w roku jak mozna ja pozyczyc od kogos byloby
            objawem glupoty(slowa jej meza). To niby ja mialabym byc ta niemadra ktora
            pozycza a oni ci madrzy ? Potem zaczela przesuwac terminy na kolejne spotkanie,
            az mi sie znudzilo i nie spotkalam sie juz z nia wiecej. Inny przyklad kuzynka,
            ktora zaprasza sie zawsze do moich rodzicow na swieta. Przychodzi z cala swoja
            rodzina i bratem z zagranicy, ktoego notabene u siebie nawet nie nocuje tylko
            wysyla do domu swojego syna. Mysle ze ty tez byc znalazla takie przyklady na
            braki towarzyskie w swoim otoczeniu. Inni jak nawet kogos u siebie ugoszcza to
            koniecznie wyznaczaja termin rewizyty moim rodzicom. A oni przeciez maja co
            robic majac mnie i moja rodzine pod swoim dachem.Tak ze nie wypisuj mi tu
            zadnych bzdur i nie udawaj ze wsrod twoich znajomych albo rodziny nie znajdzie
            sie taki towarzyski brak.
            • po_godzinach Re: Piszesz bzdury twierdzac ze nie masz brakow 22.07.05, 15:13
              Nie spotkałam sie nigdy ani osobiście, ani ze słyszenia z taka sytuacja -
              dlatego zdziwiłąm sie nieco).
    • Gość: adam ludzie mylą ich dobrobyt z ogólną wyższością stylu IP: 83.238.200.* 21.07.05, 19:47
      życia... ot co
    • Gość: Lidka Polska jest zbyt pretensjonalna. IP: *.cybernet.ch 21.07.05, 20:46
      Picie herbaty ze szklanki to wschodni zwyczaj (Rosja, Turcja, kraje arabskie).

Pory jedzenia (bez przerwy obiadowej) to komunistyczny zwyczaj.

Jedzenie zimnego posilku na kolacje to polnocny zwyczaj (Skandynawia, Polnocne
      Niemcy, Holandia).

Zwyczaj calowania kobiet w reke (szlachcianek a nie plebsu !!!) byl znany w
      Europie.

Ten obyczaj przyszedl do Polski z arystokratycznej Francji.

Do dzisiaj np. prezydent Francji, premier Hiszpanii, kanlerz Austrii caluje
      kobiety w reke (to znaczy nie obslinia reki po polsku, tylko ja delikatnie
      muska).

P. S.
      Rekawiczki to sie hrabinie podnosilo !!!

Ach te pretensje...

• camel_3d Re: Polska jest zbyt pretensjonalna. 22.07.05, 12:03
        > Picie herbaty ze szklanki to wschodni zwyczaj (Rosja, Turcja, kraje arabskie

wiesz, jakby tak dalej wnikac, to u nas kiedys sie wogole herbarty nie pilo..

> Zwyczaj calowania kobiet w reke (szlachcianek a nie plebsu !!!) byl znany w
        > Europie.

I jast w dlaszym ciagu symbolem szacunku. No wiesz, teraz szlachty nie
        ma..wiec zostal tylko plebs:)

> Rekawiczki to sie hrabinie podnosilo !!!

Tak..kolega sie bajek naczytal. Jak kobiecie lub dziewczynie cos ubadnie, to
        momo ze nie jest hrabina wypada podniesc..ale przeciez to takie "niezachodnie"
        • Gość: Lidka Re: Polska jest zbyt pretensjonalna. IP: *.cybernet.ch 22.07.05, 15:08
          Wole zeby facet raz wyniosl smieci, zrobil zakupy i po sobie sam posprzatal !

Jam nie sluzaca !

Zdecydowanie wole rzeczywisty szacunek, niz pseudo.

Ale przeciez to takie "niepolskie"...

P. S.
          Rekawiczki to ja sobie sama moge podniesc, nie jestem inwalidka !

Zwlaszcza, gdy reszta sie nie zgadza !
          • camel_3d lidka 25.07.05, 08:26
            > Rekawiczki to ja sobie sama moge podniesc, nie jestem inwalidka !

sam tez mozesz sobie wyniesc te smieci i posprzetac..skoro reszta sie nie
            zgadza...
    • kixi Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 21.07.05, 20:47
      I zawsze głosują na "nienormalne" ugrupowania polityczne.A mówi się,że nie
      należy powtarzać tych samych błędów.

Najnowszy sondaż:SLD na trzecim miejscu.
    • Gość: Magda Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.07.05, 06:44
      To dlatego, ze przez 40 lat bylismy izolowani. Teraz jeździmy po swiecie i
      czujemy się gorsi; niesłusznie.
      Prosty przykład. Kiedyś zaprezentowałam mojej babci jakąś dietę opartą na
      owocach tropikalnych. Moja babcia popukała się w głowę i powiediała mi tak :
      urodziłaś się na północy Europy, nie mozesz jeść zimą posiłków, które
      wyziębiają organizm. Jeżeli chcesz schudnąć jedz po prostu mniej i staraj się
      jeść to co nasi pradziadowie jedli w naszym klimacie od tysięcy lat
      • camel_3d Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 22.07.05, 12:05
        madra kobieta:))))
        a co to murzyni w afryce zdrowsi:)??

i ma racej, jak ktos chce schudnoac powinien mniej jesc i wiecej sie ruszac.
    • lpr_rasta całuje się w policzek, ze szklanek sie nie pije 22.07.05, 12:30
      je się 3 posiłki dziennie a nie 4.

I tyle.
      • camel_3d lpr rasta.. 25.07.05, 08:49
        a dlaczego ze szklanek sie nie pije?
        gdzie tak jest napisane?

a dlaczego sie je 3 posilki a nie cztery? ktos ustanowil taka norme?
    • pietrekj Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 22.07.05, 14:43
      Bo w Polsce tylko jedno jest tak naprawdę nienormalne:
      ilość Polaków narzekających na siebie samych.
      Mój WFmen z podstawówki, jak ktoś osiągnął wybitnie zły wynik, po wyczytaniu
      nazwiska i osiągnięcia, z dumnym tonem dodawał: Polska!
      A był to akurat czas dość dobry dla naszych sportowców (połowa lat 70).
      Brońmy się, a nie strzelajmy samobóje.
      Chcemy jeść o dziwnych porach - normalny europejczyk zrozumie.
      Parytet kultura/chamstwo nie odbiega od norm światowych.
      Chcemy pić samopluje ze szklanki - nasza sprawa.
      Cmokamy delikatnie panie - nawet pewna amerykanka pokonała swoje przekonanie o
      byciu molestowaną.
      A może tak podświadomie oczekujemy, że Polacy będą lepsi od reszty narodów?
      Kiedyś jedną francuzkę zapytałem: dlaczego przyjeżdżając do Warszawy, od razu
      leci na stadion po płyty - przecież to pirackie?
      Usłyszałem odpowiedź: a co mnie to obchodzi, są takie tanie...
      O jej zachowaniu w gościnie lepiej nie pisać. Zresztą żabojady (też lubię żabie
      udka), jesli ich ugościć w tradycyjnie polski sposób, zaczną cię traktować jak
      służącego - sprawdzone na kilku przypadkach.
      Znajomi z Niemiec spędzają każdy urlop w Polsce bo tu jest normalnie i dobre
      jedzenie. Jedliście kiedyś schabowego na margarynie? W Niemczech podają.
      A próbowaliście kiedyś słynnej angielskiej ryby w sosie miętowym? Polecam,
      mocne przeżycie.

• Gość: corgan słyszałem że z Hotelu Bristol też giną ręczniki IP: *.chello.pl 25.07.05, 04:46
        sztuće itp. rzeczy. Kto kradnie, padron przywłaszcza? Szwajcarzy, Niemcy,
        ktorzy chyba u siebie by się tego nie powstydzili :)
      • camel_3d Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 25.07.05, 08:52
        > Chcemy jeść o dziwnych porach - normalny europejczyk zrozumie.

a kim jest normalny europejczyk? Niemiec? Franbcuz? Hiszpan? W kazdym z tych
        krajow je sie o roznach porach...

> Chcemy pić samopluje ze szklanki - nasza sprawa.

A herbata z kubka czy filizanki smakuje inaczej? A czemu pijecie Coel z
        butelki? To takie propstacie, a jednak sie przyjelo..

> Znajomi z Niemiec spędzają każdy urlop w Polsce bo tu jest normalnie i dobre
        > jedzenie.

Jasne, na kazdym rogu kebab, chinszczyzna i indyjckie, jak chcesz zjesc cod
        niemieckiego to musisz si eniezle naszukac, albo zaplacic 3 razy tyle co za te
        arabska papke.
        • pietrekj Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 25.07.05, 16:34
          O DzieńDobry!

> a kim jest normalny europejczyk? Niemiec? Franbcuz? Hiszpan? W kazdym z tych
          > krajow je sie o roznach porach...
          >
          I bardzo dobrze.
          "Normalny europejczyk" - nie lubię tak naprawdę tego określenia, bo to wszyscy
          i nikt... Tu myślałem o ludziach żyjących od Uralu do Gibraltaru, dla których
          lokalny folklor kulinarny jest czymś oczywistym i pożądanym.

> A herbata z kubka czy filizanki smakuje inaczej? A czemu pijecie Coel z
          > butelki? To takie propstacie, a jednak sie przyjelo..
          >
          Najlepiej ekspresso, ale wolę samoplujkę od lurki (zwyczajem amerykańskim
          często w Europie serwowaną) i kawy plasticzanej. Wszyscy zapomnieli juz o
          kawiarkach, niestety, a to był polski obyczaj.
          Coli z butelki to unikam jak mogę bo bąbelki nosem muszę puszczać. Ale jak ktoś
          lubi...

> Jasne, na kazdym rogu kebab, chinszczyzna i indyjckie, jak chcesz zjesc cod
          > niemieckiego to musisz si eniezle naszukac, albo zaplacic 3 razy tyle co za
          te
          > arabska papke.

Po nietych rogach chodzisz.
          A parówki i piwo są w każdym sklepie w zestawach do samodzielnego montażu.
          Zresztą inwazja azjatycka to jakby na całą Europę naszła.

O DoWidzenia!

• Gość: lavinka Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:10
      Myślę,że to wynika za specfiki narodu. Asymilujemy się z Europą więc skręcamy
      na gorsze...

lav
      • camel_3d Re: dlaczego wszystko co w Polsce to nienormalne? 25.07.05, 08:53
        ja bym powiedzial, ze sie polacy zachyltuja "lepsiejszymi"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka